Komentarze pod notowaniami w bazie
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No to z tym 413 powoli się wyjaśnia... ja gdzieś miałem odnotowane, że któraś z tych list była sporządzona przez koleżeństwo z redakcji na Myśliwieckiej. Może to ta zbiorowa ,,Lista marzeń''? Tak czy inaczej, to bardzo prawdopodobne wyjaśnienie! Może jeszcze ktoś wygrzebie swoje notatki?
Z dostępnych mi źródeł wynika paradoks -- najpierw było notowanie 413a (13.01.1990) a potem... 413 (20.01.1990). Nie umiem jeszcze tego wyjaśnić, więc ciągle pozostaje spory znak zapytania -- jak to było naprawd?. W pierwszej książce M.N. jest odwrotnie!
Z dostępnych mi źródeł wynika paradoks -- najpierw było notowanie 413a (13.01.1990) a potem... 413 (20.01.1990). Nie umiem jeszcze tego wyjaśnić, więc ciągle pozostaje spory znak zapytania -- jak to było naprawd?. W pierwszej książce M.N. jest odwrotnie!
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
No więc z moich notatek sytuacja wygląda tak:JaceK pisze:Z dostępnych mi źródeł wynika paradoks -- najpierw było notowanie 413a (13.01.1990) a potem... 413 (20.01.1990). Nie umiem jeszcze tego wyjaśnić, więc ciągle pozostaje spory znak zapytania -- jak to było naprawd?. W pierwszej książce M.N. jest odwrotnie!
- 13 stycznia 1990 - notowanie 413 A1 - Lista Dobrych Życzeń notowanie 1
- 20 stycznia 1990 - notowanie 413 - LP3 zwykłe notowanie
W tamtym okresie Marek wpadł na pomysł, żeby zwykłą listę nadawać co 2 tygodnie (w związku z małą ilością głosów). I również co 2 tygodnie (na zmianę ze zwykłymi notowaniami) miała być Lista Dobrych Życzeń.
Nie wiem dlaczego zarzucił ten pomysł. Może zaczęło przychodzić więcej głosów, może były protesty słuchaczy - nie wiem.
Nie wiem jak Marek zamierzał numerować te notowania. Może tak: 413 A1, 413, 414 A2, 414, 415 A3, 415 itd. A może tak: 413 A1, 413 B, 414 A2, 414 B, 415 A3, 415 B. A może tak: 413a, 413b, 414a, 414b, 415a, 415b.
Chyba tak. Nie wiem, czy ułożył to sam Marek czy razem z innymi dziennikarzami Trójki.JaceK pisze:No to z tym 413 powoli się wyjaśnia... ja gdzieś miałem odnotowane, że któraś z tych list była sporządzona przez koleżeństwo z redakcji na Myśliwieckiej. Może to ta zbiorowa ,,Lista marzeń''?
-
Nawet nie wiedziałem, że to notowanie, o którym mowa, znajduje się na stronach Trójki:Robinson pisze:W wolnym czasie postaram się tu wrzucić listę z 13.01.1990.
Myślę, że warto w archiwum przy notowaniu 413 dopisać komentarz, że na to notowanie złożyły się głosy z 2 tygodni, a tydzień wcześniej zaprezentował sobie swoją listę marzeń.
http://www.polskieradio.pl/trojka/lp3/a ... spx?id=413
Zatem nie ma sensu, żebym je tu przepisywał.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No ale tutaj jest tak samo jak w książce... numer/data. I tak było we wcześniejszej wersji Trójkowego archiwum.
W nowym Archiwum www.lp3.pl umieszczone będą obydwa zestawienia. Kwestia daty pozostaje nadal niewyjaśniona.
W nowym Archiwum www.lp3.pl umieszczone będą obydwa zestawienia. Kwestia daty pozostaje nadal niewyjaśniona.
-
Z datami raczej nie ma problemu.JaceK pisze:Kwestia daty pozostaje nadal niewyjaśniona.
Wszystko się zgadza:
- 13 stycznia było to udziwnione notowanie, które w Trójkowym archiwum nazywa się "413" i jest pod właściwą datą.
- 20 stycznia było zwyczajne podwójne notowanie (oznaczone w Trójkowym archiwum jako "413a") i też jest to data właściwa.
Problem jest tylko z tą literką "a". Otóż wydaje mi się, że "a", które jest w Trójkowej bazie nie ma nic wspólnego z "A", którym Marek faktycznie oznaczył sobie listę w 1990 r.
Podejrzewam, że "a" po prostu dodano sobie przy tworzeniu skomputeryzowanego archiwum dla odróżnienia tego notowania od notowania sprzed tygodnia, które też nazywało się "413".
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
I tu nie masz racji, przepraszam! Jeśli moje źródła są wiarygodne, od samego początku istniało oznaczenie kolejnych list 413a i 413 -- nie mogę jednak przypomnieć sobie jak w rzeczywistości szło na antenie! I nie będę się silił na sztukowanie do tego teorii. Jeśli nie znajdziemy dowodów dźwiękowych, pozostaje tylko sam Prowadzący. Kiedyś w tej kwestii piasałem stosowne zapytanie, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Myślę, że Marek N. nie przywiązuje do tego tak wielkiej wagi, jak niektórzy tutejsi dyskutanci.Robinson pisze:Podejrzewam, że "a" po prostu dodano sobie przy tworzeniu skomputeryzowanego archiwum dla odróżnienia tego notowania od notowania sprzed tygodnia, które też nazywało się "413".
-
Masz rację.JaceK pisze:I tu nie masz racji, przepraszam! Jeśli moje źródła są wiarygodne, od samego początku istniało oznaczenie kolejnych list 413a i 413 -- nie mogę jednak przypomnieć sobie jak w rzeczywistości szło na antenie! IRobinson pisze:Podejrzewam, że "a" po prostu dodano sobie przy tworzeniu skomputeryzowanego archiwum dla odróżnienia tego notowania od notowania sprzed tygodnia, które też nazywało się "413".

Pisałem o tym wyżej, że najpierw było 413A, a potem 413, tylko że chodziło mi o to, że może ta literka "A" (u mnie z dużej litery - nie wiem dlaczego) gdzieś zaginęła po drodze. A potem odrodziło się w archiwum Trójki. Bo moim zdaniem obecna numeracja ma sens (najpierw 413, a potem 413a, a nie odwrotnie). A tamta numeracja wiązała się z nowym pomysłem Marka, żeby nadawać normalną listę co 2 tygodnie i być może numerować je tak: 413a, 413b, 414a, 414b, gdzie "a" oznaczałoby notowanie ułożone przez Marka, a "b" przez słuchaczy. To taka moja teoria.

-
I jeszcze 1 ciekawy komentarz, tym razem dla not. 418.
Otóż tak naprawdę w tym notowaniu nie wypadł z poczekalni utwór I Just Wanna Be With You - Chris Rea. Po prostu przy układaniu 50-tki zapomniano o nim, a powinien się znaleźć ok. 45 miejsca. Tak to Marek wyjaśnił (ale nie wiem, czy w tym samym notowaniu czy tydzień później).
Otóż tak naprawdę w tym notowaniu nie wypadł z poczekalni utwór I Just Wanna Be With You - Chris Rea. Po prostu przy układaniu 50-tki zapomniano o nim, a powinien się znaleźć ok. 45 miejsca. Tak to Marek wyjaśnił (ale nie wiem, czy w tym samym notowaniu czy tydzień później).
-
Kolejna ciekawostka warta odnotowania w komentarzu pod notowaniem 458 - Marek zsumował głosy "Woman to woman" i "Promise me" i dzięki temu w tamtym notowaniu zadebiutował wielki przebój Beverley Craven.
Napisałem o tym tutaj:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=242
Zapewne właśnie to Bobby ma na myśli w tym swoim poście:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?p=10708#10708
Napisałem o tym tutaj:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=242
Zapewne właśnie to Bobby ma na myśli w tym swoim poście:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?p=10708#10708
-
Jeszcze jedna ciekawostka warta odnotowania w komentarzu a wyłapana "ze słuchu". Otóż w notowaniu 254 na miejscu 38 zadebiutował zespół 1984 z utworem "Czerwień i biel". Tydzień wcześniej z utworem o takim samym tytule był w nieszczęśliwej siódemce. Nie wiem, czy to był tytuł roboczy, ale od notowania 255 ten sam utwór nosił już tytuł "Specjalny rodzaj kontrastu".
-
Jacku, w komentarzu pod "zlotowym" notowaniem 1316 jest drobny błąd.
Napisałeś tak:
w trzeciej godzinie na antenie goszczą uczestnicy II Zlotu Forumowiczów
No bo chyba wtedy byliśmy na antenie.
W drugiej godzinie byli artyści.
Napisałeś tak:
A powinno być:w drugiej godzinie na antenie goszczą uczestnicy II Zlotu Forumowiczów
w trzeciej godzinie na antenie goszczą uczestnicy II Zlotu Forumowiczów
No bo chyba wtedy byliśmy na antenie.

W drugiej godzinie byli artyści.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
To powinno być w temacie o książce, ale jakoś nie mogę go znaleźć...
Szkoda, że nie znalazła się w niej informacja, że w podsumowaniu roku 1997, przy prezentowaniu Kazika i "Maciek ja tylko żartowałem" Piotr Kaczkowski zagrał omyłkowo (? - nie ma przypadków jak wtedy powiedział...) fragment koncertowego wykonania przez Czerwone Gitary, o ile pamiętam piosenki "Płoną góry, płoną lasy" (ze wstępem troszkępodobnym do wstępu "Maćka")
.
Szkoda, że nie znalazła się w niej informacja, że w podsumowaniu roku 1997, przy prezentowaniu Kazika i "Maciek ja tylko żartowałem" Piotr Kaczkowski zagrał omyłkowo (? - nie ma przypadków jak wtedy powiedział...) fragment koncertowego wykonania przez Czerwone Gitary, o ile pamiętam piosenki "Płoną góry, płoną lasy" (ze wstępem troszkępodobnym do wstępu "Maćka")

- tadzio3
- Kontakt:
Hehe. Pamietam to! Miałem z reszta nagrane gdzies na kasecie.Miszon pisze:To powinno być w temacie o książce, ale jakoś nie mogę go znaleźć...
Szkoda, że nie znalazła się w niej informacja, że w podsumowaniu roku 1997, przy prezentowaniu Kazika i "Maciek ja tylko żartowałem" Piotr Kaczkowski zagrał omyłkowo (? - nie ma przypadków jak wtedy powiedział...) fragment koncertowego wykonania przez Czerwone Gitary, o ile pamiętam piosenki "Płoną góry, płoną lasy" (ze wstępem troszkępodobnym do wstępu "Maćka").