BEATA & BAJM - Miłość i ja
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
BEATA & BAJM - Miłość i ja
Wystarczy zapis: BAJM - Miłość i ja (bez BEATY)
http://www.archiwumrocka.art.pl/plyty/b ... armia.html
http://www.archiwumrocka.art.pl/plyty/b ... armia.html
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Re: BEATA & BAJM - Miłość i ja
A co z utworem Zielono mi?
-
Ponieważ utwór ten nie został wydany na żadnej płycie Bajmu, ani Beaty, można tylko oprzeć się na zapisie z Wikipedii: (...) Rok później Bajm występując na telewizyjnej "Gali Piosenki Biesiadnej" na nowo spopularyzował klasyk Andrzeja Dąbrowskiego "Zielono mi". (...) Zatem przypisałbym go też tylko Bajmowi.JaceK pisze:A co z utworem Zielono mi?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
W istocie nie znalazłem go w dyskografii Bajmu. Jedyną, pełniejszą informację o Zielono mi znalazłem w Wikipedii... dlatego szukałem dodatkowych źródeł.
chcemy poprawiać historyczne wyniki elpetrójkowe, bo w Wikipedii jest coś napisane?
ja jestem za tym, żeby zostało po staremu.
ja jestem za tym, żeby zostało po staremu.
Jeśli coś jest źle, ja jestem za poprawianiem. A w nawiasie czy w komentarzu zostawić dopisek jaka była historyczna (ale niepoprawna) wersja tytułu/nazwy wykonawcy na Liście.
To tak ogólnie piszę, bo w tym przypadku nie mamy 100% pewności - jedno zdanie z Wikipedii to rzeczywiście trochę mało.
To tak ogólnie piszę, bo w tym przypadku nie mamy 100% pewności - jedno zdanie z Wikipedii to rzeczywiście trochę mało.
-
A ja bym jednak poprawił:ku3a pisze:ja jestem za tym, żeby zostało po staremu.
- dla mnie projekt pod tytułem BEATA zaczyna się w 1998 roku, wraz z wydaniem przez Beatę Kozidrak solowej płyty, a "Zielono mi" pochodzi z 1994 roku;
- w pierwszej książce o lp3 (notowanie 644, strona 398) jest też tylko BAJM + opis Pana Marka (11 wers od dołu): "Bajm, Joe Cocker i U2 sięgali po stare przeboje (...)"
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Dopisek w komentarzu jest jak najbardziej możliwy, a nawet wskazany. Jeśli zadecydujemy o wprowadzeniu poprawki — z pewnością dodatkowa informacja o zapisie na trackliście LP3 będzie wprowadzona.
Jak na razie mamy jeden zdecydowany głos ,,przeciw''.
Jak na razie mamy jeden zdecydowany głos ,,przeciw''.
A ja pamietam "Zielono mi" z Listy Przebojów Radia Lublin, mam stare zapiski i tam było Beata i Bajm; gdzie jak gdzie, ale w Lublinie to raczej się znają na tem temacia.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Poprawiono:
Miłość i ja -- Bajm
Zielono mi -- pozostawiam bez zmian.
Miłość i ja -- Bajm
Zielono mi -- pozostawiam bez zmian.
-
Odświeżam temat. Apelując jednak do poprawienia "Zielono mi". Po co pisać Beata i Bajm? To tak jakby pisać Grzegorz Markowski i Perfect, Kora Jackowska i Maanam... itp. Projekt pod tytułem "Beata" rozpoczyna się dopiero w 1998 roku wraz z wydaniem przez Beatę Kozidrak pierwszej solowej płyty. Więc zapis Beata i Bajm jest zupełnie bez sensu, to tak jakby Beata Kozidrak w tamtym okresie nie była formalnie w zespole Bajm. Nonsens!JaceK pisze:Zielono mi -- pozostawiam bez zmian.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Temat odświeżony, fakt, ale w kontekście ostatnich wypowiedzi jakie tutaj się pojawiają — zobacz na zapis w track-liście: Beata & Bajm.
Aż się boję cokolwiek ruszać, bo gromy polecą.
Aż się boję cokolwiek ruszać, bo gromy polecą.