II Polski Top Wszech Czasów (1-3.05.2009) - Dzień 2
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Re: II Polski Top Wszech Czasów (1-3.05.2009) - Dzień 2
A adresatka tego wiersza, żona Tuwima (o fantastycznym panieńskim nazwisku Marchew), zmarła chyba dopiero na początku lat 90.
- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Nie przepadam za tym Raz Dwa Trzy akurat. Szkoda że nie będzie "Pod niebem"...
Ostatnio zmieniony sob maja 02, 2009 4:31 pm przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
#51 [44] Raz, Dwa, Trzy - TRUDNO NIE WIERZYĆ W NIC
nowości chyba się skończyły
nowości chyba się skończyły

Wspomnienie - jedyny Niemen na którego głosowałem, miejsce ok. 50 jak najbardziej prawidłowe, a raz, dwa, trzy zdecydowanie za nisko...
Jak do tej pory najlepsza piosenka z dwóch dni topu - "Trudno nie wierzyć w nic". 

51. Raz Dwa Trzy najbardziej cenię za ich własne utwory - z nich do Topu załapało się pewnie tylko "Trudno nie wierzyć w nic", chyba że stanie się cud i zadebiutuje "Pod niebem", na które głosowałem.
Ja przepadam, ale też żałuję.Neo01 pisze:Nie przepadam za tym Raz Dwa Trzy akurat. Szkoda że nie będzie "Pod niebem"...
Ja najbardziej cenię Raz, Dwa, Trzy za "Talerzyk" w wersji z 2000 r.
#50 [46] Lombard - Przeżyj to sam
też kawałek zgrany do granic możliwości
też kawałek zgrany do granic możliwości
Pierwszą 50-tkę otwiera od końca Lombard. Oprócz "Przeżyj to sam" na pojawienie się w Topie zasługuje jeszcze "Adriatyk, ocean gorący" i (gdyby trafiły do zestawu) "Dwa słowa, dwa światy".
No chyba niekrzychu78 pisze: nowości chyba się skończyły

i pomyśleć, że kariera Raz, Dwa, Trzy tak na dobre na Liście zaczęła sie dopiero z "Czarną Inez".
-
No to pryskam. Zazdroszczę Wam następnych dwóch godzin jak nie wiem co. Do jutra.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
Mógłby ktoś wrzucić drugą pięćdziesiątkę
Lombard - też lubię

Lombard - też lubię

- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Mam mieszane odczucia co do Lombardu z tym kawałkiem. Jak byłem pacholęciem to szalałem na jego punkcie, potem oczywiście strasznie mi się przejadł, ale trzeba przyznać że coś w sobie jednak ma, jak - nie przymierzając - "Biały miś"

Może będziemy typować pierwszą 10 tegorocznego topu? Ciekawe czy będą w niej nowości. 

"Szklana pogoda" obowiązkowo, a jeszcze "Droga pani...", "Gołębi puch", "Taniec pingwina na szkle".GregF pisze:Pierwszą 50-tkę otwiera od końca Lombard. Oprócz "Przeżyj to sam" na pojawienie się w Topie zasługuje jeszcze "Adriatyk, ocean gorący" i (gdyby trafiły do zestawu) "Dwa słowa, dwa światy".
I nie możesz znać, bo tutaj Metz dał ewidentnego fopasa. Gruba Bemibek (Bemowie i Andrzej Ibek to byli liderzy) nagrała kilka znakomitych utworów, w tym właśnie Sprzedaj mnie wiatrowi, a potem Ibek odszedł i grupa zmieniła nazwę na Bemibem. W zestawie do głosowania jest prawidłowo - i ten utwór i Podaruj mi w wykonaniu Bemibem. Panie Piotrze, był plus za Dżamble, teraz krecha za ten błąd.słoik pisze:A ja tego Bemibema nie znam.
Wspomnienie to bardzo ładny utwór, ale najbardziej lubię go z okresu Enigmatic i współpracy z grupą Niemen, ale z tego okresu w zestawie jest bardzo niewiele.
Raz Dwa Trzy brzmi fajnie, ale mam nadzieję, że będą lepsze utwory. Nie będzie natomiast mojego (i z tego co wiem nie tylko mojego) numeru 1 z ich repertuaru czyli genialnej wersji Jeszcze w zielone gramy. Dopiero w tym wykonaniu utwór przywala człowiekowi z całych sił, a text nabiera niesamowicie dramatycznego wyrazu.
Przeżuj to sam to chyba najlepszy utwór Lombardu, ale z dzisiejszych utworów najsłabszy.
Miejsca w rankingu: Czesław 5, Adam 6, Grzegorz 15.
Lombard... yh... tragedia. aż mnie nachodzi myśl, że za chwilę może się pojawić "Niech żyje wolność i swoboda".

- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
Adriatyk lubię ale ostatnio dużo bardziej zaczął mi się podobać Taniec pingwina.GregF pisze:Pierwszą 50-tkę otwiera od końca Lombard. Oprócz "Przeżyj to sam" na pojawienie się w Topie zasługuje jeszcze "Adriatyk, ocean gorący" i (gdyby trafiły do zestawu) "Dwa słowa, dwa światy".
Podczas O.N.A. wyłączyli mi prąd, myślałem, że krew mnie zaleje, ale już jestem
.

- tanatos
Telepatia. Myślałam o tym samym.uzi pisze:Lombard... yh... tragedia. aż mnie nachodzi myśl, że za chwilę może się pojawić "Niech żyje wolność i swoboda".![]()
Na 97% z '77, bo kojarzy mi się z festiwalem opolskim, gdzie wygrała Szklanka piwa, Kofta śpiewał o Ogrodach, Janda o Gumie, Skaldowie z Wenglorzem, a Rodowicz Krąży krąży bossanova.krzychu78 pisze:z którego to jest roku ??
Był słaby Lombard, teraz jest jeszcze słabszy Lombard. W moim rankingu 16.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
a ja myślałem o "Szklanej pogodzie", czy się zmieściła - i jest.
Poza setką , ale zawsze na antenie
Poza setką , ale zawsze na antenie

Widać Panu Piotrowi też nie w smak, że to "Przeżyj to sam" jest największym przebojem Lombardu.