propozycja Stelki

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
tsch

propozycja Stelki

Post autor: tsch »

Witajcie :-)

Miało być o tym na Odlocie, ale nie udało się tego powiedzieć - przez cały czas było coś ważniejszego, aż w końcu wszyscy się porozjeżdżali... /Odlot był zresztą głównym powodem, dla którego

31 XII, w trakcie Topu Stelmi zażartował, że Forum powinno nagrać covera jakiejś znanej piosenki. Większość osób zapewne parsknęła wtedy śmiechem, a potem zaczęła się zastanawiać, czy dałoby radę coś takiego zrobić.

Po podzieleniu się swoimi uwagami z Kubą i Sebastianem mogę już chyba śmiało wydać oficjalne oświadczenie: FORUM NIE NAGRA COVERA.

Większość osób pewnie spyta: dlaczego?
Ano dlatego, że...

NAGRYWAMY WŁASNY UTWÓR :D

Po głębszym zastanowieniu mamy wszystko, czego potrzeba. Tekst zapewne napiszemy wspólnie na forum... /zachęcam do tego wszystkich, nie tylko tych najaktywniejszych/
Każdy/a chętny/a, który/a grał[a]/gra na jakimś instrumencie, jest proszony/a jest o pilne zgłoszenie się do mnie - efekt będzie lepszy ;-)

Wokale nagramy zapewne na najbliższym Odlocie, także zachęcam do przyjazdu każdego, kto tylko może :-)

data premiery: Stelka powiedział, że na XVI Top? Może być troszkę wcześniej - wszak następny Odlot planujemy chyba wcześniej, niż w listopadzie...

Do roboty! :-D
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: propozycja Stelki

Post autor: Miszon »

jako mający "doświadczenie" w nagrywaniu jestem za :D. Mogę służyć instrumentem i głosem (choć talentem literackim to już raczej nie, chyba że to będzie rap ;) ).
ku3a

Post autor: ku3a »

tekst jak rozumiem powstałby na podobnej zasadzie co u Czesława co Śpiewa :-)
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Ja bym wolał, żeby tak jak u Lao Che. 8)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Czyli??
Awatar użytkownika
abd3mz

Spięty np. przy Gusłach naczytał się/przypomniał sobie całą masę polskiej literatury. [Głównie - Sienkiewicza i Mickiewicza] Potem zrobił z tego kolaż i dodał Coś od siebie, np. http://laoche.art.pl/gusla/teksty_gusla ... e=astrolog

Myślę, że podobnie możemy zrobić i my. Wybrać cytaty z forum, z Balonika i inne Trójkowe, a potem dolać twórczości własnej żeby to wszystko miało ręce i przynajmniej jedną nogę. :-)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Aha.
No to ja już pomyślałem muzycznie podobnie. Tzn. żeby zacytować parę kawałków w naszym nagraniu - jakiś riff umieścić czy coś w tym stylu :).
ku3a

widzę, że powoli powstaje szkielet :mrgreen:
falcoeagle
Listy Przebojów Trójki słucham od: czasu do czasu

Post autor: falcoeagle »

ku3a pisze:widzę, że powoli powstaje szkielet :mrgreen:
i żeby na szkielecie się nie skończyło, bo drugiego Zombie raczej nie chcemy nagrać :P

O, ta spamlista jednak ma tylko pojedyncze adresy z tej 'puli' jaką mogę dostać :)
Awatar użytkownika
tsch

ku3a pisze:widzę, że powoli powstaje szkielet :mrgreen:
do szkieletu jeszcze daleko, na razie to raczej struna grzbietowa /która wkrótce przekształci się w kręgosłup/ :-P
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

No właśnie, kręgosłup to będzie jak będziemy wiedzieć, o czym ma być text i w jakim stylu ma być muzyka :).
PS. Zombie - to mnie rozwaliło :D.
ku3a

ale przecież zombie to martwiak, który ma ciało, więc nie wiem czemu porównanie ze szkieletem :-P.

no to w takim razie zastanówmy się już - czego miałby dotyczyć tekst? w jakim stylu miałaby być muzyka?
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Może na początek utworu wstawić fragment tego tekstu:
Serdecznie witam!
Postanowiłem spróbować... skoro jest spora grupa internautów, systematycznie odwiedzająca ten ustronny zakątek Internetu -- może niegłupim pomysłem będzie to forum? Czas pokaże... A zatem: w przededniu święta 22 E.Wedla, niniejsze FORUM ogłaszam za otwarte!

Jacek Kmiecik

P.S. na razie to rozruch -- wszelkie pomysły, postulaty, uwagi, ze wszech miar pożądane!
--jk
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Grycek -najlepsze jest to zdanie o Wedlu :).

Myślę, ze tekst będzie dotyczył Listy :). A muzyka? Bo ja wiem? Reagge? Rock? Pop? Rap (w sensie wokalnie ;) ).
To zależy jaki styl preferują/wykonują muzykujący członkowie forum, bo to oni będą ją tworzyć
(ja np. grałem punkrocka i poezję śpiewaną, choć odcinałem się od tego, nazywając ją "akustycznym rockiem w stylu Coldplay, ale to Coldplay zgonił od nas" :lol: ).
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Natchnięty wczorajszą niesamowitą Listą, a także natchnieniem Bobby-ego ( 8) ) dziś z samego rana popełniłem taką oto zbrodnię literacką (pod rozważenie jako jedna z koncepcji "o czym" będzie text):

Krok po kroku, krok po kroku
Listę słyszę w każdym bloku,
Kiedy idę przez wieś moją
Listę słyszę przed stodołą. (tu się waham, czy jakoś tego nie zmienić, co by przypadkiem ktoś się nie "obraził")
Od wieczora aż do rana
Listą żyję moja mama,
Od poranka do wieczora
Na Listę czeka babcia z... (co tu? Miało być "babcia chora", ale nie brzmi dobrze).
A od siódmej do dziesiątej
Z Listą śpiewa... (kto?)
(coś dalej o Liście w tym guście)

Ref:
Listo moja ukochana
Tyś jak zdrowie lub śmietana
Kto Cię stracił wnet się dowie,
Że mu smutno jest jak w grobie.
Listo moja (i tu coś dalej w tym guście, a na końcu jako linijka dodatkowa, nie będąca "w parze" z wcześniejszą :)
Smutno tydzień cały (w dowolnej kolejności wyrazów ;) )

(druga zwrotka byłaby już o forum, przyszły mi do głowy takie oto fragmenty. Najpierw końcowy, bo solówka po nim jest)
Nagłe spadki i powroty, nikt nic nie wie co dziś będzie
Kiedy słyszy Metallikę śpiewa Kuba na swej grzędzie
(i tu fragment solówki np. z "Nothing else matters". Może zagrać bobby albo ja :lol: )

(a gdzieś wcześniej można by zmieścić taki fragment:)

Źle o U2 ty też powiesz - strzela Uzi - już po tobie
(i tu basik z "With or without you" albo riff z "I nikomu nie wolno". Łatwiej będzie U2, bo to pasuje wszędzie ;). "Ty też" średnio pasuje, ale chciałem, żeby to było)

Czy to dobra qńCpcja??
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2009 4:59 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abd3mz

Myślę, że jak na początek bardzo dobrze. :-D
falcoeagle

Jeśli ma to być piosenka o liście, to OBOWIĄZKOWO powinny znaleźć się w niej fragmenty nagrań Listy :)
Np. na początku damy Niedźwiedzia mówiącego coś w stylu "8 milionów po 19, zaczynamy Listę Przebojów" (najlepiej, gdyby to było nagranie początku jednego z pierwszych notowań :D), a w środku to już pełna improwizacja :).
Awatar użytkownika
mcgrat

Post autor: mcgrat »

falcoeagle pisze:Np. na początku damy Niedźwiedzia mówiącego coś w stylu "8 milionów po 19, zaczynamy Listę Przebojów"
obawiam się że wtedy nagranie nie zagości na antenie. czasem wspominają pana Marka, ale bardzo rzadko i ciężko im to przychodzi.
Awatar użytkownika
abd3mz

Nie uważam, żeby ciężko przychodziło.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Też nie uważam.

Za to jest inny problem - kwestia uzyskania zgód do fragmentów, które wykorzystamy. No i że taki "remix" zrobić ciężej aby brzmiał sensownie, niż usiąść za garami/gitarami/klawiszami i coś zabrzdąkać. Wspomniane zaś wyżej cytaty z piosenek nie muszą za to być dosłowne, poza tym na kilka nut można jeszcze jakoś przymknąć ucho ;).
falcoeagle

Nie miałem na myśli, żeby nasza piosenka była złożona z samych "sampli", tylko o jakieś okraszenie słowne, najlepiej, gdyby było związane z tematyką utworu... :)
Awatar użytkownika
tsch

Ja byłbym raczej za tym, aby była to piosenka o forum /o Liście tylko częściowo/. No i nie wiem, czy do każdej osoby powinniśmy dodawać solówki/riffy/basy - chcemy stworzyć raczej przyjemną, sympatyczną piosenkę, a nie 15-minutowy utwór ;-)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Absolutnie się zgadzam. Metallica przyszła mi do głowy dlatego, że mam pomysł jak to zmieścić, a U2 dlatego, że ten kawałek ("With or without you") pasuje prawie wszędzie ;).
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

falcoeagle pisze:Nie miałem na myśli, żeby nasza piosenka była złożona z samych "sampli"
Z Hiszpanem nie mamy szans :wink:
Awatar użytkownika
tsch

temat trochę podupadł, a czasu do XVI TWC coraz mniej... ;-)

tak sobie pomyślałem - a gdyby tak zaproponować naszemu nowemu koledze współpracę...? :-D zawsze to jeden muzyk więcej, a zatem wsparcie instrumentalne /niech żyje globalizacja/ i nowe pomysły.

druga kwestia, jaką chciałbym poruszyć, to nazwa. początkowo myśleliśmy o tym, żeby oddać jakoś cześć pomysłodawcy projektu - Przyjaciele Stelki. z pewnych względów musimy jednak nazwać się jakoś inaczej...

jak dla mnie nazwa zdecydowanie powinna zawierać nazwę "naszej" audycji i może w jakiś sposób nawiązywać do Przyjaciół Karpia /niekoniecznie Przyjaciele Listy, ale... coś w tym klimacie ;-)/. a może ktoś ma swoją propozycję? wypowiedzcie się na ten temat :-)
ODPOWIEDZ