Strachy na lachy
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
Strachy na lachy
nie wiem czy coś się zmieniło, ale wydawało mi się, że wcześniej było Strachy na Lachy?
A przejrzałem książeczki z płytami. Na okładkach piszą STRACHY NA LACHY, więc to nic nie daje. Ale w środku jest napisane Strachy Na Lachy! Przynajmniej tak jest na Pile i na pierwszej płycie... W ostatniej piszą drukowanymi! Na Autorze i Zakazanych też jednoznacznie nie znalazłem.
A przejrzałem książeczki z płytami. Na okładkach piszą STRACHY NA LACHY, więc to nic nie daje. Ale w środku jest napisane Strachy Na Lachy! Przynajmniej tak jest na Pile i na pierwszej płycie... W ostatniej piszą drukowanymi! Na Autorze i Zakazanych też jednoznacznie nie znalazłem.
Re: Strachy na lachy
Rozumiem, że chodzi Ci o duże litery.Yacy pisze:nie wiem czy coś się zmieniło, ale wydawało mi się, że wcześniej było Strachy na Lachy?

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Znaczy: pisane majuskułami (wersalikami, wielkimi lub dużymi literami)? czy kapitalikami (wersaliki o wielkości małych liter)?kajman pisze:(...)
Rozumiem, że chodzi Ci o duże litery.
- Yacy
- Kontakt:
upss... dobrze rozumieszkajman pisze:Rozumiem, że chodzi Ci o duże litery.

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Wyjaśnienie polonistyczne (przynajmniej raz się moje wykształcenie na coś przyda
).
Według zasad języka polskiego w nazwach zespołów muzycznych piszemy wielkimi literami wszystkie wyrazy z wyjątkiem przyimków i innych tzw. niesamodzielnych części mowy (czyli obowiązują zasady takie same, jak przy tytułach gazet i czasopism). Czyli w tym wypadku poprawny zapis to "Strachy na Lachy", tak jak np. "Gazeta Wyborcza" - i tak się to powinno pisać. Jeśli same Strachy piszą inaczej, to po prostu popełniają błąd językowy. Inaczej jest w polskich tytułach utworów: wszystko bierzemy w cudzysłów i piszemy wielka literę na początku, a potem już normalnie (czyli np. "Twoje oczy lubią mnie", a nie "Twoje Oczy Lubią Mnie", jak to się często zdarza pod wpływem języka angielskiego). Podobnie jest z tytułami książek. Piszemy więc np. "Całe zdanie nieboszczyka", a nie "Całe Zdanie Nieboszczyka". Niestety, ostatnio szerzy się ohydnie po polsku wyglądające pisanie wszystkich tytułów "po angielsku", np. "Wszyscy Muzycy To Wojownicy". Brrrrr, coś okropnego!

Według zasad języka polskiego w nazwach zespołów muzycznych piszemy wielkimi literami wszystkie wyrazy z wyjątkiem przyimków i innych tzw. niesamodzielnych części mowy (czyli obowiązują zasady takie same, jak przy tytułach gazet i czasopism). Czyli w tym wypadku poprawny zapis to "Strachy na Lachy", tak jak np. "Gazeta Wyborcza" - i tak się to powinno pisać. Jeśli same Strachy piszą inaczej, to po prostu popełniają błąd językowy. Inaczej jest w polskich tytułach utworów: wszystko bierzemy w cudzysłów i piszemy wielka literę na początku, a potem już normalnie (czyli np. "Twoje oczy lubią mnie", a nie "Twoje Oczy Lubią Mnie", jak to się często zdarza pod wpływem języka angielskiego). Podobnie jest z tytułami książek. Piszemy więc np. "Całe zdanie nieboszczyka", a nie "Całe Zdanie Nieboszczyka". Niestety, ostatnio szerzy się ohydnie po polsku wyglądające pisanie wszystkich tytułów "po angielsku", np. "Wszyscy Muzycy To Wojownicy". Brrrrr, coś okropnego!
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
ale już na przykład w tytule "Czarne Auto", piszemy wielką literą oba wyrazy 

- Yacy
- Kontakt:
ciekawe co na to panowie z Lady Pank czy De Mono? Popełniają błąd po polsku czy po angielsku? A Bajm? Co to za słowo...?pbd2 pisze: Jeśli same Strachy piszą inaczej, to po prostu popełniają błąd językowy.

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No dobrze... wyraziliście swoją wiedzę słowotwórczą tudzież polonistyczną... ale jakie wnioski w temacie przewodnim? Zmieniać?
- Yacy
- Kontakt:
zmieniać!Yacy pisze:A przejrzałem książeczki z płytami. (...) Ale w środku jest napisane Strachy Na Lachy!

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Zmieniać na Strachy na Lachy. 

- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Owszem, tak.
- Yacy
- Kontakt:
to znaczy, że nie ma znaczenia jak widzi swoją nazwę grupa??? 

pbd2 - fajnie, że to wyjaśniłeś.
ale ja uważam, że artysta ma prawo do różnych udziwnień.
ale ja uważam, że artysta ma prawo do różnych udziwnień.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
A pomyłka. CHodziło mi o wersję z "Na".Yacy pisze:to znaczy, że nie ma znaczenia jak widzi swoją nazwę grupa???
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Poprawiono.danco28 pisze:Zmieniać na Strachy na Lachy.
wiem JacKu, że Twój głos jest decydujący, ale może wyjaśnisz dlaczego podjąłeś taką decyzję? myślę, że warto ustalić czy zespół ma prawo nazwać się wbrew zasadom języka polskiego? moim zdaniem ma i dlatego mamy np. eM czy Bóm Wakacje w Rzymie. jeżeli nie ma to powyższe nazwy też poprawmy.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No to masz... nie poprawisz -- źle! Poprawisz... jeszcze gorzej!abd3mz pisze:wiem JacKu, że Twój głos jest decydujący, ale może wyjaśnisz dlaczego podjąłeś taką decyzję? (...)
Uznałem, przeglądając dostępne mi źródła, że taki zapis będzie optymalny. Masz inną propozycję? Może dotrzesz do menagera zespołu i zapytasz ,,u źródła'': jak jest poprawnie?
Dla mnie priorytetem jest jednoznaczna identyfikacja wykonawcy i utworu. więc wszelkie zapisy jakie podawaliście nie mają dla mnie specjalnego znaczenia. Przynajmniej w tym przypadku.
- Yacy
- Kontakt:
szkoda...JaceK pisze:wszelkie zapisy jakie podawaliście nie mają dla mnie specjalnego znaczenia. Przynajmniej w tym przypadku.
mimo wszystko postaram się wkleić wieczorem skan.
- Yacy
- Kontakt:
przyglądałem się tylko okładkom albumów... zapomniałem o singlach. a na jednym z nich jest:
fajnie, że akurat na tym singlu, bo MORALNE SALTO to utwór, który był na lp3 najwyżej ze Strachów, pomijając najnowszą płytę
na innych nazwa jest napisana WIELKIMI literami.

fajnie, że akurat na tym singlu, bo MORALNE SALTO to utwór, który był na lp3 najwyżej ze Strachów, pomijając najnowszą płytę

na innych nazwa jest napisana WIELKIMI literami.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Chyba źle mnie zrozumiałeś -- to nie jest lekceważenie zgłaszanych poprawek. Ja po prostu jednoznacznie identyfikuję wykonawcę, a czy on się bedzie pisał z małej czy dużej literki... jego wybór! I szalonego grafika, któren mu majstruje logotyp czy okładkę płyty, plakat lub witrynę www.Yacy pisze:szkoda...
mimo wszystko postaram się wkleić wieczorem skan.
Przypomnijcie sobie rozważania nad zapisem Pink czy Maroon5 (wykrzyknik? odwócony? literka "i"? jest spacja? nie ma spacji?) -- w takim kontekście wyraziłem się używając zwrotu ,,bez znaczenia''. Wszelkie wprowadzanie zmiany chciałbym mieć jakoś udokumentowane, ale w wielu przypadkach będzie to niemożliwe.