Specjalna smutna Lista nr 133 - ktoś dokładniej pamięta?

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Specjalna smutna Lista nr 133 - ktoś dokładniej pamięta?

Post autor: pbd2 »

Była to lista nadawana w dniu pogrzebu ks. Popiełuszki (03.11.1984.), "zastępowy Wojciech Zamorski puszczał tylko to, co nastrojem pasowało do atmosfery tamtego dnia i rzucał jakieś aluzje na ten temat (oczywiście w taki sposób, żeby cenzura nie mogła sie przyczepić). Jest może ktoś na forum, kto dokładniej pamieta, jak to notowanie wyglądało, które piosenki nadano, a których nie nadano, co się działo z podkładem muzycznym itp.? Miałem wtedy 8 lat, LP3 słuchałem już bardzo regularnie, ale jednak sporo z pamięci uleciało. Z tamtych tygodni najbardziej pamietam radość, gdy bodajże tydzień wcześniej "Neverending Story" wreszcie weszło na pierwsze miejsce...
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Re: Specjalna smutna Lista nr 133 - ktoś dokładniej pamięta?

Post autor: bobby-x »

Wojtek pisał kiedyś tak: 19 października 1984 roku został zamordowany Ksiądz Jerzy Popiełuszko. 30 października wyłowiono zwłoki pod Włocławkiem. W najbliższej liście (po tym jak społeczeństwo się dowiedziało) były prezentowane tylko wolne i spokojne utwory.

Leszek kiedyś odnośnie ustalania Druhów pisał mi w mailu tak: "na 200% Wojciech Zamorski, po pierwsze mam zapisane przy numerze notowania, po drugie to było to notowanie, w którym zaprezentował tylko spokojne utwory. Takich rzeczy się nie zapomina. W mojej klasie Listę regularnie w tym okresie słuchało 10!!! osób. Wszyscy byliśmy oburzeni, że przez WOJTKA ZAMORSKIEGO nie słyszeliśmy nowości ZZ Top „Gimme All Your Loving”, Springsteena „Cover Me”, Bajmu „Ucz się, ucz się”. Te nowości, jak i wszystkie utwory nie prezentowane tylko odczytał. Nie wiedzieliśmy wtedy, o co chodzi. Stąd nasze oburzenie na Wojtka Zamorskiego za jego „samowolę” na Liście."

Leszek odnośnie 136 notowania: W notowaniu, które prowadził Wojtek Zamorski (według mnie w 136) wytłumaczył, dlaczego w notowaniu 133 nie prezentował wszystkich utworów w całości. Nie powiedział tego wprost, ale mniej więcej, że: kraj przeżywał wówczas tragedię z powodu śmierci ważnej osoby, i trudno było puszczać utwory typu "A ja się śmieję w głos”
ODPOWIEDZ