Not.73 i nastepne - kto prowadził?
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Not.73 i nastepne - kto prowadził?
Marek Niedźwiecki (tak jest w Archiwum, a i w książce nie ma nazwiska prowadzącego, czyli teoretycznie oznaczałoby to Pana Marka) nie mógł prowadzić notowania 73, bo sam pisze, że był w tym czasie w Bułgarii, a "na liście szalał Roman Rogowiecki". Poza tym w nastepnych notowaniach jest jakies dziwactwo (powrót na listę) dot. posenki "Blue Monday" grupy New Order, co sugeruje, że nie było to jedyne notowanie ze zmianą prowadzącego - najczęsciej wtedy zdarzały się takie pomyłki.
Czyli może ktos pamięta : kto prowadził not 37 i nastepne i ile czasu pan Marek był w Bułgarii?
Czyli może ktos pamięta : kto prowadził not 37 i nastepne i ile czasu pan Marek był w Bułgarii?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Re: Not.73 i nastepne - kto prowadził?
Podłączam się do tej prośby — w istocie jest tutaj sporo niejasności...pbd2 pisze:Czyli może ktos pamięta : kto prowadził not 37 i nastepne i ile czasu pan Marek był w Bułgarii?
-
I jeszcze jedno: jesienią 1984 roku Niedźwiedź przebywał w Indiach, co również szeroko opisuje w ksiązce. Pojechał tam w październiku, był przez cały listopad, wrócił na początku grudnia, czyli teoretycznie wszystkie notowania przynajmniej od 130 do 136 też powinien prowadzić jakiś zastępca. Archiwum LP3 tymczasem podaje, że prowadził je p. Niedźwiecki, zapewne idąc znów za przykładem książki, w której nie ma żadnego nazwiska (czyli w której sam p. Marek zdaje się wierzyć - ? - w to, że prowadził listę bedąc w Indiach - co byłoby chyba nawet możliwe w realiach technicznych XXI wieku, ale 22 lata temu raczej było - w PRL szczególnie - nie do wykonania), oraz stron Programu Trzeciego, które również podają, że te listy prowadził Marek Niedźwiecki, patrz np.
http://www.polskieradio.pl/trojka/lp3/a ... 84/134.htm
i sąsiednie.
A może po prostu zaginęły dane, a sam p. Marek już w roku 1995 nie pamiętał, kto był prowadzącym, i stąd te nieścisłości?
A może ktoś ma nagrania całości którejś z tych list - prowadzący na poczatku chyba się przedstawiali?
Co do nastepnych przypadków nieobecności Niedźwiedzia na Liście, to chyba są one już należycie udokumentowane, przynajmniej takie wrażenie odniosłem czytając ksiązkę, a także wyławiając co nieco z własnej pamięci.
http://www.polskieradio.pl/trojka/lp3/a ... 84/134.htm
i sąsiednie.
A może po prostu zaginęły dane, a sam p. Marek już w roku 1995 nie pamiętał, kto był prowadzącym, i stąd te nieścisłości?
A może ktoś ma nagrania całości którejś z tych list - prowadzący na poczatku chyba się przedstawiali?
Co do nastepnych przypadków nieobecności Niedźwiedzia na Liście, to chyba są one już należycie udokumentowane, przynajmniej takie wrażenie odniosłem czytając ksiązkę, a także wyławiając co nieco z własnej pamięci.
Ostatnio zmieniony ndz paź 15, 2006 5:38 pm przez pbd2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Drobne wyjaśnienie:
Forum to niniejsze miejsce, gdzie dyskutujemy sobie na różne tematy związane z Listą Przebojów Trójki. Chyba masz na myśli Archiwum Listy http://www.lp3.pl (z późniejszym przekierowaniem na aktualny serwer)?pbd2 pisze:(...) Forum tymczasem podaje(...)
-
W książce p. Marek napomknął o tym Zamorskim (bo Niedźwiedź za morzami
) notowaniu 136 ale w zapisie samej listy tego nie uwzględnił - ?), ale o innych nie wspomniał ani słowem. Napisałem maila do samego Zainteresowanego, ale zanim go znajdzie, pewnie minie trochę czasu, a może w ogóle nie znajdzie i nie odpowie, albo nie pamięta, a dokumenty zaginęły...

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Znam ten fakt z autopsji — dlatego bardziej liczę na pamięć Forumowiczów, niż na niepamięć lub jej zaniki w archiwum Redakcji Trójki. Niemniej warto próbować!pbd2 pisze:(...) Napisałem maila do samego Zainteresowanego, ale zanim go znajdzie, pewnie minie trochę czasu, a może w ogóle nie znajdzie i nie odpowie, albo nie pamięta, a dokumenty zaginęły...
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Re: Not.73 i nastepne - kto prowadził?
Z mojej adnotacji wynika, że notowanie 72 prowadził Rogowiecki (i wtedy nastąpił ten dziwny powrót Blue Monday). Wydaje mi się, że taką informację Marek podał w 1988 r., gdy przypominane były notowania sprzed 5 lat. Możliwe, że kilku następnych notowań też nie prowadził Marek, bo zdarzył się tam inny ewenement - powrót utworu Dżemu w not. 75.pbd2 pisze:Marek Niedźwiecki (tak jest w Archiwum, a i w książce nie ma nazwiska prowadzącego, czyli teoretycznie oznaczałoby to Pana Marka) nie mógł prowadzić notowania 73, bo sam pisze, że był w tym czasie w Bułgarii, a "na liście szalał Roman Rogowiecki". Poza tym w nastepnych notowaniach jest jakies dziwactwo (powrót na listę) dot. posenki "Blue Monday" grupy New Order, co sugeruje, że nie było to jedyne notowanie ze zmianą prowadzącego - najczęsciej wtedy zdarzały się takie pomyłki.
-
Tutaj mam tylko jedną informację (prawdopodobnie Marek wspomniał o tym w 1989 r. podczas przypominania starych notowań):pbd2 pisze:I jeszcze jedno: jesienią 1984 roku Niedźwiedź przebywał w Indiach, co również szeroko opisuje w ksiązce. Pojechał tam w październiku, był przez cały listopad, wrócił na początku grudnia, czyli teoretycznie wszystkie notowania przynajmniej od 130 do 136 też powinien prowadzić jakiś zastępca. Archiwum LP3 tymczasem podaje, że prowadził je p. Niedźwiecki.
132 - Roman Rogowiecki
136 - Wojciech Zamorski
137 - Roman Rogowiecki
A z wcześniejszych z 1984 roku:
122 - Roman Rogowiecki
119 - Wojciech Zamorski
117 - Roman Rogowiecki
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Hm... 1/3 się zgadza, 1/3 nie, 1/3 jest nadal niepewna:
117 - Roman Rogowiecki --> Marek Niedźwiecki
119 - Wojciech Zamorski --> ok!
122 - Roman Rogowiecki --> ok!
132 - Roman Rogowiecki --> Marek Niedźwiecki
136 - Wojciech Zamorski --> ??
137 - Roman Rogowiecki --> ??
To na podstawie moich materiałów... ale i tak jest to kolejny krok w ,,śledztwie''!
119 - Wojciech Zamorski --> ok!
122 - Roman Rogowiecki --> ok!
132 - Roman Rogowiecki --> Marek Niedźwiecki
136 - Wojciech Zamorski --> ??
137 - Roman Rogowiecki --> ??
To na podstawie moich materiałów... ale i tak jest to kolejny krok w ,,śledztwie''!
-
Jako kolejny krok w śledztwie:JaceK pisze:Hm... 1/3 się zgadza, 1/3 nie, 1/3 jest nadal niepewna:
http://rapidshare.com/files/17173564/Ro ... 7.rar.html
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No to mamy jakiś dowód, choć w sprzeczności z tym, co ja posiadam -- masz resztę tego nagrania? czy tylko ten krótki fragment? Ciekawe...Robinson pisze:Jako kolejny krok w śledztwie: http://rapidshare.com/files/17173564/Ro ... 7.rar.html
-
OK, wieczorem jak wrócę do domu.JaceK pisze:zapodaj całość...
Na podkładzie Yello - She's got a gunJaceK pisze:to nagranie z okresu, gdy M.N. wspominał archiwalne notowania archiwalne (bodajże na podkładzie ABC, The Look of Love)
Tego nie wiem.JaceK pisze:ciekawie na jakiej podstawie podawał te archiwalne zapisy?
A czemu tak upierasz się przy swojej wersji? Bo zarówno w archiwum Trójki jak i na www.lp3.pl w sumie jest tam przypisany Rogowiecki.
-
Oto całość z mojej kasety, ale już mi się nie chciało odszumiać, bo Audacity mam na innym komputerze:
http://rapidshare.com/files/17223373/117_RoRo.rar.html
http://rapidshare.com/files/17223373/117_RoRo.rar.html
Na kopiach oryginalnych notowań z Trójki przy każdym notowaniu wpisany jest prowadzący, lecz nie ma takiego wpisu w ciągu notowań odpbd2 pisze:jesienią 1984 roku Niedźwiedź przebywał w Indiach, co również szeroko opisuje w ksiązce. Pojechał tam w październiku, był przez cały listopad, wrócił na początku grudnia, czyli teoretycznie wszystkie notowania przynajmniej od 130 do 136 też powinien prowadzić jakiś zastępca.
132 z 27.10.84 do not. 137 z 01.12.84, co istotnie potwierdzałoby fakt, że Marka nie było w tym czasie. Jak już wcześniej wspominałem w tym dziale, w temacie "prowadzący", kopia not. 132 oprócz zapisu notowania zawiera dużo adnotacji wykonanych odręcznie. TO NIE JEST PISMO M.N.
To jakiś(?) zastępca naniósł owe adnotacje w czasie prowadzenia listy, bądż na krótko przed emisją, gdy się do niej przygotowywał. Na kopii notowania 136 jest tylko w wyrażny sposób zaznaczona pierwsza trójka,
a pozostałe z w/wspomnianych nie posiadają żadnych dopisków.
Archiwum Trójki nie posiada już po prostu żadnych innych materiałów ponad to, co ja otrzymałem od nich. Marek natomiast lubi dokumentować wszystko w swoich zapiskach, lecz one (jeśli takie istnieją) przedstawiają to, co robił w Indiach w tym czasie, a nie to co działo się w Warszawie przy Myśliwieckiej. Stąd też niejasności tych nie wyjaśnia Jego książka.pbd2 pisze:Archiwum LP3 tymczasem podaje, żeprowadził je p. Niedżwiecki, zapewne idąc znów za przykładem książki, w której nie ma żadnego nazwiska
Gdyby ktoś miał takie nagrania na tym forum, to pewnie by dał znać. Może ktoś dołączy niebawem i zaskoczy nas czymś podobnym. Ja jednak myślę, że w Trójce jest wiele nagrań listy z tamtych lat. Brak natomiast odpowiedniej osoby, która by się zajęła ich odszukaniem i ustaleniem wielu nieścisłości.pbd2 pisze:A może ktoś ma nagrania całości którejś z tych list - prowadzący na poczatku chyba się przedstawiali?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Nie upieram się... tylko poddaję w wątpliwość, z racji sprzecznych dowodów jakie posiadamy. A wpis na www.lp3.pl, jam (nie chwaląc się!) uczynił... a to wcale nie jest koronnym argumentem.Robinson pisze:A czemu tak upierasz się przy swojej wersji? Bo zarówno w archiwum Trójki jak i na www.lp3.pl w sumie jest tam przypisany Rogowiecki.
-
Oczywiście wiem, że to Ty.JaceK pisze:A wpis na www.lp3.pl, jam (nie chwaląc się!) uczynił... a to wcale nie jest koronnym argumentem.
Ale znając Twoją często uzasadnioną podejrzliwość przy nanoszeniu niepewnych informacji, zdziwiło mnie, że kiedyś musiałeś mieć mniej wątpliwości lub jakiś napad ustępliwości

-
Jeśli to nie jest ściśle tajne, to może wrzuciłbyś gdzieś przykładowe skany takich roboczych wersji listy. Dla mnie to rarytas. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Myślę też, że gdybyś takie skany podesłał też Jackowi, to może umieściłby to gdzieś w nowo powstającej bazie.HERMMAN pisze: Archiwum Trójki nie posiada już po prostu żadnych innych materiałów ponad to, co ja otrzymałem od nich. Marek natomiast lubi dokumentować wszystko w swoich zapiskach, lecz one (jeśli takie istnieją) przedstawiają to, co robił w Indiach w tym czasie, a nie to co działo się w Warszawie przy Myśliwieckiej. Stąd też niejasności tych nie wyjaśnia Jego książka.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
A co miałem zostawić puste miejsce? trzy pytajniki ??? żeby się bardziej rzucały w oczy?Robinson pisze:Ale znając Twoją często uzasadnioną podejrzliwość przy nanoszeniu niepewnych informacji, zdziwiło mnie, że kiedyś musiałeś mieć mniej wątpliwości lub jakiś napad ustępliwościskoro jednak zdecydowałeś się kiedyś na wpisanie tam Rogowieckiego.

-
Tak, zauważyłem. Przez ostatnie kilka tygodni dość dogłębnie przeczesałem dział "Poprawki do archiwum" i tam gdzie coś wiem to wpisałem swoją wersję.JaceK pisze:Zauważ, że niektóre wątpliwości sam wywlekam na światło dzienne, i staram się pozyskać wszelkie możliwe informacje. Chyba nigdy nie wystąpiłem tutaj jako ,,jedyny nieomylny''?
W moim powyższym poście nie było ani krzty krytyki pod Twoim adresem.
Pozdrawiam