II Polski Top Wszech Czasów - literka A, B

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: II Polski Top Wszech Czasów - literka A, B

Post autor: Neo01 »

Dobrze że jest jakaś dyskusja (choć i tak to tylko nasze, forumowe propozycje) :)
Jak już tak rozmawiamy, to jeszcze jeden "utwór" mnie razi - "Piosenka góralska" Big Cyca - takie to średnie raczej. Zamiast tego proponowałbym wielki hit początku lat 90-tych - "Ballada o smutnym skinie" - chyba wszyscy pozytywnie kojarzą :)
detektyw

Post autor: detektyw »

Jeśli lista nie jest jeszcze zamknięta to proponowałbym zastanowić się nad tymi dwoma utworami:
Maciej Balcar - Moja rozmowa
Maciej Balcar feat. Varius Manx- Małe zaćmienie
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Proponuję na razie zostawić A, B i polecieć z następnymi.
kajman

Post autor: kajman »

bobby-x pisze:Artystów i kapele "mało-trójkowe", "mało-przebojowe" darowabym sobie, np.:
Adamiak, Elżbieta
Rozumiem listę wykonawców, których nie warto zgłaszać, ale absolutnie nie rozumiem obecności w niej pani Eli. To wykonawca bardzo ważny, wręcz kultowy w środowiskach studenckich w l. 70-tych (dodatkowo nagminnie śpiewany na imprezach, rajdach - ówczesne śpiewniki były nią zapchane).
Nie minęło 6 tygodni, a już zamyka się zgłaszanie. Ja zajrzałem tutaj pierwszy raz (przedtem nie miałem czasu no i nie zauważyłem) i chciałbym mieć także możliwość.
ABC jednak pod A bym wpisał. Pod G to na moje mocno naciąGane.
kajman

Neo01 pisze:Jak już tak rozmawiamy, to jeszcze jeden "utwór" mnie razi - "Piosenka góralska" Big Cyca - takie to średnie raczej. Zamiast tego proponowałbym wielki hit początku lat 90-tych - "Ballada o smutnym skinie" - chyba wszyscy pozytywnie kojarzą :)
No akurat z tym się nie zgadzam. Po pierwsze Piosenka góralska była wielkim hitem na LP3, po drugie nigdy nie słyszałem o żadnym Smutnym skinie.
kajman

Ja nie zrażając się tym, że już ponoć nie można zgłaszać propozycji dodam swoje 3 grosze:
Adamiak, Elżbieta - Jesienna zaduma
Utwór absolutnie sztandarowy, pierwszy przebój i wizytówka artystki, grany przez wszystkich, którzy umieli posługiwać się gitarą. Text to piękny wiersz Harasymowicza. Pewnie niektórzy z młodszych forumowiczów kojarzą słowa:
Rzeczywiście tak jak Księżyc, ludzie znają mnie tylko z jednej, jesiennej strony.
Bajm - Żal prostych słów
Wielki hicior Bajmu w roku 1981 (na LP1 u Marka i nie tylko), a zarazem ich chyba najbardziej rockowy utwór. Uważam, że nie zaszkodziłoby jeszcze świetne Małpa i ja, ale tamto to dla mnie oczywistość.
Bemibek - Sprzedaj mnie wiatrowi
Bemibem - Podaruj mi trochę słońca

Dwa absolutne klasyki, szczególnie ten pierwszy (znany także z wersji Niemena). Ten drugi nota bene jest w zestawie do LPMN.
Blackout - Anna
Jest Wyspa, a Anny nie ma? Jak można o czymś takim zapomnieć. To wielki hit lat 60-tych i 70-tych, pierwszy wielki utwór śpiewany przez Stana Borysa (wówczas jeszcze Stanisława Guzka).
Stan Borys z dziwnymi (poza Jaskółką i Spacerem) utworami, ale te najlepsze nie były przebojami, chociaż widziałbym zamiast jednego z tamtych utwór To ziemia. No i oczywiście brakuje mi Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma, ale może to będzie pod Rodowicz (chociaż ona i tak może mieć zbyt duży tłok).
Breakout - Co się stało kwiatom?
Jeden z ich najsłynniejszych i zarazem najdramatyczniejszych bluesów. Absolutnie nie powinien wypaść. Ja raczej usunąłbym Wielki ogień lub Na drugim brzegi tęczy (nic nie ujmując ich klasie).
Wypisałem 6 utworów, które uważam za obowiązkowe. I to nie ze względu na moje preferencje, bo z chęcią bym dorzucił:
Anawa - Nie przerywajcie zabawy (największy ich przebój z Zauchą na wokalu)
Adamiak, Elżbieta - Stało się życie (też przebój)
Bartosiewicz, Edyta - Dziecko
Boom - Miłość (bardzo popularny utwór do wiersza Baczyńskiego)
Bóm Wakacje w Rzymie - Pierwszy lub Dziewiąty
plus wspomnianą Małpę Bajmu, kilka Bem w różnych zestawach, Studnię bez wody Blackoutów, jeszcze z dwa Borysy...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

kajman pisze: Adamiak, Elżbieta - Jesienna zaduma
Bemibem - Podaruj mi trochę słońca[/b]
Blackout - Anna
Te absolutnie tak. Tych Bómów nie znam, EB już ma sporo w zestawie a i tak sobie nie radzą.
kajman

Miszon pisze:
kajman pisze: Adamiak, Elżbieta - Jesienna zaduma
Blackout - Anna
Te absolutnie tak. Tych Bómów nie znam, EB już ma sporo w zestawie a i tak sobie nie radzą.
No cóż, cieszy mnie poparcie. Może się uda, a w przypadku Adamiak będę się cieszył nawet z 1. Co do Bem, to raczej optowałbym za pierwszym, ale skoro jest wsparcie, to może i tak jest lepiej.
Bómy to dwa zupełnie inne zespoły. Boom to zespół piosenki poetyckiej znany właściwie tylko z jednego utworu (chociaż nagrał więcej) pojawiającego się na składankach KrainoŁagodnościowych. No i jeszcze występuje jako chórek śpiewający dwa razy wolniej niż Grechuta refren Godziny miłowania na Magii obłoków.
Bóm Wakacje w Rzymie z tymi utworami było na LP3.
Co do Edyty to wiem, że i tak jest dużo, ale to prywatnie mój absolutny jej numer 1. To tylko takie moje ciche marzenie, ale tylko marzenie.
bjcs

Post autor: bjcs »

Azyl P. - Kara śmierci
Bajm - Małpa i ja
Bajm - Różowa kula
Bank - Powiedz mi coś o sobie
Biliński, Marek - Dom w dolinie mgieł
Budka Suflera - Cień wielkiej góry
Budka Suflera - Cisza jak ta
Budka Suflera - Czas ołowiu
Budka Suflera - Kolęda rozterek
Budka Suflera - Noc komety
Budka Suflera - Ratujmy, co się da
Budka Suflera - To nie tak miało być
adamDD

Post autor: adamDD »

Wiem, że przyjdzie jeszcz czas na literę R, ale mam pewną uwagę co do propozycji Republiki, która mam nadzieję uwżględnicie.
Zasadniczo jestem za pomysłem pewnego ograniczania propozycji poszczególnych wykonawców, tyle, że jest to mało wykonalne (przynajmniej na razie) co do piosenek Republiki.
W I TOP-ie w 100 znalazło sie,aż 8 nagrań Republiki (dużo, może nawet za dużo), ale skoro te wszystkie piosenki były rok temu w 100-ce, to chyba nie wypada wykreślać ich teraz z propozycji. Powinny mieć znowu szanse znalezienia się w 100. Może niektóre z nich wypadną drogą selekcji naturalnej - konkurencja z Moja krwią i Raz na milion lat…
No właśnie tych 2 ostatnich nie było w propozycjach z zeszłego roku, a zdecydowanie powinny sie znaleźć. Myślę, że dla wieli osób, nie tylko fanów Republiki, to 2 wspaniałe nagrania i wielkie przeboje, a w propozycjach z zeszłego TOP-u mogłyby (a nawet powinny) zastąpić Sam na linie i Republikę.
Napisałem juz nawet taka sugestię do Piotrów Stelmacha i Barona

Reasumujac z uwagi na powyższe przynajmniej w tym roku Republika powinna chyba mieć dalej 10 propozycji. Może z czasem mniej (selekcja naturalna)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

adamDD pisze:Wiem, że przyjdzie jeszcz czas na literę R, ale mam pewną uwagę co do propozycji Republiki, która mam nadzieję uwżględnicie.
Ja tu się nie wtrącam w ten wątek, ale raczej trzymajmy się tych literek.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

adamDD pisze:Może niektóre z nich wypadną drogą selekcji naturalnej - konkurencja z Moja krwią i Raz na milion lat…
No właśnie tych 2 ostatnich nie było w propozycjach z zeszłego roku, a zdecydowanie powinny sie znaleźć. Myślę, że dla wieli osób, nie tylko fanów Republiki, to 2 wspaniałe nagrania i wielkie przeboje, a w propozycjach z zeszłego TOP-u mogłyby (a nawet powinny) zastąpić Sam na linie i Republikę.
Zdecydowanie się z tym zgadzam, ale poczekajmy z tym do litery "R".
Awatar użytkownika
bobby-x

bjcs pisze:Azyl P. - Kara śmierci - to jest
Bajmu już nie dopisujemy wiecej
Bajm - Małpa i ja
Bajm - Różowa kula
Bank - Powiedz mi coś o sobie - to jest
Biliński, Marek - Dom w dolinie mgieł - OK dopisane

Budki nie dopisujemy więcej
Budka Suflera - Cień wielkiej góry
Budka Suflera - Cisza jak ta
Budka Suflera - Czas ołowiu
Budka Suflera - Kolęda rozterek
Budka Suflera - Noc komety
Budka Suflera - Ratujmy, co się da
Budka Suflera - To nie tak miało być
Fajnie, że bierzesz udział w zabawie. Czytaj proszę listę utworów już zaproponowanych, jak już coś jest nie pisz tego w swoich propozycjach po raz drugi. Staramy trzymać się też zasady takiej - jeśli dany wykonawca ma juz dużo propozycji staramy się jego oferty nie powiększać, np. Budka. Im wiecej utworów jednego artysty tym mniejsze jego szanse na wejście do setki ponieważ głosy sie bardziej rozkładają.
Awatar użytkownika
bobby-x

abd3mz pisze:Ja tu się nie wtrącam w ten wątek, ale raczej trzymajmy się tych literek.
Szkoda, że sie nie "wtrącasz" czy po prostu brakuje Ci casu, kruca fix?
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 12:12 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bobby-x

kajman pisze:No akurat z tym się nie zgadzam. Po pierwsze Piosenka góralska była wielkim hitem na LP3, po drugie nigdy nie słyszałem o żadnym Smutnym skinie.
Też żal mi było to zamieniać więc dam 4 utwory Bic Cyca i już.
Awatar użytkownika
bobby-x

kajman pisze:Ja nie zrażając się tym, że już ponoć nie można zgłaszać propozycji dodam swoje 3 grosze:
Adamiak, Elżbieta - Jesienna zaduma
Bajm - Żal prostych słów
Bemibek - Sprzedaj mnie wiatrowi
Blackout - Anna
Breakout - Co się stało kwiatom?

Wypisałem 6 utworów, które uważam za obowiązkowe. I to nie ze względu na moje preferencje, bo z chęcią bym dorzucił:
Anawa - Nie przerywajcie zabawy (największy ich przebój z Zauchą na wokalu)
Bartosiewicz, Edyta - Dziecko
Boom - Miłość (bardzo popularny utwór do wiersza Baczyńskiego)
Bóm Wakacje w Rzymie - Pierwszy lub Dziewiąty
plus wspomnianą Małpę Bajmu, kilka Bem w różnych zestawach, Studnię bez wody Blackoutów, jeszcze z dwa Borysy...
Proponuj, proponuj Kajmanie, bardzo dobrze czyta się Twoją argumentację. Po literce Z, zbiorę propozycje w całość i jeszcze przeanalizujemy cały zestaw. Jeśli pozwolisz dopiszę Twoje wygrubione propozycje plus Bóm Wakacje w Rzymie razy 2.
Awatar użytkownika
bobby-x

Na razie nie zaglądam w literkę A, B dopóki nie dojdziemy do literki Z.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

bobby-x pisze:
abd3mz pisze:Ja tu się nie wtrącam w ten wątek, ale raczej trzymajmy się tych literek.
Szkoda, że sie nie "wtrącasz" czy po prostu brakuje Ci casu, kruca fix?
No niestety brakuje...
bjcs

Post autor: bjcs »

Sorry, trochę się zagapiłem i tak na szybko wypisałem swoje propozycje... Ale dobrze jest tak jak jest teraz :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Spojrzałem na swój soundtrack z filmu "Egoiści" i tam jest wyraźnie napisane, że wykonawcami utworu tytułowego są:
Agressiva 69 i Edyta Bartosiewicz (dosłownie tak jest na okładce)
ODPOWIEDZ