25 PŁYT NA 25-LECIE LISTY
Przejrzałem notowania z 1983 roku i powiem tyle, że ciężko wybrać kilkanaście piosenek, które oddawałyby klimat tego roku. Nigdy nikogo się nie zadowoli a i problem praw do utworów trzeba brać pod uwagę. To, że część utworów powiela się z wcześniejszą serią nie stanowi problemu - nie mam tamtych płyt - nie miały one chyba takiego rocznicowego charakteru. Jakbym coś miał dodać do tego zestawu, który jest na płycie to na pewno: Mama - Genesis, Blue Monday - New Order.
A takie dwie charakterystyczne piosenki z 1983r., które mi utkwiły w pamięci to: Say Say Say - Paul McCartney i M. Jackson oraz Cry Just A Little Bit - Shakin Stevens.
A takie dwie charakterystyczne piosenki z 1983r., które mi utkwiły w pamięci to: Say Say Say - Paul McCartney i M. Jackson oraz Cry Just A Little Bit - Shakin Stevens.
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
ZGadzam sie. Mi tez brakuje utworyu MAMA, ale również Urszuli, Eurythmisc i Police. Ale cieszę się żęjest HAPPY PEOPLE. jak to było w czołówce to słuchalem listy po raz pierwszy lp3 i czuję ogromny sentyment do tego utworu.jaszczomp pisze:Przejrzałem notowania z 1983 roku i powiem tyle, że ciężko wybrać kilkanaście piosenek, które oddawałyby klimat tego roku. Nigdy nikogo się nie zadowoli a i problem praw do utworów trzeba brać pod uwagę. To, że część utworów powiela się z wcześniejszą serią nie stanowi problemu - nie mam tamtych płyt - nie miały one chyba takiego rocznicowego charakteru. Jakbym coś miał dodać do tego zestawu, który jest na płycie to na pewno: Mama - Genesis, Blue Monday - New Order.
Wcześniejsze płyty to były też roczniki!
Zgadza się. Chodziło mi o to, że nie było to takie wydawnictwo "z okazji" - jak teraz z okazji 25-lecia listy. Trudno byłoby więc teraz zupełnie pominąć wszystkie piosenki, które już były na tamtych płytach. Bez niektórych trudno sobie takie wydawnictwo wyobrazić.Yacy pisze:Wcześniejsze płyty to były też roczniki!
owszem, ale akurat jesli chodzi o Maanam, Oddzial Zamkniety czy Perfect mozna bylo wybrac inne utwory, prawda?... Problemu z prawami nie ma, wybor bardzo szeroki, wiec o co chodzi? Dlaczego sa te same piosenki co tam?! Jedyna pociecha jest taka, ze tamten zestaw mam na kasetach, ten na cd.
Ktoras z tamtych dwoch pierwszych kaset, 1982 albo 1983 sam nie wiem ktora, jest dla mnie jedna z najwazniejszych kaset w zyciu. Dzieki niej wygralem 872
.
Ktoras z tamtych dwoch pierwszych kaset, 1982 albo 1983 sam nie wiem ktora, jest dla mnie jedna z najwazniejszych kaset w zyciu. Dzieki niej wygralem 872

- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Być może, ale jednak bardziej kojarzę tą krótszą wersję, nawet chyba kiedyś ja nagrałem, ale skasowałem chwilę później, bo jakoś mnie nie przekonała. W każdym razie, jak widać nawet jej nie zapamiętałem z tytułu. Z The Stranglers dużo bardziej wolę Golden Brown, być może przez ten klawesyn i burzenie rytmu jednym taktem na cztery.JC pisze:W najdłuższej i najpiękniejszej wersji ponad 10-minutowej to się i deklaruje i śpiewa. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale "Midnight summer dream" to jeden z najpiękniejszych klasyków muzyki.
CO do płytek z KDC, to wygląda na to, że zapłata jest przy odbiorze, bo na razie nic nie płaciłem

A jeśli chodzi o 1983, też wolałbym Genesis, coś innego Perfectu (bo Maanam i Lady Pank to totalne hity i trudno się dziwić, że są, zawsze kogoś zachęcą do kupna płytki

Jeden podstawowy błąd na płytce. (Objazdowe) nieme kino na liście było w wersji live z płyty "Live" z 1982 r. (do dziś nie ma reedycji CD tej płyty). Owszem, Marek puścił ten utwór raz czy dwa razy w tej wersji studyjnej z płyty "UNU", ale tylko wyjątkowo.
Uważam, że na tej płytce również powinna znaleźć się wersja koncertowa.
Uważam, że na tej płytce również powinna znaleźć się wersja koncertowa.
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Prawidłowym zapisem na liście było NIEME KINO - PERFECT a nie (OBJAZDOWE) NIEME KINO czy OBJAZDOWE NIEME KINO. Wyrażenie NIEME KINO sugeruje tak jak napisałeś, że to była wersja LIVE a te następne nie wiem skąd się wzięły i kto je tak przekształcił w książce, internecie, płytkach ...
Leszku może nie wypisujmy już błędów na płytkach bo nas Marek prześwięci i nie wpuści do studia.
Leszku może nie wypisujmy już błędów na płytkach bo nas Marek prześwięci i nie wpuści do studia.

chyba się nie zachowały żadne z tamtego okresu. Prawda jest taka, że w
archiwum jest ich całe mnóstwo. Tylko kto to miałby za tym poszperać,
powycinać i zremasterować ?
Posiadam prawie 20-to minutowe nagranie autorstwa Marka Pawlukiewicza zrobione na zlecenie Niedżwiedzia, które zostało wyemitowane podczas piątkowej "W Tonacji Trójki" , a było to
jakieś 10 lat temu 1 kwietnia z okazji jakiejś rocznicy "Trójki".
W nagraniu tym aż roi się od różnych krótkich fragmentów głosu
Marka, jak zapowiada utwory na liście a także części utworów.
I właśnie są to urywki pochodzące z najwcześniejszych lat listy.
Dla przykładu są fragmenty : Maneater - H. & O. , Hotel Grand - E.M. ,
to znów dzwoni jakiś słuchacz prawie z płaczem :"... dlaczego fani zespołu
TSA tak słabo głosowali w ubiegłym tygodniu i utwór Alien wypadł z listy..." , itp. Marek zawsze mówi, że podczas pierwszych notowań listy
trzęsł mu się głos. Oj to prawda, to wyrażnie SŁYCHAĆ!
Nie oszukujmy się więc! Archiwa PR III są pełne "rarytasów", lecz chyba
nie dla nas niestety!!! SZKODA !!!

- DarekM
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 33 (04.12.1982)
Na stronie Trójki pojawił się spis utworów na płytę z 1984r.:
1. Lionel Richie - Hello
2. Tina Turner - Private Dancer
3. Klaus Mitffoch - Jezu, Jak Się Cieszę
4. Ultravox - Dancing With Tears In My Eyes
5. Maanam - Krakowski Spleen
6. Limahl - The Never Ending Story
7. Republika - Obcy Astronom
8. Laura Branigan - Self Control
9. Nik Kershaw - Wouldn't Be Good
10. Aya Rl - Skóra
11. Fiction Factory - Feels Like Heaven
12. Lady Pank - Zamki Na Piasku
13. Billy Idol - Eyes Without A Face
14. Tsa - Heavy Metal Świat
Pisownia oryginalna. W porównaniu z poprzednią serią płyt o Liście połowa to powtórki: Aya R.L., Klaus Mitffoch, Tina Tuner, Laura Branigan, Billy Idol, Ultravox i Limahl. Maanam był z Luciolą a jest z Krakowskim spleenem (dla odmiany zdaje si, że był na płycie Moja lista marzeń). Do tego Lionel, który był na suplemencie za lata 1982-1984. Coraz mniej mi się to podoba.
1. Lionel Richie - Hello
10. Aya Rl - Skóra
Pisownia oryginalna. W porównaniu z poprzednią serią płyt o Liście połowa to powtórki: Aya R.L., Klaus Mitffoch, Tina Tuner, Laura Branigan, Billy Idol, Ultravox i Limahl. Maanam był z Luciolą a jest z Krakowskim spleenem (dla odmiany zdaje si, że był na płycie Moja lista marzeń). Do tego Lionel, który był na suplemencie za lata 1982-1984. Coraz mniej mi się to podoba.
- stavanger
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683
Jest tu 5 kawałków które sam bym umieścił na płycie z roku 84, ale i tak brakuje mi jakiś rarytasów.DarekM pisze:Na stronie Trójki pojawił się spis utworów na płytę z 1984r.:
10. Aya Rl - Skóra
MI też, niestety. Ja już zakupiłem całą serię płyt. Rarytasów pewnie i tak nie będzie, bo po pierwsze płyta by się pewnie gorzej sprzedawała, a po drugie wielu rarytasów już nie ma w Trójce i zaginęły w pólmrokach ciemności (wystarczy czasami porozmawiać z Prowadzącym Muzyczną Pocztę UKF). Dla Nas jest to zestaw obowiązkowy, ale..... no koniec narzekań, ważne że jest.DarekM pisze:Na stronie Trójki pojawił się spis utworów na płytę z 1984r.:
1. Lionel Richie - Hello
10. Aya Rl - Skóra
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
mógł się pojawić np Wham! Last ChristmasJC pisze: MI też, niestety. Ja już zakupiłem całą serię płyt. Rarytasów pewnie i tak nie będzie, bo po pierwsze płyta by się pewnie gorzej sprzedawała, a po drugie wielu rarytasów już nie ma w Trójce i zaginęły w pólmrokach ciemności (wystarczy czasami porozmawiać z Prowadzącym Muzyczną Pocztę UKF). Dla Nas jest to zestaw obowiązkowy, ale..... no koniec narzekań, ważne że jest.

- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
[/quote]DarekM pisze:Na stronie Trójki pojawił się spis utworów na płytę z 1984r.:
1. Lionel Richie - Hello
10. Aya Rl - Skóra
Ee tm, marudzicie

- saferłel
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czasu do czasu
Zawsze będą jakieś braki :/ Nie zrobi się nigdy idealnej kompozycji. Ja chciałem kupic sobie tą płytę i całą kolekcje ale po zobaczeniu że tylko 14 utworów i to nie koniecznie odpowiednio wybranych (jak dla mnie) oraz dowiedzeniu się w kiosku że nic już nie ma (około 8 rano już!!!!!) zrezygnowałem.
Ewentualnie postaram się o kilka płyt z początku lat 90...
Ewentualnie postaram się o kilka płyt z początku lat 90...
A tak przy okazji to czy nie uważasz, że w tej ponad 10 minutowej wersji "MSD" brakuje trochę tego 1 minutowego intro na samych klawiszach z wersji 6 minutowej? Bo mi bardzo brakuje. Chyba będę musiał sobie to zremixowaćJC pisze:W najdłuższej i najpiękniejszej wersji ponad 10-minutowej to się i deklaruje i śpiewa. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale "Midnight summer dream" to jeden z najpiękniejszych klasyków muzyki.