Notowanie 90

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Notowanie 90

Post autor: Robinson »

Jeśli już o tym było, to przepraszam, ale dobrze by było, gdyby to wyodrębnić w osobny temat.
Chodzi o ilość tygodni pobytu na liście w tym notowaniu i w następnych.
Jak wiadomo, było to pierwsze notowanie, w którym podstawowe zestawienie składało się z 40-tu utworów, a nie 20. Marek pododawał więc utworom tygodnie pobytu na miejscach 21-40 z roku 1983. Nie ma to odzwierciedlenia w naszym archiwum.

Oto przykład ze stron Trójki:
1 2 6 NIEUSTANNE TANGO - Republika
2 3 4 NEVER NEVER COMES - Classix Nouveaux
3 1 11 ZAMKI NA PIASKU - Lady Pank
4 7 5 HOME BY THE SEA - Genesis
5 4 8 EKSPLOZJA - Maanam

A oto jak wygląda to notowanie w naszym archiwum:
1. 2 6 Nieustanne tango Republika
2. 3 4 Never, Never Comes Classix Nouveaux
3. 1 10 Zamki na piasku Lady Pank
4. 7 2 Home By The Sea Genesis
5. 4 7 Eksplozja Maanam

Nie wiem, czy przyjęliśmy taką zasadę czy jest to coś, co zostanie zmienione w nowej bazie.
leszekno

Post autor: leszekno »

W notowaniu 90, które było pierwsze z całą 40 jako podstawowym zestawieniem, policzono wszystkim utworom, które w notowaniu 88/89 były w poczekalni 1 dodatkowy tydzień. Dopiero w notowaniu 91 Marek "pobawił” się jednak i dokładnie podoliczał tygodnie z poczekalni, a także z „nieoficjalnej” poczekalni poczekalni sprzed notowania 81, jeśli jakiś utwór przetrwał z niej do 84 roku.
Nie obyło się niestety bez błędów:
-Utworowi London Town - Bucks Fiz w notowaniu 91 przypisano 14 tygodni, a więc wynikałoby, że utwór debiutował w notowaniu 78, tymczasem utówr zadebiutował w notowaniu 79.
-„Telefone” Sheena Easton przypisano w not. 91 15 tygodni, czyli powinna debiutować w not. 77, tymczasem debiut miał miejsce w notowaniu 78,
Alien - TSA też ma przypisane 15 tyg, a również debiutował w notowaniu 78.
Notowanie 88/89 było notowaniem podwójnym, oczywiście wszystkie nowości liczy się pojedynczo. Ale dwóm utworom debiutującym w tym notowaniu policzono dwa tygodnie! (Kto tu mierzy czas - Oddział Zamknięty i My Oh My - Slade). Pozostałym nowościom zaliczono jeden tydzień.
malik

Post autor: malik »

leszekno pisze:...Dopiero w notowaniu 91 Marek "pobawił” się jednak i dokładnie podoliczał tygodnie z poczekalni, a także z „nieoficjalnej” poczekalni poczekalni sprzed notowania 81, jeśli jakiś utwór przetrwał z niej do 84 roku...
Czym była "nieoficjalna poczekalnia"? :?: Czy ma to związek z zestawieniami zamieszczonymi przez Robinsona? :?: Dlaczego miała status nieoficjalnej? :?: Czy nie warto by było umieścić tych zestawień w oficjalnych notowaniach? :?: Czy ktoś ma kompletne zestawienia miejsc 31-40 z tamtego okresu :?:
Robinson

No na pewno ma to związek z tym, co umieściłem w tym temacie:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=1065
Ja niestety nie słuchałem jeszcze listy, więc informacji na ten temat "ze słuchu" nie mam. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto wtedy już słuchał i być może ma kompletne i wiarygodne zestawienia 31-40 z lat 82-83.
Robinson

leszekno pisze:Dopiero w notowaniu 91 Marek "pobawił” się jednak i dokładnie podoliczał tygodnie z poczekalni, a także z „nieoficjalnej” poczekalni poczekalni sprzed notowania 81, jeśli jakiś utwór przetrwał z niej do 84 roku.
Zdaje się, że sprzed not. 81 przetrwały takie utwory jak:

Adriatyk, ocean gorący - Lombard
Telefone (Long Distance Love Affair) - Sheena Easton
London Town - Bucks Fizz

Może coś jeszcze, ale nie jestem pewien.
choroszcz

Re: Notowanie 90

Post autor: choroszcz »

no tak , tu zostały policzone tygodnie w czterdziestce nawet tej sprzed 81 notowania , ale czy tak powinny byc prawidłowo liczone tygodnie pobytu na liscie .Wszak czterdziestkaz 1983 była troche na innych zasadach niz pozniej ...gdyz nie mogły w niej byc kawałki spadajace z ,,20'', to była poczekalnia .Wiec wg mnie w 90 notowaniu nowosciami powinny byc te, ktore zadebiutowały na liscie ...tej powiekszonej do 40.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: Notowanie 90

Post autor: JaceK »

Istotnie, jest przekłamanie. Wynika to z automatycznego liczenia, które ominęło te szczególne przypadki -- na szybko nie odpowiem, jak to poprawić. Muszę się nad tym zastanowić.
ODPOWIEDZ