16. TOP Wszech Czasów, refleksje

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Re: 16. TOP Wszech Czasów, refleksje

Post autor: dominik_fi »

Czy to o tą listę z Holandii chodzi:http://www.hitsallertijden.nl/top%202000/

Miejsca od 1 do 1000
http://www.hitsallertijden.nl/top%20200 ... 1-1000.htm

Miejsca od 1001 do 2000
http://www.hitsallertijden.nl/top%20200 ... 1-2000.htm

U nich trwało to od 25 grudnia 31 grudnia 2009.

I jeszcze coś;http://www.wiatrak.nl/1505/polskie-i-ho ... ch-czasow/

Ale w ogóle mają sporo różnych podsumowań na stronie:
http://www.hitsallertijden.nl/
Awatar użytkownika
dominik_fi

To jeszcze dodam kilka linków.
Mam nadzieję, że nie zostanę za to ukarany.

To radio to http://www.radio2.nl/

i ich top: http://top2009.radio2.nl/page/home

http://www.omroep.nl/radio
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

dominik_fi pisze:Czy to o tą listę z Holandii chodzi:http://www.hitsallertijden.nl/top%202000/
No tak, ale jak tam wygląda głosowanie?

btw. Tam od początku istnienia listy ten sam numer 1 8)
Awatar użytkownika
dominik_fi

Częściowo zasady głosowania opisane są tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Top_2000
trzeba tylko z tłumacza stron google skorzystać.

Natomiast tu: http://frontpage.fok.nl/column/print/363752 wspomniane jest coś o możliwości głosowania na 15 utworów z listy + 5 własnych (tych których nie ma na liście).

Ale najlepiej byłoby zapytać Panią Alinę.
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

Witam wszystkich.
Podobnie jak wielu innych, również i mnie wyniki tegorocznego TWC skłoniły aby włączyć się do dyskusji. Jak do tej pory ograniczałem się jedynie do czytani forum:) Ale do rzeczy. Odnośnie tego co się wydarzyło na 16 TWC, uważam że złożyło się na to wiele czynników, których suma dała właśnie taki skutek jaki mamy. Ujmę to w 5 punktach

1. Przede wszystkim owe 100 głosów do rozdysponowania w pewnym stopniu wypaczyła wynik, gdyż śmiem twierdzić, stosunkowo mały procent słuchaczy zrobił to solidnie i rzetelnie, biorąc pod uwagę zarówno wagę samego notowania, wiedzę muzyczną, jak i stronę techniczną głosowania.

2. Inny czynnik, uważam równie istotny, to pewien rodzaj lenistwa słuchaczy, wyrażony na wiele sposobów:
- wyręczenie się kimś młodszym, aby zagłosował za daną osobę;
- założenie, że przez lata TWC tak się umocnił pewniakami, że "możemy spać spokojnie";
- wreszcie całkowite odpuszczenie sobie głosowania, bo np. to mało istotne

3. Kolejny czynnik, to jednak mała świadomość młodych pokoleń co jest wartościowe w muzyce, a czasem nawet połączona z ignorancją tego co było. Kierowanie się raczej tym co lekkie, łatwe i przyjemne. Również traktowanie TWC przez ową młodzież jako zwykłej, kolejnej Listy Przebojów. Oczywiście nie mam tu na myśli całej młodzieży, ale znaczącej jej części.

4. Do tak diametralnego przemieszania TWC przyczynili się także i sami prowadzący, głównie od strony nie zadbana o właściwą promocję utworów, które wymiernie przyczyniły się do rozwoju historii muzyki.

5. Wreszcie niektóre wydarzenia muzyczne, jakie miały miejsce w 2009 roku (głównie związane z U2 - nowa płyta i koncert), które wydatnie przyczyniły się do znaczącego wyróżnienia na 16 TWC dorobku jednej z kapel muzycznych, co do której osobiście nic nie mam, bo sam ją cenię i uważam, że zasługuje na 100 w TWC.

Wnioski na przyszłość, jakie się nasuwają, to przede wszystkim ograniczenie liczby głosów do 50 z opcją limitu głosów na jeden zespół (ok. 5), poszerzenie utworów danego zespołu do wyboru, jak i inne działania pozatechniczne. Mam na myśli krzewienie edukacji muzycznej wśród młodych pokoleń, gdzie tylko się da:)

Mimo wszystko jestem dobrej myśli na przyszłość, bo widać na wielu forach i stronach internetowych, że środowisko melomanów jest mocno poruszone tym co się wydarzyło na 16 TWC, co mam nadzieję, przełoży się na przywrócenie właściwego poziomu przyszłym TWC.
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

FOXD pisze:Mam na myśli krzewienie edukacji muzycznej wśród młodych pokoleń, gdzie tylko się da:)
Sama Trójka tego nie robi od lat. Czego efektem jest to, że niektórzy nie znają nawet Van Halen - Jump. Nie mówiąc o innych utworach.

Rozbudowywanie zestawu nie ma sensu. Nic to, że mój White Rabbit nie zaistniał na liście (prywatnie - mój top10). Niech go nie dokładają, przeżyję.
Uważam, że nie więcej niż 5 piosenek każdego zespołu i zmniejszenie głosów do 20, oraz inne (nie znam się na tym - ale najlepiej na jednej stronie) ustawienie piosenek byłoby ideałem. I już. Jak widać im więcej "cudowania" tym gorzej. Dziękuję.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

FOXD pisze:(...) Mam na myśli krzewienie edukacji muzycznej wśród młodych pokoleń, gdzie tylko się da:)
Podpisuję się oburącz! Moje dzieci od urodzenia zasypiały i spały przy dziwiękach radia (najczęściej PR3, od czasu kiedy zaczęli nadawać całą dobę), i choć mają bardzo młodzieżowe inklinacje i gusta muzyczne, to klasyka rocka, el-muzyki czy r'n'r zawsze wywołuje u nich zaciekawienie i pozytywny odbiór. Moich Rodziców rajcowały głosy Miecia Fogga i Hanki Ordonówny... (Babcia za to uwielbiała solistę chóru parafialnego.) Jak się doczekam kiedyś wnuków... strach się bać!
FOXD pisze:Mimo wszystko jestem dobrej myśli na przyszłość, bo widać na wielu forach i stronach internetowych, że środowisko melomanów jest mocno poruszone tym co się wydarzyło na 16 TWC, co mam nadzieję, przełoży się na przywrócenie właściwego poziomu przyszłym TWC.
Liczę na to! Cieszy fakt, że takie wydarzenie jak Trójkowy TWC leży na sercu sporej grupy słuchaczy, i znajduje uzewnętrznienie chociażby na naszym Forum. Żeby tak jeszcze włodarze z Myśliwieckiej 3/5/7 częściej brali pod uwagę nasze opinie i byli bardziej podatni na ,,głos ludu''.
malowanalala

Post autor: malowanalala »

Słuchałem TOP-ow od początku, ale dopiero teraz się zalogowałem na forum bo jestem w szoku...
ale do rzeczy....
Przeczytałem wszystkie posty i z wieloma się zgadzam. Nie ważne jaką mam opinię bo
moim skromnym zdaniem najlepszym rozwiązaniem zaistniałej sytuacji jest zmiana zasad głosowania.
Zaproponuję:
1. głosujemy np. na 20 utworów
2. kolejność oddania głosów byłaby ważna tzn. każdy tworzy swoje top 20 i za 1 miejsce 20pkt, 2m- 19 itd do 20.
wtedy każdy by sobie wcześniej przygotował na co głosować a nie na ślepo rozdawał głosy które mu zostały
3. sortowanie listy do głosowania wg. zespołów , tytułów piosenek i roku. Wtedy każdy szybko znajdzie co go interesuje.

Myślę że po czymś takim lista byłaby najbardziej obiektywna.
GregF

Post autor: GregF »

Niewątpliwie przyczyną tak gwałtownych roszad w Topie jest rozszerzenie liczby głosów do setki. Przypuszczam, że często mogło dochodzić do sytuacji, że słuchacz głosujący od lat na utwór z żelaznej czołówki, jak "Brothers In Arms" czy "Child In Time", oddawał także dodatkowo głos np. na "Streets Of Philadelphia", "New Year's Day" lub inny utwór, który dopiero w tym roku przebił się do ścisłej czołówki Topu, a dla odmiany u kogoś, kto w pierwszej kolejności chciał głosować na "SOP" lub "NYD", nawet przy 100 głosach zabrakło miejsca dla "BIA" lub "CIT".
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Ja bym akurat tak dalekosiężnych wniosków nie wysnuwał (tych o edukacji muzycznej słuchaczy trójki). oczywiście mój wpis dotyczy tego na co można było głosować, a nie to że np. nie znane szerzej są starsze dokonania Genesis, Yes itp. To jest akurat inny temat, choć może i ważniejszy. Ale w tej chwili skupiam się tylko i wyłącznie na tym co było do wyboru. I pomijając w tej chwili kwestię wypaczenia wyników złym systemem (sam jak o tym kolejny raz myślę, to aż mną trzęsie i nawet przerobiłem na podstawie tylko tych wyników w miarę oczyszczone, choć jeszcze sobie modyfikuję :wink: ), ale jednak przemyślawszy wszystko jeszcze raz, to:
- jednak o gust słuchaczy trójki ja jestem spokojny, bo czy te niespodziewane utwory i tutaj wymienię takie, które w innym przypadku z dużym prawdopodobieństwem nie znalazły się w top 100:
Streets of Philadelphia - Bruce Springsteen
The Sex Pistols - ANARCHY IN THE UK
The Stranglers - MIDNIGHT SUMMER DREAM
The Stranglers - GOLDEN BROWN
The Stranglers - NO MORE HEROES
The Verve - BITTER SWEET SYMPHONY
The White Stripes - SEVEN NATION ARMY
The Who - MY GENERATION
Thin Lizzy - WHISKY IN THE JAR
Tina Turner - PRIVATE DANCER
ToTo - AFRICA
TSA - ALIEN
TSA - TRZY ZAPAŁKI
U2 - DESIRE
U2 - LOVE COMES TUMBLING
Uriah Heep - EASY LIVIN'
Urszula - DMUCHAWCE, LATAWCE, WIATR
Van Halen - JUMP
Vangelis - CHARIOTS OF FIRE
Varius Manx - PIOSENKA KSIĘŻYCOWA
VooVoo - NIM STANIE SIĘ TAK JAK GDYBY NIGDY NIC NIE BYŁO
Wilki - ELI LAMA SABACHTANI
Wilki - SON OF THE BLUE SKY

nie zasługują na top 100 wszech czasów? Nie były swego czasu grane i popularne na antenie trójki? Oczywiście nie takim hurtem, ale gdyby z nich pojawiły się dowolne 4-5 kawałków, to moglibyśmy powiedzieć o nieporozumieniu. Sam kilku tutaj nie lubię, ale nigdy bym nie powiedział, że to nie są jednak jakoś ponadczasowe utwory. A skupiając się np. na odcinku The Stranglers to ja akurat jestem zbudowany tym, że dwa najwyżej notowane ich kawałki są mało grane, a w przypadku "No more heroes" (sam osobiście poznałem dwa dni przed topem, bo myliłem to z innym utworem) to chyba pierwszy raz to w radiu słyszałem, a pokonało ograne dosyć "Golden Brown" i chyba jeszcze bardziej "Always the sun", które do top 100 nie weszło (co nie znaczy, że nie można tych ogranych cenić bardziej)

A przecież mając taki handicap ta 11 podstrona z pomocą niby słabo wyedukowanych słuchaczy wygenerować nam takie kwiatki na topie:
Timbaland feat. Nelly Furtado & Justin Timberlake - GIVE IT TO ME
Tom Jones & Mousse T. - SEX BOMB
UB 40 - RED RED WINE
UB 40 & Chrissie Hynde - I GOT YOU BABE
Varius Manx - ORŁA CIEŃ
Vaya Con Dios - PUERTO RICO
Whitney Houston - I WILL ALWAYS LOVE YOU (wow, taki znany przecież, a jednak nie zadziałało)
Whitney Houston - QUEEN OF THE NIGHT
Whitney Houston - ONE MOMENT IN TIME
Whitney Houston - DIDN'T WE ALMOST HAVE IT ALL
Whitney Houston - I WANNA DANCE WITH SOMEBODY
Whitney Houston - SAVING ALL MY LOVE FOR YOU
Wilki - BAŚKA
Wham! - CLUB TROPICANA

(z góry przepraszam tych, którzy cenią w/wym. utwory, ale starałem się wybrać takie utwory, które myślę bardziej zbulwersowały opinię publiczną swoją bytnością w top 100 wczoraj zakończonego topu.

Reasumując. Po wielu przemyśleniach, mimo że jestem wściekły na to wypatrzenie rywalizacji, to jednak o gust słuchaczy trójki jestem spokojny. Naprawdę, jeśli rządził przypadek to mogło być naprawdę gorzej.

I jeszcze apropo U2 - dla równowagi (z tym wszystkim o czym pisałem wyżej). Absolutnie nie jestem w tej chwili adwokatem U2 w tegorocznym topie. Ale chciałbym pociągnąć myśl wyrażoną kilka postów wyżej odnośnie "Another Brick in the Wall".
U2 w ubiegłym roku (pełnym kiedy mogliśmy głosować na trzykrotnie zwiększoną liczbę utworów + posortowane wg. wykonawców) doznało "tąpnięcia" w swoich wynikach. Poleciało zarówno "One" jak i WOWY. Tłumaczyliśmy sobie, że to efekt tak dużej liczby ich propozycji w zestawie, ale może tutaj też trzeba zastosować definicję "zwykłego głosującego" bez przygotowania się do tego, któremu po dojściu do literki np. "P" wyczerpał się limit 20 głosów i do literki "U" już nie dane było mu dojść?

System warty jest dopracowania. Jak do tej pory byłem zwolennikiem jak najszerszego zestawu, tak teraz jestem zwolennikiem ograniczenia jego rozmiarów, z pewnymi zasadami modyfikacji. Fajnie to rozwiązali w Holandii, gdyż jak tworzyli top, to najpierw ludziska wysyłali emaliami co wg. nich jest ważne i należy dodać i pewną określoną pulę tych najczęstszych wrzucili do formularza do głosowania i odbyło się normalne głosowanie na stronie internetowej. A potem dodawano już tylko te bieżące hity (chyba po określonym czasie, ale nie wiem, bo nie jestem biegły i nie doczytałem)
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Czas posypania głów popiołem???...
Witam i od razu "przyznaję się do winy"!

Nie wnikam w to czy gust mam wyrobiony czy nie, i co to znaczy,
ponieważ to nie jest tematem tego wątku. I to samo tyczy się innych słuchaczy.

Chciałem skupić się wyłącznie na stronie techniczniej głosowania, która była O-KRO-PNA moim zdaniem
i ten kto zagłosował na te 100 utworów w "miarę" rzetelnie to powinien jakąś nagrodę od "Radia Piotrków"
otrzymać. Przepraszam, bo może piszę teraz w stosunku do kogoś nieuczciwie, ale techniczna strona
głosowania (dosłownie i w przenośni) była "do bani" w rzeczy samej.
ILE CZASU PRZECIĘTNY SŁUCHACZ (CZŁOWIEK) MOŻE POŚWIĘCIĆ NA ODDANIE GŁOSÓW!!!
Ktoś o tym pomyślał? Też pisałem, i to w październiku, do Pana Prezesa Onego Radia - niestety - bezskutecznie.

Co do "cudu nad Topem" i słynnej 11 strony ja mam następującą, nieco inną teorię,
zastosowaną NIESTETY :oops: :roll: :oops: w praktyce przeze mnie:

W trakcie głosowania wybierałem najciekawsze dla mnie utwory.
Oczywiście zabrakło mi alfabetu, w moim przypadku nie przy P czy N, tylko już przy L (tak, tak - no tak było!).
No to wracałem, odznaczałem te mniej ważne utworki i wracałem ponownie do litery na której skończyłem
(a nie było to łatwe). Zacząłęm wybierać te najważniejsze, a dochodząc do litery T, U czy W już mega-najważniejsze.
Ile można wracać - tam i z powrotem!!! Jeśli 50% głosujących uczyniło tak jak ja (com uczynił!!!!),
to efekt jest taki, że mamy TSA na 3 miejscu i wyżej 2 razy U2. Nie przygotowałem się wcześniej!
Jednak dla mnie, np. "WOWY" U2 to klasyka i musi być dla tej pieśni miejsce w czasie mojego głosowania.
A nie miałem już siły (tak, to jest lenistwo, albo ograniczenie czasowe, bo ile można głosować - 2 godziny???)
cofać się i rozważać - ten utwór, tamten, a może siamten.

Kiedyś (niestety,teraz też zlikwidowany od listopada) w Złotych u Pana Marka był taki sposób głosowania,
że "wrzucało się" piosenkę do "koszyka", jak mi nie pasowała, bo natknąłem się na bardziej atrakcyjną dla mnie,
to jakąś z "koszyka" wyjmowałem i wkładałem tą nową, itd.
Droga eliminacji. Nie wiem, czy to jest proste technicznie, ale wtedy nie ma znaczenia,
czy głosów jest 10, 20 czy 50. Bo 100 to może faktycznie przesada.

Nie mam czasu robić statystyki alfabetycznej, ale wystarczy spojrzeć na wyniki.
Jakby wyglądał Top gdyby zestaw do głosowania była w kolejności alfabetycznej tytułów utworów?
Moim zdaniem byłby jeszcze większy bigos (pasztet, kaszanka, czy co kto woli).

Czy ktoś wyciągnie wnioski?

A może przestać głosować i słuchać radia?
Jak celowo podkreślał Zbyszu - "bo to przecież tylko ZABAWA"
(oj, zapamiętam te posty na długo i gratuluję trafności),
to sam się dałem wkręcić temu wyrażeniu do pewnego momentu.
Zabawny zestaw, zabawne głosowanie, zabawny Top.
Dla mnie przestał być zabawny w okolicach drugiej dziesiątki,
choć tym wygranym (powyżej miejsca 9) naprawdę życzę jak najlepiej
w następnych latach (jak będzie Top).
U Pana Marka w czasie Świąt było jakoś-takoś normalniej... choć trudno porównywać.

Z tym nie-słuchaniem to żartowałem. Choćbym chciał, nie dałbym rady.

Przepraszam, że tak długo, ale mam nadzieję, że ktoś tam "z góry radiowej" przeczyta
i ten post. I pomyśli.

A ja wkładam worek pokutny :wink: , choć karnawał w pełni.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Tuż przed 10-tą, Balonik wspomniał Top... [może ktoś zarejestrował i udostępni, bo 100% wypowiedzi też nie słyszałem...]

ze wszystkich zdań, które wypowiedział o niezadowoleniu słuchaczy ze zmian, ze sposobu głosowania, o tym, że w tamtym roku też byli nie zadowoleni z powodu braku zmian, itp. najważniejsze było to, że w lecie chcą przeprowadzić dyskusję na temat Topu, który będzie na koniec tego i na początku przyszłego roku. Dodał, że w maju będzie polski TWC.

Tak, więc chyba nie ma się co obawiać o to, że to koniec TWC w Trójce. Wynikało z tego również to, że są gotowi do przemyślenia sposobu głosowania.
Daje to nadzieję, że XVI TOP to był tylko wypadek przy pracy...

po wypowiedzi puścił swój nr 1 z tego roku - Kashmir ;-)
Awatar użytkownika
FOXD

Gary pisze:Ja bym akurat tak dalekosiężnych wniosków nie wysnuwał (tych o edukacji muzycznej słuchaczy trójki).
Podkreślę jeszcze raz, iż taki wniosek nie odnosi się do całego grona słuchaczy a do znacznej części młodych słuchaczy Trójki. Opieram go o przeanalizowanie wielu forów internetowych poświęconych muzyce granej w Trojce, jak spostrzeżeniom w codziennym życiu.
Yacy pisze:Tuż przed 10-tą, Balonik wspomniał Top.........
Tak, więc chyba nie ma się co obawiać o to, że to koniec TWC w Trójce. Wynikało z tego również to, że są gotowi do przemyślenia sposobu głosowania. Daje to nadzieję, że XVI TOP to był tylko wypadek przy pracy...
po wypowiedzi puścił swój nr 1 z tego roku - Kashmir ;-)
Też tego słuchałem :D i dodam, że mimo, iż był dość powściągliwy w ocenie 16 TWC, to jednak dało się wyczuć spore rozczarowanie wynikami. A potwierdzeniem było faktycznie puszczenie Kashmiru LZ i komentarz, iż to jego nr 1 na ten TOP :D Poza tym wspomniał także o pierwszym miejsce U2, jednakże nie puścił WOWY na antenie :D Czyż to nie symptomatyczne??

Podkreślił jednak także i to, że mimo takiego a nie innego obrazu jaki się wyłania w 16 TWC, to jednak cieszy go fakt, iż bardzo ożywiła się dyskusja odnośnie wyników obecnego TWC, w tym głównie sposobu głosowania i rozwoju TWC, co tylko może być przyczynkiem do wypracowania znacznie lepszych rozwiązań.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Yacy pisze:Tuż przed 10-tą, Balonik wspomniał Top...
NIestety nie słyszałem, ale pokrzepiające jest to co piszesz (tzn to co mówił Balonik). Po prostu Panowie redaktorzy chceli zmian za wszelką cenę i przegięli w druga stronę. Mi poprzedni system topu nie przeszkadzał, ale być moze głosów przeciw stagnacji mieli tak dużo, że sięgnęli po ten krok.

adamwadameria, bardzo trafnie piszesz. O tym samym informowałem na forum jeszcze w czasie głosowania. W Złotych Przebojach w tamtym roku bardzo dobrze to rozwiązali, w tym było znacznie gorzej. Gdyby była z boku taka lista oddanych przez nas głosów mielibyśmy o wiele bardziej ułatwiony wybór.
Gary pisze: jednak o gust słuchaczy trójki ja jestem spokojny, bo czy te niespodziewane utwory i tutaj wymienię takie, które w innym przypadku z dużym prawdopodobieństwem nie znalazły się w top 100:
Ja również nie czepiałem się gustu słuchaczy, bo prawie wszystkie kawałki, które tu się znalazły były na przyzwoitym poziomie, ale styl w jakim weszły niestety mnie dobił.
Bo ludzie nie wybierali z zamkniętymi oczami, tak jak już podawałem przykład, że dana osoba wybierała piosenki, które rzeczywiście lubi, z tym, że w zakładkach, które okazały się nadwyraz reprezentowane. Bo słuchacze mają gust, ale liczba głosów najwyżej ich przerosła.

Przy zwiększeniu liczby głosów na początku byłem przerażony, ale potem stwierdziłem, że to świetna sprawa. Niestety jak się okazało tylko dla nas. Jedynie forowicze pokusili się o głębszą analize i solidny wybór utworów. Przeciętny słuchacz tego nie zrobił i po kilkunastu głosach zapewne oddawał już jak leci. Przy 20 każdy myślał, jak dobrze rozplanowac głosy i wybierał rzeczywiście najlepsze ich zdaniem kawałki. Bo czy setka, którą wybierali słuchacze, to naprawdę było 100 ulubionych ich zdaniem słuchaczy utorów? Mocno śmiem wątpić. Niestety 20 to jest optymlana liczba do głosowania.

Przepraszam, że tyle pisze tych postów, ale cały czas nie mogę dojśc do siebie po topie, który co roku był dla mnie jednym z najważniejszych świąt muzycznycg w roku.

Mój pomysł z wyszukiwarką był może za radykalny, ale proponuję nie tak wielkie zmiany:
- Podział zakładek na literki. Wejście do głosowania kierowało by nas na zestaw literek i liczb, na które zaczyna się spis wykonawców. Broń boże wyświetlać od razu wszystkich na literkę A, bo znowu będzie jakieś wypaczenie. Pozwólmy wybrać głosującym od czego chcą zacząć.
- Zmniejszenie liczby głosów - nawet do 20
- Lista piosenek (gdzieś z boku), na które oddaliśmy już głos i w wygodnym sposobie na ich ewentualne usuwanie (tak jak to było niegdyś w Złotych Przebojach)
To tyle. powinno wtedy wrócic do normy, czyli rzetelnych wyników.
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 12:15 pm przez tadzio3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

FOXD pisze:Też tego słuchałem :D i dodam, że mimo, iż był dość powściągliwy w ocenie 16 TWC, to jednak dało się wyczuć spore rozczarowanie wynikami.
też tak to odczułem ;-)
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

mefiu - masz rację, za bardzo uprościłem założenia i rachunki, przyznaję, trochę błądziłem. :roll: Ale nigdy nie uwierzę, że słuchacze Trójki mogli dopuścić do tego, że 36 utworów z TOP100 to utwory z podstrony 11 (czyli 4 razy więcej niż średnia), że żaden z nich nie spadł i nie wypadł, że 34 z nich osiągnęły najwyższą pozycję w historii, że 21 z nich to absolutne nowości, że 90% awansów o ponad 100 miejsc to te utwory... Nie uwierzę też, że mając zapasowe głosy większość osób nie wracała na początek zestawu.

Dla mnie ten TOP ma numer 16a, to taki Top alternatywny, żart, coś jak notowanie 413a LP3. Niestety, wyników "prawidłowego" TOPU nr 16 już nie poznamy.
Awatar użytkownika
FOXD

Wyniki 16 TWC skłoniły mnie także do odświeżenia sobie tego jak kształtował się TWC przez ostatnich 15 notowań. Zasadnicza refleksja jaka mi się nasuwa, to spore podobieństwo do TWC od nr 1-5, kiedy to można rzec kształtował się pewien "kanon" tego co na 100 TWC faktycznie zasługuje, bez względu na to czy obecnie, czy za 10, 20 ... lat. Muszę jednak przyznać, że wtedy różnorodność w 100 nie była aż ta duża jak obecnie :D Cóż, ale jak już wspomniałem wcześniej, na to, co się wydarzyło, nałożyło się moim zdaniem kilka czynników :)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Yacy pisze:Tuż przed 10-tą, Balonik wspomniał Top... [może ktoś zarejestrował i udostępni, bo 100% wypowiedzi też nie słyszałem...]
Jest tutaj :)
Gary pisze:A ja jednak uznałem, że Hey Joe, Długość i Dom miały pewien handicap, o którym wspomniałem wcześniej (choć z pewnością 20-30 pozycji by awansowały, ale nie aż tak) i mi wyszła taka "10". :mrgreen:
Gary, jeśli pojawią się miejsca 101-200, to mam nadzieję, że podasz nam pełne urealnione wyniki Top-100. :D
Awatar użytkownika
FOXD

tadzio3 pisze:....Po prostu Panowie redaktorzy chceli zmian za wszelką cenę i przegięli w druga stronę. Mi poprzedni system topu nie przeszkadzał, ale być moze głosów przeciw stagnacji mieli tak dużo, że sięgnęli po ten krok....
Broniąc się niejako przed zarzutami pod ich adresem, Baron powołał się dzisiaj także i na owe głosy, że TOP stał się zbyt monotonny od strony muzycznej.
tadzio3 pisze: ....Przepraszam, że tyle pisze tych postów, ale cały czas nie mogę dojśc do siebie po topie, który co roku był dla mnie jednym z najważniejszych świąt muzycznycg w roku....
Nie masz za co przepraszać, bo nie jesteś w tym względzie odosobniony :D Myślę, że większość z nas jest poruszona tym co się wydarzyło na 16 TWC. Ale może takie coś było potrzebne, aby dyskusja nad samym TWC się ożywiła. Chodzi głównie o uświadomienie części słuchaczy Trójki (i nie tylko Trójki), czym winien być TWC (świętem Muzyki przez duże M, a nie kolejnym koncertem życzeń), jak również jakie czynniki winny decydować o uznaniu danej twórczości za wartościową dla rozwoju muzyki.
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 4:34 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Robinson pisze:(...) jeśli pojawią się miejsca 101-200 (...)
Jeśli...
Awatar użytkownika
FOXD

malowanalala pisze:.....
2. kolejność oddania głosów byłaby ważna tzn. każdy tworzy swoje top 20 i za 1 miejsce 20pkt, 2m- 19 itd do 20.
wtedy każdy by sobie wcześniej przygotował na co głosować a nie na ślepo rozdawał głosy które mu zostały.....
Na to, że każdy przygotowałby sobie wcześniej jakiś zestaw do głosowania raczej bym nie liczył, bo jak znam życie (a trochę już chodzę po tym świecie :D ), to jednak większość jest mało zorganizowana pod tym względem. Myślę, że robi to jakieś 20-25 % głosujących słuchaczy Trójki, w tym zapewne (jak już ktoś wspomniał) większość forumowiczów :)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Zgadzam się z FOXD.
Jeśli będziemy układać utwory w kolejności, przypisując za 1 miejsce 50 pkt, a za 50 miejsce 1 pkt., to wtedy dopiero wyniki byłyby przypadkowe!
Skoro nawet niektórzy forowicze (a wydawać by się mogło, że są to najwięksi zapaleńcy) mieli problem z ułożeniem utworów w kolejności i wiele miejsc jest w przypadkowej kolejności, to co by to dopiero było, gdyby wszyscy przeciętni słuchacze zostali "zmuszeni" do przydzielania punktów!
nobby

Post autor: nobby »

Robinson pisze:Zgadzam się z FOXD.
Jeśli będziemy układać utwory w kolejności, przypisując za 1 miejsce 50 pkt, a za 50 miejsce 1 pkt., to wtedy dopiero wyniki byłyby przypadkowe!
Myślę, że sporo osób by się tym jednak przejęło, tyle że bardzo łatwo byłoby wówczas "wywindować" utwór przy pomocy kilku kont.

16 Top nie wyszedł najlepiej, ale część zmian jest moim zdaniem dobra. Utworów do wyboru powinno być jak najwięcej, wydaje mi się że głównym "winowajcą" było 100 głosów. Gdyby tą liczbę zmniejszyć do np. 33 ;) to przy kilkuset utworach do wyboru nawet najbardziej leniwi zastanowiliby się kilka razy przed kliknięciem "głosuj". Na pewno trzeba w jakiś sposób zrezygnować z "podstron" albo wprowadzić możliwość sortowania wg. zespołu, tytułu, roku.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Wydaje misie, że takie rewolucje w głosowaniu powinny być najpierw testowane na Polskim TWC.

A jeśli chodzi o posortowani zestawu do glosowania, to uważam, że można zmienić zapis np.:
The Animals
The Beach Boys
The Beatles
The Chemical Brothers
The Clash
The Cranberries
The Cure
The Doors
The Eagles
The Rolling Stones
The Sex Pistols
The Stranglers
The Velvet Underground
The Who
The Yardbirds

a można przecież zapisać tak:
Animals, The
Beach Boys, The
Beatles, The
Chemical Brothers, The
Clash, The
Cranberries, The
Cure, The
Doors, The
Eagles, The
Rolling Stones, The
Sex Pistols, The
Stranglers, The
Velvet Underground, The
Who, The
Yardbirds, The

Taki zapis jest często spotykany.

Jestem za posortowaniem według wykonawcy z jednego prostego powodu. Niekiedy znam wykonawcę a nie znam tytułu i to ułatwia odnalezienie piosenki, np. Omega - Dziewczyna o perłowych włosach (niby wiem, że zaczyna się na G tytuł).
Jeszcze jeden powód za posortowaniem według wykonawców jest taki, że gdyby było według tytułów to One byłoby podwójnie obok sienie. A to mogłoby spowodować pomyłki z zaznaczeniu i wyszłoby, że chciało się zaznaczyć utwór Metallici a przez pomyłkę wyszło U2.
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Uważam, że powinien być zapis według utworów z ewentualną możliwością posegregowania wg wykonawców. Powinno być tez ograniczone głosowanie na jedną grupę, tzn, że każdy może oddać najwyżej 5 głosów na jeden podmiot muzyczny, nie zmniejszając przy tym ilości utworów. Ale wydaje mi się to bardzo trudne technicznie. Głosowanie na 100 utworów nie może zostać, chociażby dlatego, że prezentowane jest tylko 75 utworów, to takie trochę hmm śmieszne. (jakby możliwość oddawanie 50 głosów na lp3). Nie wierzę też w przypadek 11 strony i to, że utwory, które występowały na dwóch stronach tak mocno poszybowały do góry. Czekam i mam nadzieję na dalsze pozycje.
a i kilka linków z informacją o topie:
http://media2.pl/media/60190-zmiana-top ... rojki.html
http://www.cgm.pl/aktualnosci.php?news_ID=5902
ODPOWIEDZ