Lista naszych propozycji do Topu Wszechczasów
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Bo nie ma tych naprawdę wielkich utworów Budki Suflera, takich jak Jest taki samotny dom (jak do Alibabek dołącza Cugowski i razem śpiewają Lecz (A) po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój, nagle ptaki budzą mnie tłukąc się do okoien... to pełen odlot) czy cień wielkiej góry.tadzio3 pisze:A taka Budka Suflera wprost przeciwnie- ma az 5 piosenke w zestawie, a żadnej w setce!
- stavanger
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683
Do tego zestawu dodałbym jeszcze genialny "Cały mój zgiełk"kajman pisze: Bo nie ma tych naprawdę wielkich utworów Budki Suflera, takich jak Jest taki samotny dom (jak do Alibabek dołącza Cugowski i razem śpiewają Lecz (A) po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój, nagle ptaki budzą mnie tłukąc się do okoien... to pełen odlot) czy cień wielkiej góry.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
- Kontakt:
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
- Kontakt:
Z tego co widzę to lista głosowania do topu została wreszcie uaktualniona (mówię to na podstawie tego, że pojawiło się "While My Guitar Gently Weeps" Beatlesów zamiast "Penny Lane" tego samego zespołu, pewnie jest też więcej zmian, których jeszcze nie zauważyłem), jednak z tych zmian nie jestem zbyt zadowolony. Może wymienię to, co zauważam na teraz i mi się nie podoba.
Zacznę może od Beatlesów właśnie. Otóż głosować można na "Hey Jude", "Yesterday", "While My Guitar Gently Weeps", "Let It Be" i "Strawberry Fields Forever". No i od razu rodzą się w głowie przeróżne pytania. 5 wymienionych utworów faktycznie tworzą czołówkę twórczości Fab 4, ale dlaczego nie ma takich znanych i lubianych (i świetnych) utworów jak: "She Loves You", "Help!", "Ticket to Ride", "Eleanor Rigby", "All You Need Is Love", "A Day In the Life" (!!!!), "Lucy in the Sky with Diamonds", "Ob-La-Di, Ob-La-Da" (chociaż to jest może troszkę kontrowersyjne
), "Come Together", "Something", "Here Comes the Sun", "Get Back", "Across the Universe"? Wiem, że tak można by jeszcze długo wymieniać, ale dlaczego choćby Floydzi mają aż 8 utworów do głosowania (PF to także jeden z moich ulubionych zespołów, ale myślę, że to Beatlesi napisali więcej świetnych utworów), a The Beatles tylko 5? Jakim prawem tyle samo ile Fab 4 mają... Deep Purple?! To dla mnie po prostu coś niepojętego, chociaż ostatnio same miejsca "Hey Jude" i "Yesterday" na TWC mogą napawać grozą. Albo największy zespół w historii muzyki jest w Polsce mało znany (
), albo niedoceniany (
), albo już sam nie wiem co.
Jedziemy dalej. O, akurat Hendrixa słucham (a właściwie The Jimi Hendrix Experience), to może tu się zatrzymam. Tylko 3 utwory. Akurat z 3 płyt nagranych przez TJHE. Axis: Bold as Love jeszcze nie słuchałem, więc nie wypowiem się na temat "Little Wing". "Hey Joe" i "All Along the Watchtower" (szczególnie to drugie) to faktycznie maestria i w Top100 pewnie się zasłużenie znajdą. Ale co z innymi utworami? Gdzie jest "Voodoo Child: Slight Return"? Co z "Purple Haze", "Foxy Lady" i "Are You Experienced?"? Oj, nieładnie, nieładnie. Dać Budce Suflera 4 utwory (5 licząc utwór z Anną Jantar), a zespołowi Hendrixa tylko 3? Ugh.
O, to teraz może mój ulubiony zespół. Porcupine Tree mianowicie. W głosowaniu pojawia się "Shesmovedon". Nie muszę chyba mówić, że to fatalny wybór? Z samego Lightbulb Sun można by wybrać przynajmniej dwa lepsze utwory ("Where We Would Be" i "Russia on Ice", przy czym ten drugi na pewno otrzymałby pokaźną liczbę głosów). A co z innymi albumami? Jeśli już miałbym wybrać jeden kawałek Porków na tą listę, to pewnie wahałbym się pomiędzy "Radioactive Toy", "The Sleep of no Dreaming", "Waiting (phase one)", "Even Less", "Piano Lessons", "Russia on Ice", "Where We Would Be", "Blackest Eyes", "Arriving Somewhere but not Here". Ciekawe, czy ten, który wybrał ten utwór, słuchał w ogóle trochę porządniej PT, bo coś nie chce mi się wierzyć.
Przyczepię się dla wyboru utworów Radiohead, a właściwie do tego, jakim cudem nie ma tu "Karma Police"? Pytam się: jakim? No cóż, szkoda słów. Dobrze, że chociaż są "Creep" i "Paranoid Android", dobrze by było, jakby ten drugi utwór wszedł do top100.
Czemu tak mało Dylana? Tylko dwa utwory, w tym jeden, który jest chyba bardziej znany jako cover? W ogóle nie wiem jak to się dzieje, że "Like a Rolling Stone" nie było w zeszłym roku w top100 (o ile pamiętam). Gdzie jest "Blowin' in the Wind" chociażby? Nie wiem, może wynika to z tego, że Dylan jest w Polsce mało znany, a szkoda.
Gdzie są The Beach Boys? Żadnego kawałka? Gdzie są "Good Vibrations", "Wouldn't It Be Nice", czy też "God Only Knows"?
Dlaczego nie ma choćby "Starless" Crimsonów, a są jedynie 3 kawałki z pierwszej płyty (która swoją drogą jest cudowna)?
Dlaczego są tylko 4 utwory Led Zeppelin, a nie ma choćby "Immigrant Song", "Ramble On", czy też "Achilles Last Stand"?
Dobra, to by chyba było na tyle zastrzeżeń na teraz. Liczę, że ktoś jednak dorzuci choć część z wymienionych kawałków, bo w końcu co to za problem?
Pozdrawiam
Ps. Bym zapomniał, gdzie jest "Love Will Tear Us Apart" Joy Division?!
Do Adameksa: na pewno nie ma już "Penny Lane" Beatlesów, więc coś się zmieniło, jednak możliwe, że żadnych utworów nie przybyło.
Zacznę może od Beatlesów właśnie. Otóż głosować można na "Hey Jude", "Yesterday", "While My Guitar Gently Weeps", "Let It Be" i "Strawberry Fields Forever". No i od razu rodzą się w głowie przeróżne pytania. 5 wymienionych utworów faktycznie tworzą czołówkę twórczości Fab 4, ale dlaczego nie ma takich znanych i lubianych (i świetnych) utworów jak: "She Loves You", "Help!", "Ticket to Ride", "Eleanor Rigby", "All You Need Is Love", "A Day In the Life" (!!!!), "Lucy in the Sky with Diamonds", "Ob-La-Di, Ob-La-Da" (chociaż to jest może troszkę kontrowersyjne

Jedziemy dalej. O, akurat Hendrixa słucham (a właściwie The Jimi Hendrix Experience), to może tu się zatrzymam. Tylko 3 utwory. Akurat z 3 płyt nagranych przez TJHE. Axis: Bold as Love jeszcze nie słuchałem, więc nie wypowiem się na temat "Little Wing". "Hey Joe" i "All Along the Watchtower" (szczególnie to drugie) to faktycznie maestria i w Top100 pewnie się zasłużenie znajdą. Ale co z innymi utworami? Gdzie jest "Voodoo Child: Slight Return"? Co z "Purple Haze", "Foxy Lady" i "Are You Experienced?"? Oj, nieładnie, nieładnie. Dać Budce Suflera 4 utwory (5 licząc utwór z Anną Jantar), a zespołowi Hendrixa tylko 3? Ugh.
O, to teraz może mój ulubiony zespół. Porcupine Tree mianowicie. W głosowaniu pojawia się "Shesmovedon". Nie muszę chyba mówić, że to fatalny wybór? Z samego Lightbulb Sun można by wybrać przynajmniej dwa lepsze utwory ("Where We Would Be" i "Russia on Ice", przy czym ten drugi na pewno otrzymałby pokaźną liczbę głosów). A co z innymi albumami? Jeśli już miałbym wybrać jeden kawałek Porków na tą listę, to pewnie wahałbym się pomiędzy "Radioactive Toy", "The Sleep of no Dreaming", "Waiting (phase one)", "Even Less", "Piano Lessons", "Russia on Ice", "Where We Would Be", "Blackest Eyes", "Arriving Somewhere but not Here". Ciekawe, czy ten, który wybrał ten utwór, słuchał w ogóle trochę porządniej PT, bo coś nie chce mi się wierzyć.
Przyczepię się dla wyboru utworów Radiohead, a właściwie do tego, jakim cudem nie ma tu "Karma Police"? Pytam się: jakim? No cóż, szkoda słów. Dobrze, że chociaż są "Creep" i "Paranoid Android", dobrze by było, jakby ten drugi utwór wszedł do top100.
Czemu tak mało Dylana? Tylko dwa utwory, w tym jeden, który jest chyba bardziej znany jako cover? W ogóle nie wiem jak to się dzieje, że "Like a Rolling Stone" nie było w zeszłym roku w top100 (o ile pamiętam). Gdzie jest "Blowin' in the Wind" chociażby? Nie wiem, może wynika to z tego, że Dylan jest w Polsce mało znany, a szkoda.
Gdzie są The Beach Boys? Żadnego kawałka? Gdzie są "Good Vibrations", "Wouldn't It Be Nice", czy też "God Only Knows"?
Dlaczego nie ma choćby "Starless" Crimsonów, a są jedynie 3 kawałki z pierwszej płyty (która swoją drogą jest cudowna)?
Dlaczego są tylko 4 utwory Led Zeppelin, a nie ma choćby "Immigrant Song", "Ramble On", czy też "Achilles Last Stand"?
Dobra, to by chyba było na tyle zastrzeżeń na teraz. Liczę, że ktoś jednak dorzuci choć część z wymienionych kawałków, bo w końcu co to za problem?

Pozdrawiam
Ps. Bym zapomniał, gdzie jest "Love Will Tear Us Apart" Joy Division?!
Do Adameksa: na pewno nie ma już "Penny Lane" Beatlesów, więc coś się zmieniło, jednak możliwe, że żadnych utworów nie przybyło.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 22, 2007 3:50 pm przez Redbull, łącznie zmieniany 1 raz.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Co do Beatlesów - jak najbardziej brak "A day in the life" i "All you need is love" uznaję za karygodny. Ale za to brak "Ticket to ride" wcale mnie nie dziwi, bo jest takich utwórów ich autorstwa ze 100, a ten wcale nie jest bardzo znany.
A tak w ogóle - weszło coś z naszych propozycji forumowych??
PS. "While my guitar gerntly weeps" było już w zeszłym roku, bo na to głosowałem ja albo moja siostra.
A tak w ogóle - weszło coś z naszych propozycji forumowych??
PS. "While my guitar gerntly weeps" było już w zeszłym roku, bo na to głosowałem ja albo moja siostra.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
- Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove
Według mnie Shesmovedon jest bardzo dobrym wyborem. Wprawdzie jest pare innych utworów ,które bardziej lubię(Radioactive Toy, The Sky moves sideways, Fadeaway), ale to tutaj chyba znajduje się najbardziej emocjonująca solówka, jaką Steven popełnił.Redbull pisze: O, to teraz może mój ulubiony zespół. Porcupine Tree mianowicie. W głosowaniu pojawia się "Shesmovedon". Nie muszę chyba mówić, że to fatalny wybór? Z samego Lightbulb Sun można by wybrać przynajmniej dwa lepsze utwory ("Where We Would Be" i "Russia on Ice", przy czym ten drugi na pewno otrzymałby pokaźną liczbę głosów). A co z innymi albumami? Jeśli już miałbym wybrać jeden kawałek Porków na tą listę, to pewnie wahałbym się pomiędzy "Radioactive Toy", "The Sleep of no Dreaming", "Waiting (phase one)", "Even Less", "Piano Lessons", "Russia on Ice", "Where We Would Be", "Blackest Eyes", "Arriving Somewhere but not Here". Ciekawe, czy ten, który wybrał ten utwór, słuchał w ogóle trochę porządniej PT, bo coś nie chce mi się wierzyć.
- Miszon
- Kontakt:
Ja za to zaktualizowałem już swój zestaw i dorzucam do niego następujące rzeczy:
AERIALS - System of a down 2001 LP: Toxicity
ATWA - System of a down 2001 LP: Toxicity
ONE STEP CLOSER - Linkin' Park 2001 LP: Hybrid theory
PAPERCUT - Linkin' Park 2001 LP: Hybrid theory
KILLING IN THE NAME OF - Rage Against the Machine 1992 LP: Rage Against the Machine
MUTTER - Rammstein 2001 LP: Mutter
WITHOUT YOU I'M NOTHING - Placebo 1997 LP: Without you I'm nothing
JEFF BECK - 'Cause we've ended as lovers 1975 LP: Blow by blow
Troszkę głośno, było, ale cóż
. Jeszcze może się zastanowię i z pierwszych dwóch zespołów wybiorę tylko 1 kawałek, ale jeszcze nie wiem który
a całkiem niedawno, bo z tydzień temu, po bardzo długim namyśle:
GRAWITACJA - Justyna Steczkowska - świetny klimat, genialne brzmienie (że video super, to już nie ma znaczenia tutaj) 1996 LP: Dziewczyna szamana
Jak dobrze liczę, to mam już w zestawie 362 utwory.
AERIALS - System of a down 2001 LP: Toxicity
ATWA - System of a down 2001 LP: Toxicity
ONE STEP CLOSER - Linkin' Park 2001 LP: Hybrid theory
PAPERCUT - Linkin' Park 2001 LP: Hybrid theory
KILLING IN THE NAME OF - Rage Against the Machine 1992 LP: Rage Against the Machine
MUTTER - Rammstein 2001 LP: Mutter
WITHOUT YOU I'M NOTHING - Placebo 1997 LP: Without you I'm nothing
JEFF BECK - 'Cause we've ended as lovers 1975 LP: Blow by blow
Troszkę głośno, było, ale cóż

a całkiem niedawno, bo z tydzień temu, po bardzo długim namyśle:
GRAWITACJA - Justyna Steczkowska - świetny klimat, genialne brzmienie (że video super, to już nie ma znaczenia tutaj) 1996 LP: Dziewczyna szamana
Jak dobrze liczę, to mam już w zestawie 362 utwory.
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Czy widzieliście zestaw do głosowania na top wszech czasów w radio złote przeboje
http://www.zloteprzeboje.pl/#/sp_top.xml
aż dwa razy Modern Talking
i tylko raz Led Zeppelin
Ciekawe czy to Niedźwiedź poprowadzi, chciałbym usłyszeć jak zapowiada kapelę wszech czasów Modern Talking.

http://www.zloteprzeboje.pl/#/sp_top.xml
aż dwa razy Modern Talking

i tylko raz Led Zeppelin

Ciekawe czy to Niedźwiedź poprowadzi, chciałbym usłyszeć jak zapowiada kapelę wszech czasów Modern Talking.
- tadzio3
- Kontakt:
Korespondowałem z Panem Piotrem Baronem, który poprosił mnie o wskazanie naszych propozycji, kóre chcemy, aby weszły do zestawienia topu. Wypisałem 21 piosenek, które wybraliśmy w ubiegłym roku.
Oto one.
Steve Hackett - In Memoriam
Coma - Leszek Żukowski
Dżem - List do M.
Nirvana - The Man Who Sold The World
Coldplay - The Scientist
Deep Purple - Soldier Of Fortune
Evanescence - My Immortal
Genesis - Home by the sea
Hey - Ja sowa
Jacek Kaczmarski - Mury
King Crimson - Starless
Metallica - Fade To Black
Metallica - Turn The Page
Metallica - Whiskey In The Jar
Oasis - Wonderwall
Pearl Jam - Black
Pink Floyd - Echoes
R.E.M - Drive
Roze Europy - Jedwab
The Doors - Break on through (to the other side)
Tilt - Jeszcze będzie przepięknie
Zobaczymy, na które Pan Piotr się zdecyduje
Oto one.
Steve Hackett - In Memoriam
Coma - Leszek Żukowski
Dżem - List do M.
Nirvana - The Man Who Sold The World
Coldplay - The Scientist
Deep Purple - Soldier Of Fortune
Evanescence - My Immortal
Genesis - Home by the sea
Hey - Ja sowa
Jacek Kaczmarski - Mury
King Crimson - Starless
Metallica - Fade To Black
Metallica - Turn The Page
Metallica - Whiskey In The Jar
Oasis - Wonderwall
Pearl Jam - Black
Pink Floyd - Echoes
R.E.M - Drive
Roze Europy - Jedwab
The Doors - Break on through (to the other side)
Tilt - Jeszcze będzie przepięknie
Zobaczymy, na które Pan Piotr się zdecyduje

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
http://www.youtube.com/watch?v=NOErZuzZpS8kajman pisze:Podejrzewam, że nie tylko Ty, a moim zdaniem wielka szkoda.Miszon pisze:18. Fire - Arthur Brown - kompletnie nie kojarze tego faceta, pierwsze słyszę po prostu![]()
- Miszon
- Kontakt:
Re: Lista naszych propozycji do Topu Wszechczasów
Dorzucam do własnego zestawu:
GODZINA W - Lao Che
ICKY THUMP - The White Stripes
(i jeszcze coś, ale teraz nie pamiętam)
GODZINA W - Lao Che
ICKY THUMP - The White Stripes
(i jeszcze coś, ale teraz nie pamiętam)
Może założymy nowy wątek?
- Miszon
- Kontakt:
Myśle że jeszcze nie. Ten jest taki "ogólny", a na nowy przyjdzie czas, jak będziemy wybierać konkretne kawałki do konkretnego rocznika. 

- Miszon
- Kontakt:
Ja tymczasem, ponieważ BARDZO nieśmiało zaczynam się zabierać do ułożenia wreszcie jakiejś własnej 100(200? 300? Bo 50 to wątpię
). No i ostatnio intensywnie uzupełniam własny "zestaw do głosowania". Niedawno doszły:
PORANNA WIADOMOŚĆ - Republika 1984? LP: ?
YOUR LAST TRICK - Dire Straits 1985 LP: Brothers in arms
UNIKAJ ZDJĘĆ - Aya RL 1986 LP: Aya RL (czerwona płyta)
WOŁANIE O SŁOŃCE NAD ŚWIATEM - Dżamble 1977? LP: Wołanie o słońce nad światem
THE TWIST - Chubby Checker 1960 LP: -(singiel?)
THE PROPHET'S SONG - Queen 1975 LP: A night at the opera
DZIEŃ W KTÓRYM PĘKŁO NIEBO - Dżem 1988? LP: Zemsta nietoperza?
TAKE FIVE - Dave Brubeck 1958? LP: ? (mam to na składance więc nie wiem)
POLSKIE DROGI (TEMAT) - Andrzej Kurylewicz 1977? LP: OST: Polskie drogi
Wieczorem lub jutro dopiszę jeszcze 9 (w sumie mam 393 obecnie i poczucie, że brakuje min. 50
).

PORANNA WIADOMOŚĆ - Republika 1984? LP: ?
YOUR LAST TRICK - Dire Straits 1985 LP: Brothers in arms
UNIKAJ ZDJĘĆ - Aya RL 1986 LP: Aya RL (czerwona płyta)
WOŁANIE O SŁOŃCE NAD ŚWIATEM - Dżamble 1977? LP: Wołanie o słońce nad światem
THE TWIST - Chubby Checker 1960 LP: -(singiel?)
THE PROPHET'S SONG - Queen 1975 LP: A night at the opera
DZIEŃ W KTÓRYM PĘKŁO NIEBO - Dżem 1988? LP: Zemsta nietoperza?
TAKE FIVE - Dave Brubeck 1958? LP: ? (mam to na składance więc nie wiem)
POLSKIE DROGI (TEMAT) - Andrzej Kurylewicz 1977? LP: OST: Polskie drogi
Wieczorem lub jutro dopiszę jeszcze 9 (w sumie mam 393 obecnie i poczucie, że brakuje min. 50

- Miszon
- Kontakt:
OK. Nie było to wieczorem ani jutro, ale w końcu jest
.
Ostatnia partia mojego własnego "zestawu do głosowania":
IN EXISTENCE - Beaautifull World 1993(?) LP: In existence
OCZY TEJ MAŁEJ - Anna Szałapak ? LP: ?
GRAJMY PANU - Anna Szałapak ? LP: Pieśni Zygmunta Koniecznego (?)
NA ZAKRĘCIE - Krystyna Janda 198? LP: ?
WHISKEY IN THE JAR - Metallica 1998 LP: Garage inc.
MODLITWA III (POZWÓL MI) (live!) - Dżem & Kasia Kowalska 1996(?) LP: List do R. na 12 głosów (?)
JESZCZE W ZIELONE GRAMY - Raz Dwa Trzy 2007 LP: Młynarski
PIECE BY PIECE - Katie Melua 2006 LP: Piece by piece
GABRIEL - Lamb 2000(?) LP: ?
To daje razem 393 utwory. Zamierzam wkrótce zaprezentować całą listę w innym miejscu.

Ostatnia partia mojego własnego "zestawu do głosowania":
IN EXISTENCE - Beaautifull World 1993(?) LP: In existence
OCZY TEJ MAŁEJ - Anna Szałapak ? LP: ?
GRAJMY PANU - Anna Szałapak ? LP: Pieśni Zygmunta Koniecznego (?)
NA ZAKRĘCIE - Krystyna Janda 198? LP: ?
WHISKEY IN THE JAR - Metallica 1998 LP: Garage inc.
MODLITWA III (POZWÓL MI) (live!) - Dżem & Kasia Kowalska 1996(?) LP: List do R. na 12 głosów (?)
JESZCZE W ZIELONE GRAMY - Raz Dwa Trzy 2007 LP: Młynarski
PIECE BY PIECE - Katie Melua 2006 LP: Piece by piece
GABRIEL - Lamb 2000(?) LP: ?
To daje razem 393 utwory. Zamierzam wkrótce zaprezentować całą listę w innym miejscu.