ROGER WATERS & CYNDI LAUPER - Another Brick in the Wall

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

ROGER WATERS & CYNDI LAUPER - Another Brick in the Wall

Post autor: danco28 »

Drobny szczegół, ale chyba istotny: ROGER WATERS & CYNDI LAUPER - Another Brick in the Wall (Part 2)

http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Wall_Live_in_Berlin
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: ROGER WATERS & CYNDI LAUPER - Another Brick in the Wall

Post autor: JaceK »

A jakieś uzasadnienie? Komentrz oponentów tego typu zmian?
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Bo ten kawałek miał 3 części, które dość znacznie się od siebie różnią (chociażby tekstem). Nie wiem, o którą tu chodziło, ale jeśli o tą najsłynniejszą (o nauczycielach), no to jest faktycznie część druga.
danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

Post autor: danco28 »

Myślałem, że wystarczy sam link - tam jest wszystko dokładnie opisane... ale ok.

Uzasadnienie: ;)

Utwór pochodzi z płyty "The Wall Live in Berlin" - koncert zarejestrowany w Berlinie 21 lipca 1990 roku. Były tam wykonane trzy części "Another Brick in the Wall":

# Another Brick in the Wall (Part 1) – Roger Waters; solówka saksofonowa – Garth Hudson;
# Another Brick in the Wall (Part 2) – Cyndi Lauper; solówka gitarowa – Rick DiFonzo & Snowy White, solówka na syntezatorze Thomas Dolby;
# Another Brick in the Wall (Part 3) – Roger Waters & Orkiestra i Chór Bayerischer Rundfunk

Jeśli to uzasadnienie nie wystarczy to poproszę kogoś o wsparcie. ;)
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Mnie link wystarczy. Podobnie jak świadomość że zagrano tenże utwór, tzw. part 2. Zwłaszcza, że powrót na listę kilka lat później miał właśnie taką adnotację. Ja takie poprawki jak najbardziej akceptuję. Ale mamy w swoim gronie oprtunistów, którzy mogą mieć tutaj odmienne zdanie.

Jeśli nie ma uzasadnionego sprzeciwu — wpis będzie poprawiony.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Ku3a w wątku o Długich Włosach, sprzeciwił się poprawianiu tytułów, które były na lp3. I ja się zgadzam! Przekonało mnie to, że to nie jest wauś.pl :mrgreen:

Nie wiem czy gazetkę LISTA można traktować jako ostateczną wyrocznię, ale w pierwszym numerze jest:

Another Brick in the Wall

i co? Niedźwiedź nie wiedział co pisze? no nie wiem...
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Praktycznie w każdej gazecie, gdy pisze się utworze "Another Brick in the Wall" (nieważne, czy Pink Floyd, czy jakiś cover), nie rozróżnia się partów. Nie zdziwiłbym się, gdyby podobna sytuacja była kilkanaście lat temu w gazetce LISTA.

Tak, Niedźwiedź mógł nie wiedzieć jaki tytuł jest prawidłowy. Można chyba założyć, że choćby z dostępem do Internetu i zasobami wiedzy tam zawartymi było wtedy nieco gorzej niż dzisiaj. :P Zresztą, nawet dzisiaj Niedźwiedziowi zdarzają się różne błędy na jego stronie www. Czy to znaczy, że czegoś nie wie?

Skoro już szukamy błędów, to albo poprawiajmy wszystkie, albo nie poprawiajmy niczego.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

najważniejsze jest to, żeby nie przesadzić z poprawianiem, o czym ku3a pisze w wątku z WŁOSAMI [Długimi]. Ja nie twierdzę, że LISTA, Gazeta Młodych, Razem, Kulisy i inne czasopisma, gdzie były notowania listy mają być wyroczniami... Ale powinny służyć jako podpórka.

Niepewność wynika też np. z tego, że w LIŚCIE jest CYNDI & ROGER! Po prostu trzeba to robić rozważnie czyli mniej więcej tak jak jest to robione obecnie ;-)
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

adr pisze:(...)
Skoro już szukamy błędów, to albo poprawiajmy wszystkie, albo nie poprawiajmy niczego.
Niczego -- to już się nie da. Bardzo dużo poprawek już naniesiono, może błedem było niegdyś poprawianie na wersje oficjalne, zapominając o tych prezentowanych na LP3. Od czasu przeprojektowania bazy Archiwum (jakieś 2-3 lata), obie informacje funkcjonują niezależnie, hermetycznie.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Moi drodzy
Spieracie sie czy pisac Part 2 badz tez Part II bo ktos powiedzial, nie powiedzial, gazeta nie wydrukowala, ktos wiedzial nie powiedzial badz tez nie wiedzial.

Radio i prezeterzy, a obecnie tzw DJ ma to do siebie, ze nie ma obowiazku podawania dokladnej nazwy utworu. Dlaczego przy tej cegielce nie podaje sie sie, ze to druga w kolejnosci? bo sie wychodzi z zalozenia, ze ci co tylko sluchaja radia to znaja tylko i wylacznie ten utwor, a ci co sa fanami rozowych to i tak wiedza o co chodzi. Tak sie dzieje zawsze. A to opusci sie czesc tytulu zawarta w nawiasie, a to sie skroci przydlugawy, nieradiowy tytul... I tak mozna wymieniac.

A znacie taka samokontrole wypromowana przez niejaka aktorke Laure Branighan? Jak sie utwor spopularyzowal, to jeden z jego autorow (Raffaele Riefoli) postanowil zaprezentowac swoja aranzacje. I pytanie za 100 punktow, kto z was wie, ze prezentowana byla zawsze wersja Self Control (Part I)? Zapewne bardzo mala garstka. Nikt nie podawal tego magicznego Part I. Dlaczego? Bo nikt nie gral wersji Self Control (Part II) znajdujacego sie na drugiej stronie singla.

To tylko przyklad, ale zeby byc w zgodzie z natura, a ekologia ostatnio bardzo modna, to badzmy jednak skrupulatni i dopisujmy to co trzeba, aby potomni za kilka, badz tez kilkanascie lat spogladajac w archiwum wiedzieli co tak naprawde zagrano mimo, ze prowadzacy tego nie mowil. Jaka to ma przybrac forme? A moze taka jaka JAceK zaproponowal w przykladzie xml'owym: utwor taki pod taka trojkowa nazwa.

A tak na marginesie to pamietacie utwory prezentowane przez Piotra Kaczkowskiego pod jakze znamiennymi tytulami pochodzacymi z alfabetu greckiego? alpha, bēta, thēta... Nawet jeden z nich trafil na liste i w poczatkowym okresie tak byl zapowiadany. Ciekawy czy sobie przypominacie o ktory utwor chodzi. I jak takie cudo zapisac w archiwum?
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

no ja niestety nie pamiętam tych wszystkich utworów, a chętnie bym sobie przypomniał co to było. Gdzieś na Forum poruszaliśmy ten temat...
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Mi się wydaje, że były przynajmniej dwa.
The Wipers i Fashion.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Yacy pisze:(...)
Gdzieś na Forum poruszaliśmy ten temat...
Słuchajcie — a jaki jest przewodni tytuł tego wątku? Potem będzie kłopot ze znalezieniem właściwych treści. Chcecie rozwinąć pytanie Piotra? Załóżcie nowy temat. Tutaj ustalmy ostateczny zapis Another Brick in the Wall i zamykamy wątek...
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

Post autor: emilencja »

Robinson pisze:Mi się wydaje, że były przynajmniej dwa.
The Wipers i Fashion.
Nie słuchałem jeszcze wtedy Listy, ale Fashion na sto procent chodził jako ETA. Piotr Kaczkowski kiedyś o tym mówił.
ODPOWIEDZ