Co do piosenki "W 40 dni dookoła świata"...
Co do piosenki "W 40 dni dookoła świata"...
......którz jak wiadomo jest jedną z piosenek, które wróciły na listę trójki.
Chodzi mi konkretnie o nazwę zespołu, gdyż pierwotnie zespół Papa Dance nazywał się "Papa Doc" i piosenkę tę pierwszy raz usłyszałem w ówczesnym programie "Przeboje dwójki" lub w "Wideotece" właśnie pod tą drugą nazwą.
Do czego zmierzam, że o ile mnie pamięć nie myli to pierwszy swój pobyt na LP3 piosenka ta zanotowała chyba jeszcze pod starą nazwą. Natomiast to, że wróciła pan Marek tłumaczył nową nazwą zespołu i stąd ten wyjątek. No ale może się mylę. Swoich karteczek z tamtego okresu nie zachowałem, więc na 100% nie jestem pewien, ale może ktoś inny?
Co do pierwotnej nazwy zespołu http://www.papadance.nazwa.pl/historia.php
Chodzi mi konkretnie o nazwę zespołu, gdyż pierwotnie zespół Papa Dance nazywał się "Papa Doc" i piosenkę tę pierwszy raz usłyszałem w ówczesnym programie "Przeboje dwójki" lub w "Wideotece" właśnie pod tą drugą nazwą.
Do czego zmierzam, że o ile mnie pamięć nie myli to pierwszy swój pobyt na LP3 piosenka ta zanotowała chyba jeszcze pod starą nazwą. Natomiast to, że wróciła pan Marek tłumaczył nową nazwą zespołu i stąd ten wyjątek. No ale może się mylę. Swoich karteczek z tamtego okresu nie zachowałem, więc na 100% nie jestem pewien, ale może ktoś inny?
Co do pierwotnej nazwy zespołu http://www.papadance.nazwa.pl/historia.php
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Re: Co do piosenki "W 40 dni dookoła świata"...
ta kwestia już gdzieś przy była roztrząsana... nie pamiętam, czy na Forum, czy w prywatnej korespondencji — pamiętam tylko jej autora i jego oburzenie co do watpliwej poprawności zapisów w Archiwum. Jest w istocie problem nie tylko z tym zespołem. ,,WooWoo'' też kiedyś pisało się inaczej!Gary pisze:Chodzi mi konkretnie o nazwę zespołu, gdyż pierwotnie zespół Papa Dance nazywał się "Papa Doc" (...)
Dzięki za stosowny URL. Liczę, że za jakiś czas Archiwum bedzie na tyle poprawione, że wszelkiego tego typu nieścisłości będą usunięte i odpowiednio udokumentowane/opisane.
Szczerze mówiąc też tak myślałem do wczoraj.trzpaw pisze:Pamiętam ten debiut, nawet myślałem, że była to grupa Papa Dog, niestety, nie udało się tego sprawdzić
To nie byłem ja, bowiem uważam, że robisz tu świetną robotę. A przypomniałem sobie o tej historii jak mi wyskoczyły ciekawostki o liście dotyczące powrotów.JaceK pisze:ta kwestia już gdzieś przy była roztrząsana... nie pamiętam, czy na Forum, czy w prywatnej korespondencji — pamiętam tylko jej autora i jego oburzenie co do watpliwej poprawności zapisów w Archiwum
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Papa Doc by to pseudonim ówczesnego konstytucyjnie dożywotniego (!) prezydenta Haiti, Jeana - Claude'a Duvaliera. Nazwę zmieniono na polecenie cenzury - Duvalier chodził w mundurze i zdaje się miał nawet ciemne okulary, co czyniło go złośliwie podobnym do ówczesnego dyktatora PRL... Gdyby zespół nie posłuchał, pewnie nie miałby wstępu do radia (czyli praktycznie przestałby istnieć, bo do Jarocina się przecież nie nadawał). Pan Marek z kolei nie mógł wprost powiedzieć, o co chodzi, bo również podlegał cenzurze, więc wymyślał jakieś okrężne tłumaczenia. Sprawa musiała być poważna, bo nie pozwolono nawet na zagranie werbelków z "To tylko tango" Maanamu, które zwykle reprezentowały na liście zakazane piosenki (cenzura nieraz czasowo zakazywała coś grać, a później odwieszała zakaz - najwyraźniej udało się Trójce dojść do jakiegoś kompromisu i puszczała wtedy te werbelki, władzom też zależało na istnieniu pewnego wentylu bezpieczeństwa, lepiej niech sobie społeczeństwo posłucha czasem czegoś nie do końca prawomyślnego, a jak już nie da rady, to chociaż tych werbelków, niż gdyby się miało tego domagać na ulicy). W przypadku Papy Doca najwyraźniej ktoś na górze dobrze dopilnował, żeby piosenka wyleciała z listy w ogóle, aż do momentu zmiany nazwy grupy.
A propos cenzury: do dziś się dziwię, że swego czasu dopuścili na antenę"Dziwny jest ten świat" Niemena - utwór, który w jakimś sensie przygotował na polskim gruncie wybuch rewolty 1968 roku...
A propos cenzury: do dziś się dziwię, że swego czasu dopuścili na antenę"Dziwny jest ten świat" Niemena - utwór, który w jakimś sensie przygotował na polskim gruncie wybuch rewolty 1968 roku...
Ostatnio zmieniony sob paź 14, 2006 4:18 pm przez pbd2, łącznie zmieniany 1 raz.
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Pamiętasz Jacku jak mówiłeś mi na zlocie, że juz prawie wszystko miałeś przygotowane, wyprostowane, tylko kliknąć Enter i cały świat zobaczy nową odsłonę archiwum. "A tu zjawił sie Bobby i wiele rzeczy przewrócił Mi w głowie". Tak mówiłeś w sobotę 23 września. To pewnie ja trochę namąciłem Ci w głowie na forum i w prywatnej korespondencji. Przepraszam ale to dla dobra? ludzkości i młodszych słuchaczy. Oczywiście potwierdzam, że robisz świetną robotę.
Co do UWAGA! "PAPA DOCK" a nie PAPA DOC faktycznie utwór "w 40 dni ..." debiutował w 132? jak dobrze pamiętam, wypadł a znowu zadebiutował w 135 (nie wrócił jako powrót) jako PAPA DANCE.
Jest to ten sam utwór w 132 i 135 not więc niby u mnie powinien być jako powrót ale ze względu na zmianę nazwy zespołu (i te siermiężne komunistyczne czasy) o których pisze PBD2 i dyktatorze z południowej (środkowej) ameryki jako jedyny wyjątek traktuję jako nowość.
Pozdrawiam Maanamowe Werbelki o których rozmawialiśmy na zlocie, Leszka No. i zlotowiczów oczywiście.
bobby
Co do UWAGA! "PAPA DOCK" a nie PAPA DOC faktycznie utwór "w 40 dni ..." debiutował w 132? jak dobrze pamiętam, wypadł a znowu zadebiutował w 135 (nie wrócił jako powrót) jako PAPA DANCE.
Jest to ten sam utwór w 132 i 135 not więc niby u mnie powinien być jako powrót ale ze względu na zmianę nazwy zespołu (i te siermiężne komunistyczne czasy) o których pisze PBD2 i dyktatorze z południowej (środkowej) ameryki jako jedyny wyjątek traktuję jako nowość.
Pozdrawiam Maanamowe Werbelki o których rozmawialiśmy na zlocie, Leszka No. i zlotowiczów oczywiście.
bobby
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Masz Jacku na myśli Voo Voo czy WooBooDoo ??? Co do Voo Voo to pierwsze trzy? utwory, jak dobrze pamiętam, występowały pod nazwą WuWu.JaceK pisze:Gary pisze:Jest w istocie problem nie tylko z tym zespołem. ,,WooWoo'' też kiedyś pisało się inaczej!
Dzięki za stosowny URL. Liczę, że za jakiś czas Archiwum bedzie na tyle poprawione, że wszelkiego tego typu nieścisłości będą usunięte i odpowiednio udokumentowane/opisane.
pozdr bobby
Jeśli chodzi o WuWu to taka pisownia widniała przy trzech pierwszych utworach zespołu na liście: Faz, Fa i Faza. Tak pisała też prasa o tym zespole wiosną 1985 r. /m.in. Non Stop/. Latem 1985 r. zespół rozpoczął nagrywanie debiutanckiej płyty, która była już sygnowana nazwą VooVoo. Już pierwszy utwórz z tej płyty, jaki pojawił się na Liście /F-1/ był tak podpisany.
Przy okazji informacja dla kolekcjonerów Trójkowych utworów. Wspomniane trzy pierwsze utwory to utwory radiowe, nigdy nigdzie do dziś nieopublikowane, ani w wersji winylowej, ani CD. Absolutne rarytasy. Utwory Faz i Faza były na debiutanckiej płycie, w nieznacznie, ale jednak innych, nagranych na nowo wersjach.
Przy okazji informacja dla kolekcjonerów Trójkowych utworów. Wspomniane trzy pierwsze utwory to utwory radiowe, nigdy nigdzie do dziś nieopublikowane, ani w wersji winylowej, ani CD. Absolutne rarytasy. Utwory Faz i Faza były na debiutanckiej płycie, w nieznacznie, ale jednak innych, nagranych na nowo wersjach.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Nie, nie mam na myśli WooBooDoobobby-x pisze:Masz Jacku na myśli Voo Voo czy WooBooDoo ??? pozdr bobby
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Moim skromnym zdaniem, należałoby zostawić wpis taki jak jest obecnie (Papa Dance), a w komentarzach (chwilowo w pamięci, ale będzie coś takiego przy każdym utworze i zespole) trzeba umieścić pełną historię tejże zamiany.jarek pisze:Piosenka ta sama,zespol rowniez,ale pod inna nazwa,wiec mial prawo powrocic na liste.
Wprowadzenie takiej modyfikacji bezpośrednio w Archiwum jest możliwe, aczkolwiek komplikuje dotychczasową strukturę bazy. Jeśli występuje więcej takich wyjątków, i konieczne są kolejne zmiany — należy rozważyć taką ewentualność. Dla pojedynczego wyjątku nie warto przerabiać kolejny raz samej bazy. Pojedynczy wpis komentarza powinien wystarczyć.
Jest to kwestia techniczna, więc w zasadzie off-topic do tego działu, czy też tematu tego postu. Oczekuję sugestii, jakie rozwiązanie będzie bardziej ,,podchodzące'' dla przecietnego, nieobznajomionego z anomaliami Listy, młodego użytkownika. Starzy wyjadacze będą wiedzieli o co chodzi, aczkolwiek wskazywać mogą chroniczny błąd w Archiwum...