Znaszli ten utwór

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

franz46

Znaszli ten utwór

Post autor: franz46 »

Czy szanowni Forumowicze znają utwór "Pokuszenie" Abraxasa?Czy mógłby kandydować do polskiego topu wszechczasów? Słuchając tych dźwięków nie sposób nie wzruszyć się ,od przyjaciół wiem , że tego rodzaju uczuć doświadczył Pan Kaczkowski przy pierwszej emisji tego utworu.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Re: Znaszli ten utwór

Post autor: tadzio3 »

Znam i bardzo lubię ten utwór, jednakże ciężko będzie go "przepchać" do zestawu.
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Fajnie, że ktoś o nich przypomina! Czy oni jeszcze istnieją? :|
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

niee...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Nie. PRzedłużeniem Abraxasa był niejako jednorazowy projest Svann, w którym grało 4 członków zespołu i Orthodox, współpracująca z nimi czasem także w Abraxasie. Nagrali płytę w okolicach 2003 roku i na tym się skończyło.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

franz46

Adam Łassa wraz z Krzysztofem Pacholskim są założycielami grupy w skład ,której wchodzą jeszcze Karol Scholz,Wiktor Wyka i Bartek Styś.Poetyka,mistyka,nostalgia,pastelowe pejzaże i uczucia ,które krążą w eterze niczym czarne kruki z dawnego Abraxas,tak zdefiniowałbym Ananke.To piękno emanujące cudownym klimatem szczerością uczuć nieuchronnością przeznaczenia ,które wnika w duszę i porusza najbardziej czułe struny ludzkiej wrażliwości.Posłuchajcie Malachitów ta muzyka i słowa potrafią zaczarować ,goraco polecam.Wiele utworów z tej płyty ma charakter piosenkowy,przebojowy.Pisałem do Panów:Piotra Barona,Piotra Stelmacha,Piotra Kosińskiego o zwrócenie uwagi,wyemitowanie chociaż jednej piosenki brak jakiejkolwiek odpowiedzi do dzisiaj mimmo wielu maili.I gdy słyszę teksty utworow z pierwszej 30stki i gdy zestawiam je z piękną poetycką głębią tekstów Adama Łassy to ręce mi opadają.
franz46

Moje pytanie do Tadzio : W czym tkwi problem w umieszczeniu utworu "Pokuszenie" Abraxas w Polskim Topie Wszechczasów? Już samo wyrażenie "przepchać"sugeruje ,że jest coś na rzeczy.Czy ma znaczenie nieprzychylność Panów Redaktorów do muzyków Abraxas i ich dokonań?Pozdrawiam. franz
ODPOWIEDZ