PETER GABRIEL - The Book of Love (2010)
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
PETER GABRIEL - The Book of Love (2010)
Była już mowa o tym tutaj:, ale postanowiłem założyć nowy wątek. Posłużę się przykładem: QUEEN - A Winter's Tale: (tutaj), po raz pierwszy na liście pojawił się w 1996 roku, potem w niezmienionej wersji (ten sam utwór) powrócił w 2002 roku. Jednak ten drugi tytuł ma sztucznie dopisany (2002), czy sztucznie nie można dopisać "The Book of Love (2010)"? Np. gdybym teraz w tytule wątku nie ujął (2010); to nikt by nie wiedział, czy chodzi mi o ten utwór który był na liście w 2005, czy 2010 roku. Trzeba ułatwiać sobie życie.
Prawda, że brak konsekwencji w zapisie? Jeśli dało radę z utworem QUEEN, to i można z PETEREM GABRIELEM.

Ostatnio zmieniony wt mar 23, 2010 7:50 pm przez danco28, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PETER GABRIEL - The Book of Love (2010)
Jeszcze jaskrawsza sytuacja jest z "[sic!]" Heya, gdzie były dwie różne wersje. A w ogóle to ja bym optował za potraktowaniem "Book of love" jak "Love will tear us apart", czyli jako powrót po latach.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Nie chodzi mi o to czy powrót, czy nowość. Tylko, aby te utwory były w jakiś sposób "rozróżnialne". A "Love Will Tear Us Apart" jest "rozróżnialny", bo drugi zapis wygląda: "Love Will Tear Us Apart '95". --> klik
Co do "[sic!]" Hey'a, to przy wersji z 2007 roku, też dopisałbym "[sic!] (MTV Unplugged)", bo była to po prostu wersja koncertowa i już też byłyby te utwory do rozróżnienia.
Co do "[sic!]" Hey'a, to przy wersji z 2007 roku, też dopisałbym "[sic!] (MTV Unplugged)", bo była to po prostu wersja koncertowa i już też byłyby te utwory do rozróżnienia.
z tego co widzę, to utwór Joy Division nie jest traktowany jak powrót.słoik pisze:A w ogóle to ja bym optował za potraktowaniem "Book of love" jak "Love will tear us apart", czyli jako powrót po latach.
- tadzio3
- Kontakt:
A powinie być. Jeżeli jest to ten sam utwór, w tej samej wersji powinien być potraktowany jako powrót. Podobnie z Gabrielem.abd3mz pisze:z tego co widzę, to utwór Joy Division nie jest traktowany jak powrót.słoik pisze:A w ogóle to ja bym optował za potraktowaniem "Book of love" jak "Love will tear us apart", czyli jako powrót po latach.
Piosenki "[sic!]" znacznie się różnią, więc naturalnie to dwie piosenki w innych wersjach. Podobnie było z Voo Voo i ich powrotami z okazji wydania płyty z największymi przebojami w nowych wersjach.
odpowiedni wątek już był: http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=5&t=2539tadzio3 pisze:A powinie być. Jeżeli jest to ten sam utwór, w tej samej wersji powinien być potraktowany jako powrót.
- tadzio3
- Kontakt:
A racja. No tak, w tamtym przypadku okazał się utworem w innej wersji - w tym na 99% jestem pewny, że jest to ta sama wersjaabd3mz pisze:odpowiedni wątek już był: http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=5&t=2539tadzio3 pisze:A powinie być. Jeżeli jest to ten sam utwór, w tej samej wersji powinien być potraktowany jako powrót.
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
Wersja z plyty Shall We Dance? (2004) trwa 3:35
Wersja z singla The Book of Love (promo) trwa 3:45, a z plyty Scratch My Back 3:52
Wynika z tego, ze to nie sa jednak te same wersje
Wersja z singla The Book of Love (promo) trwa 3:45, a z plyty Scratch My Back 3:52
Wynika z tego, ze to nie sa jednak te same wersje
- tadzio3
- Kontakt:
No to zadziwiające.
Może to kwestia dłuższej, czy krótszej wersji, bo samo brzmienie wydaje się identyczne. Na komputerze mam od kilku lat wersję, która była grana wtedy na LP3, a teraz jest identyczna. No to już kompletnie nie wiem.
Może to kwestia dłuższej, czy krótszej wersji, bo samo brzmienie wydaje się identyczne. Na komputerze mam od kilku lat wersję, która była grana wtedy na LP3, a teraz jest identyczna. No to już kompletnie nie wiem.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No i jaka konkluzja? Jakieś konkretne propozycje zapisu w bazie Archiwum?