Radiowa Lista Przebojów Programu I
Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72
-
Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I
Zestaw Czerwiec'77
(1) Masz u mnie plus (J.Tramer-A.Jastrzębiec-Kozłowski) Ada Rusowicz i Wojciech Korda
(2) Krąży, krąży złoty pieniądz (A.Korzyński-J.Kofta) Maryla Rodowicz
(3) Przyjedź tu - Wawele
(4) Sto tysięcy lat - Hubert Stróżyk (debiut)
(5) Maluj mnie - Kazimierz Mazur
(6) Zobacz czyje imieniny (A.Bem-W.Młynarski) Ewa Bem
(7) Na gorąco (W.Korcz-A.Osiecka) Halina Kunicka
(8) To nie mnie o to pytaj (W.Ruciński, J.Popławski-J.Grań) Bumerang
(9) Diesel chłodnia rock (J.Mikuła-B.Olewicz) Aura
(10) Poszło z dymem parę lat (A.Ellmann-J.Rewiński) Andrzej Ellmann
(1) Masz u mnie plus (J.Tramer-A.Jastrzębiec-Kozłowski) Ada Rusowicz i Wojciech Korda
(2) Krąży, krąży złoty pieniądz (A.Korzyński-J.Kofta) Maryla Rodowicz
(3) Przyjedź tu - Wawele
(4) Sto tysięcy lat - Hubert Stróżyk (debiut)
(5) Maluj mnie - Kazimierz Mazur
(6) Zobacz czyje imieniny (A.Bem-W.Młynarski) Ewa Bem
(7) Na gorąco (W.Korcz-A.Osiecka) Halina Kunicka
(8) To nie mnie o to pytaj (W.Ruciński, J.Popławski-J.Grań) Bumerang
(9) Diesel chłodnia rock (J.Mikuła-B.Olewicz) Aura
(10) Poszło z dymem parę lat (A.Ellmann-J.Rewiński) Andrzej Ellmann
Bardzo ciekawe zestawienia, dziękuję. Szczególnie zestaw piosenek - propozycji do Opola'77 jest dosyć zaskakujący. Urszula Sipińska i Maryla Rodowicz ze swoimi piosenkami wzięły udział w koncercie "Nastroje, nas troje". Andrzej Frajndt (już solo) wystąpił w "Premierach", podobnie jak Zdzisława Sośnicka z "Nie wiedziałam nic o sobie". Czyżby zwycięską piosenką był utwór "Jak się masz kochanie?"
Wracając jeszcze na chwilę do Z. Sośnickiej, to jej występ nie był do końca udany. Jako że festiwal był nadawany na żywo, to na czas wykonywania piosenek konferansjerzy mieli wyłączone mikrofony, aby nie powiedzieli czegoś poza tym, co dopuściła cenzura. Jednemu z zapowiadających przypadło w udziale wygłoszenie parlanda, które było jedną z ostatnich części utworu. Głos włączono dopiero w połowie jego mówienia, co tak stremowało piosenkarkę, że właściwie na chwilę straciła głos! Szkoda, bo piosenka jest bardzo przyjemna.
Fajnie jest przypomnieć sobie niezwykle przebojowy utwór "A radości będzie tyle". Często przypisuje się go... Annie Jantar! Sama piosenka została wydana chyba tylko na pocztówce dźwiękowej.
Dosyć skomplikowany był sposób zliczania głosów już pod szyldem Studia Gama. Gratuluję zatem wytrwałości w ich zapisywaniu.
Wracając jeszcze na chwilę do Z. Sośnickiej, to jej występ nie był do końca udany. Jako że festiwal był nadawany na żywo, to na czas wykonywania piosenek konferansjerzy mieli wyłączone mikrofony, aby nie powiedzieli czegoś poza tym, co dopuściła cenzura. Jednemu z zapowiadających przypadło w udziale wygłoszenie parlanda, które było jedną z ostatnich części utworu. Głos włączono dopiero w połowie jego mówienia, co tak stremowało piosenkarkę, że właściwie na chwilę straciła głos! Szkoda, bo piosenka jest bardzo przyjemna.
Fajnie jest przypomnieć sobie niezwykle przebojowy utwór "A radości będzie tyle". Często przypisuje się go... Annie Jantar! Sama piosenka została wydana chyba tylko na pocztówce dźwiękowej.
Dosyć skomplikowany był sposób zliczania głosów już pod szyldem Studia Gama. Gratuluję zatem wytrwałości w ich zapisywaniu.
-
Dzięki za odpowiedź. W sumie, to nie wiem na 100% która piosenka zwyciężyła w zestawie "Opole77", który, jak się później okazało, zakończył cotygodniowe notowania. Podczas festiwalu opolskiego przebywałem na wczasach w Kotlinie Kłodzkiej (piękne miejsce, polecam), ale na kwaterze nie było... telewizora. Pozostało tylko trzeszczące radio. Pomimo tych utrudnień starałem się zapisać to, co usłyszałem, bo w końcu dla własnej pasji nie ma żadnych przeszkód. Próbowałem wejść na stronę Opola 77, jednak natknąłem się na zapis koncertu "Nastroje nas troje", który kilka lat temu telewizja odtworzyła z okazji 1 listopada. Bo w końcu kilku głównych wykonawców tego koncertu nie ma już wśród nas...
W każdym razie wystąpił także w Opolu zespół Happy end z hitem "Jak się masz kochanie", ale na tle innych wykonawców ten występ zabrzmiał jakby z innej epoki.
W każdym razie mogę się podzielić zapiskami z festiwalu. Piosenka Zdzisławy Sośnickiej "Nie wiedziałam nic o sobie " jest rewelacyjna, zabrzmiała w amfiteatrze ale nie pamiętam tego występu.
Co do dalszego przebiegu głosowania słuchaczy, to po dwóch tygodniach prezentacji piosenek z czerwca, przerwano ich nadawanie, bo zaczął się właśnie festiwal w Opolu. Zaraz po jego zakończeniu ogłoszono następny zestaw propozycji, który dotyczył tylko piosenek festiwalowych, na które należało teraz głosować.
Zestaw - Lipiec '77
Mały biały pies (J.Mikuła-J.Przybora) Ewa Dębicka i Bogusław Mec
Modlitwa o miłość prawdziwą (J.Mikuła-B.Olewicz) Krystyna Prońko
Kolorowe jarmarki (J.Laskowski-R.Ulicki) Janusz Laskowski
Gdybyś (B.Bruszewska-Z.Malinowski) Grażyna Łobaszewska
Guma do żucia (M.Grechuta-M.Grechuta) Krystyna Janda
Nie myśl kochanie o tym jak mogło być (J.Loranc-J.Kofta) Renata Lewandowska
Bossa nova do poduszki (J.Mikuła-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
Bzz bzz bzz (A.Rosiewicz-A.Rosiewicz) Andrzej Rosiewicz
Śpiewać każdy może - Jerzy Stuhr
Porusz ziemię porusz słońce - Vis a vis
Nim przyjdzie jesień - Renata Danel
Wiosna - Beata Andrzejewska
Czułość - Bożena Szczepańska
Całuj deszcz - Jolanta Wojtasik
W zestawie celowo pominięto trzy piosenki, które zdobyły główne nagrody ("Song o ciszy" - Jonasz Kofta, "Kocham się w poecie" - Łucja Prus, "Hop szklankę piwa" - Marek Grechuta) ponieważ... zostały one już uhonorowane!
Wyniki 22.VII.1977 (tylko słuchaczy)
1. Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski
2. Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
3. Śpiewać każdy może - Jerzy Stuhr
4. Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
5. Wiosna - Beata Andrzejewska
Dopiero po tym terminie powrócono do przerwanego zestawu czerwcowego, do którego dorzucono powyższą piątkę oraz cztery laureatki z maja. I znów w nocy z piątku na wolną sobotę 5/6 sierpnia rozstrzygnięto kolejne wydanie. Niestety, przebywałem wówczas na wakacjach i nie zapisałem punktów.
Wydanie czerwiec/lipiec 1977
1. Masz u mnie plus - Ada i Korda
Dziennikarze 17 rozgłośni :
1. Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
3. Zobacz czyje imieniny - Ewa Bem
4. A radości będzie tyle - Fart
5. Poszło z dymem parę lat - Andrzej Ellmann
W każdym razie wystąpił także w Opolu zespół Happy end z hitem "Jak się masz kochanie", ale na tle innych wykonawców ten występ zabrzmiał jakby z innej epoki.
W każdym razie mogę się podzielić zapiskami z festiwalu. Piosenka Zdzisławy Sośnickiej "Nie wiedziałam nic o sobie " jest rewelacyjna, zabrzmiała w amfiteatrze ale nie pamiętam tego występu.
Co do dalszego przebiegu głosowania słuchaczy, to po dwóch tygodniach prezentacji piosenek z czerwca, przerwano ich nadawanie, bo zaczął się właśnie festiwal w Opolu. Zaraz po jego zakończeniu ogłoszono następny zestaw propozycji, który dotyczył tylko piosenek festiwalowych, na które należało teraz głosować.
Zestaw - Lipiec '77
Mały biały pies (J.Mikuła-J.Przybora) Ewa Dębicka i Bogusław Mec
Modlitwa o miłość prawdziwą (J.Mikuła-B.Olewicz) Krystyna Prońko
Kolorowe jarmarki (J.Laskowski-R.Ulicki) Janusz Laskowski
Gdybyś (B.Bruszewska-Z.Malinowski) Grażyna Łobaszewska
Guma do żucia (M.Grechuta-M.Grechuta) Krystyna Janda
Nie myśl kochanie o tym jak mogło być (J.Loranc-J.Kofta) Renata Lewandowska
Bossa nova do poduszki (J.Mikuła-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
Bzz bzz bzz (A.Rosiewicz-A.Rosiewicz) Andrzej Rosiewicz
Śpiewać każdy może - Jerzy Stuhr
Porusz ziemię porusz słońce - Vis a vis
Nim przyjdzie jesień - Renata Danel
Wiosna - Beata Andrzejewska
Czułość - Bożena Szczepańska
Całuj deszcz - Jolanta Wojtasik
W zestawie celowo pominięto trzy piosenki, które zdobyły główne nagrody ("Song o ciszy" - Jonasz Kofta, "Kocham się w poecie" - Łucja Prus, "Hop szklankę piwa" - Marek Grechuta) ponieważ... zostały one już uhonorowane!
Wyniki 22.VII.1977 (tylko słuchaczy)
1. Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski
3. Śpiewać każdy może - Jerzy Stuhr
4. Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
5. Wiosna - Beata Andrzejewska
Dopiero po tym terminie powrócono do przerwanego zestawu czerwcowego, do którego dorzucono powyższą piątkę oraz cztery laureatki z maja. I znów w nocy z piątku na wolną sobotę 5/6 sierpnia rozstrzygnięto kolejne wydanie. Niestety, przebywałem wówczas na wakacjach i nie zapisałem punktów.
Wydanie czerwiec/lipiec 1977
1. Masz u mnie plus - Ada i Korda
Dziennikarze 17 rozgłośni :
1. Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
3. Zobacz czyje imieniny - Ewa Bem
4. A radości będzie tyle - Fart
5. Poszło z dymem parę lat - Andrzej Ellmann
-
Ponieważ latem 1977 roku cała Polska żyła festiwalami, to jednak postanowiłem przypomnieć tamte chwile i odtworzyć zapiski.
21.VI.1977 Debiuty
1. Pousz ziemię, porusz słońce - Vis a vis 2. Arlekin - J.Mazurkiewicz 3. Noc z upiorem - Grupa Pana Antka 4. Zielony balonik - D.Stankiewicz 5. Chwile - R.Wagner 6. Ballada egiosty - Bonieq 7. Czułość - B.Szczepańska 8. Biały wiersz - Zespół TBF 9. Całuj deszcz- J.Wojtasik 10. Trudno żyć wspomnieniem - Awans 11. Słońce słońcu ucieka - A.Krasińska 12. Śląsk śpiewa - IkersiBis 13. Była sobie raz królewna - M.Wiernikowska 14. Nim przyjdzie jesień - R.Danel 15. Wiosna - B.Andrzejewska 16. Pieśn Assuri - Monastyr
22.VI.1977 PasTele
Podaj rękę w taki czas - Andrzej Frajndt (28 pkt) Obibok - Grażyna Łobaszewska (35) Mały biały pies - Ewa Dębicka i Bogusław Mec (40) Jesteś spóźnionym deszczem - Halina Frąckowiak i SBB (41) Komentarz do pewnej legendy _ Budka Suflera (34) Krąży krąży złoty pieniądz - Maryla Rodowicz (51) Nie wiedziałam nic o sobie - Zdzisława Sośnicka (34) Nie widzę ciebie w swych marzeniach - Skaldowie i Stanisław Wenglorz (41) Trafić w czas - Krystyna Prońko (35) Bzz bzz bzz - Andrzej Rosiewicz (52)
23.VI. 1977 Z piosenką bliżej
Płynie muzyka z ust grzechotnika Zdzicha - Tropicale Thaitii Granda Banda (21) Dopóki jesteś - Skaldowie (33) Pokłon - Magda Umer (42) Gdybyś - Grażyna Łobaszewska (45) Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski (17) Szkoda róż - Bożysława Kapica (32) Trąba jerychońska (22) Kocham się w poecie - Łucja Prus (57) Nie myśl kochanie o tym jak mogło być - Renata Lewandowska (41) Bossa nova do poduszki - Maryla Rodowicz (50) Deszcz na jeziora - Marek Grechuta (37) Śpiewam i gram - Urszula Sipińska (45)
Punktacja - siedmiu jurorów, bezpośrednio po wykonaniu piosenki skala 1-10. Dwie oceny "9" otrzymała Łucja Prus, jedną A.Rosiewicz, jedną "1" Granda Banda, a dwie J.Laskowski.
21.VI.1977 Debiuty
1. Pousz ziemię, porusz słońce - Vis a vis 2. Arlekin - J.Mazurkiewicz 3. Noc z upiorem - Grupa Pana Antka 4. Zielony balonik - D.Stankiewicz 5. Chwile - R.Wagner 6. Ballada egiosty - Bonieq 7. Czułość - B.Szczepańska 8. Biały wiersz - Zespół TBF 9. Całuj deszcz- J.Wojtasik 10. Trudno żyć wspomnieniem - Awans 11. Słońce słońcu ucieka - A.Krasińska 12. Śląsk śpiewa - IkersiBis 13. Była sobie raz królewna - M.Wiernikowska 14. Nim przyjdzie jesień - R.Danel 15. Wiosna - B.Andrzejewska 16. Pieśn Assuri - Monastyr
22.VI.1977 PasTele
Podaj rękę w taki czas - Andrzej Frajndt (28 pkt) Obibok - Grażyna Łobaszewska (35) Mały biały pies - Ewa Dębicka i Bogusław Mec (40) Jesteś spóźnionym deszczem - Halina Frąckowiak i SBB (41) Komentarz do pewnej legendy _ Budka Suflera (34) Krąży krąży złoty pieniądz - Maryla Rodowicz (51) Nie wiedziałam nic o sobie - Zdzisława Sośnicka (34) Nie widzę ciebie w swych marzeniach - Skaldowie i Stanisław Wenglorz (41) Trafić w czas - Krystyna Prońko (35) Bzz bzz bzz - Andrzej Rosiewicz (52)
23.VI. 1977 Z piosenką bliżej
Płynie muzyka z ust grzechotnika Zdzicha - Tropicale Thaitii Granda Banda (21) Dopóki jesteś - Skaldowie (33) Pokłon - Magda Umer (42) Gdybyś - Grażyna Łobaszewska (45) Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski (17) Szkoda róż - Bożysława Kapica (32) Trąba jerychońska (22) Kocham się w poecie - Łucja Prus (57) Nie myśl kochanie o tym jak mogło być - Renata Lewandowska (41) Bossa nova do poduszki - Maryla Rodowicz (50) Deszcz na jeziora - Marek Grechuta (37) Śpiewam i gram - Urszula Sipińska (45)
Punktacja - siedmiu jurorów, bezpośrednio po wykonaniu piosenki skala 1-10. Dwie oceny "9" otrzymała Łucja Prus, jedną A.Rosiewicz, jedną "1" Granda Banda, a dwie J.Laskowski.
a przypadkiem Laskowski nie dostal ,,zero''od niejakiego redaktora Ibisa
Co do plebiscytu radiowego..pamietam takowy ...ale w srodku tygodnia ok 15-16...bylo laczenie z rozglosniami i wygrala Hanna Banaszak -W moim magicznym domu ale ktory rok...na pewno ok 79-80 bo juz chodzilem do szkolyba wtedy bylem chory
Co do plebiscytu radiowego..pamietam takowy ...ale w srodku tygodnia ok 15-16...bylo laczenie z rozglosniami i wygrala Hanna Banaszak -W moim magicznym domu ale ktory rok...na pewno ok 79-80 bo juz chodzilem do szkolyba wtedy bylem chory
-
Zgadza się, później zmieniono porę głosowania na drugą godzinę "Studia Gama" w jeden z ostatnich dni miesiąca. Zdążyć ze szkoły nie było wcale tak łatwo.
Zestaw Sierpień '77
(1) Trzecia miłość żagle (S.Krajewski-K.Dzikowski) Czerwone Gitary
(2) Jesteś spóźnionym deszczem (J.Skrzek-J.Matej) Halina Frąckowiak i SBB
(3) Czas twojego życia (E.Adamiak, W.Chyliński - E.Adamiak) Elżbieta Adamiak
(4) Dobrana para (W.Karolak- M.Czubaszek,J.Kleyny) Alibabki
(5) Tak blisko nas (M.Śniegocki-J.Kondratowicz) Anna Jantar
(6) Przemiany (j.K.pawluśkiewicz-J.Czechowicz) Marek Grechuta
(7) Czas wszystko zmienia (J.Tramer-J.Urbanowicz) Ada i Korda
(8) lewa prawa (M.Skrzypczyńska-M.Souczek) Kask (debiut)
(9) Strzelec podhalański (B.Konowalski-J.Przymanowski)Daniel
(10) Dzień jak blues (J.Lisowski-B.Olewicz) Grażyna Łobaszewska
(11) Za nas wszystkich - Atlas (debiut)
(12) Myślałam może będzie lepiej (R.Danel-R.Danel) Renata Danel
(13) Mój azyl - Bang (debiut)
Zestaw Sierpień '77
(1) Trzecia miłość żagle (S.Krajewski-K.Dzikowski) Czerwone Gitary
(2) Jesteś spóźnionym deszczem (J.Skrzek-J.Matej) Halina Frąckowiak i SBB
(3) Czas twojego życia (E.Adamiak, W.Chyliński - E.Adamiak) Elżbieta Adamiak
(4) Dobrana para (W.Karolak- M.Czubaszek,J.Kleyny) Alibabki
(5) Tak blisko nas (M.Śniegocki-J.Kondratowicz) Anna Jantar
(6) Przemiany (j.K.pawluśkiewicz-J.Czechowicz) Marek Grechuta
(7) Czas wszystko zmienia (J.Tramer-J.Urbanowicz) Ada i Korda
(8) lewa prawa (M.Skrzypczyńska-M.Souczek) Kask (debiut)
(9) Strzelec podhalański (B.Konowalski-J.Przymanowski)Daniel
(10) Dzień jak blues (J.Lisowski-B.Olewicz) Grażyna Łobaszewska
(11) Za nas wszystkich - Atlas (debiut)
(12) Myślałam może będzie lepiej (R.Danel-R.Danel) Renata Danel
(13) Mój azyl - Bang (debiut)
Ostatnio zmieniony sob gru 05, 2015 8:00 pm przez marcinparys11, łącznie zmieniany 1 raz.
Opole A.D. 1977 było festiwalem niezwykle przebojowym i różnorodnym, co widać tym bardziej, kiedy porówna się go z tegorocznym... "Mały, biały pies", "Modlitwa o miłość prawdziwą", "Gdybyś", "Śpiewać każdy może", "Hop, szklankę piwa" i osławione "Kolorowe jarmarki" - to hity znane do dnia dzisiejszego. Wcale nie dziwię się red. Ibisowi, że tak ocenił właśnie tę ostatnią piosenkę... Ale z gustami jury jest tak, że można się z nimi zgadzać lub nie. Z kolei kompletnie nie rozumiem zwycięstwa Andrzeja Rosiewicza w koncercie "PasTele" z utworem "Bzzz, bzzz, bzzz". Były wówczas co najmniej 3 lepsze piosenki. I o ile lubię Rosiewicza za inne utwory, to ten wzbudza dość ambiwalentne odczucia...
Obstawiam, że w podsumowaniu sierpniowym Studia Gama w czołówce znajdą się: Czerwone Gitary, Grażyna Łobaszewska i Halina Frąckowiak z zespołem SBB...
Obstawiam, że w podsumowaniu sierpniowym Studia Gama w czołówce znajdą się: Czerwone Gitary, Grażyna Łobaszewska i Halina Frąckowiak z zespołem SBB...
ja niestety ale przyznam sie ze wowczas majac 5 lat uwielbiałem Kolorowe Jarmarki i Strzelca podhalanskiego -Daniela .
teraz juz wiem ze strzelec byl na festiwalu w Kolobrzegu w 77 ...i znow mam mentlik czy to co ogladalem ,gdy Daniel Bisowal chyba z 5 razy to byl wlasnie Kolobrzeg 77 czy 76 ..
chyba jednak 77 bo spiewal oba przeboje.
co do Opola 77 -festiwal ten wielokrotnie jest przypominany w roznych audycjach a szczegolnie jakis koncert z udzialem Kofty,Osieckiej ..i Wieslawa Golasa TANCZACEGO Z JAKAS PANIA NA SCENIE przy piosence Wakacje z Blondynka .w kolo siedzialo na scenie wielu artystow ...hm co to bylo .W tle napis Opole 77
teraz juz wiem ze strzelec byl na festiwalu w Kolobrzegu w 77 ...i znow mam mentlik czy to co ogladalem ,gdy Daniel Bisowal chyba z 5 razy to byl wlasnie Kolobrzeg 77 czy 76 ..
chyba jednak 77 bo spiewal oba przeboje.
co do Opola 77 -festiwal ten wielokrotnie jest przypominany w roznych audycjach a szczegolnie jakis koncert z udzialem Kofty,Osieckiej ..i Wieslawa Golasa TANCZACEGO Z JAKAS PANIA NA SCENIE przy piosence Wakacje z Blondynka .w kolo siedzialo na scenie wielu artystow ...hm co to bylo .W tle napis Opole 77
-
Dzięki za odpowiedzi. Miałem spisany koncert finałowy z Kołobrzegu,77, ale chyba w międzyczasie odciąłem sie od tej przeszłości i nie znalazłem w swoich archiwach. Piosenka o strzelcu podhalańskim rzeczywiście, rozbujała publiczność w amfiteatrze, a pochodziła nie z premier, tylko z widowiska "Jakie ładne chłopaki (tę wojnę wygrały)", piosenkę tytułową śpiewała Irena Woźniacka. Pamiętam jeszcze piosenkę z koncertu premier wykonywaną przez chór CZWP "Salwa Aurory" w związku z okrągłą rocznicą pewnego wydarzenia.
Skoro nie mam Kołobrzegu - to krótkie streszczenie Sopotu
27.VIII.1977 I Festiwal Interwizji Sopot '77 Koncert laureatów
Jeden świat, Kochać znaczy żyć - Zdzisława Sośnicka, Czarny orzeł - A.Algan (Turcja) Hubble bubble, Motylem jestem - Lips (Wielka Brytania) Powiedz mi kochanie - Maria Christina, Malowany dzban- Helena Vondrackowa, Un cuento -Maria Farah (Kuba) Nie spoczniemy-Czerwone Gitary, Chryzantemy-Lili Ivanova, Ja dam tiebie, Mełodija nadieżdy - Rosa Rimbajewa (ZSRR), Romantica-Jose Velez (Hiszpania), Nie ma jak pompa, Kolorowe jarmarki- Maryla Rodowicz.
Rozstrzygnięcie sierpnia - było łatwe do przewidzenia.
2/3.IX.1977 wyniki (129)
1. Trzecia miłość żagle - Czerwone Gitary
Głosowanie 17 rozgłośni
54 pkt. Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
46 Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
36 Myślałam może będzie lepiej - Renata Danel
23 Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
20 Przemiany - Marek Grechuta
---------
17 Trzecia miłość żagle - Czerwone Gitary
13 Czas wszystko zmienia - Ada i Korda
12 Za nas wszystkich - Atlas
10 Zobacz czyje imieniny - Ewa Bem
10 Strzelec podhalański - Daniel
9 Tak blisko nas - Anna Jantar
9 Jesteś spóźnionym deszczem - Halina Frąckowiak i SBB
4 Czas twojego życia - Elżbieta Adamiak
2 Masz u mnie plus - Ada i Korda
2 Mój azyl - Bang
1 Lewa prawa - Kask
1 Poszło z dymem parę lat - Andrzej Ellmann
0 Dobrana para - Alibabki
Skoro nie mam Kołobrzegu - to krótkie streszczenie Sopotu
27.VIII.1977 I Festiwal Interwizji Sopot '77 Koncert laureatów
Jeden świat, Kochać znaczy żyć - Zdzisława Sośnicka, Czarny orzeł - A.Algan (Turcja) Hubble bubble, Motylem jestem - Lips (Wielka Brytania) Powiedz mi kochanie - Maria Christina, Malowany dzban- Helena Vondrackowa, Un cuento -Maria Farah (Kuba) Nie spoczniemy-Czerwone Gitary, Chryzantemy-Lili Ivanova, Ja dam tiebie, Mełodija nadieżdy - Rosa Rimbajewa (ZSRR), Romantica-Jose Velez (Hiszpania), Nie ma jak pompa, Kolorowe jarmarki- Maryla Rodowicz.
Rozstrzygnięcie sierpnia - było łatwe do przewidzenia.
2/3.IX.1977 wyniki (129)
1. Trzecia miłość żagle - Czerwone Gitary
Głosowanie 17 rozgłośni
54 pkt. Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
46 Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
36 Myślałam może będzie lepiej - Renata Danel
23 Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
20 Przemiany - Marek Grechuta
---------
17 Trzecia miłość żagle - Czerwone Gitary
13 Czas wszystko zmienia - Ada i Korda
12 Za nas wszystkich - Atlas
10 Zobacz czyje imieniny - Ewa Bem
10 Strzelec podhalański - Daniel
9 Tak blisko nas - Anna Jantar
9 Jesteś spóźnionym deszczem - Halina Frąckowiak i SBB
4 Czas twojego życia - Elżbieta Adamiak
2 Masz u mnie plus - Ada i Korda
2 Mój azyl - Bang
1 Lewa prawa - Kask
1 Poszło z dymem parę lat - Andrzej Ellmann
0 Dobrana para - Alibabki
-
Zestaw Wrzesień '77
(1) W dni powszednie (J.Skrzek-J.Matej) Halina Frąckowiak i SBB
(2) Okno róża i balkon (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(3) Pani ty jesteś urocza (J.Mikuła-J.T.Stanisławski) Alibabki
(4) Bo może być przecież (A.Skorupka-W.Jagielski) Dana Lerska
(5) Mój powrót (A.Rybiński-B.Olewicz) Andrzej i Eliza
(6) Kochać znaczy żyć (B.Bayer-J.Kofta) Zdzisława Sośnicka
(7) Za wieczoru złotą bramą (Z.Krupiński-M.Dagnan)
(8) Na łąkach snu odpoczywam ((U.Sipińska-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(9) Za rok może dwa (W.Korcz-J.Zalewski) Elżbieta Starostecka
(10) Czy wyglądam jak Gioconda (A.Markiewicz-W.Chotomska) Ewa Złotowska
(11) Na pół gwizdka nie ma co żyć (M.Zimiński-W.Młynarski) Anna Jantar
(12) W pierwszym tygodniu wrześniowej jesieni (T.Klimonda-M.Jaśkiewicz) Marianna Wróblewska
(1) W dni powszednie (J.Skrzek-J.Matej) Halina Frąckowiak i SBB
(2) Okno róża i balkon (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(3) Pani ty jesteś urocza (J.Mikuła-J.T.Stanisławski) Alibabki
(4) Bo może być przecież (A.Skorupka-W.Jagielski) Dana Lerska
(5) Mój powrót (A.Rybiński-B.Olewicz) Andrzej i Eliza
(6) Kochać znaczy żyć (B.Bayer-J.Kofta) Zdzisława Sośnicka
(7) Za wieczoru złotą bramą (Z.Krupiński-M.Dagnan)
(8) Na łąkach snu odpoczywam ((U.Sipińska-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(9) Za rok może dwa (W.Korcz-J.Zalewski) Elżbieta Starostecka
(10) Czy wyglądam jak Gioconda (A.Markiewicz-W.Chotomska) Ewa Złotowska
(11) Na pół gwizdka nie ma co żyć (M.Zimiński-W.Młynarski) Anna Jantar
(12) W pierwszym tygodniu wrześniowej jesieni (T.Klimonda-M.Jaśkiewicz) Marianna Wróblewska
to dales mi odpowiedz....na pewno to byl ten Kolobrzeg 77, bo jak dzis pamietam piosenke ,,jakie ładne chlopaki''
a wiec Daniel spiewal strzelca ale chyba ostatniego dnia bisowal po kilka razy bo spiewal tez ..Mysmy sa wojsko
ten gosc w Kolobrzegu spiewal tez piosenke ,,list...'' ale kiedy to bylo
a wiec Daniel spiewal strzelca ale chyba ostatniego dnia bisowal po kilka razy bo spiewal tez ..Mysmy sa wojsko
ten gosc w Kolobrzegu spiewal tez piosenke ,,list...'' ale kiedy to bylo
-
To była z tego samego widowiska piosenka Daniela "List z frontu", do tego "Kołysanka o babci" (a, a, kolty dwa). Tej pierwszej, choć miała niezłe efekty specjalne, nie zamieszczono na płycie Polskich Nagrań. Może gdzieś zalega w archiwach telewizyjnych, albo na innym "jutubie"?
Właśnie odnalazłem na strychu numery miesięcznika "Non Stop" i pierwszy z nich, który kupiłem to październik 1977. Sprobuję w wolnej chwili wrzucić listę na wymienioną wcześniej stronę. Trochę będzie tego pisania (30 pozycji).
Natomiast w plebiscycie I Programu Polskiego Radia znów nastąpiły (kóry to już raz?) zmiany. Od najbliższego notowania redaktorzy z 17 rozgłośni nagradzali tylko trzy piosenki (punkkty 3,2,1) i awansowały też tylko pierwsze trzy, a nie, jak dotychczas opięć. Za to doceniono słuchaczy i zamiast tylko jednej piosenki awansowała pierwsza trójka. To chyba były zmiany na lepsze!
22/23.X.1977 wyniki (130)
1. Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
2. Za wieczoru złotą bramą - Homo Homini
3. Na pół gwizdka nie ma co żyć - Anna Jantar
A u redaktorów w razie równej ilości punktów, na miejscu medalowym - ex aequo 1 i 2 pozycja - awansowały obie.
17 pkt Okno róża i balkon - Zbigniew Wodecki
17 Pani ty jesteś urocza - Alibabki
13 W dni powszednie - Halina Frąckowiak i SBB
13 Mój powrót - Andrzej i Eliza
11 Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
_____
10 Kochać znaczy żyć - Zdzisława Sośnicka
7 Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
5 Na łąkach snu odpoczywam - Urszula Sipińska
4 Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
3 W pierwszym tygodniu wrześniowej jesieni - Marianna Wróblewska
2 Czy wyglądam jak Gioconda - Ewa Złotowska
1 Bo może być przecież - Dana Lerska
1 Za wieczoru złotą bramą - Homo Homini
1 Na pół gwizdka nie ma co żyć - Anna Jantar
0 Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
Właśnie odnalazłem na strychu numery miesięcznika "Non Stop" i pierwszy z nich, który kupiłem to październik 1977. Sprobuję w wolnej chwili wrzucić listę na wymienioną wcześniej stronę. Trochę będzie tego pisania (30 pozycji).
Natomiast w plebiscycie I Programu Polskiego Radia znów nastąpiły (kóry to już raz?) zmiany. Od najbliższego notowania redaktorzy z 17 rozgłośni nagradzali tylko trzy piosenki (punkkty 3,2,1) i awansowały też tylko pierwsze trzy, a nie, jak dotychczas opięć. Za to doceniono słuchaczy i zamiast tylko jednej piosenki awansowała pierwsza trójka. To chyba były zmiany na lepsze!
22/23.X.1977 wyniki (130)
1. Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
2. Za wieczoru złotą bramą - Homo Homini
3. Na pół gwizdka nie ma co żyć - Anna Jantar
A u redaktorów w razie równej ilości punktów, na miejscu medalowym - ex aequo 1 i 2 pozycja - awansowały obie.
17 pkt Okno róża i balkon - Zbigniew Wodecki
17 Pani ty jesteś urocza - Alibabki
13 W dni powszednie - Halina Frąckowiak i SBB
13 Mój powrót - Andrzej i Eliza
11 Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
_____
10 Kochać znaczy żyć - Zdzisława Sośnicka
7 Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
5 Na łąkach snu odpoczywam - Urszula Sipińska
4 Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
3 W pierwszym tygodniu wrześniowej jesieni - Marianna Wróblewska
2 Czy wyglądam jak Gioconda - Ewa Złotowska
1 Bo może być przecież - Dana Lerska
1 Za wieczoru złotą bramą - Homo Homini
1 Na pół gwizdka nie ma co żyć - Anna Jantar
0 Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
Wracając na chwilę do "Jarmarków", to kiedyś także lubiłem tę piosenkę. Jednak opolskie wykonanie nie należy do najciekawszych...
Podczas festiwalu sopockiego przykra sytuacja spotkała Zdzisławę Sośnicką - fakt otrzymania przez nią "Grand Prix du Disque" Interwizji nie spotkał się z aprobatą publiczności, czemu dała wyraz, wygwizdując ją... Najpierw niepowodzenie w Opolu, później ten Sopot...
Zmiany we wrześniowym notowaniu Studia Gama były rzeczywiście tymi na lepsze. Zaskakujący jest fakt, że "medalowa trójka" słuchaczy zajmowała trzy ostatnie miejsca w plebiscycie redaktorów 17 rozgłośni (kolejność też prawie identyczna)...
Z ciekawostek: utwór "Na pół gwizdka nie ma co żyć" został nagrany w styczniu 1976 r. na II LP Anny Jantar pt. "Za każdy uśmiech". Nie zmieścił się jednak na albumie i chyba przez to "odłożono" go "na później". Piosenkarka zaczęła lansować go w telewizji w maju 1977 r., jednak dopiero w sierpniu trafił do propozycji Studia Gama. Skomplikowane to koleje losu, ale jednak piosenka okazała się być przebojem...
Podczas festiwalu sopockiego przykra sytuacja spotkała Zdzisławę Sośnicką - fakt otrzymania przez nią "Grand Prix du Disque" Interwizji nie spotkał się z aprobatą publiczności, czemu dała wyraz, wygwizdując ją... Najpierw niepowodzenie w Opolu, później ten Sopot...
Zmiany we wrześniowym notowaniu Studia Gama były rzeczywiście tymi na lepsze. Zaskakujący jest fakt, że "medalowa trójka" słuchaczy zajmowała trzy ostatnie miejsca w plebiscycie redaktorów 17 rozgłośni (kolejność też prawie identyczna)...
Z ciekawostek: utwór "Na pół gwizdka nie ma co żyć" został nagrany w styczniu 1976 r. na II LP Anny Jantar pt. "Za każdy uśmiech". Nie zmieścił się jednak na albumie i chyba przez to "odłożono" go "na później". Piosenkarka zaczęła lansować go w telewizji w maju 1977 r., jednak dopiero w sierpniu trafił do propozycji Studia Gama. Skomplikowane to koleje losu, ale jednak piosenka okazała się być przebojem...
-
To się zgadza! Publiczność, rzeczywiście wygwizdała w Sopocie Zdzisławę Sośnicką, nie wiedzieć czemu. Może spodziewali się bardziej przebojowych nagrań? Swoją drogą, LP "Moja muzyka" jest jedną z najchętniej przeze mnie słuchanych płyt.
Za to podczas tego samego koncertu zespół "Czerwone Gitary" zamęczył przebój "Nie spoczniemy", bo bisował blisko cztery razy. A wykonanie Kolorowych jarmarków przez Marylę Rodowicz i przyznanie Nagrody Przewodniczącego PRiTV oraz nagrody publiczności wywołało ogólnonarodową dyskusję.
Taka sytuacja, gdzie piosenki z czołówki słuchaczy zajęły ostatnie miejsca u fachowców, miała miejsce w przypadku "Nie spoczniemy" z maja 1977 i jeszcze nie raz się zdarzą. Jedno jest pewne - po przekształceniu Listy Przebojów w Plebiscyt Studia Gama znacznie podniósł się poziom nadawanej muzyki. Zdecydowanie odeszli w zapomnienie niektórzy idole z czołowych miejsc, gdyż nie mieliby szans znależć się w zestawie propozycji.
Bardzo dziękuję za ważną informację o piosence "Na pół gwizdka..." w wykonaniu Anny Jantar. Nie wiedziałem o tym, ale pamiętam odtworzenie tej piosenki w telewizji. Nawet nie miałem wówczas pojęcia, że istnieje takie powiedzenie.
Za to podczas tego samego koncertu zespół "Czerwone Gitary" zamęczył przebój "Nie spoczniemy", bo bisował blisko cztery razy. A wykonanie Kolorowych jarmarków przez Marylę Rodowicz i przyznanie Nagrody Przewodniczącego PRiTV oraz nagrody publiczności wywołało ogólnonarodową dyskusję.
Taka sytuacja, gdzie piosenki z czołówki słuchaczy zajęły ostatnie miejsca u fachowców, miała miejsce w przypadku "Nie spoczniemy" z maja 1977 i jeszcze nie raz się zdarzą. Jedno jest pewne - po przekształceniu Listy Przebojów w Plebiscyt Studia Gama znacznie podniósł się poziom nadawanej muzyki. Zdecydowanie odeszli w zapomnienie niektórzy idole z czołowych miejsc, gdyż nie mieliby szans znależć się w zestawie propozycji.
Bardzo dziękuję za ważną informację o piosence "Na pół gwizdka..." w wykonaniu Anny Jantar. Nie wiedziałem o tym, ale pamiętam odtworzenie tej piosenki w telewizji. Nawet nie miałem wówczas pojęcia, że istnieje takie powiedzenie.
-
Zestaw Październik '77
(1) Homo kosmos 2 (J.Koman-B.Olewicz) Krystyna Prońko
(2) Zawsze gdzieś czeka ktoś ((J.Kukulski-R.Sadowski) Anna Jantar
(3) Z moich przeczuć (W.Parzyński-P.Howil) Irena Jarocka
(4) Poszedł Marek na jarmarek (W.Korcz-J.Zalewski) Katarzyna Sobczyk
(5) Wybierz mnie (M.Śniegocki-K.Dzikowski) Krystyna Giżowska
(6) Idzie na deszcz ((W.Trzciński-M.Dutkiewicz) Andrzej i Eliza
(7) Izolda (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(8) Gra w niebo piekło (W.Trzciński, K.Krawczyk-W.Młynarski) Krzysztof Krawczyk
(9) Staromodne samochody (S.Krajewski-A.Osiecka) Czerwone Gitary
(1) Homo kosmos 2 (J.Koman-B.Olewicz) Krystyna Prońko
(2) Zawsze gdzieś czeka ktoś ((J.Kukulski-R.Sadowski) Anna Jantar
(3) Z moich przeczuć (W.Parzyński-P.Howil) Irena Jarocka
(4) Poszedł Marek na jarmarek (W.Korcz-J.Zalewski) Katarzyna Sobczyk
(5) Wybierz mnie (M.Śniegocki-K.Dzikowski) Krystyna Giżowska
(6) Idzie na deszcz ((W.Trzciński-M.Dutkiewicz) Andrzej i Eliza
(7) Izolda (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(8) Gra w niebo piekło (W.Trzciński, K.Krawczyk-W.Młynarski) Krzysztof Krawczyk
(9) Staromodne samochody (S.Krajewski-A.Osiecka) Czerwone Gitary
Znajomy fan twórczości Zdzisławy Sośnickiej twierdzi, że publiczność spodziewała się wygranej wspomnianej Maryli Rodowicz, która zrobiła wówczas "show". Dosyć kontrowersyjny (przynajmniej dla mnie), ale liczy się chyba to, by pisali i mówili - nieważne jak. Dyskusja, jaka wywołała się po przyznaniu jej nagród, była zapewne wywołana faktem, że "Jarmarki" w Opolu pominięto, a w Sopocie - wręcz przeciwnie.
Z płyty "Moja muzyka" bardzo lubię "Żyj sobie sam", "O Annie", wspomniane "Nie wiedziałam nic o sobie". Z kolei nagranie - "Na nas czas" - bardzo przypomina mi utwór Glorii Gaynor - "Never Can Say Goodbye". W polskiej wersji nagrała go Anna Jantar pt. "Nie chcę z tobą być" i chyba lansowała tę piosenkę w telewizji w 1977 r.
Ciekawie wygląda zestaw propozycji październikowych. Czy laureatkami zostały utwory: "Zawsze gdzieś czeka ktoś", "Z moich przeczuć" i "Izolda"? Zastanawia mnie ta druga piosenka - chyba musiała być przebojem, ponieważ pojawiła się podczas festiwalu Opole'78, w koncercie "Plebiscyt Studia Gama". Wykonała go tam nie Irena Jarocka, ale... Lidia Stanisławska. Czy możliwe było wylansowanie jednego utworu przez dwie różne wykonawczyni w tak krótkim czasie?
Z płyty "Moja muzyka" bardzo lubię "Żyj sobie sam", "O Annie", wspomniane "Nie wiedziałam nic o sobie". Z kolei nagranie - "Na nas czas" - bardzo przypomina mi utwór Glorii Gaynor - "Never Can Say Goodbye". W polskiej wersji nagrała go Anna Jantar pt. "Nie chcę z tobą być" i chyba lansowała tę piosenkę w telewizji w 1977 r.
Ciekawie wygląda zestaw propozycji październikowych. Czy laureatkami zostały utwory: "Zawsze gdzieś czeka ktoś", "Z moich przeczuć" i "Izolda"? Zastanawia mnie ta druga piosenka - chyba musiała być przebojem, ponieważ pojawiła się podczas festiwalu Opole'78, w koncercie "Plebiscyt Studia Gama". Wykonała go tam nie Irena Jarocka, ale... Lidia Stanisławska. Czy możliwe było wylansowanie jednego utworu przez dwie różne wykonawczyni w tak krótkim czasie?
-
Wiosną 1977 roku Anna Jantar nagrała cover 'Never Can Say Goodbye", a Irena Jarocka jeden z ostatnich przebojów Elvisa Presleya "If you love me" (Jeśli kochasz, proszę mów) i obie zostały przedstawione w telewizji w tym samym programie. Za to jesienią Zdzislawa Sośnicka nagrała dwie niesamowite przeróbki "Jesteś moim światem" oraz "Pamiętam wczoraj" (I remember yesterday - Donna Summer) Wszystkie te nagrania stały się przebojami, często odtwarzanymi.
A czy nie są podobne do siebie początki piosenek Z.Sośnickiej "Nie wiedziałam nic o sobie", "Za inny dzień, za inną noc" oraz "Deszcz w Cisnej" K.Prońko?
Piosenkę "Z moich przeczuć" również włączyła do swego repertuaru Lidia Stanisławska i nawet umieściła na debiutanckiej płycie. Natomiast wersja Ireny Jarockiej znalazła się na składance z okazji Międzynarodowego Festiwalu Młodzieży Hawana'78.
2/3.XII.1977 wyniki (131)
1. Z moich przeczuć - Irena Jarocka
2. Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
3. Staromodne samochody - Czerwone Gitary
Głosowanie fachowców:
33 pkt. Idzie na deszcz - Andrzej i Eliza
25 Homo kosmos 2 - Krystyna Prońko
13 Izolda - Zbigniew Wodecki
-----
11 W dni powszednie - Halina Frąckowiak i SBB
6 Zawsze gdzieś czeka ktoś - Anna Jantar
5 Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
4 Wybierz mnie - Krystyna Giżowska
2 Gra w niebo piekło - Krzysztof Krawczyk
2 Pani ty jesteś urocza - Alibabki
2 Z moich przeczuć - Irena Jarocka
1 Staromodne samochody - Czerwone Gitary
0 Poszedł Marek na jarmarek - Katarzyna Sobczyk
A czy nie są podobne do siebie początki piosenek Z.Sośnickiej "Nie wiedziałam nic o sobie", "Za inny dzień, za inną noc" oraz "Deszcz w Cisnej" K.Prońko?
Piosenkę "Z moich przeczuć" również włączyła do swego repertuaru Lidia Stanisławska i nawet umieściła na debiutanckiej płycie. Natomiast wersja Ireny Jarockiej znalazła się na składance z okazji Międzynarodowego Festiwalu Młodzieży Hawana'78.
2/3.XII.1977 wyniki (131)
1. Z moich przeczuć - Irena Jarocka
2. Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
3. Staromodne samochody - Czerwone Gitary
Głosowanie fachowców:
33 pkt. Idzie na deszcz - Andrzej i Eliza
25 Homo kosmos 2 - Krystyna Prońko
13 Izolda - Zbigniew Wodecki
-----
11 W dni powszednie - Halina Frąckowiak i SBB
6 Zawsze gdzieś czeka ktoś - Anna Jantar
5 Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
4 Wybierz mnie - Krystyna Giżowska
2 Gra w niebo piekło - Krzysztof Krawczyk
2 Pani ty jesteś urocza - Alibabki
2 Z moich przeczuć - Irena Jarocka
1 Staromodne samochody - Czerwone Gitary
0 Poszedł Marek na jarmarek - Katarzyna Sobczyk
Te piosenki - covery - zostały nagrane (przynajmniej przez Annę Jantar i Irenę Jarocką) trochę wcześniej, ponieważ już w 1975 r. do cyklicznego programu Andrzeja Kudelskiego pt. "Przeboje świata".
Anna Jantar wystąpiła z utworem "Nie chcę z tobą być" w kilku programach TV w 1977 r., m.in. włączyła ją do swojego telewizyjnego recitalu ze Studia 2, nakręconego z okazji przyznania jej drugiej "Złotej Płyty". Nie sadziłem, że ten utwór cieszył się powodzeniem.
Czytałem, że również w 1975 r. Zdzisława Sośnicka w swoim nowym programie estradowym wykonywała utwór Roberty Flack - "Killing Me Softly". Podobno z powodzeniem.
Rzeczywiście, w początkach piosenek: "Nie wiedziałam nic o sobie", "Deszcz w Cisnej" i "Za inną noc, za inny dzień" są podobieństwa, ale jednak w przypadku "Na nas czas" i "Never Can Say Goodbye" wydaje mi się, że są większe.
Dziwne, że piosenka Alibabek, notowana wysoko we wrześniowym głosowaniu redaktorów muzycznych, w październiku zdobyła tylko 2 punkty. Może nie chciano "blokować" innym piosenkom szansy na znalezienie się w czołówce? I znowu powtarza się "zasada", że to, co jest wysoko u słuchaczy, ląduje na szarym końcu u fachowców...
Anna Jantar wystąpiła z utworem "Nie chcę z tobą być" w kilku programach TV w 1977 r., m.in. włączyła ją do swojego telewizyjnego recitalu ze Studia 2, nakręconego z okazji przyznania jej drugiej "Złotej Płyty". Nie sadziłem, że ten utwór cieszył się powodzeniem.
Czytałem, że również w 1975 r. Zdzisława Sośnicka w swoim nowym programie estradowym wykonywała utwór Roberty Flack - "Killing Me Softly". Podobno z powodzeniem.
Rzeczywiście, w początkach piosenek: "Nie wiedziałam nic o sobie", "Deszcz w Cisnej" i "Za inną noc, za inny dzień" są podobieństwa, ale jednak w przypadku "Na nas czas" i "Never Can Say Goodbye" wydaje mi się, że są większe.
Dziwne, że piosenka Alibabek, notowana wysoko we wrześniowym głosowaniu redaktorów muzycznych, w październiku zdobyła tylko 2 punkty. Może nie chciano "blokować" innym piosenkom szansy na znalezienie się w czołówce? I znowu powtarza się "zasada", że to, co jest wysoko u słuchaczy, ląduje na szarym końcu u fachowców...
-
Jeszcze była taka piosenka Anny Jantar "Koncert radości", która też jest podobna do "Na nas czas" (skomponował ten sam Jacek Malinowski), a na dokładkę była też opolska premiera z 1976 roku "Razem być" zespołu Aura, też bardzo podobna, ale słyszałem ją chyba dwa razy w życiu i nie ukazała się na żadnej płycie. A z nagrań bliźniaczych tamtego okresu - "Na pozór" Bogusława Meca i jedna z piosenek Joe Dassin'a, ale nie znam tytułu.
Zestaw październikowy stał się nieopatrznie ostatnim w 1977 roku. Początkowo rozwiązanie miało się odbyć 18/19 listopada, ale w ostatniej chwili przeniesiono na pierwszy piątek grudnia. Całe zamieszanie wzięło się z braku wolnej soboty w październiku (dodatkowym dniem wolnym od pracy był poniedziałek przed Wszystkimi Świętymi), więc rozwiązanie wrześniowe odbyło się w nocy z soboty na niedzielę (22/23.X).
Od poniedziałku 5 grudnia ogłoszono plebiscyt na Piosenkę Roku 1977. Do zestawu należały wszystkie laureatki od maja do października (zapisane "nad kreską" przy prezentacji wyników) oraz trzy "numery jeden" z notowań 116-125 z początku roku, a więc ":To co zdarza się raz" Ireny Jarockiej, "Wielki romans" Waldemara Koconia i "Jak się masz kochanie" Happy end.
Rozwiązanie miało się odbyć w programie nocnym... w sylwestra!
Wyniki były nastepujące:
Piosenka Roku 1977 - Słuchacze
1. Nie spoczniemy - Czerwone Gitary
2. Z moich przeczuć - Irena Jarocka
3. Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski
W głosowaniu 17 rozgłośni :
42 pkt. Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
13 Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
9 Deszcz w Cisnej - Krystyna Prońko
9 Idzie na deszcz - Andrzej i Eliza
... i podobnie jak przed rokiem Irena Jarocka kontra Czerwone Gitary!
Zestaw październikowy stał się nieopatrznie ostatnim w 1977 roku. Początkowo rozwiązanie miało się odbyć 18/19 listopada, ale w ostatniej chwili przeniesiono na pierwszy piątek grudnia. Całe zamieszanie wzięło się z braku wolnej soboty w październiku (dodatkowym dniem wolnym od pracy był poniedziałek przed Wszystkimi Świętymi), więc rozwiązanie wrześniowe odbyło się w nocy z soboty na niedzielę (22/23.X).
Od poniedziałku 5 grudnia ogłoszono plebiscyt na Piosenkę Roku 1977. Do zestawu należały wszystkie laureatki od maja do października (zapisane "nad kreską" przy prezentacji wyników) oraz trzy "numery jeden" z notowań 116-125 z początku roku, a więc ":To co zdarza się raz" Ireny Jarockiej, "Wielki romans" Waldemara Koconia i "Jak się masz kochanie" Happy end.
Rozwiązanie miało się odbyć w programie nocnym... w sylwestra!
Wyniki były nastepujące:
Piosenka Roku 1977 - Słuchacze
1. Nie spoczniemy - Czerwone Gitary
2. Z moich przeczuć - Irena Jarocka
3. Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski
W głosowaniu 17 rozgłośni :
42 pkt. Gdybyś - Grażyna Łobaszewska
13 Modlitwa o miłość prawdziwą - Krystyna Prońko
9 Deszcz w Cisnej - Krystyna Prońko
9 Idzie na deszcz - Andrzej i Eliza
... i podobnie jak przed rokiem Irena Jarocka kontra Czerwone Gitary!
-
Skoro już jesteśmy przy przebojach roku 1977, podam rozstrzygnięcie Radiokuriera 31.XII. w specjalnym programie popołudniowym od 17.00, jak co roku. Taśmę szpulową z nagraniami pożyczyłem od koleżanki dwa lata później i stąd moja wiedza na temat tego podsumowania.
Przeboje Roku 1977 - Radiokurier
1. We are the Champions - Queen
2. Needles and pins - Smokie
3. Hotel California - Eagles
4. Nie widzę ciebie w swych marzeniach - Skaldowie i Stanisław Wenglorz
5. It's in she lovley ? - Stevie Wonder
6. Yes sir, I can boogie - Baccara
7. C' est la vie - Emerson Lake and Power
8. Living next door to Alice - Smokie
9. Lay back in the arms of someone - Smokie
10. I feel love - Donna Summer
11. Cudowne opowieści - Yes
14. Georgie - Pussycat
15. Angelo - Brotherhood of Man
Nie byłem w stanie odtworzyć tytułów z miejcsc 12 i 13. Może ktoś ma zapisane?
Zdziwiłem się z powodu nieobecności takich gwiazd jak Boney M. czy Abba w pierwszej piętnastce.
Jeszcze przedstawię piosenki, które "chodziły" w różnych programach, ale nie znalazły się w comiesięcznych zestawach.
Tak daleko nam do siebie - Jerzy Połomski
Nie wiesz tego tylko ty - Irena Santor
Koncert na deszcz i wiatr - Anna Jantar
Ballada o Marii Magdalenie - Happy end
Spóźniłem się o kilka lat - Krzysztof Krawczyk
Dziewczyna słońca - Ada i Korda
Skąd przychodzi muzyka - Ewa Dębicka i Seweryn Krajewski
Miasto którego nie ma - Bractwo Kurkowe
Jest nam dziś do tańca - Halina Kunicka
Kochałem panią - Seweryn Krajewski
Postaw mnie w kącie - Jerzy Połomski, Jadwiga Strzelecka i Krystyna Prońko
Temat z filmu "Polskie drogi" - Zespół p/k Andrzeja Kurylewicza
Piosenka z filmu "Wodzirej" - Jerzy Stuhr
Zupełnie Nowy Rok - Anna Jantar
Przeboje Roku 1977 - Radiokurier
1. We are the Champions - Queen
2. Needles and pins - Smokie
3. Hotel California - Eagles
4. Nie widzę ciebie w swych marzeniach - Skaldowie i Stanisław Wenglorz
5. It's in she lovley ? - Stevie Wonder
6. Yes sir, I can boogie - Baccara
7. C' est la vie - Emerson Lake and Power
8. Living next door to Alice - Smokie
9. Lay back in the arms of someone - Smokie
10. I feel love - Donna Summer
11. Cudowne opowieści - Yes
14. Georgie - Pussycat
15. Angelo - Brotherhood of Man
Nie byłem w stanie odtworzyć tytułów z miejcsc 12 i 13. Może ktoś ma zapisane?
Zdziwiłem się z powodu nieobecności takich gwiazd jak Boney M. czy Abba w pierwszej piętnastce.
Jeszcze przedstawię piosenki, które "chodziły" w różnych programach, ale nie znalazły się w comiesięcznych zestawach.
Tak daleko nam do siebie - Jerzy Połomski
Nie wiesz tego tylko ty - Irena Santor
Koncert na deszcz i wiatr - Anna Jantar
Ballada o Marii Magdalenie - Happy end
Spóźniłem się o kilka lat - Krzysztof Krawczyk
Dziewczyna słońca - Ada i Korda
Skąd przychodzi muzyka - Ewa Dębicka i Seweryn Krajewski
Miasto którego nie ma - Bractwo Kurkowe
Jest nam dziś do tańca - Halina Kunicka
Kochałem panią - Seweryn Krajewski
Postaw mnie w kącie - Jerzy Połomski, Jadwiga Strzelecka i Krystyna Prońko
Temat z filmu "Polskie drogi" - Zespół p/k Andrzeja Kurylewicza
Piosenka z filmu "Wodzirej" - Jerzy Stuhr
Zupełnie Nowy Rok - Anna Jantar
ballade o Mari Magdalenie pamietam doskonale ...mialem te plyte w domu..to byla druga piosenka , trzecia byla ..zza siedmiu gór i rzek
ach ten 77 rok
ach ten 77 rok
-
Zestaw Styczeń '78
(1) Dyskotekowy bal (J.Kukulski-M.Bellan) Anna Jantar
(2) Wszyscy tańczyli całą noc (A.Skorupka-K.Logan) Andrzej Dąbrowski
(3) Sen, który się spełnia (M.Hertel-J.Zalewski) Jerzy Połomski i Alicja Majewska
(4) O czym marzą ludzie w małych wioskach (A.Zieliński-K.Logan) Aura
(5) Śpiewam i gram (J.Konred-A.Kreczmar) Urszula Sipińska
(6) Królem bądź, głową rusz (A.Rybiński-M.Maliszewska) Andrzej i Eiza
(7) Być kobietą (W.Korcz-M.Czaplińska) Alicja Majewska
(8) Wieczór już (J.Kukulski-A.Kuryło) Zbigniew Wodecki
(9) Tańczymy w milczeniu (S.Lesiński-W.Patuszyński) Katarzyna Sobczyk
(10) Odpoczywam (A.Maliszewski-J.Kleyny) Halina Frąckowiak
(11) Jak być sobą (A.Kopff-B.Olewicz) Familia
(12) Popołudnie z tobą (A.Zieliński-A.Jastrzębiec-Kozłowski) Skaldowie
(13) Dzień dobry Mister Blues (J.Wasowski-B.Perkun) Ewa Bem
(1) Dyskotekowy bal (J.Kukulski-M.Bellan) Anna Jantar
(2) Wszyscy tańczyli całą noc (A.Skorupka-K.Logan) Andrzej Dąbrowski
(3) Sen, który się spełnia (M.Hertel-J.Zalewski) Jerzy Połomski i Alicja Majewska
(4) O czym marzą ludzie w małych wioskach (A.Zieliński-K.Logan) Aura
(5) Śpiewam i gram (J.Konred-A.Kreczmar) Urszula Sipińska
(6) Królem bądź, głową rusz (A.Rybiński-M.Maliszewska) Andrzej i Eiza
(7) Być kobietą (W.Korcz-M.Czaplińska) Alicja Majewska
(8) Wieczór już (J.Kukulski-A.Kuryło) Zbigniew Wodecki
(9) Tańczymy w milczeniu (S.Lesiński-W.Patuszyński) Katarzyna Sobczyk
(10) Odpoczywam (A.Maliszewski-J.Kleyny) Halina Frąckowiak
(11) Jak być sobą (A.Kopff-B.Olewicz) Familia
(12) Popołudnie z tobą (A.Zieliński-A.Jastrzębiec-Kozłowski) Skaldowie
(13) Dzień dobry Mister Blues (J.Wasowski-B.Perkun) Ewa Bem
Tak - w piosenkach "Koncert radości" i "Na nas czas" słychać podobieństwa. Stanowią taką muzyczną "kwintesencję" połowy lat 70 - tych.
Bardzo dziwne jest to, że notowania Studia Gama w 1977 r. ograniczyły się do październikowego wydania... Zaskakuje mnie fakt, że piosenka Ireny Jarockiej - dzisiaj raczej mało znana - zajęła drugie miejsce w podsumowaniu rocznym. Z kolei wyniki głosowania 17. rozgłośni są jak najbardziej oczywiste. Z analizy zestawiania wynika, że był to chyba najlepszy rok dla Grażyny Łobaszewskiej i Krystyny Prońko w ich dotychczasowych karierach.
Dziękuję za informacje dotyczącą piosenki "Z poślizgiem rok" w wykonaniu Anny Jantar. Dotychczas byłem przekonany, że ten utwór został nagrany w 1979 r., a okazało się, iż stało się to dwa lata wcześniej.
Czy zestaw propozycji był układany wg jakiegoś "klucza", czy kolejność piosenek była całkowicie przypadkowa?
Z zestawień obejmujących rok 1977 posiadam niestety tylko zestawienie najpopularniejszych płyt, jednak niedawno widziałem wyniki ankiety rozpisanej wśród ekspertów muzycznych, które - przynajmniej w kategorii wokalistki roku - pokrywały się z głosowaniem na Piosenkę Roku. Krystyna Prońko została "ulubioną wykonawczynią roku" w plebiscycie "Na przełaj".
Dziesiątka płyt:
1. "Locomotiv GT in Warsaw" - Locomotiv GT;
2. "Gondolierzy znad Wisły" - Irena Jarocka;
3. "Przechodniem byłem między wami" - Budka Suflera;
4. "Za każdy uśmiech" - Anna Jantar;
5. "Sing - Sing" - Maryla Rodowicz;
6. "Hits of BBC Alaska Records";
7. "Rysunek na szkle" - Krzysztof Krawczyk;
8. "The Rattles";
9. "Live Livin Blues";
10. "Katharsis" - Czesław Niemen;
I jeszcze uwaga: "Drugi longplay grupy ABBA sprzedano w ilości ponad 200 000 egzemplarzy. Nie umieszczono go na tej liście, gdyż nakład był limitowany, a zamówień było dwa razy więcej". Ciekawe, dlaczego "Polskie Nagrania" nie poszły za ciosem i nie zakupiły licencji na następne longplaye ABBY? Następną płytą, która ukazała się w Polsce, była "The Singles: The First Ten Years". Została jednak wydana u nas pod zmienionym tytułem - "The Best of ABBA".
Bardzo dziwne jest to, że notowania Studia Gama w 1977 r. ograniczyły się do październikowego wydania... Zaskakuje mnie fakt, że piosenka Ireny Jarockiej - dzisiaj raczej mało znana - zajęła drugie miejsce w podsumowaniu rocznym. Z kolei wyniki głosowania 17. rozgłośni są jak najbardziej oczywiste. Z analizy zestawiania wynika, że był to chyba najlepszy rok dla Grażyny Łobaszewskiej i Krystyny Prońko w ich dotychczasowych karierach.
Dziękuję za informacje dotyczącą piosenki "Z poślizgiem rok" w wykonaniu Anny Jantar. Dotychczas byłem przekonany, że ten utwór został nagrany w 1979 r., a okazało się, iż stało się to dwa lata wcześniej.
Czy zestaw propozycji był układany wg jakiegoś "klucza", czy kolejność piosenek była całkowicie przypadkowa?
Z zestawień obejmujących rok 1977 posiadam niestety tylko zestawienie najpopularniejszych płyt, jednak niedawno widziałem wyniki ankiety rozpisanej wśród ekspertów muzycznych, które - przynajmniej w kategorii wokalistki roku - pokrywały się z głosowaniem na Piosenkę Roku. Krystyna Prońko została "ulubioną wykonawczynią roku" w plebiscycie "Na przełaj".
Dziesiątka płyt:
1. "Locomotiv GT in Warsaw" - Locomotiv GT;
2. "Gondolierzy znad Wisły" - Irena Jarocka;
3. "Przechodniem byłem między wami" - Budka Suflera;
4. "Za każdy uśmiech" - Anna Jantar;
5. "Sing - Sing" - Maryla Rodowicz;
6. "Hits of BBC Alaska Records";
7. "Rysunek na szkle" - Krzysztof Krawczyk;
8. "The Rattles";
9. "Live Livin Blues";
10. "Katharsis" - Czesław Niemen;
I jeszcze uwaga: "Drugi longplay grupy ABBA sprzedano w ilości ponad 200 000 egzemplarzy. Nie umieszczono go na tej liście, gdyż nakład był limitowany, a zamówień było dwa razy więcej". Ciekawe, dlaczego "Polskie Nagrania" nie poszły za ciosem i nie zakupiły licencji na następne longplaye ABBY? Następną płytą, która ukazała się w Polsce, była "The Singles: The First Ten Years". Została jednak wydana u nas pod zmienionym tytułem - "The Best of ABBA".
-
Bardzo przepraszam, że tak szybko wskoczyłem w 1978 rok, a jeszcze tyle zostało spraw niewyjaśnionych z poprzedniego. Co do zespołu Happy end - płytę kupiłem w maju'78 podczas kiermaszu z okazji dorocznych Dni Oświaty, Książki i Prasy. I rzeczywiście, piosenka o Marii Magdalenie jest moją drugą ulubioną obok "Zegnaj Jenny Lou" (też był to pominięty przebój). A sama płyta szybko zniknęła ze sklepów, choć krytycy nie zostawili suchej nitki na tym zespole.
Kolejność propozycji w zestawach ustalona została przez redaktorów Studia Gama. Codziennie przez cały miesiąc tuż po godzinie 14.05 (najpierw piosenka na dobry początek, potem zapowiedź programu) nastąpiło przypomnienie propozycji we fragmentach - trzy z nich w całości przedstawiono około 15.45. I taką kolejność przyjąłem, jaka była w tej "składance". Miałem kiedyś ochotę nagrać taką składankę na taśmach, nieraz ta kolejność byłaby nieco inna. Może w dobie obecnej techniki wróciłbym do tego pomysłu? W końcu większość z tych piosenek kojarzę, a niektóre znam prawie na pamięć (człowiek miał wtedy dużo czasu i mało obowiązków!). Inną sprawą było przedstawienie piosenek w całości - tutaj wyraźnie zarysowały się preferencje redaktorów muzycznych.
Niejeden raz zauważyłem, że piosenki lansowane jesienią miały większe szanse na przebój roku, niż te z wczesnej wiosny, bo... były aktualnie na topie. Stąd sukces nieco zapomnianej już piosenki Ireny Jarockiej "Z moich przeczuć" Należy tylko ubolewać, że redaktorzy podawali tylko trzy medalowe miejsca słuchaczy, bo byłbym bardzo ciekawy np. ostatecznej lokaty przeboju "Jak się masz kochanie". A ile ciekawych nagrań przepadło, gdy przechodziła tylko jedna piosenka od słuchaczy? Podejrzewam, że gdyby lista istniała na takich zasadach, jak do marca 1977, to wiele z tych piosenek o wysokich walorach artystycznych nie załapałoby się do pierwszej dziesiątki!
I stąd dochodzimy do klucza doboru propozycji na nadchodzący miesiąc. Dlaczego raz było to 9 a innym razem 13 piosenek - nie wiem. Do każdego zestawu dochodziły też laureatki z miesiąca ubiegłego, a we wrześniu było ich osiem. Wyjątkiem jest notowanie styczniowe, gdzie laureatek z poprzedniego miesiąca nie ma. Wyniki ze stycznia podam następnym razem.
Co do zestwu Radiokuriera (chyba musiało być gorąco) to oczywiście przekręciłem nazwę zespołu Emerson Lake and Palmer - za co przepraszam fanatyków.
Uwagę o zespole Abba popieram w całości. Licencję zakupili Bułgarzy i dwie następne płyty wydał "Bałkanton" - nabyłem je wiele lat później w Ośrodku Bułgarskim. W 1979 roku "Voulez-vous" wydał Wifon na kasecie, a Tonpress wypuścił kilka singli. Ostatnio w sieci Empik można kupić na kompaktach wszystkie 8 płyt wraz z bonusami - nagraniami z singli. Słucha się wspaniale - tylko szkoda, że zespół już nie istnieje.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszego wywabiania "białych plam".
Kolejność propozycji w zestawach ustalona została przez redaktorów Studia Gama. Codziennie przez cały miesiąc tuż po godzinie 14.05 (najpierw piosenka na dobry początek, potem zapowiedź programu) nastąpiło przypomnienie propozycji we fragmentach - trzy z nich w całości przedstawiono około 15.45. I taką kolejność przyjąłem, jaka była w tej "składance". Miałem kiedyś ochotę nagrać taką składankę na taśmach, nieraz ta kolejność byłaby nieco inna. Może w dobie obecnej techniki wróciłbym do tego pomysłu? W końcu większość z tych piosenek kojarzę, a niektóre znam prawie na pamięć (człowiek miał wtedy dużo czasu i mało obowiązków!). Inną sprawą było przedstawienie piosenek w całości - tutaj wyraźnie zarysowały się preferencje redaktorów muzycznych.
Niejeden raz zauważyłem, że piosenki lansowane jesienią miały większe szanse na przebój roku, niż te z wczesnej wiosny, bo... były aktualnie na topie. Stąd sukces nieco zapomnianej już piosenki Ireny Jarockiej "Z moich przeczuć" Należy tylko ubolewać, że redaktorzy podawali tylko trzy medalowe miejsca słuchaczy, bo byłbym bardzo ciekawy np. ostatecznej lokaty przeboju "Jak się masz kochanie". A ile ciekawych nagrań przepadło, gdy przechodziła tylko jedna piosenka od słuchaczy? Podejrzewam, że gdyby lista istniała na takich zasadach, jak do marca 1977, to wiele z tych piosenek o wysokich walorach artystycznych nie załapałoby się do pierwszej dziesiątki!
I stąd dochodzimy do klucza doboru propozycji na nadchodzący miesiąc. Dlaczego raz było to 9 a innym razem 13 piosenek - nie wiem. Do każdego zestawu dochodziły też laureatki z miesiąca ubiegłego, a we wrześniu było ich osiem. Wyjątkiem jest notowanie styczniowe, gdzie laureatek z poprzedniego miesiąca nie ma. Wyniki ze stycznia podam następnym razem.
Co do zestwu Radiokuriera (chyba musiało być gorąco) to oczywiście przekręciłem nazwę zespołu Emerson Lake and Palmer - za co przepraszam fanatyków.
Uwagę o zespole Abba popieram w całości. Licencję zakupili Bułgarzy i dwie następne płyty wydał "Bałkanton" - nabyłem je wiele lat później w Ośrodku Bułgarskim. W 1979 roku "Voulez-vous" wydał Wifon na kasecie, a Tonpress wypuścił kilka singli. Ostatnio w sieci Empik można kupić na kompaktach wszystkie 8 płyt wraz z bonusami - nagraniami z singli. Słucha się wspaniale - tylko szkoda, że zespół już nie istnieje.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszego wywabiania "białych plam".
-
11/12.II.1978 wyniki (132)
1. Popołudnie z tobą - Skaldowie
2. Dyskotekowy bal - Anna Jantar
3. Królem bądź, głową rusz - Andrzej i Eliza
Głosowanie fachowców muzycznych :
40 pkt. Dzień dobry, Mr Blues - Ewa Bem
24 Odpoczywam - Halina Frąckowiak
15 Śpiewam i gram - Urszula Sipińska
--- --- ---
10 Królem bądź, głową rusz - Andrzej i Eliza