Już jest! Czwarta płyta zespołu Plateau nosi tytuł "Projekt Grechuta". To 10 utworów Marka Grechuty, wyprodukowanych przez Wojciecha Waglewskiego i przedstawionych w nowych, dość odważnych aranżacjach. Patronat honorowy nad projektem objęła wdowa po Marku Grechucie, pani Danuta Grechuta.
Na płycie obok klasyków: „Dni, których nie znamy”, „Wiosna, ach to Ty”, „Ocalić od zapomnienia”, „Korowód”, czy „Będziesz moją panią”, na płycie znalazły się tak szlachetne i piękne kompozycje, jak: „Twoja postać”, „Niepewność”, „Świat w obłokach”, „Gdzieś w nas” i „Gdziekolwiek” stanowiące przekrój twórczości Artysty. Utwory, choć nagrane w dość zaskakujących, momentami nawet awangardowych wersjach, nie zostały pozbawione uroku i magii nadanych im przez mistrza Marka Grechutę.
Producentem muzycznym materiału jest artysta szczególny, Wojciech Waglewski, który również na płycie zagrał i zaśpiewał. Oprócz niego, swoimi wokalnymi talentami album wzbogacili: Martyna Jakubowicz, Sonia Bohosiewicz oraz Jacek Budyń Szymkiewicz z zespołu Pogodno. Gościnnie udzielił się również jeden z muzyków z oryginalnego składu zespołu Anawa, Jacek Ostaszewski.
Fragmentów płyty można posłuchać tutaj: http://www.myspace.com/plateauband
W połowie marca, pod hasłem „Wiosna, ach to ty!”, ruszyła trasa koncertowa „Projektu Grechuta”, która obejmuje swoim zasięgiem 20 miast w całej Polsce. Podczas koncertów, oprócz wymienionych gości, na scenie pojawią się także: Sławomir Berny, Marek Jackowski (obaj współtworzyli legendarną Anawę), Krzysztof Kiljański, Adam Nowak z zespołu Raz Dwa Trzy, Marek Piekarczyk, Titus z Acid Drinkers czy Anna Wyszkoni.
Danuta Grechuta o płycie Projekt Grechuta: "Płyta zaskoczyła mnie, co istotnie- pozytywnie! Najbardziej podoba mi się interpretacja utworu „Twoja postać”- słychać, że wokalista jest człowiekiem wrażliwym na poezję. Aranże muzyczne wprawdzie dalekie są od oryginału, ale mimo to przekonują- więc są twórcze. To miło, że piosenki Marka wciąż inspirują młodsze pokolenia. Markowi by się spodobało...Krótko mówiąc: gratulacje!"
Danuta Grechuta zaprosiła już zespół do udziału w galowych koncertach tegorocznego „Grechuta Festival”- w Filharmonii Krakowskiej i Sali Kongresowej w Warszawie.
PLATEAU "PROJEKT GRECHUTA" (prod.W.Waglewski)
Re: PLATEAU "PROJEKT GRECHUTA" (prod.W.Waglewski)
Piękna płyta!A "Korowód" z Martyną i Ostaszewskim wręcz lepszy niż oryginał...!
Re: PLATEAU "PROJEKT GRECHUTA" (prod.W.Waglewski)
Jutro (środa 6 kwietnia) o 10.15 Plateau będą gośćmi Piotra Barona w porannej audycji "Trójki". Temat: "Projekt Grechuta"...