Nieszczęśliwa Siódemka

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Nieszczęśliwa Siódemka

Post autor: Miszon »

Cóż, różnimy się w takim razie. Bo ja uznaję za bardzo fajny kawałek, ale nic więcej (a Łydka jest chyba jeszcze fajniejsza i jeszcze bardziej przebojowa). A np. na drugiej oraz na ostatniej jak dotąd płycie było kilka kawałków autentycznie "ciarkowych" (niestety, nie pojawiły się na Liście).
ku3a

Post autor: ku3a »

gżegoż pisze:Wiadomo, że do artyzmu "Zanim pójdę" się już raczej nawet nie przybliżą
co to za gadanie. ja mógłbym napisać: "Wiadomo, że tak samo znakomitych piosenek jak 'Zanim pójdę' nagrają jeszcze kilka". Żadne tam "wiadomo", tylko to jest Twoje prywatne zdanie. Wiem, nie musisz pisać, że mamy prawo mieć inne zdanie, ale się z nim nie zgadasz - już to pisałeś. A jak tak jasno widzisz przyszłość, to zapraszam do typowania Znawcy :-P.
Awatar użytkownika
Brian
Kontakt:

Post autor: Brian »

Co do samej Nieszczęśliwej:
Jak dla mnie ta trójka ulokowana wyżej może spokojnie wchodzić, ta niżej niech spada :wink:
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

ku3a pisze:
gżegoż pisze:Wiadomo, że do artyzmu "Zanim pójdę" się już raczej nawet nie przybliżą
co to za gadanie. ja mógłbym napisać: "Wiadomo, że tak samo znakomitych piosenek jak 'Zanim pójdę' nagrają jeszcze kilka". Żadne tam "wiadomo", tylko to jest Twoje prywatne zdanie. Wiem, nie musisz pisać, że mamy prawo mieć inne zdanie, ale się z nim nie zgadasz - już to pisałeś. A jak tak jasno widzisz przyszłość, to zapraszam do typowania Znawcy :-P.
Moim skromnym zdaniem, nigdy nie wiadomo czy za pięć czy dziesięć tak zespół nie nagra lepszego nagrania niż jego największy przebój, a co do Happysad owszem Zanim pójdę to świetny kawałek, ale jak dla mnie to znalazłbym na ich płytach jeszcze kilka, które są równie swietne. A i ja gżegoża zapraszam do Znawcy, będzie konkurencja :P
kajman

Post autor: kajman »

gżegoż pisze:
6. EGOIŚCI - Czarne Korki
kajman pisze:3 ewidentne gnioty (1, 6, 7)
1. Dla mnie nazywanie jednego z najlepszych utworów w zestawie “gniotem” brzmi jak bluźnierstwo. :? Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania, a o gustach niby się nie dyskutuje, ale… Według słownikowych definicji, słowo „gniot” oznacza utwór słaby, o bardzo niewielkiej wartości artystycznej. A przecież to, że coś komuś się nie podoba, nie musi od razu oznaczać, że jest obiektywnie słabe.
2. Zresztą jestem pewien, że gdybym kiedyś się w ten sposób o „Partyzancie” wyraził, to wiele osób poczułoby się zniesmaczonych, albo wręcz oburzonych.
3. No ale cóż – każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii.
4. Sądzę, że również niedawny utwór pani Magdy Umer można byłoby nazwać „gniotem” bez zbytniej obawy, że byłoby się niesprawiedliwym – no ale może to tylko moje odczucie.
Neo01 pisze:
ku3a pisze:6. NEAR TO GOD Pati Yang
pozytywne zaskoczenie :)
Dla mnie też.
5. A tak nawiasem mówiąc, to ten nowy kawałek również jest niezły. Do tej pory uważałem Pati Yang za typową „mistrzynię jednego utworu” (podobnie jak choćby HappySad) – czyli wykonawcę, któremu udał się jeden naprawdę rewelacyjny utwór na miarę Topu Wszech Czasów (dzięki któremu wyrobił sobie markę), ale do którego jednak później niestety nie potrafił się nawet zbliżyć (bo pozostałe nie były nawet przeciętne).
1. Pomijajam text, bo nie ma dla mnie znaczenia, natomiast muzycznie ten utwór brzmi mi totalnie płasko i jest potwornie męczący. Uważam go za utwór bardzo słaby.
2. A dlaczego? Jeżeli byłaby taka Twoja opinia, to nikt nie miałby prawa czuć się zniesmaczony albo wręcz oburzony. A jeżeli tak, to jego problem.
3. Dokładnie i ja to robię.
4. Uważam, że jak na Umer to utwór co najwyżej przeciętny, ale nigdy bym nie nazwał go gniotem, co nie oznacza, że zabieram innym prawo do czynienia tego.
6. Dla mnie nie jest to zaskoczenie, ale bardzo zła wiadomość. Uważam, że ta pani niewiele ma muzycznie do powiedzenia, a większość jej utworów nie nadaje się do słuchania. Ten także. Nowego jeszcze nie znam, ale pewnie jeszcze dzisiaj to się zmieni.
5. Jeżeli chodzi o Happysad, to według mnie jeden z najsłabszych utworów w ich dorobku, zresztą poza Wrócimy to większość utworów, które były na LP3 odbiega od ich najlepszych osiągnięć.
I jeszcze jedna uwaga. Jak wszelkie określenia od genialne po wielkie g... są opisami subiektywnych odczuć, to (i tutaj zgadzam się z ku3ą) stwierdzenie wiadomo jest już określeniem obiektywizującym i z tego powodu dużo bardziej kontrowersyjnym od tamtych określeń.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Brian pisze:Co do samej Nieszczęśliwej:
Jak dla mnie ta trójka ulokowana wyżej może spokojnie wchodzić, ta niżej niech spada :wink:
A po co ma Portier wchodzić; żeby ten drugi spadł i oba kisiły się w poczekalni? :P

Odnośnie offtopu - fajnie ku3a że zabrałeś taki głos; co za dużo offtopu, to niezdrowo.
Awatar użytkownika
Brian
Kontakt:

Post autor: Brian »

Neo01 pisze:A po co ma Portier wchodzić; żeby ten drugi spadł i oba kisiły się w poczekalni? :P
Wyszedłem z założenia, że ten pierwszy już w piątek będzie do usłyszenia w trzydziestce :P
Być może podszedłem do tego zbyt optymistycznie :wink:
A poza tym Lawrence jest lepsze od Kawałka Raju.
Awatar użytkownika
Corleone

Post autor: Corleone »

Brian pisze:A poza tym Lawrence jest lepsze od Kawałka Raju.
Ja dalej twierdzę, że to są Rajskie Piece, a nie żaden "Kawałek". :P
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

ku3a pisze:Nieszczęśliwa Siódemka 1529:
(...)
(ostatnie miejsce postaram się niedługo dorzucić)
Czy jest na to szansa?
ku3a

tak, ja cały czas o tym pamiętam. ale jeszcze nie miałem okazji.
póki co wczorajsza siódemka.

Nieszczęśliwa Siódemka 1530:

1. BRIGHT LIGHTS BIGGER CITY Cee-Lo Green
2. HELPLESSNESS BLUES Fleet Foxes
3. LAWRENCE John Porter
4. NEAR TO GOD Pati Yang
5. GORĄCZKA T. Love Alternative
6. LA FEE Zaz
7. IRIDESCENT Linkin Park
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

ku3a pisze: Nieszczęśliwa Siódemka 1530:
1. BRIGHT LIGHTS BIGGER CITY Cee-Lo Green
i dlatego usunęli? :|
ku3a pisze:2. HELPLESSNESS BLUES Fleet Foxes
7. IRIDESCENT Linkin Park
Ci pierwsi mają jeszcze szanse powrócić, jak ich nie wywalą. LP spodziewałem się wyżej.
Awatar użytkownika
Talvi

Post autor: Talvi »

Pati Yang też usunęli... :? :roll:
Awatar użytkownika
Corleone

Ku3a już wcześniej tłumaczył, że wyniki Nieszczęśliwej nie są w żaden sposób powiązane z usuwaniem utworów z zestawu. Utwory z nieszczęśliwej są traktowane, jak wszystkie inne, które nie weszły do Poczekalni.
Awatar użytkownika
Talvi

Wiem, ale usuwanie utworu po 5 czy 6 tygodniach obecności w zestawie do głosowania, nie wspominając już o tym, że uzyskuje coraz lepsze wyniki, wydaje mi się pozbawione sensu.

Ponarzekać sobie można chyba, nie? :P
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Ano jeśli nie po 17 tygodniach i nie było w Poczekalni, to faktycznie bzdurne usunięcie.
kajman

Talvi pisze:Wiem, ale usuwanie utworu po 5 czy 6 tygodniach obecności w zestawie do głosowania, nie wspominając już o tym, że uzyskuje coraz lepsze wyniki, wydaje mi się pozbawione sensu.
Może uznali, że nowe poradzą sobie lepiej i stare by im przeszkadzały. Nota bene zrobili tak z Sade. Ale moim zdaniem lepiej byłoby trochę odczekać z wrzucaniem nowych.
To było zdroworozsądkowo, a prywatnie to cieszę się, że tych potencjalnych przedstawicieli mojej koszmarlisty nie ma już w zestawie. Natomiast lepszej Sade mi żal.
Awatar użytkownika
Neo01

kajman pisze:Może uznali, że nowe poradzą sobie lepiej i stare by im przeszkadzały. Nota bene zrobili tak z Sade
Ale przecie Sade była w poczekalni parę tygodni i wypadła :know: .
kajman

Neo01 pisze:
kajman pisze:Może uznali, że nowe poradzą sobie lepiej i stare by im przeszkadzały. Nota bene zrobili tak z Sade
Ale nie tak dawno była dodana i często takie utwory nie wylatują.
Awatar użytkownika
Neo01

kajman pisze:
Neo01 pisze:
Ale nie tak dawno była dodana i często takie utwory nie wylatują.
Parę tygodni to chyba wystarczy. To nie było tydzień czy dwa. Nie popadajmy w paranoję, bo zaraz się okaże że jak coś było 15 tyg. w poczekalni i wypadło to podniosą się głosy, dlaczego usunęli.
kajman

Neo01 pisze:To nie było tydzień czy dwa. Nie popadajmy w paranoję, bo zaraz się okaże że jak coś było 15 tyg. w poczekalni i wypadło to podniosą się głosy, dlaczego usunęli.
W zestawie to było siedem tygodni, a po takim czasie jak wypadnie z poczekalni to na dwoje babka wróżyła. Ja nie mam pretensji że usunęli, tylko stwierdzam fakt.
Awatar użytkownika
Neo01

Chyba zależy jeszcze jak długo jest w tej poczekalni.
OK...
ku3a

Nieszczęśliwa Siódemka 1531:

1. HELPLESSNESS BLUES Fleet Foxes
2. HOLD YOUR HORSES Pati Yang
3. BILLY AND HIS GUN Neo Retros
4. LA FEE Zaz
5. ZA PÓŹNO Kayah
6. IRIDESCENT Linkin Park
7. WSZYSTKIE MAJĄ PO CHŁOPOKU Dagadana
Awatar użytkownika
Corleone

Fllet Foxes, Neo Retros, Linkini i Pati Yang jeszcze mogą być, ale reszta beznadziejna. :|
Awatar użytkownika
Neo01

Dagadana jest OK... :D
Awatar użytkownika
Talvi

1. HELPLESSNESS BLUES Fleet Foxes
2. HOLD YOUR HORSES Pati Yang
:D Mam nadzieję, że pojawią się już za tydzień. Natomiast Kayah wywołuje u mnie uczucie strachu i chęć ucieczki. :nie:
ODPOWIEDZ