fTOP 5

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
uzi
Kontakt:

Re: fTOP 5

Post autor: uzi »

Miszon pisze:Dodam, że pozwoliłem sobie dziś wysłać do panów prowadzących kilka moich skojarzeń :).
ja również dorzuciłam swoje 3 grosze. ;) a w zasadzie 7 groszy [jeśli każde podobieństwo po grosiaku ;)].
większość tych zestawień zawierała piosenki U2 [niestety - WOWY też :lol:]... może kiedyś będzie program poświęcony U-Dwa...
[a to były tylko te "zestawy", które pamiętam. teraz przerabiam U2 na nowo - może przyjdzie mi do głowy jeszcze coś... ;)
chociaż w sumie lepiej, żebym już żadnych podobieństw nie wychwytywała, bo się jeszcze okaże, że U2 jest bardzo "plagiatowym"/"pseudoplagiatowym" zespołem... :lol:]

edit: 8 groszy. :mrgreen: bo właśnie mi się przypomniało jeszcze jedno podobieństwo. ;) [na szczęście nie do Jutu :mrgreen:, tylko do angolskiego zespołu pieśni i tańca Podklej z Krisem Martini na czele :mrgreen:]
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Dzięki kriskowi właśnie przesłuchałem fTop 5. :-)
Historia wokół Smells Like Teen Spirit rzeczywiście bardzo ciekawa, ale U2 za bardzo naciągane...
I chyba będę słuchał co tydzień [ale za tydzień nie ;-)], bo audycja ma wiele walorów edukacyjnych. :-P

Żeby tylko prowadzący nie przeszli z drogi zabawy do drogi prowokowania...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Gary pisze: A w drugą stronę to nawiązanie "The Bitter End" Placebo do piosenki "Jasne ulice" Roberta Gawlińskiego. :mrgreen: (trochę naciągnięte http://www.wrzuta.pl/audio/95JD4s1rxb/w ... asne_ulice)
Bo ja wiem, czy naciągane? Od razu mi się tak skojarzyło, jak usłyszałem to Placebo.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Miszon pisze:
Gary pisze: A w drugą stronę to nawiązanie "The Bitter End" Placebo do piosenki "Jasne ulice" Roberta Gawlińskiego. :mrgreen: (trochę naciągnięte http://www.wrzuta.pl/audio/95JD4s1rxb/w ... asne_ulice)
Bo ja wiem, czy naciągane? Od razu mi się tak skojarzyło, jak usłyszałem to Placebo.
To chociaż raz ktoś od nas coś ściągnął. (ale jak znam życie to obaj ściągnęłi jeszcze z kogoś starszego :wink: )
Awatar użytkownika
tsch

Post autor: tsch »

Nie wierzę w to, co słyszę - Feel :evil:

...
Awatar użytkownika
uzi
Kontakt:

Post autor: uzi »

ksch pisze:Nie wierzę w to, co słyszę - Feel :evil:
:shock: :shock: :shock:

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

jak dobrze, że tydzień temu na dobre przestałam tego słuchać... :shock:
te "podobieństwa" U2 do innych utworów były... no niestety, żałosne. jedno tylko mi się wtedy wydało właściwe. ale, kurczę, już nawet nie pamiętam które.

ale kuuurde! Feel??

[dobrze, że zamiast włączać radio wybrałam pracę nad TWC...]
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Parę tygodni temu była Doda, więc Feel nie dziwi.

Ogólnie bywają odcinki słabsze (U2, Hey) i lepsze (Radiohead, Nirvana, Bajm, ale akurat on to łatwo było :) ).
Ogólnie audycja fajna i z przymrużeniem oka należałoby ją traktować.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

No no...wczoraj na tapetę trafiły takie hity tego roku jak "Viva La vida" , Madonna, Metallica, Peszek (!!!-wrrr) ;-). Ale miałem ubaw po pachy w aucie (jechałem na zaległy film "Sennosc", który koniecznie polecam)

Do obejrzenia
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

O cholera, wiedziałem że o czymś zapomniałem! :roll:
A liczyłem właśnie na tego typu notowanie. No i tej "Viva la Vida" jestem ciekawy, bo przecież to najsłynniejszy plagiat roku, w dodatku na szczycie podsumowania LPP3. A oryginału nie słyszałem niestety i nie mogłem porównać.

Zresztą, z audycji można dowiedzieć się ciekawych rzeczy. Np. takich, że chłopaki z Radiohead bez zbytniego przepychania się zdecydowali się odpalić trochę kaski zarobionej na "Creep" autorowi "inspiracji" do tego utworu. CHociaż akurat ja tam jeszcze starsze rzeczy słyszę niż ten kawałek z połowy lat 80-tych :).
opiłek żelaza

Post autor: opiłek żelaza »

Witam. Jestem w tym dziale po raz pierwszy :)
Wreszcie panowie ftopowie wzięli na warsztat jakiś lepszy zespół (Muse). - To pierwszy plus dzisiejszej audycji. :)

Drugi plus to fakt, że dziś wreszcie te prezentowane przykłady były faktycznie podobne do pierwowzorów. Nie było nic na siłę - tak jak to się zdarzało wcześniej. :)
Podobieństwo uderzające.

Prowadzenie lepsze, ale pozostawia jeszcze wiele do życzenia :?
Myślę, że audycja powinna zostać na antenie. Przynajmniej do wakacji.

Tym razem to panowie z Muse powinni się wstydzić. I to bardzo. :evil: W S T Y D :evil:
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Nie słuchałem audycji, ale:

Muse - Starlight (2006, Black Holes and Revelations) vs. ELO - Xanadu (1978)

Muse - Starlight vs. Coldplay - Clocks (2002, A Rush of Blood to the Head)

Doskonale znam wszystkie 3 piosenki i ja tu żadnego podobieństwa nie słyszę. Chyba, że pojedynczych nut. :wink:
opiłek żelaza

Ja nie znam tych piosenek, przynajmniej z tytułów i teraz te tytuły mi nic nie mówią. Podobieństw jednak było dziś sporo. Szkoda, że nie ma na stronie Trójki tych dźwiękowych zestawień tak jak to było po kilku poprzednich audycjach... :cry:

Był jeszcze mały suplement do zeszłego tygodnia podsumowującego cały rok 2008. Piosenka Makowieckiego - Ostatnie wspólne zdjęcie - zestawiona z piosenką Ozzy'ego Osbourne'a (tytułu nie pamiętam). Bez komentarza. Dwie identyczne piosenki.
Awatar użytkownika
tsch

Post autor: tsch »

Muse - Assassin (2006, Black Holes and Revelations) vs. Jingle Bells (XIX w.)

nie mam więcej pytań :lol:
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

Na audycję wpadłem przypadkiem - w czasie nadawania audycji jestem zawsze (!!!! :evil: ) poza radiem ...
Dzięki uprzejmości Jotema3 odsłuchałem już pięć audycji (Hey, Radiohead, Nirvana, Bajm, Doda ...) i musze powiedzieć, że pomysł jest przedni!
Mozna sie czepiać co do niektórych (jak to określają) złożeń, ale spora część jest bezbłędna ... Na pewno będę odsłuchiwał audycji, jeśłi któryś z kolegów będzie nagrywał ...
meaningless85

Post autor: meaningless85 »

Kojarzę odcinek z Dodą, może dlatego, że nie pałam zbyt wielką miłością do jej twórczości. Poza tym... chyba muszę uważniej przysłuchiwać się audycjom, aczkolwiek czasem widzę, że to podobieństwo brzmieniowe bywa naciągane, a przynajmniej ja nie słyszę wielkiego podobieństwa między niektórymi piosenkami. :)
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

Porobiły mi się zaległości ze słuchaniem ftopy ...
Czy może ktoś nagrał audycje Nr 10-15?
Byłbym zobowiązany... :)
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Ja bym tez prosił na nagrania :wink:
Wczoraj była Ania i rzeczywiście uderzające podobieństwo do przedstawianych piosenek. Miałem pewne wątpliwości przy ktorymś miejscu, ale hmmm może to przez mecz :wink:
opiłek żelaza

meaningless85 pisze:Kojarzę odcinek z Dodą, może dlatego, że nie pałam zbyt wielką miłością do jej twórczości. Poza tym... chyba muszę uważniej przysłuchiwać się audycjom, aczkolwiek czasem widzę, że to podobieństwo brzmieniowe bywa naciągane, a przynajmniej ja nie słyszę wielkiego podobieństwa między niektórymi piosenkami. :)
Witam na tym forum ;-)
meaningless85

opiłek żelaza pisze:Witam na tym forum ;-)
Chociaż jeden znajomy. :wink: Ale powitania nie są tematem tego wątku. :roll:
opiłek żelaza

meaningless85 pisze:
opiłek żelaza pisze:Witam na tym forum ;-)
Chociaż jeden znajomy. :wink: Ale powitania nie są tematem tego wątku. :roll:
Nie są tematem tego wątku, zatem do rzeczy: Pomysł na audycję ciekawy, wykonawcy mogliby być zawsze z górnej półki, a nie tylko okazjonalnie. No i prowadzenie... ehh - tu jest jeszcze dużo do zrobienia....
meaningless85

opiłek żelaza pisze: Pomysł na audycję ciekawy, wykonawcy mogliby być zawsze z górnej półki, a nie tylko okazjonalnie.
Wykonawcy "z górnej półki" starają się być na tyle oryginalni, żeby nikt im żadnej "ftopy" nie wytykał. :)
opiłek żelaza

Dla mnie górna półka zaczyna się gdzieś tak od Hey czy też Radiohead, a jak widać im się jakieś tam ftopy trafiły. Ale faktem jest, że niektóre z tych 'plagiatów' były mocno naciągane.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

No odcinek z Hey był jednym ze słabszych - to co podobne bło oczywiste (U2, Cardigans, Kotki dwa ;) ), a to mogłoby zaskoczyć było bardzo naciągane i ciężko było znaleźć podobieństwa (trzy-cztery nuty to jednak przesada).
Za to Radiohead było świetne - kilka zaskakujących, ale bardzo dobrze dobranych podobieństw.
ODPOWIEDZ