Głosowanie na 1512 notowanie LP3

Nasza własna, niezależna, wewnątrz-forowa Lista Przebojów, oparta na utworach do głosowania z oficjalnych propozycji LP3 (zasady głosowania, wyniki, podsumowania i inne rankingi)

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jollyroger72, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jollyroger72

Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Głosowanie na 1512 notowanie LP3

Post autor: Neo01 »

kajman pisze:
zbyszu pisze:Jak to??? MSP został wycięty z zestawu w srodku tygodnia??? :shock: :shock: Przeciez byli w "Nieszczęśliwej", czyli tak na oko na # 54 miejscu.
Pewnych rzeczy zupełnie nie rozumiem...
Nieszczęśliwa nie jest żadnym tworem formalnym, lecz czymś funkcjonującym w praktyce tylko na potrzeby forum. Więc wyrzucenie utwpru z niej jest normalnym wyrzuceniem utworu z zestawu.
Tym bardziej, że byli już w 30-tce, dostali drugą, trzecia szansę, nie wyszło, więc zostali usunięci. To akurat normalna i uczciwa praktyka.
ku3a

Post autor: ku3a »

Yacy pisze:259. notowanie naszej listy przebojów
Yacy, dzięki! :-)
i dziękuję też wszystkim którzy głosowali na Serja :-).
neon.ka pisze:szkoda, że z dolnej połówki ;-) płyty wg kolejności ku3y.
;-) :mrgreen:
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Neo01 pisze:
zbyszu pisze:Jak to??? MSP został wycięty z zestawu w srodku tygodnia??? :shock: :shock: ...
Tym bardziej, że byli już w 30-tce, dostali drugą, trzecia szansę, nie wyszło, więc zostali usunięci. To akurat normalna i uczciwa praktyka.
Ale zostali wycięci w srodku tygodnia głosowania - to też normalna i uczciwa praktyka??? Np. mój głos na MSP został tym samym zmarnowany... :cry:
Awatar użytkownika
Neo01

No to już na pewno nie. Takie praktyki chyba przez wszystkim uważane są za niedopuszczalne.
kajman

Post autor: kajman »

Neo01 pisze:No to już na pewno nie. Takie praktyki chyba przez wszystkim uważane są za niedopuszczalne.
Z tym się też zgadzam, że są niedopuszczalne, jednakże w Trójce ostatnio od czasu do czasu bywają. Ja się odniosłem do faktu, że Zbyszu nie czepiał się tej praktyki w ogole, lecz że konkretnego utworu.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

mnie też raczej chodziło nie o ten konkretny utwór tylko o takie usuwanie w połowie tygodnia utworów. także chyba zacznę od teraz głosować dopiero w czwartki bo być może do tego czasu zdążą się w trójce określić :wink:
Awatar użytkownika
anowika

Post autor: anowika »

kajman pisze:... Że głosuję czy że spada?
że głosujesz
kajman

anowika pisze:
kajman pisze:... Że głosuję czy że spada?
że głosujesz
Ponad rok temu było na mojej liście i chociażby z tego powodu głosuję (bo na mojej liście są tylko utwory, które uważam za znakomite).
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

VILKI pisze:mnie też raczej chodziło nie o ten konkretny utwór tylko o takie usuwanie w połowie tygodnia utworów. także chyba zacznę od teraz głosować dopiero w czwartki bo być może do tego czasu zdążą się w trójce określić :wink:
praktyka pokazuje, że do tego czasu mogą się też niestety znienacka określić, że głosowanie zamkną w czwartek o 12:00, więc wtedy nagle może się okazać, że możesz już nie zdążyć. ;-)
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

NIE ZAŁAMUJ MNIE...
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

To chyba jeden z nielicznych przypadków (a może jedyny), kiedy utwór promowany jest wyżej na LP3 niż na forumowej. :lol:
Awatar użytkownika
Neo01

... co świadczy o tym że promocji raczej nie potrzebował.
Dede

Post autor: Dede »

...jeśli nie potrzebował promocji to znaczy, że w tym tygodniu pójdzie do góry. To będzie dowód.
Wg mnie to miejsce uzyskał dzięki promocji i w tym tygodniu nie obroni pozycji sprzed tygodnia.
kajman

VILKI, środa jest dniem idealnym na głosowanie.
Utwory promowane dostają od wielu osób tylko po punkcie, część nawet nie umieszcza ich w swojej dziesiątce. Ilość głosów natomiast jest bardzo często większa niż u lidera.
Awatar użytkownika
Neo01

Dede pisze:...jeśli nie potrzebował promocji to znaczy, że w tym tygodniu pójdzie do góry. To będzie dowód.
Wg mnie to miejsce uzyskał dzięki promocji i w tym tygodniu nie obroni pozycji sprzed tygodnia.
Nie zgodzę się. Prawdopodobnie bez promocji byłby po prostu parę miejsc niżej. A jeśli nie pójdzie go góry, tylko spadnie np. o 2 oczka, to nie będzie żaden dowód, bo dwa oczka to może być 5 głosów, a z promocyjnych jest ok. 30. Nigdy tak naprawdę nie wiadomo ile osób zachęci prezentacja utworu na antenie, nie wiadomo też jakie są różnice między poszczególnymi piosenkami w poczekalni, aczkolwiek raczej nie bardzo duże. Natomiast ostatnio nie są raczej małe, skoro już chyba dawno nie było miejsc podwójnych.
Dlatego też osobiście byłbym za tym, żeby nie promować nowości w zestawie, szczególnie rozpoznawalnych wykonawców. Ale to oczywiście tylko luźna sugestia.
Robinson

Akurat solowy Serj sobie nigdy nie radził na LP3 i poprzednia promocja nie dała sukcesu (z tego co pamiętam), więc nie można było się spodziewać, że ten utwór sobie poradzi bez promocji.
kajman

Neo01 pisze:
Dede pisze:Natomiast ostatnio nie są raczej małe, skoro już chyba dawno nie było miejsc podwójnych.
Dlatego też osobiście byłbym za tym, żeby nie promować nowości w zestawie, szczególnie rozpoznawalnych wykonawców. Ale to oczywiście tylko luźna sugestia.
W przedostatnim notowaniu było podwójne.
Rozpoznawalnym wykonawcą jest White Lies, a jak widać sobie nie poradziło, więc na Serja to bym nie wpadł nawet z promocją. A z głosami może być różnie, w jednym miejscu mogę się zagęścić, w drugim poluźnić, więc bez promocji Serj mogł być zarówno tam gdzie był, jak i na 40którymś miejscu, chociaż pewnie by jednak był.
Dede

kajman, pisząc powyższy post źle przyciąłeś cytat - to powiedział Neo01, a nie ja.

Rzeczywiście, jeżeli celem promocji jest pomoc w znalezieniu się utworu w poczekalni, bo bez promocji nie dałby rady, to być może Serj nie potrzebował promocji, bo i bez niej pojawiłby się w poczekalni tyle, że co najmniej kilkanaście oczek niżej (wg mnie na 46-50. miejscu). Na Forumowej dostał 28 głosów, z tego 25 typowo promocyjnych (1 pkt) i rzeczywiście nie wydaje się, żeby brak tych ok.25 głosów przesunął go z zajętego 34. miejsca aż poza poczekalnię. Chociaż kto wie?
Wcześniej miałem na myśli, że Serj potrzebował promocji, aby zająć tak wysokie miejsce (chociaż wiem, że nie to jest podstawową ideą promocji) i teraz bez tych dwudziestu paru głosów spadnie nie o 2 oczka, ale o znacznie więcej, w dolne rejony poczekalni. Chyba, że (jak napisał Neo01) ubiegłotygodniowa prezentacja zachęci nowych słuchaczy do oddania głosu właśnie na Serja. Ja w to wątpię i typuję piątą dziesiątkę.
Awatar użytkownika
Neo01

Zobaczymy w piątek... w każdym razie ja zawsze myślałem że właśnie ideą promocji jest "umieszczenie" danego utworu w poczekalni właśnie po to, żeby zachęcić innych słuchaczy do oddania głosu. Innego celu nie widzę. A więc skoro jak wszyscy zgodnie twierdzimy, Serj i tak by się pojawił, więc - czego oczywiście nie można było przewidzieć - nie potrzebował naszej pomocy :) A White Lies sobie poradzi... (to podwójne miejsce z przed tygodnia przegapiłem, ale ostatnio to chyba raczej wyjątek).
ku3a

Post autor: ku3a »

Neo01 pisze:A więc skoro jak wszyscy zgodnie twierdzimy, Serj i tak by się pojawił, więc - czego oczywiście nie można było przewidzieć
no właśnie, nie można było przewidzieć. dotychczasowe wyniki były fatalne - nic nie przedostało się choćby do czwartej dziesiątki i w ogóle nie wszystko dostało się do Poczekalni, nawet mimo promocji.
nie widzę celu tej dyskusji i proponuję ją zakończyć. tym bardziej, że głosowanie na 1512 skończyło się 5 dni temu ;-).
kajman

Dede pisze:1. kajman, pisząc powyższy post źle przyciąłeś cytat - to powiedział Neo01, a nie ja.
2. Na Forumowej dostał 28 głosów, z tego 25 typowo promocyjnych (1 pkt) i rzeczywiście nie wydaje się, żeby brak tych ok.25 głosów przesunął go z zajętego 34. miejsca aż poza poczekalnię. Chociaż kto wie?
1. Mam nadzieję, że skoro już wyjaśniłeś, to nie muszę odcinać?
2. Dolicz jeszcze 3 głosy od osób, ktore brały udział w promocji, a nie oddały głosu na listę forumową.
A tak w ogóle czy nie dałoby rady kiedyś przy udanej promocji sprawdzić, gdzie utwór by zaszedł bez niej?
Dede

OK. Serj tydzień po promocji awansował z 34. na 31., więc odwołuję wszystkie moje wcześniejsze gdybania. Myliłem się. Koniec tematu.
Robinson

E tam, Dede, nie poddawaj sie tak od razu. ;)
Dede pisze:...jeśli nie potrzebował promocji to znaczy, że w tym tygodniu pójdzie do góry. To będzie dowód.
Przecież nie wiemy jaka jest różnica między ilością głosów, które stracił teraz z powodu braku promocji, a ilością głosów, które zyskał dzięki temu, że wielu słuchaczy usłyszało go w poczekalni.
Nie wiemy nawet, czy jest to liczba dodatnia czy ujemna.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Neo01

Akurat w tej dyskusji nie do końca o to chodziło Robinson, ale ok (chodziło o to czy wcześniej by się pojawił, a nie jakie będą dalsze losy).
Dede, przyznać się do omyłki, to klasa (tym bardziej że mówiliśmy jedynie o przypuszczeniach :)). Też uważam dyskusję za zamkniętą. :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

zasadniczo taki wynik Serja jest sukcesem zaskakującym, bo poprzednie 2 Serje promowane przez forum zdaje się albo nie weszły w ogóle do Poczekalni, albo weszły na 1 tydzień tylko.
ODPOWIEDZ