O klasyfikacji PL/ZG

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

O klasyfikacji PL/ZG

Post autor: JaceK »

Przenoszę rozpoczęty w [Komentarzach...] wątek o klasyfikacji utworów PL/ZG:
A kwestia PL czy ZG była bardzo dawno temu rozwiązana, jeszcze przed 500 notowaniem. Jeśli się nie mylę to był jeszcze podział na coś w stylu PL 1/2, PL 1/3 i 50% wchodziło na pewno a 33% musiałbym sprawdzić w polskim topie nr 666. Jeśli to było 3 równorzędnych wykonawców (w tym jeden polski) typu All For Love - Adams & Stewart & Sting utwór też raczej był wliczany do podsumowania polskiego, nie pamiętam jak było przy orkiestrze czy polskim chórku. Ja mam ten problem właśnie tak rozwiązany i przy Wilson / Cugowski mam zapis "PL 1/2" i przy polskim podsumowaniu utwór jest wliczony, przy ogólnym też a zagranicznego nigdy się nie konstruowało. W tym przypadku problem rozwiązany.
Co zrobić z Embarcacao? Nie istnieje takie rozwiązanie w bazie Jacka (bazie forumowej). Zaraz dostanę zjebkę od Jacka :oops:
Co w przypadku jeśli śpiewa się utwór polski w języku zagranicznym a co by było gdyby wykonao Not About Us w języku polskim z polskim tekstem? Sugeruję, że raczej nie powinno się jednoznacznie przypisywać tylko PL lub tylko ZG ,powinny być opcje pośrednie.
Dlaczego dopraszasz się o jakiś wyjątkowy sposób traktowania? Zje*ka? Niekoniecznie...

Ustalmy raz na jutro jak to ma być klasyfikowane, skonsultujmy z "Ojcami prowadzącymi" i będzie jasne! Przecież zawsze możne się trafić jakiś wyjątek nie pasujący do przyjętego schematu. Dzielenie na połówki, trójpaki, ćwiartki jest upierdliwe, ale możliwe do wykonania -- w konsekwencji widzę gwałtowny wzrost liczby postów w dziale [Poprawki...]

Apeluje o możliwe proste rozwiązania -- dla mnie najłatwiejszym do przyjęcia byłby układ 0/1(zero-jedynkowy): utwór PL, utwór ZG. Bez pośrednich przypadków. Pozostaje tylko określic jednoznaczne kryterium przydziału tej etykiety.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: O klasyfikacji PL/ZG

Post autor: Miszon »

Moim zdaniem najłatwiejszym kryterium w przypadku składu mieszanego jest wydawca płyty. Ale tylko w takim wypadku, bo wiadomo, że były polskie płyty wydane za granicą, albo zagraniczne w Polsce (tu pewnie rzadkość, ale może).

W tym przypadku - na pewno nagrano w Polsce, w Poznaniu. Natomiast nie wiem, kto jest wydawcą.

Z drugiej strony - jeśli mamy zagraniczny zespół z gościnnym udziałem 1 osoby z Polski, śpiewają "po obcemu", a płyta nagrana/wydana u nas, to co? PL? Na logikę ZG?
Aczkolwiek nie wiem, czy zdarzył się taki przypadek.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Miszon pisze:A na jakiej ten WIlson i CUgowski płycie był? Polskiej czy zagranicznej? Może tym się kierować?
To nie jest dobre rozwiązanie, ponieważ utwór może być i na płycie Wilsona i na płycie Cugowskiego, jest sporo takich przypadków.
adameria pisze:Trudno - zabiorę głos.
Statystyki "ręczne" statystykami, ale baza Archiwum LP3 jest bazą komputerową, a komputery
nie znoszą takich niejednoznaczności. Jestem za tym, co napisał Miszon.

Wyobraźmy sobie grupę składającą się z 8 osób (albo równorzędny oktet),
z czego 3 muzyków pochodzi z polski... I jak? PL 3/8? Można tak notować,
ale chyba komplikuje."
Dlaczego trudno... forum jest po by zabierać głos. Z tego co pamiętam kiedyś na którymś zlocie Jacek mówił, że forum właśnie powstało do tego by sugerować poprawki do pierwszej bazy (kiedy to było 7 lat temu? - Kuba i ja zalogowaliśmy się 11 i 12 lis 5 lat temu). Statystyki nie znoszą ale właśnie Lista Trójki jest takim kuriozum, że nie łatwo wszystko da się łatwo zaszufladkować. Nie zrozumiałeś przypadku trzech artystów od zawsze wystepujących solo na liście lub w zespołach a zbierajacych sie okazjonalnie i nagrywających np. All For Love. Zupełnie innym przypadkiem jest zespoł składający sie z 3/8 muzyków polskich. Tu nie dzielę na 3/8 tylko wybieram info o tym gdzie zespół wybrał swoją siedzibę. I tak np w DagaDana jest to Poznań więc PL a nie 2/3 PL skoro dwóch muzyków to Polska a jedna to Ukraina.

Moim zdaniem powinno być rozróżnienie na 3 przypadki: PL, ZG oraz PL/ZG lub jak kto woli odwrotnie ZG/PL.

Nie można do jednego koszyka wrzucić np:
PL - To tylko tango - Maanam
PL - Prawy do lewego - Kayah & Goran
Yacy pisze:Ray i Cugowski wg mnie powinni mieć ZG. śpiewają utwór zagraniczny czyli jest przewaga ZG nad PL. Anna M. Jopek z Patem wykonywali utwór polski, więc powinno być PL i jest.

po chwili.
tylko gdyby wykonywali utwór Pata to co? ZG? raz tak raz tak? :know:
ale i tak wg mnie przy Not about us powinno być ZG.
Ray i Cugowski powinni być ZG/PL
Pat i Anna też ZG/PL
ale jak ustali większość forumowa tak będzie :mrgreen:
Miszon pisze:Moim zdaniem najłatwiejszym kryterium w przypadku składu mieszanego jest wydawca płyty. Ale tylko w takim wypadku, bo wiadomo, że były polskie płyty wydane za granicą, albo zagraniczne w Polsce (tu pewnie rzadkość, ale może).

W tym przypadku - na pewno nagrano w Polsce, w Poznaniu. Natomiast nie wiem, kto jest wydawcą.

Z drugiej strony - jeśli mamy zagraniczny zespół z gościnnym udziałem 1 osoby z Polski, śpiewają "po obcemu", a płyta nagrana/wydana u nas, to co? PL? Na logikę ZG?
Aczkolwiek nie wiem, czy zdarzył się taki przypadek.
Kryterium nie powinien być wydawca ani studio w którym ją nagrywano. A co w przypadku gdy Lipnicka nagrywała w londynie, mamy Lipnicka vs. POrter 1:1 (Lipnicka Polska a Porter jednak ZG pomimo iż ma polskie obywatelstwo to jednak urodzenie, młodość itp ZG) więc skoro płyta była nagrywana w UK to ZG? trochę bez sensu.

Należało by zadać pytanie po co jest ta kolumna PL czy ZG. Mnie się wydaje, że do określenia czy dany utwór ma być w podsumowaniu polskich utworów czy nie, ewentualnie ile jest utworów polskich czy zagranicznych w PZ czy pocz. Jedynym kryterium powinno być pochodzenie artysty czy siedziba zespołu a nie kto wydał, gdzie nagrano singiel, czy na czyjej płycie znajduje się utwór.
Ostatnio zmieniony wt gru 28, 2010 10:34 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 2 razy.
ku3a

Post autor: ku3a »

bobby-x pisze:nie dzielę na 3/8 tylko wybieram info o tym gdzie zespół wybrał swoją siedzibę.
skoro tak, to
bobby-x pisze:Ray i Cugowski powinni być ZG/PL
obecnie powinno być PL :mrgreen:
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Ale to nie jest Kubo zespół który powstał i będzie grał 20 lat w tym składzie tylko dwóch muzyków z róznych światów więc zdecydowanie ZG/PL a nie PL. Wiem i rozumiem Mr. Greena ale trzeba potraktować to bardzo poważnie skoro Baron i spólka do Topu mówią, że lista i Top to tylko zabawa.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

opcja ZG/PL lub (alfabetycznie) PL/ZG BARDZO mi się podoba! :-)
ale pewnie nie przejdzie...
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Yacy pisze:opcja ZG/PL lub (alfabetycznie) PL/ZG BARDZO mi się podoba! :-)
ale pewnie nie przejdzie...
Przejdzie pod warunkiem, że wyłonimy całościowy wykaz takich przypadków, i po ew. oprotestowaniu/zaklepaniu tychże dotychczas istniejących, będzie można przerobić bazę, a co za tym idzie skrypty Archiwum.
ODPOWIEDZ