Głosowanie na 1442 notowanie LP3

Nasza własna, niezależna, wewnątrz-forowa Lista Przebojów, oparta na utworach do głosowania z oficjalnych propozycji LP3 (zasady głosowania, wyniki, podsumowania i inne rankingi)

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jollyroger72, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jollyroger72

słoik

Re: Głosowanie na 1442 notowanie LP3

Post autor: słoik »

mateusz15 pisze:
słoik pisze:
krzysiek83 pisze:Czy oprócz Marianny nic w zestawie Ci nie odpowiada?Widzę, że głosujesz tylko na nią.
Zawsze i wszędzie Nosowska we wszelkich postaciach, ale jej nie trzeba promować A na Listę głosuję od kilkunastu lat i na ogół jest to pełna dziesiątka, ostatnimi laty coraz trudniej domykana.
Ale to trochę dziwne jak narzekasz, że Nosowska spada a na nią nie głosujesz :>
Nie zrozumieliśmy się, może dlatego, że temat rozjechał mi się na dwa wątki więc powtórzę też tutaj: pojedynczy głos na Marianne to tylko na forowej. A jak napisałem powyżej na Listę głosuję pełnymi dziesiątkami i tam oczywiście Nosowska się mieści. Rozumiem, że wolno mi rozbieżnie głosować na Forową i na LP3. Motywy chyba wyjaśniłem. A póki co Nosowska nie spada.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Nikt nie sprawdzi czy głosujesz na Forumową tak samo jak na lp3... :-P Chociaż założenia głosowania na Forumową były własnie takie, aby głosować tak samo jak na lp3...

Ja osobiście motywów takiego różnego głosowania nie rozumiem :roll:
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

słoik pisze:...pojedynczy głos na Marianne to tylko na forowej. A jak napisałem powyżej na Listę głosuję pełnymi dziesiątkami i tam oczywiście Nosowska się mieści. Rozumiem, że wolno mi rozbieżnie głosować na Forową i na LP3. Motywy chyba wyjaśniłem. A póki co Nosowska nie spada.
hmmm, chyba czegoś nie rozumiem... Albo inni nie rozumieją idei TEJ Listy... Pierwotnym założeniem zabawy było to, że Głos oddany na LPP3=Głos na forumową...
Wg mnie to nasze całe głosowanie tu jest odzwierciedleniem głosów, które zostawiamy na stronach Trójki. To ma być pokazanie naszych, forumowych gustów... Ale mogę się mylić...
W każdym razie zawsze moje 10 piosenek TU dostaje głosy na Trójkowej Liście
słoik

Nie musimy się chyba tak napinać. Co do pierwotnych założeń TEJ listy nie chcę się wypowiadać, w końcu dołączyłem znacznie później. Nie mam jakiejś pilnej wewnętrznej potrzeby by głosować na forum, o czym świadczy wielotygodniowa moja nieobecność, od czasu wyrzucenia "Down from Dover", zdaje się, podczas której pilnie na LP3 głosowałem. Moje głosowanie ma charakter "promo only" i niestety musicie chyba zaakceptować moją fanaberię, że głosuję na TĘ listę tylko na Marianne. A forumowa i tak przecież nie odzwierciedla głosowania na LP3, bo wprowadza punktację. Gdyby ktoś jednak był ciekawy na co głosuję to uprzejmie donoszę, że w tym tygodniu zmieszczą się na pewno oprócz "Dear god please help me" Nosowska, Riverside, "Hat, meet rabbit" Kulki, coś jeszcze dorzucę spoza 50, duże szanse mają Kult, Ostrowska, Mika Urbaniak, The Offspring, Kayah. Przepraszam za użycie "głosowania" sześciokrotnie podczas jednej wypowiedzi. W przyszłym tygodniu mnie nie będzie, życzę udanego komentowania. Ja tymczasem chyba zagłębię się w Beatlesów, gdyż mam nieprzezwyciężalną chęć nabycia tego ostatnio wydanego kuferka.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

słoik pisze:A forumowa i tak przecież nie odzwierciedla głosowania na LP3, bo wprowadza punktację.
Zgadza się.
A poza tym uważam, że nie należy tutaj słoika krytykować za to, że chce tu promować tylko i wyłącznie Marianne.
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

adrianec pisze:wolę LPMN.
Zobaczyłem specjalnie jej zestawienie.
I zapytuję się: dlaczego?
adrianec

Post autor: adrianec »

krzysiek83 pisze:
adrianec pisze:wolę LPMN.
Zobaczyłem specjalnie jej zestawienie.
I zapytuję się: dlaczego?
LPMN to:
* po pierwsze Niedźwiedź i niepowtarzalny klimat Markowy (najmniejszym moim zamiarem byłoby porównywanie Niedzwiedzia i Balonika, nie chce tego; chodzi mi o radiowe, muzyczne walory MN jako takie, wyjątkowe same per se)
* utwory nie wypadają za szybko (jak sie dzieje w przypadku lp3) [czyżby stabilniejsze gusta słuchaczy? bo chyba nie więcej słuchaczy niz przy lp3, chocby z podstawowego powodu - dostepnosci do Radia ZP), na LPMN wielotygodniowym pobytem przypieczetowano wielkosc takich niesamowitych kawalkow jak Hydropieklowstapienie, gdański Gilmour, okropnie idealny produkcyjnie kawałek "Sunset" Kate Bush czy Toto
* pojawianie się piosenek/utworow nie bedacych singlami, duzo czesciej niz na lp3, co urozmaica zestaw
* na lp3 obecnie Buble sie męczy, Kayah sie meczy z dostaniem sie do zestawienia, co kiedys nie byloby do pomyslenia (mam nadzieje ze w przyszlym tyg to sie zmieni). Nie ma np. "Sypkiej Warszawy" Pospieszalskiego czy Jopkowej, a to ważny utwór, niebanalnie nagrany czy zaśpiewany. Owszem taka alternatywa czy rock bywają czasem niesamowite jak np. ostatni Muse, ale taki np. Arctic Monkeys czy Kumka Olik - no próbowałem, ale zachwycic się nie potrafie i w moim przekonaniu to sa przyklady duzo slabszej muzy (produkcyjnie, aranzacyjnie, wirtuozyjnie...) niz np.Melody Gardot czy Dave Matthews, który ledwo był z pierwszym singlem i szybko "się zmył" (owszem to są tez kwestie gustu, ok, ok)
* ale lubię lp3 za: Piotra Barona, Helen, gości (np. Katie Melua ale też jak najbardziej za polskich), za aktywne forum...
* są też braki, których nie wybaczę ani lp3 ani LPMN jak np. że nawet przez sekundę nie pojawiło sie w zestawie do głosowania 'Gran Torino' Jamiego Culluma i Clinta Eastwooda. I oczywiście, że po odejsciu Jacksona, nie było też żadnej propozycji w zestawieniu. To był za wielki artysta (a nie jestem jego specjalnym fanem), żeby tak sobie nie uczcic go. Cokolwiek by się nie myslalo na jego temat, wielkim artystą był!
adrianec

z Jacksonem to zarzut do lp3, nie do lpmn - gwoli wyjaśnien ;)
ku3a

Post autor: ku3a »

adrianec pisze:* utwory nie wypadają za szybko (jak sie dzieje w przypadku lp3)
kto inny powiedziałby, że LPMN to miejsca kiszenia w nieskończoność wcale niewartych tego nagrań.
adrianec pisze:* na lp3 obecnie Buble sie męczy, Kayah sie meczy z dostaniem sie do zestawienia, co kiedys nie byloby do pomyslenia
może niech Kayah zacznie nagrywać lepsze piosenki, to i na Liście się znajdą, bo widać jej wcześniejsze zasługi to za mało, by nowe rzeczy z miejsca wchodziły.
Awatar użytkownika
krzysiek83

Pozwolę sobie zbić argumenty Kolegi.
adrianec pisze: LPMN to:
muzyczne walory MN jako takie
U niektórych to wada :wink:
adrianec pisze: utwory nie wypadają za szybko (jak sie dzieje w przypadku lp3) [czyżby stabilniejsze gusta słuchaczy? bo chyba nie więcej słuchaczy niz przy lp3, chocby z podstawowego powodu - dostepnosci do Radia ZP)
Właśnie im mniejsza grupa słuchaczy tym dłuższy pobyt utworów na liście - wydaje mi się to logiczne.
Węższa grupa głosujących występuje w RZP niźli w Trójce
adrianec pisze: na lp3 obecnie Buble sie męczy, Kayah sie meczy z dostaniem sie do zestawienia
To wg mnie słabe utwory. A mam nadzieję, że głosowanie na nazwiska będzie coraz rzadsze... Myślę zatem, że samo nazwisko nigdy nie powinno być dla nas przed przesłuchaniem wyrocznią.
To chyba zarzut wobec słuchaczy Trójki. Po prostu bliżej Ci gustom RZP niż Trójki.

Piszesz także iż
adrianec pisze: że po odejsciu Jacksona, nie było też żadnej propozycji w zestawieniu. To był za wielki artysta (a nie jestem jego specjalnym fanem), żeby tak sobie nie uczcic go. Cokolwiek by się nie myslalo na jego temat, wielkim artystą był!
Ok, ale myślisz, że umniejsza jego wielkość to, że nie pojawił się w zestawie do głosowania???
Poza tym jaki utwór miałby się tam znaleźć? Przecież nie wydał ostatnio żadnej płyty.
Mamy umieścić jego utwór z Off the Wall? Szalenie kontrowersyjna propozycja jak dla mnie.
Ale ciekawy wątek poruszyłeś :)
adrianec

Panowie k & k - kończę dyskusję za przeproszeniem, bo argumenty (zwłaszcza tego wcześniejszego pana k) są... proszę mi wybaczyc, ale epitetu nie użyję.

Dla tych co są otwarci na muzyke:
"Skała" Kayi jest rewelacyjna, po prostu świetna. na razie boje sie wyciagac tezy, ze lepsza od "Kamienia",ale nie wykluczone.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

1. Depeche Mode - FRAGILE TENSION
2. Placebo - ASHTRAY HEART
3. Linkin Park - NEW DIVIDE
4. Gaba Kulka - HAT, MEET RABBIT
5. Green Day - 21 GUNS
6. Mark Knopfler - BORDER REIVER
7. Placebo - FOR WHAT IT'S WORTH
8. Gaba Kulka - KARA NINY
9. God Help The Girl - GOD HELP THE GIRL
10. Bon Jovi - WE WEREN'T BORN TO FOLLOW
słoik

Po przesłuchaniu nowości.
Jak cudownie wraca Skunk Anansie.
Money making is a wonderful thing.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

mateusz15 pisze:
ku3a pisze:
mateusz15 pisze:Mi osobiście nie podoba się, że piosenki wypadają tak szybko (taka Metallica, Archive czy nawet Dave Matthews Band) czy byłoby inaczej gdyby prowadził Niedźwiedź? z listy ZP wynika, że chyba tak.
no proszę Cię, chyba nie chcesz, żeby Lista wyglądała jak LPMN :roll:
Nie, no oczywiście, że nie :wink: Lubię LPMN, ale nie umywa się do lp3. Chodziło mi tylko o to, że niektóre piosenki TAM są bardziej docenione.
Moim zdaniem to wynika z mniejszej ilości głosów i raczej mniej róznorodnej muzyki. Boję się, że Niedźwiedź powoli zamyka się w swoich klimatach, a lista stanie sie bardzo tematyczna.
Zdecydowanie wole większą rotację na LP3, tym bardziej, że wielkich utworów w ostatnim czasie nie było żadnych.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Wtrącę sie i ja
mateusz15 pisze:Chodziło mi tylko o to, że niektóre piosenki TAM są bardziej docenione.
Docenieniem piosenki jest sam fakt pobytu na liście.
słoik pisze:A jak napisałem powyżej na Listę głosuję pełnymi dziesiątkami i tam oczywiście Nosowska się mieści. Rozumiem, że wolno mi rozbieżnie głosować na Forową i na LP3.
Yacy pisze:Ja osobiście motywów takiego różnego głosowania nie rozumiem
Ja również. To już lepiej nie głosowac na forumową
słoik pisze:A forumowa i tak przecież nie odzwierciedla głosowania na LP3, bo wprowadza punktację
Ale i tak najczęsciej wygrywaja piosenki, na które oddaje największa iloś cosób
Robinson pisze:A poza tym uważam, że nie należy tutaj słoika krytykować za to, że chce tu promować tylko i wyłącznie Marianne.
Promowaniem utowrów z tego co łatwo zauważyc jest cotygodniowa akcja forowiczów, kórzy głosują na wybrany utwór.
adrianec pisze:na lp3 obecnie Buble sie męczy, Kayah sie meczy z dostaniem sie do zestawienia, co kiedys nie byloby do pomyslenia
Nie za same nazwiska piosenki dostają się na wyższe miejsca LP3, muszą tez podobać się większośc słuchaczy, a tak najwyraźniej nie jest. Na LPMN łatwiej jest się wybić piosnce i trwać na liście, bo oczywiście jest znacznie mniejsza ilość głosujących
adrianec pisze:po pierwsze Niedźwiedź i niepowtarzalny klimat Markowy
I chyba tylko dlatego słucham LPMN, ale lista sama w sobie jest dużo gorsza
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

Może to nie jest miejsce na taką dyskusję, ale skoro panowie już ją rozpoczeli to i ja wtrącę co nieco ...
Też uważam, że muzycznie LPMN jest dużo słabsze (przede wszystkim mniej różnorodne) od LP3, ale pytam się co z tego?
Dla mnie i pewnie dla wielu z mojego ("starszego") pokolenia Lista Przebojów, to Marek Niedźwiecki, więc jeśli gdzieś jest jakieś zestawienie, które on w eterze prowadzi to się go słucha. I nie dlatego, że tak wypada, że tak jest modnie, czy dodano do zestawu mojego ulubionego wykonawcę. Tylko dlatego, że to lubię robić. Bo w liście nie chodzi tylko o to, kto awansował czy spadł. Chodzi, aby uczestniczyć w czymś szczególnym i niepowtarzalnym. A takie są własnie audycje MN, szkoda że tylko na Złotych Przebojach. Żeby było jasne LP3 Piotra Barona należy też do jazdy obowiązkowej, a Pan Piotr jest jedynym, który mógł przejąć listę po MN. Mam nadzieję, że nie będziecie mieszać w to polityki (MN-Złote Przeboje-Agora-GW, itp.), bo wtedy to już kaplica ...
Przepraszam, że się chwilę powymądrzałem ...
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

tadzio3 pisze:
Yacy pisze:Ja osobiście motywów takiego różnego głosowania nie rozumiem
Ja również. To już lepiej nie głosowac na forumową
z tym się nie zgadzam... ja po prostu tylko nie rozumiem motywów takiego działania. ALe jak ktoś chce różnie głosować tam i tu to jego prawo!
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

tadzio3 pisze:
mateusz15 pisze:Chodziło mi tylko o to, że niektóre piosenki TAM są bardziej docenione.
Docenieniem piosenki jest sam fakt pobytu na liście.
Ale chyba jest różnica między 15 tygodniami pobytu na liście a 25.?
Ostatnio zmieniony pn wrz 14, 2009 8:44 pm przez mateusz15, łącznie zmieniany 2 razy.
ku3a

Post autor: ku3a »

1. Mateusz, myślę, że te 2 puste linie nie są konieczne.
2. jeśli temat się rozwinie, to trzeba będzie go chyba wydzielić do innego wątku.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

ku3a pisze:2. jeśli temat się rozwinie, to trzeba będzie go chyba wydzielić do innego wątku.
Myslę, że nie będzie takiej potrzeby. To takie rozważania na początek tygodnia :wink: Zawsze jest co popisać wśród tego co jest codziennością, czyli faktyczne głosowanie.
Ale muszę odnieść się do postów
Bodeczek pisze:Dla mnie i pewnie dla wielu z mojego ("starszego") pokolenia Lista Przebojów, to Marek Niedźwiecki, więc jeśli gdzieś jest jakieś zestawienie, które on w eterze prowadzi to się go słucha.
Nie tylko te starsze pokolenie, bo niektróre te młodsze też 8)
Bodeczek pisze: Bo w liście nie chodzi tylko o to, kto awansował czy spadł. Chodzi, aby uczestniczyć w czymś szczególnym i niepowtarzalnym.
Zgadzam się, dlatego też słucham tej listy. Gdyby nie Marek raczej nie zainteresowałbym sie tą listą, z resztą jak pewnie 80% słuchaczy :mrgreen:
Yacy pisze:ALe jak ktoś chce różnie głosować tam i tu to jego prawo!
Prawo ma, nikt tego nie zabrania, ale mi osobiście trochę to denerwuje.
mateusz15 pisze:Ale chyba jest różnica między 15 tygodniami pobytu na liście a 25.?
Jest, aczkolwiek po latach nie ma to już większego znaczenia. Chyba że dla statystyk. Jednak kiedy przeglądam listy z lat 80-tych i szukam danego utowru to ciesze si sama obecnością, a konkretne wyniki są sprawą drugorzędną.
Awatar użytkownika
Yoda

Post autor: Yoda »

Głosowanie nr 20

01. 01. 02. Behemoth - OV FIRE AND THE VOID
02. 02. 02. Lacrimosa - I LOST MY STAR IN KRASNODAR
03. 03. 06. Lynyrd Skynyrd - STILL UNBROKEN
04. 05. 13. Riverside - EGOIST HEDONIST
05. 07. 06. Nickelback - BURN IT TO THE GROUND
06. 04. 08. Kasabian - WHERE DID ALL THE LOVE GO?
07. 09. 02. Chickenfoot - MY KINDA GIRL
08. 08. 20. White Lies - FAREWELL TO THE FAIRGROUND
09. NN. 01. Kult - MARYSIA
10. 10. 12. White Lies - DEATH

11. Muse - UPRISING
12. Fleet Foxes - YOUR PROTECTOR
13. Depeche Mode - FRAGILE TENSION
14. Farben Lehre - URWIS
15. Mark Knopfler - BORDEN REIVER
16. Melody Gardot - LES ETOILES
17. Nosowska - UCIEKAJ MOJE SERCE
18. Placebo - ASTHRAY HEART
19. Bon Jovi - WE WEREN'T BORN TO FOLLOW
20. Hinder - LOADED AND ALONE
21. Archive - KINGS OF SPEED
22. Gaba Kulka - HAT MEET RABBIT
23. Bat For Lashes - DANIEL
24. Editors - PAPILLON
25. Gaba Kulka - KARA NINY
26. Kings Of Convienience - BOAT BEHIND
27. Lenka - TROUBLE IS A FRIEND
28. God Help The Girl - GOD HELP THE GIRL
29. Pustki - WIERSZ O SZUKANIU
30. Wilco - YOU NEVER KNOW
31. Linkin Park - NEW DIVIDE
32. Alice In Chains - CHECK MY BRAIN
33. Joe Bonnamasa - LONESOME ROAD BLUES
34. Dave Matthews Band - WHY I AM
35. Placebo - FOR WHAT IT'S WORTH

Dużo tego ale mam nadzieję, że niczego nie pominąłem. Gdyby mozna było, zagłosowałbym na te 35 utworów
Awatar użytkownika
piotreklp3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2005 roku
Kontakt:

Post autor: piotreklp3 »

01. Arctic Monkeys - CRYING LIGHTNING
02. Empire Of The Sun - STANDING ON THE SHORE
03. Linkin Park - NEW DIVIDE
04. White Lies - FAREWELL TO THE FAIRGROUND
05. Empire Of The Sun - WE ARE THE PEOPLE
06. Kings Of Leon - NOTION
07. Muse - UPRISING
08. Placebo - FOR WHAT IT’S WORTH
09. Keane - BETTER THAN THIS
10. White Lies - DEATH
słoik

O la la, jakąż dyskusję wywołało jedno niewinne głosowanie, niektórych nawet zdenerwowałem. Na ucho wam powiem, że nawet często nie sprawdzam jakie są wyniki forumowej (właśnie: skoro forowicze to może i forowa?), traktuję ją jako waszą zabawę uboczną. Nie wtrącam się zbytnio, nie głosuję niemal. Ani ja przez to nie tracę, ani forumowa nie jest uboższa. Jako że nie uczestniczę w promocjach i z tego chyba nie muszę się tłumaczyć, wybrałem inne, mniej konwencjonalne, aczkolwiek dostępne mi narzędzie, by nieśmiało zwrócić uwagę, że pani Faithfull nagrała świetną płytę z coverami.
Tak a propos: skoro niektórym przeszkadza, że zniekształcam nieco forumową nie ujawniając mego rzeczywistego głosowania, to jak mogą pogodzić się z faktycznym zniekształcaniem rzeczywistej Listy poprzez promocje. Dla wyjaśnienia, nic przeciwko promocjom nie mam.
Motyw może jeszcze ogólniejszy. Od początku zakładałem sobie, że zachowam tu pewną anonimowość. Dlatego większość z was nie wie jak się nazywam, ile mam lat, co porabiam, gdzie mieszkam itd. (abstrahując od tego, że nikogo to nie interesuje). Żadne zdjęcia, zloty, rzeczywiste znajomości poza siecią mnie nie interesują. A nieudzielanie się na forumowej jest pewnym, niewielkim wprawdzie, elementem tej strategii. Mam za to tajemnicę, którą teraz zdradzę - NIENAWIDZĘ emotikonów. i obchodzę dziś urodziny, ha!
Awatar użytkownika
krzysiek83

Ha! Moje niewinne zapytanie wywołało taką burzę (też się przyznaję do ojcostwa tejże dyskusji...)
Urodziny Słoika - wszystkiego naj! piękna sprawa! (ja swoje obchodzę niemal w dniu, w którym narodziłem się dla tego forum).
Kontrowersje związane z głosowaniem mnie jakoś nie ruszają - jak kto uważa niech oddaje swoje głosy tutaj, czy na liście. Ale for(um)owa lista jest bardzo interesująca i nieraz wyniki są ciekawsze (sic!) niż na LP3.
A czołówka tej naszej listy wygląda dla mnie zawsze lepiej niż to co słyszymy na antenie.
Awatar użytkownika
nemo
Listy Przebojów Trójki słucham od: Już nie słucham

Post autor: nemo »

słoik pisze: i obchodzę dziś urodziny, ha!

wszystkiego najlepszego :)

głosy:
1. Joe Bonamassa - LONESOME ROAD BLUES
2. Hatifnats - HORSES FROM SHELVILLE
3. Riverside - EGOIST HEDONIST
4. Muse - UPRISING
5. Gaba Kulka - HAT, MEET RABBIT
6. Gossip - LOVE LONG DISTANCE
7. Tori Amos - FIRE TO YOUR PLAIN
8. Believe - THIS IS LIFE
9. Chickenfoot - MY KINDA GIRL
10. Lacrimosa - I LOST MY STAR IN KRASNODAR