25 PŁYT NA 25-LECIE LISTY

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
JC

Post autor: JC »

Gary pisze:
JC pisze:W najdłuższej i najpiękniejszej wersji ponad 10-minutowej to się i deklaruje i śpiewa. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale "Midnight summer dream" to jeden z najpiękniejszych klasyków muzyki.
A tak przy okazji to czy nie uważasz, że w tej ponad 10 minutowej wersji "MSD" brakuje trochę tego 1 minutowego intro na samych klawiszach z wersji 6 minutowej? Bo mi bardzo brakuje. Chyba będę musiał sobie to zremixować :)
Zgadza się, ten wstęp jest kosmiczny. Ta długa wersja zaczyna się tak z grubej rury, ale jak się rozwija..... tak że zanim się zorientuje, to już mija dziesiąta minuta. No i te śpiewane fragmenty..... Pamietam jak na fali popularności video i MTV w 1990 r. rodzice kupili odtwarzacz i satelitę, i jako 11-stolatek po raz pierwszy w MTV zobaczyłem teledysk do tego nagrania.... i były tam te fragmenty śpiewane..... to były czasy, a rok później zacząłem słuchać listy.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

JC pisze:Zgadza się, ten wstęp jest kosmiczny. Ta długa wersja zaczyna się tak z grubej rury, ale jak się rozwija..... tak że zanim się zorientuje, to już mija dziesiąta minuta. No i te śpiewane fragmenty..... Pamietam jak na fali popularności video i MTV w 1990 r. rodzice kupili odtwarzacz i satelitę, i jako 11-stolatek po raz pierwszy w MTV zobaczyłem teledysk do tego nagrania.... i były tam te fragmenty śpiewane..... to były czasy, a rok później zacząłem słuchać listy.
Ja w tym czasie byłem ciutka starszy, znałem już tę piosenkę, ale w tym roku tak naprawdę mnie wzięła na całego. I właśnie to dzięki temu "intro". To była upalna noc, początek wakacji 1990 i ta piosenka w regionalnym radio, które wtedy rozpoczęły dłuższe nadawanie. I tak we mnie siedzi. I gdy zacząłem zbierać mp3ki to była jedna z pierwszych w moim kompie. I w tym roku jest u mnie na 13 miejscu w głosowaniu na Top Wszech Czasów.
JC

Gary pisze:
JC pisze:Zgadza się, ten wstęp jest kosmiczny. Ta długa wersja zaczyna się tak z grubej rury, ale jak się rozwija..... tak że zanim się zorientuje, to już mija dziesiąta minuta. No i te śpiewane fragmenty..... Pamietam jak na fali popularności video i MTV w 1990 r. rodzice kupili odtwarzacz i satelitę, i jako 11-stolatek po raz pierwszy w MTV zobaczyłem teledysk do tego nagrania.... i były tam te fragmenty śpiewane..... to były czasy, a rok później zacząłem słuchać listy.
Ja w tym czasie byłem ciutka starszy, znałem już tę piosenkę, ale w tym roku tak naprawdę mnie wzięła na całego. I właśnie to dzięki temu "intro". To była upalna noc, początek wakacji 1990 i ta piosenka w regionalnym radio, które wtedy rozpoczęły dłuższe nadawanie. I tak we mnie siedzi. I gdy zacząłem zbierać mp3ki to była jedna z pierwszych w moim kompie. I w tym roku jest u mnie na 13 miejscu w głosowaniu na Top Wszech Czasów.
Ja na nią oddałem już swój głos. Mam nadzieję, że będzie w zestawieniu w tym roku, bo z tego co sobie przypominam (tak z pamięci piszę, więc mogę się mylić) to chyba żadna piosenka The Stranglers jeszcze nie była w zestawieniu 100 Topu Wszech Czasów.
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Maanam na jubileuszowych płytach

Post autor: djjack »

Ile łącznie piosenek zespołu Maanam znajdzie się w omawianej kolekcji...?
Informacja z oficjalnej strony zespołu Maanam opublikowana 23 listopada 2006 r.
"25-lecie Listy Przebojów Programu III Marka Niedźwieckiego zostało uczczone specjalnym wydawnictwem płytowym. Co tydzień, w każdy wtorek, wraz z 'Dziennikiem' ukazuje się jeden album z utworami z listy, które osiągnęły najwyższe notowania w poszczególnych rocznikach. Na wszystkich płytach będzie łącznie 12 piosenek Maanamu. Do tej pory na płycie 1982 była piosenka "O!", na płycie 1983 "Kocham Cię kochanie moje", a na tej opatrzonej rocznikiem 1984 "Krakowski Spleen"".
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Re: Maanam na jubileuszowych płytach

Post autor: stavanger »

djjack pisze:Ile łącznie piosenek zespołu Maanam znajdzie się w omawianej kolekcji...?
"25-lecie Listy Przebojów Programu III Marka Niedźwieckiego zostało uczczone specjalnym wydawnictwem płytowym. Co tydzień, w każdy wtorek, wraz z 'Dziennikiem' ukazuje się jeden album z utworami z listy, które osiągnęły najwyższe notowania w poszczególnych rocznikach. Na wszystkich płytach będzie łącznie 12 piosenek Maanamu. Do tej pory na płycie 1982 była piosenka "O!", na płycie 1983 "Kocham Cię kochanie moje", a na tej opatrzonej rocznikiem 1984 "Krakowski Spleen"".
Czyli oznaczałoby że zestaw na wszystkich płytach jest już ustalony.
Maanam na Liście trójki miał 70 utworów, więc jest z czego wybierać :wink: . Poza tym nie było roku na liście bez choćby jednej poiosenki tej grupy.
JC

stavanger pisze:
djjack pisze:Ile łącznie piosenek zespołu Maanam znajdzie się w omawianej kolekcji...?
Czyli oznaczałoby że zestaw na wszystkich płytach jest już ustalony.
Maanam na Liście trójki miał 70 utworów, więc jest z czego wybierać :wink: . Poza tym nie było roku na liście bez choćby jednej poiosenki tej grupy.
Chyba były jednak lata kiedy Maanam nie miał ani jednej piosenki w zestawie, np. rok 1990 i chyba w 2003 (ale mogę się mylić).
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

oprócz tego jeszcze 2002 rok w ktorym nie było Maanamu na liście
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

Tomekk pisze:oprócz tego jeszcze 2002 rok w ktorym nie było Maanamu na liście
Rzeczywiście, nie sprawdziłem dokładnie. 8)
JC

Tomekk pisze:oprócz tego jeszcze 2002 rok w ktorym nie było Maanamu na liście
Właśnie też myślałem o 2002 r., ale pamiętałem że "Jeszcze jeden pocałunek" przeszedł z 2001 na 2002 rok, czyli de facto Maanam w 2002 r. był na liście.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

stavanger pisze: Czyli oznaczałoby że zestaw na wszystkich płytach jest już ustalony.
Co oznaczałoby, że z roku 2006 może zabraknąć kilku ważnych piosenek z drugiej połowy roku???
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Raczej z listopada i z grudnia, a 8 tygodni tojeszcze nie tak dużo, by stwierdzić, czy piosenka była ważna, czy nie (no, chyba żeby 7 razy na 1 była :) ).
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Uwaga!!!

Jutro, po 11.00 godzina z Listą z roku 185. Prowadzenie: Łukawski, Niedzwiecki

Uwaga!!!
Awatar użytkownika
jaszczomp

Post autor: jaszczomp »

Co tu taka cisza??

1985:
1. Midge Ure - If I Was
2. Lady Pank - Sztuka Latania
3. Lionel Richie - Say You Say Me
4. Maanam - Lipstick On The Glass
5. Tears For Fears - Shout
6. Tilt - Runął Już Ostatni Mur
7. Marillion - Kayleigh
8. Daab - W Moim Ogrodzie
9. Katrina & The Waves - Walking On Sunshine
10. Aya RL - Ściana
11. Kool & The Gang - Cherish
12. Bryan Ferry - Slave To Love
13. Oddział Zamknięty - Horror
14. Colourbox - The Moon Is Blue

Bardzo ciekawy zestaw :)
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Słuchałem '3' po godz. 11 i choć zaczęło się od tej przereklamowanej Kayleigh, to potem słysząc Ayę RL i Daab takie przyjemne dreszcze po plecach przeszły... Poczułem się jakbym znowu miał kilka lat i przy starym radiodobiorniku wsłuchiwał się w trzeszczące dźwięki. A płytka bardzo fajna, choć Sztuka Latania jakaś sknocona.

Nie ma na składance So Far Away (tak na marginesie: gdyby to nie pochodziło z wielkiej płyty, i gdyby to nie było Dire Straits rzekłbym, że to straszliwy przeciętniak), więc niestety za tydzień nie będzie Brothers In Arms.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

adr pisze:Dire Straits rzekłbym, że to straszliwy przeciętniak), więc niestety za tydzień nie będzie Brothers In Arms.
jak to nie będzie??? :shock:
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Tomekk pisze:jak to nie będzie??? :shock:
Chodzi mi o to, że na płycie 1986 "Brothers..." raczej nie będzie. Marek N. w czasie audycji przy So Far Away mówił o tym, że niektórzy twórcy nie zgadzają się na umieszczanie ich utworów na składankach i dlatego nie ma So Far Away na płycie z 1985r. Wniosek - "Brothers..." też nie będzie. Zresztą z tego co pamiętam, gdy jakiś czas temu była wydawana kolekcja płyt LP3 to Brothers in Arms się tam nie znalazło (ale mogę się tu mylić).
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Owszem, zarówno Dire Straits, jak i Sting nie zgadzają się na umieszczanie swoich utworów na składankach, dlatego tez ich nie będzie. Sting zrobił raz wyjątek dla jakiejś "słusznej sprawy", ale LPP3 to za mało :wink: .

Co do płyty - całkiem ciekawy i zróżnicowany zestaw, a poza tym nie kojarzę z tytułów już tylko 2 kawałków (tych ostatnich). CO oznacza, że niedługo wejdziemy w lata, kiedy w miarę świadomie słuchałem muzyki. :D
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

jaszczomp pisze:Co tu taka cisza??

1985:
(...)
10. Aya RL - Ściana(...)
Zapewne wielu z Was ma w swoich zeszycikach z notowaniami zapisana te pozycje jak Nasza ściana. I słusznie. Tak powinno byc, bo tak jest w oryginale na plytach winylowych wydanych przez Tonpress w roku 1985. Dopiero reedycji kompaktowej Pomatonu z 1991 roku zostal zmieniony tytul na Ściana. Dlaczego tak sie stalo i dlaczego na jubileuszowym wydawnictwie jest obciety tytul tego niestety nie wiem.
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

Post autor: emilencja »

muszę wtrącić swoje 3 grosze do tego tematu, bo cholera mnie bierze

na wstępie zaznaczę, że mimo wszystko zestaw tych płyt uważam za całkiem niezły - oczywiście zamierzam zebrać komplecik który będzie mi pięknie na półeczce wyglądał i od czasu do czasu sięgnę po którąś z części

ale ...

może mi ktoś wytłumaczy, dlaczego "Never Never Comes" znalazło się na 1983, a "Zamki na piasku" na 1984 - skoro Classix Nouveaux zadebiutował na liście w grudniu `83, a Lady Pank dwa miesiące wcześniej ?

wiem, czepiam się pierdół - ale przy wydawnictwie TAKIEJ rangi ktoś mógłby dopracować szczegóły

druga sprawa wkurzyła mnie jeszcze bardziej - PO RAZ DRUGI (pierwszy raz w poprzednim wydawnictwie Pomaton/Emi) dali nie tą wersję "Skóry"
co trzeba

błąd wynika z tego, że kiedy Pomaton wydawał pierwszą płytę Aya Rl na cd, pokręcili opisy ścieżek i przy pierwszej (właściwej) wersji podano remix, a przy wersji zremiksowanej podano że to zwykła "Skóra"

przy wydawaniu "starej" kolekcji LP3 zamówili pewnie utwór "Skóra" - no i dostali remix

teraz to samo

jeśli ktoś ma ten krążek, niech posłucha i potwierdzi czy mam rację, czy też może to co tu piszę to majaczenia chorego człowieka

jeśli nikt z Forumowiczów nie posiada tego albumu, zamieszczę oba utwory tutaj na Forum i może ktoś to wyjaśni - liczę zwłaszcza na Słuchaczy którzy być może pamiętają "Skóre" z anteny `84

gołym ucham jednak słychać różnicę - przecież w 1984 nie grano na takich instrumentach jakie brzmią we wstępie do tego utworu ...

pozdrawiam
Emil
leszekno

Post autor: leszekno »

Obie wersje "Skóry" bardzo łatwo odróżnić. Remix zaczyna się od solówki gitary, a ta właściwa, która była na liście od "posępnych" dźwięków instrumentów klawiszowych "wyłaniających" się z ciszy.
JC

leszekno pisze:Obie wersje "Skóry" bardzo łatwo odróżnić. Remix zaczyna się od solówki gitary, a ta właściwa, która była na liście od "posępnych" dźwięków instrumentów klawiszowych "wyłaniających" się z ciszy.
Zgadza się. Ja po raz pierwszy (choć to dziwne pewnie) usłyszałem tą właściwą "Skórę" w 1992 kiedy nagrywałem listę podumowującą 10 lat Listy Trójki (to był na pewno lany poniedziałek). W telewizji wtedy puszczali koncert poświęcony Freddiemu Mercury, a w radio..... podsumowanie, zaczynało się od U2 - With or without you a kończyło na Sinead O Connor. To był drugi rok mojego słuchania listy i dopiero wtedy poznawałem powoli jej historię. To były magiczne chwile. Po raz pierwszy "Moonlight in Samosa", "Love bites", "Kocham Cię kochanie moje", "Nie pytaj o Polskę". W niektórych przypadkach miałem wrażenie, że..... "to już kiedyś słyszałem.....". Wtedy zapadłem na nieuleczalną chorobę - Lista Przebojów Programu III.
bartekp

Post autor: bartekp »

Piotr pisze:
jaszczomp pisze:Co tu taka cisza??

1985:
(...)
10. Aya RL - Ściana(...)
Zapewne wielu z Was ma w swoich zeszycikach z notowaniami zapisana te pozycje jak Nasza ściana. I słusznie. (...).
Mogę się mylić ale o ile pamiętam to kilka razy spotkałem się na liście z tytułem Ściana (w latach 80-tych oczywiście). Niedźwiedź chyba używał zamiennie "Nasza ściana" i "Ściana". Może wygodniej i krócej ?
Awatar użytkownika
emilencja

Piotr pisze:Zapewne wielu z Was ma w swoich zeszycikach z notowaniami zapisana te pozycje jak Nasza ściana. I słusznie. [...]
Dla mnie tytuł tego nagrania to na zawsze "Nasza ściana". I żaden opis tego nie zmieni. Zbyt wiele pięknych wspomnień wiąże się z tym utworem ...

pozdrawiam
Emil
bartekp

Post autor: bartekp »

emilencja pisze: Dla mnie tytuł tego nagrania to na zawsze "Nasza ściana". I żaden opis tego nie zmieni. Zbyt wiele pięknych wspomnień wiąże się z tym utworem ...
od nienawiści, idei Mar(k)sa, ty oddzielaj nas ...

nigdy nie widziałem komentarzy dotyczących tekstu
jaka wersja prawdziwa ?
niestety nie było mi dane zobaczyć Ayi na żywo
Awatar użytkownika
emilencja

bartekp pisze:od nienawiści, idei Mar(k)sa, ty oddzielaj nas ...

nigdy nie widziałem komentarzy dotyczących tekstu
jaka wersja prawdziwa ?
niestety nie było mi dane zobaczyć Ayi na żywo
[...]będziemy wzmacniać i przesuwać Cię tak, byś naprzód szła
i podeprzemy Cię swoją siłą, gdy ... gdy będziesz się chwiać
a kiedy ... kiedy przyjdzie już czas
my zburzymy Cię
i zbudujemy przepiękny pałac - on jest naszym snem[...]

MY

NASZA ściana

dla mnie tak zostaje i basta :)

pozdrawiam
Emil

----------
edit - PS
----------
widziałem Ich kiedyś na Rock Arenie (jeśli dobrze pamiętam) w Poznaniu, ale chyba tego utworu nie zagrali - możemy się tylko domyślać

cenzura była wszechobecna i bardzo czujna, ale na koncertach mogło być różnie (przykładem może być Perfect i Chcemy bić ZOMO) :) - chociaż z tego co pamiętam to raczej publika wyśpiewywała - zespół pewnie za taki numer trafiłby zaraz do paki
Ostatnio zmieniony śr lis 29, 2006 1:57 am przez emilencja, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ