"Bujać to my, panowie szlachta" - kto to śpiewa?

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

"Bujać to my, panowie szlachta" - kto to śpiewa?

Post autor: pbd2 »

Ostatnio słyszałem, nie wiem w którym radiu niestety (Antyradio??? Radiostacja???), ale to chyba nie była Trójka, bo w zestawie tego (chyba) nie ma, piosenkę do pacyfistycznego tekstu Tuwima z refrenem "Bujać to my, panowie szlachta". Jaki to dostało tytuł i kto to śpiewa - pytam z ciekawości wielkiej, bo dziś młodzi raczej rzadko czytują Tuwima, nie mówiąc o śpiewaniu go.
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Akurat

Post autor: djjack »

Czyżby Akurat w utworze "Do prostego człowieka"?
Strona www.
Teledysk.
Utwór, jeżeli się nie mylę, zabrzmiał w jednej z "Muzycznych Poczt UKF-u".
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Zgadza się. Ehm, skoro to mają i nawet puścili, to może by tak na listę z tym?
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Owszem, kawałek jest super, ale stary, bo z 2003 roku, a Akurat wydał już kolejną płytę w tym roku. A słowa - Julian Tuwim, w razie wątpliwości! 8)
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Tak, to oczywiście Akurat i to jeden z ich największych przebojów, albo najpopularniejszych. U mnie na liście był dosyć długo i to z sukcesami
Szkoda, że Pan Marek nie daje się skusić na wstawienie Akuratu do zestawu. Ponad pół roku temu ukazała sie nowa płyta "Fantasmagorie", z której wydane są już 3 single: tytułowe "Fantasmagorie", "Tylko najwięksi" oraz najnowsze "Demo". Niestety Trójkę ominęly.
Z poprzedniej płyty "Prowincja" także były trzy single: "Do prostego człowieka", Wiej-ska" oraz "Kapitał"
Z pierwszej ("Pomarańcza") z tego co pamiętam również 3 single wydane były: "Lubię Mówić z Tobą, "Droga Długa Jest" i "Hahahaczyk".
Niestety na LP3 żaden z tych utworów nie był w propozycjach, a przecież na wielu dobrych listach jest obecny.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

A dzisiaj dowiedziałem sie o wydaniu najnowszego singla z płyty "Fantasmagorie" - "Czy to już". Zostanie też nakręcony teledysk.
ODPOWIEDZ