Lady Pank vs L.P. "Augustowskie noce"
Lady Pank vs L.P. "Augustowskie noce"
Na stonach trójki jest Augustowskie noce - L.P. Który zapis nazwy zespołu jest prawidłowy? Jeżeli L.P. to może ktoś wie dlaczego zmieniono nazwę wykonawcy w przypadku tej jednej piosenki?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Podobne pytanie otrzymałem na priva -- taki utwór rzeczywiście znalazł się w repertuarze zespołu Lady Pank:
Dlaczego poczyniono skrót nazwy zespołu? Tego nie wiem... chętnie dowiem się ,,jedynie słusznej'' prawdy.
podaję za http://www.lady-pank.com.pl/DYSKO/dysko7.htmW 1984 roku zespół Lady Pank zarejestrował utwór z repertuaru Marii Koterbskiej "Augustowskie noce". Utwór pojawił się latem 1984 roku
na liście przebojów Programu 3 PR. Zespół wystąpił także podczas telewizyjnego recitalu Marii Koterbskiej, gdzie wykonał tę właśnie
kompozycję. W programie telewizyjnym Janusz Panasewicz wręczając kwiaty dla pani Marii uprzedził, iż dokonano - w wersji prezentowanej
przez LP - małej zmiany tekstu ("muszelkę" zastąpiono "butelką").
Dlaczego poczyniono skrót nazwy zespołu? Tego nie wiem... chętnie dowiem się ,,jedynie słusznej'' prawdy.

Ja słyszałem kiedyś, że dlatego że zespól chciał się ukryć pod tą nazwą, tak z przekory, dla zaskoczenia fanów. W końcu nagranie trochę odstawało od reszty repertuaru Lady Pank.JaceK pisze:Podobne pytanie otrzymałem na priva -- taki utwór rzeczywiście znalazł się w repertuarze zespołu Lady Pank:podaję za http://www.lady-pank.com.pl/DYSKO/dysko7.htmW 1984 roku zespół Lady Pank zarejestrował utwór z repertuaru Marii Koterbskiej "Augustowskie noce". Utwór pojawił się latem 1984 roku
na liście przebojów Programu 3 PR. Zespół wystąpił także podczas telewizyjnego recitalu Marii Koterbskiej, gdzie wykonał tę właśnie
kompozycję. W programie telewizyjnym Janusz Panasewicz wręczając kwiaty dla pani Marii uprzedził, iż dokonano - w wersji prezentowanej
przez LP - małej zmiany tekstu ("muszelkę" zastąpiono "butelką").