Proponuje nastepujaca zabawe. Nalezy ulozyc jak najdluzsze muzyczne domino wykonawcow wg podanego nizej wzoru:
Tonight - Tina Turner & David Bowie
Under Pressure - Queen & David Bowie
Somebody To Love - George Michael & Queen
Krotko mowiac jeden z wspolwykonawcow pierwszego utworu musi byc wspolwykonawca drugiego utworu, ktorego drugi wspolwykonawca jest wspolwykonawca utworu trzeciego etc.
Ciekawe jak dlugie uda sie ulozyc takie muzyczne domino wylacznie z utworow, ktore pojawily sie na liscie LP3.
Spróbuję!
Wykorzystam w środkowej fazie Twój zestaw:
Tonight I celebrate my love - Roberta Flack & Peabo Bryson
Beauty and the beast - Celine Dion & Peabo Bryson
Tell him - Celine Dion & Barbra Streisand
I finally find someone - Bryan Adams & Barbra Streisand
All for love - Bryan Adams & Rod Stewart
What a wonderful world - Rod Stewart & Stevie Wonder
Brand new day - Sting & Stevie Wonder
On silent wings - Tina Turner & Sting
Tonight - David Bowie & Tina Turner
Under pressure - David Bowie & Queen
Somebody to love - Queen & George Michael
As - George Michael & Mary J Blige
One - Mary J Blige & U2
When loves comes to town - U2 & B B King
Riding with the king - B B King & Eric Clapton
While my guitar gently weeps - Paul McCartney & Eric Clapton
Say say say - Paul McCartney & Michael Jackson
Eaten alive - Diana Ross & Michael Jackson
18 pozycji. Nie kombinowałem czy można więcej, ale jeżeli ktoś mnie pobije to będę kontratakował.
Przygotowałem jeszcze zestaw alternatywny z polskimi akcentami:
Tonight I celebrate my love - Roberta Flack & Peabo Bryson
Beauty and the beast - Celine Dion & Peabo Bryson
Tell him - Celine Dion & Barbra Streisand
I finally find someone - Bryan Adams & Barbra Streisand
All for love - Bryan Adams & Rod Stewart
What a wonderful world - Rod Stewart & Stevie Wonder
On silent wings - Tina Turner & Sting
Tonight - David Bowie & Tina Turner
This is not America - David Bowie & Pat Metheny
Tam gdzie nie sięga wzrok - Anna Maria Jopek & Pat Metheny
Dzisiaj mnie kochasz jutro nienawidzisz - Sweet Noise & Anna Maria Jopek
Nie było - Sweet Noise & Edyta Górniak
Dumka na dwa serca - Edyta Górniak & Mietek Szcześniak
Kolęda dwóch serc - Andrzej Piaseczny & Mietek Szcześniak
Pocztówka do Świętego Mikołaja - Andrzej Piaseczny & Dorota Miśkiewicz
Um pincelada - Cesaria Evora & Dorota Miśkiewicz
Embarcacao - Kayah & Cesaria Evora
Żeby dostać trzeba dać - Kayah & Kasia Stankiewicz
Niepewność - Kasia Stankiewicz & Michał Żebrowski
Ja nie chcę wiele - Groniec Katarzyna & Michał Żebrowski
No i okazało się, że wyszedł jeszcze dłuższy łańcuszek składający się z 21 ogniw (kostek domina).
kajman pisze:This is not America - David Bowie & Pat Metheny
Tam gdzie nie sięga wzrok - Anna Maria Jopek & Pat Metheny
This is not America - David Bowie & Pat Metheny Group
Ale umowmy sie ze takowe niuanse sa dopuszczalne. I jeszcze jedno. Nie musza to byc wylacznie duety. Moga byc rowniez tria, kwartety etc.
I jeszcze jedno
Poprawny zapis brzmi:
Brand New Day - Sting
A ty i archiwum Trojki podaje:
I co z tym fantem zrobic? Tak na marginesie to nie mam nawet pojecia dlaczego podany jest tam Stevie.
Opieram się na archiwum Trójki. Gdybym robił inaczej, te łańcuszki mogłyby być i dłuższe i któtsze, bo archiwum Trójki czasem wykonawców dodaje, czasem ich nie podaje. Ale w tym przypadku oba łańcuszki nadal by istniały, tylko byłyby o 3 pozycje krótsze, gdyż przeszedłbym od Adamsa do Stinga a nie do Stewarta przez All for love.
Przyjmijmy, że interesujemy się duetami, a przynajmniej duetami i duetowymi częściami większych zestawiń, bo powstałyby rozgałęzienie i totalny bałagan. Jak tworzyłem to zestawienie to było tyle wariantów i tyle ścieżek, że można było zabłądzić. Np. koniec ostatniego łańcucha w pierwszym dominie mógł wyglądać Clapton, Ch Hynde, UB40, R Palmer zamiast Clapton, McCartney, Jackson, Ross.
Piotr pisze:[...]I jeszcze jedno
Poprawny zapis brzmi:
Brand New Day - Sting
I co z tym fantem zrobic? Tak na marginesie to nie mam nawet pojecia dlaczego podany jest tam Stevie.
Przypuszczalnie dlatego, że mocno udziela się w tym nagraniu na harmonijce ustnej.
Wydaje mi się, że niepotrzebnie jest podany - na przykład przy I Know There`s Something Going On nie podaje się Phila Collinsa który niesamowicie wali w tym utworze w perkusję
Piotr pisze:
Poprawny zapis brzmi:
Brand New Day - Sting
Przypuszczalnie dlatego, że mocno udziela się w tym nagraniu na harmonijce ustnej.
Wydaje mi się, że niepotrzebnie jest podany - na przykład przy I Know There`s Something Going On nie podaje się Phila Collinsa który niesamowicie wali w tym utworze w perkusję
pozdrawiam
Emil
A ja uważam, że takich muzyków, którzy mają znaczący wpływ na utwór powinno się podawać, szczególnie w tych czasach, gdy ledwo kto zaszeleści w chórku to już się łapie na współwykonawcę. I byłbym zarówno za tym Collinsem, jak i za Wonderami i ze Stingiem i z Eurythnicsem.
No tez na singlu i plycie nie jest Emilu Stevie podawany jako wpolwykonawca. Dlatego zapis powinien wyglada tak jak juz wspomnialem
STING - Brand New Day
No, a przytoczony przez ciebie przyklad jest na to dowodem. Tak na marginesie to producentem tego utworu Fridy jest wlasnie Phil Collins.
Ale tak jak juz wspomnialem. to muzyczne domino jest wylacznie zabawa.
kajman pisze:A ja uważam, że takich muzyków, którzy mają znaczący wpływ na utwór powinno się podawać, szczególnie w tych czasach, gdy ledwo kto zaszeleści w chórku to już się łapie na współwykonawcę. I byłbym zarówno za tym Collinsem, jak i za Wonderami i ze Stingiem i z Eurythnicsem.
A z tym to juz musisz sie zwrocic bezposrednio do producentow. To oni decyduja kto i w ktorym miejscu znajdzie sie w opisie nie tylko katalogowym plyty.