kajman pisze:Czy ktoś wie, co on mówi? I w ogóle o czym jest ta piosenka. Dla mnie to opowieść o wojnie nuklearnej.
Na tym forum znalazłem ciekawe wyjaśnienie:
ASTRONOM pisze:Tylko GRZEGORZ potrafił napisać o najbardzej tragicznych dniach tamtych czasów(13.12.1981 i 16.12.1981 roku) w taki sposób ,aby utwór nie został ocenzurowany."Niepokojąca"muzyka(syreny!!!) i to odliczanie:13.12...0, a następnie 16,15...0 (13-wprowadzenie stanu wojennego;16-pacyfikacja i 9 ofiar na KWK'WUJEK").Do dnia dzisiejszego to chyba jedyne nagranie odnoszące się do tych najczarniejszych momentów naszej, nie tak odległej historii.Ciekawą rzeczą jest również to,że 26.06.84 roku REPUBLIKA zagrała fantastyczny koncert na festiwalu w ROSKILDE(tam grają tylko najlepsi) ,a 05.09.84 roku GRZEGORZA wcielono do Ludowego Wojska Polskiego(Toruń-artyleria) N A G R O D A ?
a jak na pierwsze bodajże z 32 wszedł Obcy astronom oglądałem półfinał ME Francja - Portugalia, a ponieważ była dogrywka, nie słyszałem tego na liście...
Bodeczek pisze:Ciało... od razu nowość na 1 miejscu ... to se ne vrati ...
Tak, pamiętam, przez długie lata była to jedyna piosenka poza pierwszym notowaniem, która od razu z poczekalni weszła na miejsce pierwsze!!!
Trochę to złudne, bo przedtem była w poczekalni, czyli zjawiła się na pierwszym miejscu w drugim tygodniu głosowania, a to już zdarzało się dużo częściej.
Nie wiem, czy się mylę, ale coś mi się wydaję, że chyba "Arktyka" to byłnajwiększy przebój Republiki na liście do płyty "Masakra". A ja pierwszy raz to usłyszałem na 666 notowaniu. A teraz po raz drugi zresztą. I nadal jakoś mnie nie przekonuje, dziwne takie, mało textu, muzycznie w sumie nie wiele się dzieje też (jak na Republikę).
Miszon pisze:Nie wiem, czy się mylę, ale coś mi się wydaję, że chyba "Arktyka" to byłnajwiększy przebój Republiki na liście do płyty "Masakra". A ja pierwszy raz to usłyszałem na 666 notowaniu. A teraz po raz drugi zresztą. I nadal jakoś mnie nie przekonuje, dziwne takie, mało textu, muzycznie w sumie nie wiele się dzieje też (jak na Republikę).
w takim razie radzę posłuchać w całości i bez przerw pierwszą płytę "Nowe sytuacje" ... pomoże ...