Ziyo - Wyspy
Ziyo - Wyspy
w Archiwum figuruje tytuł "Wyspy", natomiast na płycie "Witajcie w teatrze cieni" umieszczono tytuł "Bliżej gwiazd (wyspy)"
pozdrawiam
Emil
pozdrawiam
Emil
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
No wiec to bylo tak:
Plyta "ZIYO" - materiał zarejestrowano w rzeszowskim studio RSC. Gościnnie na płycie wystąpiła Beata Sawicka. Podczas sesji trwającej 250 godzin zarejestrowano osiem utworów. Płyta zawiera:
1. Nr 1
2. Poza tym miejscem
3. Graffiti
4. Obwarowany
5. Idziemy wytrwale
6. Panie prezydencie
7. Pod jednym niebem
8. Nowe krajobrazy
9. Wyspy (bliżej gwiazd)
(skład zespołu: J.Durał , K.Krupa. M.Kloch, D.Derżko)
Plyta "Witajcie w teatrze cieni" bala nastepna i tam rzeczywiscie tytyl byl juz inny: Bliżej gwiazd (wyspy).
Plyta "ZIYO" - materiał zarejestrowano w rzeszowskim studio RSC. Gościnnie na płycie wystąpiła Beata Sawicka. Podczas sesji trwającej 250 godzin zarejestrowano osiem utworów. Płyta zawiera:
1. Nr 1
2. Poza tym miejscem
3. Graffiti
4. Obwarowany
5. Idziemy wytrwale
6. Panie prezydencie
7. Pod jednym niebem
8. Nowe krajobrazy
9. Wyspy (bliżej gwiazd)
(skład zespołu: J.Durał , K.Krupa. M.Kloch, D.Derżko)
Plyta "Witajcie w teatrze cieni" bala nastepna i tam rzeczywiscie tytyl byl juz inny: Bliżej gwiazd (wyspy).
Tylko, że nagrano 8 utworów, a 9te "Wyspy" mogły być dodane przy re-edycji płyty. Tak się działo np. przy wydawaniu na płytach CD płyt Kultu z lat 80tych (wrzucono "Czarne słońca" na płytę Spokojnie).
Na winylu na pewno nie było "Wysp", bo byłem jednym ze szczęśliwców, który ową płytę posiadał.
Ale też zajrzałem na stronę grupy i oto cytat z tej strony:" w studio Izabelin Andrzeja Puczyńskiego nagrywa nową piosenkę pt.: Wyspy , która jest się zwiastunem nowej płyty ZIYO WITAJCIE W TEATRZE CIENI . W wakacje, ta premierowa kompozycja, pojawia się na Liście Przebojów PR III, by po kilkunastu wydaniach listy znaleźć się na jej szczycie i utrzymywać swoją pozycję przez 4 tygodnie. Staje się jednym z najważniejszych hitów 1989 roku. Piosenka w tej wersji umieszczona jest tylko na kompaktowej reedycji debiutanckiego materiału., który chyba wyjaśnia dlaczego na liście pojawiło się jako "Wyspy". To po prostu inna wersja tej piosenki.
Na winylu na pewno nie było "Wysp", bo byłem jednym ze szczęśliwców, który ową płytę posiadał.
Ale też zajrzałem na stronę grupy i oto cytat z tej strony:" w studio Izabelin Andrzeja Puczyńskiego nagrywa nową piosenkę pt.: Wyspy , która jest się zwiastunem nowej płyty ZIYO WITAJCIE W TEATRZE CIENI . W wakacje, ta premierowa kompozycja, pojawia się na Liście Przebojów PR III, by po kilkunastu wydaniach listy znaleźć się na jej szczycie i utrzymywać swoją pozycję przez 4 tygodnie. Staje się jednym z najważniejszych hitów 1989 roku. Piosenka w tej wersji umieszczona jest tylko na kompaktowej reedycji debiutanckiego materiału., który chyba wyjaśnia dlaczego na liście pojawiło się jako "Wyspy". To po prostu inna wersja tej piosenki.
Gary pisze:Tylko, że nagrano 8 utworów, a 9te "Wyspy" mogły być dodane przy re-edycji płyty. Tak się działo np. przy wydawaniu na płytach CD płyt Kultu z lat 80tych (wrzucono "Czarne słońca" na płytę Spokojnie).
zgadzam się - też byłem jednym ze szczęśliwców

Gary pisze:Ale też zajrzałem na stronę grupy i oto cytat z tej strony:" w studio Izabelin Andrzeja Puczyńskiego nagrywa nową piosenkę pt.: Wyspy , która jest się zwiastunem nowej płyty ZIYO WITAJCIE W TEATRZE CIENI . W wakacje, ta premierowa kompozycja, pojawia się na Liście Przebojów PR III, by po kilkunastu wydaniach listy znaleźć się na jej szczycie i utrzymywać swoją pozycję przez 4 tygodnie.[...]
tutaj to chyba Im się coś pomyliło - Wyspy były na szczycie przez dwa tygodnie (not 398 i 399)
pozdrawiam
Emil
no i dlatego moim zdaniem powinno byc jako "Wyspy" i tylko gdzies w komentarzu tytul z plyty. Dlatego - bo, tak juz nie raz tu pisalem, ale znowu poczulem sie w wewnetrznym obowiazku by o tym napisac, to Lista Trojki, a nie lista tytulow piosenek wzietych z plyt.Piotr pisze:Ale generallnie tytul na samym poczatku brzmial "Wyspy (bliżej gwiazd)", a dopiero znalazlszy sie na plycie zmienil nazwem a Bliżej gwiazd (wyspy)". No a na liscie jak zwykle nie podano podtytulu w nawiasie dlatego ostaly sie jeno wyspy