Komentarze do 15. Topu Wszechczasów (31.12.2008-02.01.2009)

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
marsiv

Re: Komentarze do 15. Topu Wszechczasów (31.12.2008-02.01.2009)

Post autor: marsiv »

dzieki za wszystko ido jutra
mrsap
Kontakt:

Post autor: mrsap »

ksch pisze:Po "Stairway To Heaven" chciałem posłuchać czegoś, co nie brzmiałoby źle po TAKIM poprzedniku. Mój wybór padł na grupę Hurt i "Summers Lost"... Brzmi godnie. Naprawdę dobrze. Może nawet lepiej niż dobrze... Wyrasta mi na utwór wszechczasów - już drugi odkryty przeze mnie w 2008 /po "Many Shades of Black"/ !
Ja na razie "Many Shades Of Black" nie widziałbym wśród najlepszych utworów wszechczasów. "Summers Lost" jak najbardziej. Do mojego kanonu po tym roku dołączyły jeszcze trzy utwory wydane w roku 2007: "Pioneer To The Falls" Interpol, "Alone With The Sea" Hurt i "A Little Piece Of Heaven" Avenged Sevenfold. Blisko jest też "The Day That Never Comes".
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

hullabaloo pisze:Wiecie co, szkoda mi Perfectu bo niby legenda, a sami nie wiedzą kiedy "zejść z barykady" i się za przeproszeniem szmacą na Sylwestrach z jedynką, i jakiś głupawych festiwalach. :?
za przeproszeniem robią to bez Hołdysa, a Perfect bez Hołdysa to jednak nie jest Perfect prawdziwy ...
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Bodeczek pisze: za przeproszeniem robią to bez Hołdysa, a Perfect bez Hołdysa to jednak nie jest Perfect prawdziwy ...
BZDURA. To po prostu Perfect inny. I tyle.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

A ja sobie wysłuchałem listy Niedźwiedzia. Tam był "Wishe You Were Here" więc też trochę topowo :wink:
herMMan

Post autor: herMMan »

Ojjjjj! Ale naklikaliście! Już dziś tego nie dam rady przeczytać. Dzisiejszą część Topu musiałem niestety wysłuchać w pracy, ale też smakowało - choć już nie tak jak w swoim domu, przy własnym radyjku. :(
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Na stronach Trojki jest juz od pewnego czasu dostepne notowanie XV Topu. Cala setka. Prezentacja tych danych oraz mnogosc informacji tam zawartych jest naprawde powalajaca z nog. Musicie to zobaczyc koniecznie!

Postaraly sie chlopaki, nie ma co.
opiłek żelaza

Post autor: opiłek żelaza »

Piotr pisze:Na stronach Trojki jest juz od pewnego czasu dostepne notowanie XV Topu. Cala setka. Prezentacja tych danych oraz mnogosc informacji tam zawartych jest naprawde powalajaca z nog. Musicie to zobaczyc koniecznie!
:wink:

STRASZNE TO JEST :!: Tyle to ja mogę mieć w notatniku jak bym sobie sam zapisywał. Jak to się dzieje, że te trójkowe strony są takie okropnie nie profesjonalne :?: Toż już Złote Przeboje mają to jakoś ładniej i plastyczniej zrobione.

Ale nie narzekajmy. Cieszmy się że w ogóle ktoś coś wpisał w kilka godzin po zakończeniu notowania. Notowania Polskiego Topu nie mogę znaleźć do tej pory...
Myślę, że redaktor który to wpisywał (pewnie Baron) nie miał zbyt wielkiego wpływu na kształt i obraz tej strony, więc zrobił co mógł...
Strona Trójki - w przeciwieństwie do np. Dwójki - wymaga generalnej przebudowy, przewietrzenia i napisania od podstaw. A forum do przebudowy całe, nie tylko Trójki.
Może napiszemy wreszcie jakąś wspólną petycję do szefostwa, jeśli jest w ogóle takowe i coś może się zmieni wreszcie... :?:
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Wyniki Polskiego Topu znajdziesz tutaj.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Nie wiem Piotrze czemu ma służyć Twój powyższy post. Wiesz, przecież (chyba wiesz?) jaka sytuacja jest w publicznym Polskim Radio Programie Trzecim. Więc:
1. [ do opiłka] Balonik nie wpisywał tych danych - ma kaziów od tego, ewentualnie informatyka.
2. nie wiem czemu nie widzicie pozytywnej strony tego całego wpisu topu, czy nie lepiej aby pokazał się jakikolwiek wpis Topu nr 15 godzinę? po zakończeniu audycji (widziałem o 23:00) zamiast czekać do poniedziałku lub dłużej na lepszy?
3. dobrze wiesz Piotrze, że podstrona Topu jest malutką cząstką dużej całości, jest ograniczenie menu po lewej i po prawej stronie więc graficznie Top nie będzie wyglądał lepiej nawet jak będzie wpisany z pełnymi danymi bo 3 kolumny z lewej, tytuł - wykonawca, rok i 13 kolumn z prawej nie zmieści się w tych ograniczeniach.
4. napiszesz, że można zrobić nową podstronę do Topu lepiej rozplanowaną graficznie - tylko trzeba komuś za to zapłacić, nikt za frajer nie będzie tego robił.
5. [do opiłka zelaza] Złote Przeboje mają to do dupy zrobione bo z Flashem nic sie nie da zrobić, ani zapisać , ani skopiować, ani nic, tylko pooglądać.
6. [do opiłka zelaza] petycje mozesz pisać - tylko nic ona nie da ponieważ:
a) jest to publiczne radio
b) nawet gdyby odniosło by to skutek to informatykowi trzeba płacić
c) jeśli informatyk ma zbyt dużo pracy, trzeba zatrudnić następnego, też mu trzeba płacić.
d) skąd brać kasiorę na płace? - z abonamentu? Płacicie? a może trzeba skomercjalizować Trójkę i oprócz zmiany muzyki zmienić zasady głosowania np, na Listę Trójki? Nie ma to jak SMS-y, prawda? Głosowanie na LP3 przez SMS-y, skoro można zebrać sto kilkadziesiąt tysięcy na charytatywną akcję rodzinnych domów dziecka to czemu nie na poprawę wyglądu listy i Topu? Tego chcecie?
7. dobrze wiesz Piotrze, że oprócz kasiory potrzeba jeszcze troszkę zakręcenia w temacie Topu i LP3, dobrze wiesz, że u Ciebie i u Jacka takie zjawisko występuje a u pracowników Trójkowych nie, bo jest to ich praca a nie hobby więc znowu nie rozumiem czemu krytykujecie.

8. czemu u Jacka w bazie są błędy np w 14-tym topie powtórzone pozycje nr 27 i 34, tego nie rozumiem skoro wszystko robicie w super programach, korzystając z super baz danych? Nie wytykam błędu, tylko tak nadmieniam.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Ja wracam po wczorajszym zanurzeniu się w muzyce, jak pisałem wczesniej - nie chciałem psuć sobie słuchania pisaniem i czytaniem. I tak wpisywałem wyniki do zeszytu, grałem na gitarze niektóre kawałki, a te nie do zagrania (np. Child in time) "wybębniałem" :).
Wyniki czołówki mocno zaskakujące. Mam na myśli wysokie pozycje Purpli i Crimsonów. Zastanawiam się nawet, czy to nie wynik rozszerzenia zestawu i tego, że ci którzy głosowali na ich rywali tym razem częściowo przerzucili się na inne kawałki. Ale ogólnie pierwsza piątka super, bo pierwszy kawałek odstający od poziomu czołowej 15-ki był dopiero na szóstym. Chyba zresztą jedyny taki. Zaskakują in minus wyniki Queen i Guns'n'Roses, szczególnie to drugie wydawało się mocno pójść do góry (podobnie jak Metallica), a tu nic z tego. Z kolei dobrymi wynikami zaskoczyły Czesław Niemen (Bem :shock: ), Black Sabbath i Led Zeppelin, który wydawało się, że już zeszły rok miał bardzo dobry. Sporo powrotów (i to tych dobrych!) i nowości. Sporo także powrotów i nowości w 50-ce.
Pożegnały nas też utwory, które zawsze były w Topie - np. Summertime i Everybody hurts (niestety sam przyłożyłem rękę, w 1996 u mnie na drugim, a teraz nie dostało głosu), niektóre po raz pierwszy spadły z czołowej 50-ki (Zombie :(, Polska, Angie :shock: , Show must go on :shock: ).

Czy można liczyć na listę spadków poza setkę?

I jeszcze coś:
czy można liczyć na nagranie dzisiejszego "suplementu do Topu", czyli audycji Myśliwiecka 3/5/7 ? Będę BARDZO wdzięczny, bo ja do 17 w pracy.
Pooh

Post autor: Pooh »

Witam!
No i po wszystkim. Czy ten Top byl lepszy czy nie, czas pokaze. Jak to u nas mowia: na smak i kolor nie ma przyjaciela. Dla mnie niektore piosenki nie powinni tu sie znales'c', a niektorych zabraklo. Takie jest zycie. Ale ja nie o tym. Chcial bym gdzies' zobaczyc' cale zestawienie TOP'u, a nie tylko piersza setke. Miejsce, tak dla przykladu, 200. Marzenie scietej glowy :)
Ale nic to, mam nadzieje ze "jeszcze bedzie przepieknie, jeszcze bedzie wspanialej". Do nastempnego TOP''u!

p.s. przepraszam za bledy, mieskam na Ukrainie.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

bobby-x pisze:8. czemu u Jacka w bazie są błędy np w 14-tym topie powtórzone pozycje nr 27 i 34, tego nie rozumiem skoro wszystko robicie w super programach, korzystając z super baz danych? Nie wytykam błędu, tylko tak nadmieniam.
Robercie!
Lubisz przyłożyć, to fakt, ale... kiedy ostatnio sprawdzałeś te błędy? Są już poprawione, i nic tutaj nie mają do rzeczy super-bazy, tylko ludzka ułomność, zwykła pomyłka... Ja się nie kreuję na nieomylnego...

Pomyślności w kolejnym roku współpracy!

PS. ten błąd nie był tylko w 14 zestawieniu, ale we wszystkich przypadkach U2 — With or Without You oraz MYSLOVITZ — Długość dźwięku samotności.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

bobby-x pisze:Nie wiem Piotrze czemu ma służyć Twój powyższy post. Wiesz, przecież (chyba wiesz?) jaka sytuacja jest w publicznym Polskim Radio Programie Trzecim. Więc:
Wiem i to lepiej niz ci sie wydaje. Taki dzial istnieje - chyba Nowe Media sie nazywa. I tam ludzie maja placone m.in. za to, zeby robic to co im kaza i dotyczy to tez udostepniania wynikow w odpowiedniej formie, a nie w postaci litego tekstu z pogrubionymi miejscami modulo 10. No ale jak sie zatrudnia mlokosow bez doswiadczenia to wybacz. Wyglada to wlasnie tak jak wyglada. Ostatnie archiwum Topow, ktore wisialo na stronach Trojki bylo przekopiowane od Jacka. Tylko style zmienili i dopasowali do wymiarow.

A kase to bardzo latwo mozna znalezc. Wystarczy polowe zarzadu i kierownictwa wywalic na... bez kilkuset tysiecznych odpraw i momentalnie kondycja finansowa oraz image firmy (dotyczy to rowniez stron) sie zmieni na lepsze.
opiłek żelaza

Do Bobby-X:
1. Jeśli chodzi o mnie to gdzieś tam napisałem, żebyśmy się cieszyli, że w ogóle coś jest już w kilka godzin po...
2. Ja mógłbym za darmo zrobić :) w wolnej chwili...
3. Jakoś TVP też jest publiczna, i ma o niebo lepszą stronę od PR. Są wady i uniedogodnienia i to bardzo dużo, ale sprawy o których tu mówimy są jakoś sensownie tam rozwiązane. Choćby ramówka. Kiedyś ban Wojd (Wojciceh Dorosz - webmaster w Trójce) odpisał mi, na trójkowym forum, że ramówka Trójki się szybko zmienia i trudno w ostatniej chwili zmienić pewne rzeczy.. (jakoś tak, nie pamiętam). No brak mi słów... Jak to się zmienia szybko ramówka?? :know:
4. Jeśli się komuś płaci (nie wiem ile, rzecz jasna) to niech coś do licha robi... Albo się niech go wyrzuci. Przyjdzie inny, lepszy z pasją. Co za problem zwolnić kogoś za brak ochoty do pracy. Zmieniły się czasy...
5. Wiadomo, że petycje nie do Skowrońskiego, tylko gdzieś wyżej do PR, do jakiegoś działu odpowiedzialnego za promocję, itp.
6. Nie wydaje mi się żeby informatyk miał tam dużo pracy. No bo co niby jest tam do roboty. Tzn. jest, ale skoro skutków nie widać...
7. Tak. Trzeba być zakręconym w temacie - zgadzam się z Tobą :) Goście którzy się pewnie tym wszystkim zajmują w Trójce, pewnie jej nawet nie słuchają, tylko jakiegoś RMF pewnie i przez myśl im nie przejdzie by coś ulepszyć w Trójce... :cry:

EDIT: 8. Noi sprawa forum jeszcze. Nie znam się i nie wiem, dlaczego zwykle fora internetowe wyglądają tak jak to, na którym rozmawiamy teraz, czyli praktycznie i w porządku. Ale myślę, że można by też coś takiego wprowadzić do forum Polskiego Radia. No chyba, że takie fora to mogą funkcjonować w prywatnych forach (?). Nie wiem. Nie siedzę w temacie... Mówiąc szczerze to nie wiem na jakim jestem teraz forum, ale podejrzewam, że właśnie na takim... no... jakby to powiedzieć... prywatnym :?: (na co wskazuje podtytuł strony) :wink:

:wink:
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

STOP
polemiki off-topic proszę przełożyć do innego wątku, nie kontunuować tutaj.

W tym miejscu proszę o komentarze merytoryczne (czyt: muzyczne) do 15 Trójkowego Topu... inaczej zamykamy wątek!
Mazi

Post autor: Mazi »

Witam,

Bo to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że nie będzie on offem od razu. W każdym razie, czy można u któregoś z "chomikofanów" odsłuchać listy ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

A ja merytorycznie:

zastanawiam się, któryż to utwór z zestawu jako jedyny nie dostał głosu? :?:

mam nadzieję, że dowiem się o tym dzisiaj u Stelmacha (jeśli ktoś mi to nagra ;) ).
prz_rulez
Kontakt:

bobby-x pisze:4. napiszesz, że można zrobić nową podstronę do Topu lepiej rozplanowaną graficznie - tylko trzeba komuś za to zapłacić, nikt za frajer nie będzie tego robił.
Jakby pojawiło się na antenie ogłoszenie, że potrzebny jest ktoś, kto zrobi stronę za friko, na pewno by się znalazł :lol:

Teraz takie moje małe przemyślenia po 3 dniach topu

1. Do wszystkich, którzy mają mieszane (albo i gorsze) uczucia co do "Leszka Żukowskiego", to polecam zrobić sobie małą wizualizację ;) Wyobraźcie sobie człowieka z tego utworu, z jego całym bólem, żalem i innymi silnymi emocjami... a jestem pewien, że przynajmniej spojrzycie na ten utwór nieco inaczej :)

2. Nie zabraniajmy pojawiania się świeżych utworów. To przecież głos nowego pokolenia. A może dla nowego pokolenia Coma jest ważniejsza od jakiegoś tam King Crimson czy Procol Harum (to tylko przykłady)? Nie pojawianie się Lao Che, Comy czy nawet Nelly Furtado to tak jak stwierdzenie "wasze utwory są niczym". To na pewno nie zachęci młodych słuchaczy do topu i nie będą czekać parę lat, aż te utwory wejdą (lub nie)...

3. Nie rozumiem tak ostrej krytyki "Another Brick In The Wall". A przecież to niezaprzeczalnie utwór kultowy. Ludzie mogą nie znać "Brothers In Arms", "Stairway To Heaven", "Child In Time"... ale frazę "We don't need no education" zna niemal każdy! I choć słowa tego utworu zostały przez lata trochę wypaczone, to zwracają uwagę na to, że lata szkolne często wcale nie są sielanką i dzieje się tam wiele niesprawiedliwości (i mam tu na myśli obie strony barykady, i nauczycieli, i samych uczniów). Wydaje mi się, że nie tylko gitarowe riffy liczą się w muzyce, ale mogę się mylić...

4. Mam wrażenie, że niektórzy uważają się za muzyczną wyrocznię. Oczywiście, każdy ma inny gust, ale... Ja na przykład jestem w stanie docenić chociażby "Shine On You...", chociaż zasypiam przy tym, ale rozumiem, że komuś podoba się instrumentarium czy też ma jakieś wspomnienia związane z tym utworem... Część z forumowiczów od razu stwierdza, że (przykład) King Crimson jest niezaprzeczalnie świetne, a Feel jest niezaprzeczalnym shitem. Nie będę ukrywać, że takie podejście mnie bardzo denerwuje... Spróbujmy docenić choć trochę i jednych i drugich. Przecież dla wszystkich znajdzie się miejsce :)

Domyślam się, że dla niektórych moje spostrzeżenia będą bardzo kontrowersyjne, ale cóż...
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Jeszcze słówko Jacku.
Zamiast zamykać temat proponowałbym usunąć z tej strony posty Piotra i moje jeśli TWC nr 15 ma być nadal świętem !
Nie mam zamiaru Jacku "przykładać Ci" bo wiem, że dużo czasu zajmuje Ci praca nad bazą. Nie zauważyłem, że błąd był skopiowany z poprzednich topów co do tych dwóch wykonawców. Zaglądałem tam przed 31 grudnia. Dobrze, że poprawiasz, dobrze, że pracujesz nad bazą, tylko chylić czoła. Tyle w temacie.

Wiesz, Piotrze jaka jest różnica między mną i Tobą. Ja jeśli mam trochę zastrzeżeń co do ostatniego Topu do Radia Piotrków (a mam !!!), nie piszę o tym publicznie na forum (napisałem maile redaktorom). Czemu? Przez Szacunek dla Panów Piotrów. Ktoś pisał chyba w tym temacie jakoś na początku, że ma być to Święto Muzyki i tak było przez 165 stron tego wątku dopóki nie napisałeś ...
Piotr pisze:Na stronach Trojki jest juz od pewnego czasu dostepne notowanie XV Topu. Cala setka. Prezentacja tych danych oraz mnogosc informacji tam zawartych jest naprawde powalajaca z nog. Musicie to zobaczyc koniecznie!

"Chłopaków" można odczytać w dwojaki sposób:
1. Chłopaków czyli informatyków, którzy nie włożyli w to wysiłku
2. ale też Chłopaków jako Radio Piotrków ponieważ to Oni nie postarali się aby przypilnować informatyków lub nie poszli wyżej a góra nie nakazała wpisania wyników topu informatykom w formie bardziej przystępnej. Więc według drugiej interpretacji winni są Piotr Stelmach, Piotr Metz i Piotr Baron. Więc proszę Piotrze zastanów się najpierw zanim coś takiego napiszesz po raz drugi. Koniec w tej sprawie.

Co do samego Topu nr 15 Piotr Metz bardzo mi się podobał, zagadał leciutko tylko 2-3 początki, Piotr Baron też był bardzo mocno skupiony, wszystko zagrał w całości i te ciekawostki o płytach ich czasach, bardzo mi się podobało.

Co jeszcze:
- cieszę sie, że na stronach forum pojawiły się nowe osoby, których zupełnie nie kojarzę, nie wiem czy to tylko na okoliczność Topu czy zostaną na dłużej?
- podobał mi się debiut na 45 pozycji - nareszcie bardzo dobry utwór Metalliki
- zdziowiony byłem Comą ale to dobrze poznam w końcu cały album?
- jeszcze bardziej podobał mi się numer jeden - ale w podsumowaniu ogólnym i tak przegrywa z Brothers In Arms i pewnie ich nie dogoni, cztery razy musiał by być wyżej niż Dire Straits
- ale najbardziej cieszy mnie wypadnięcie Pink Floyd z pierwszej piątki pierwszy raz od ośmiu lat !! Lubię czasem posłuchać PF ale jest ich za dużo w Topie.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

prz_rulez pisze: 1. Do wszystkich, którzy mają mieszane (albo i gorsze) uczucia co do "Leszka Żukowskiego", to polecam zrobić sobie małą wizualizację ;) Wyobraźcie sobie człowieka z tego utworu, z jego całym bólem, żalem i innymi silnymi emocjami... a jestem pewien, że przynajmniej spojrzycie na ten utwór nieco inaczej :)
Polecam też teledysk. Też poraża.
prz_rulez pisze:2. Nie zabraniajmy pojawiania się świeżych utworów. To przecież głos nowego pokolenia. A może dla nowego pokolenia Coma jest ważniejsza od jakiegoś tam King Crimson czy Procol Harum (to tylko przykłady)? Nie pojawianie się Lao Che, Comy czy nawet Nelly Furtado to tak jak stwierdzenie "wasze utwory są niczym". To na pewno nie zachęci młodych słuchaczy do topu i nie będą czekać parę lat, aż te utwory wejdą (lub nie)...
Popieram.
prz_rulez pisze:3. Nie rozumiem tak ostrej krytyki "Another Brick In The Wall". A przecież to niezaprzeczalnie utwór kultowy. Ludzie mogą nie znać "Brothers In Arms", "Stairway To Heaven", "Child In Time"... ale frazę "We don't need no education" zna niemal każdy! I choć słowa tego utworu zostały przez lata trochę wypaczone, to zwracają uwagę na to, że lata szkolne często wcale nie są sielanką i dzieje się tam wiele niesprawiedliwości (i mam tu na myśli obie strony barykady, i nauczycieli, i samych uczniów). Wydaje mi się, że nie tylko gitarowe riffy liczą się w muzyce, ale mogę się mylić...
Nie chodzi o to, że krytykuję jakoś bardzo. Owszem, to jest utwór kultowy. Ale to nic nie znaczy. Czy "We are the champions" nie jest utworem kultowym? Sądzę, że chyba nawet bardziej. A nie ma go w setce (swoją drogą - BARDZO dziwne). Czy mniej zasługiwałby na szóste miejsce niż akurat ten kawałek Floydów? Raczej nie. Na pewno nikogo by nie zdziwiło, gdyby te utwory zamienić miejscami. Uwielbiam Floydów, ten kawałek też lubię, ale akurat z tych kawałków, które są na Topie, ten przemawia do mnie najmniej (no, może "Shine on..." mniej, ale już trochę się przełamuje i ponownie po kilkuletnim kryzysie zaczyna mnie pociągać). Dlatego po prostu jest dla mnie najsłabszym w pierwszej 15-ce. Natomiast jakoś jestem w stanie to przeżyć, że jest tak wysoko, bo doceniam jego kultowość i fajność. Chociaż pierwsza trójka (a zwłaszcza miejsce 1) to już było przegięcie.
opiłek żelaza

prz_rulez pisze: Do wszystkich, którzy mają mieszane (albo i gorsze) uczucia co do "Leszka Żukowskiego", to polecam zrobić sobie małą wizualizację ;) Wyobraźcie sobie człowieka z tego utworu, z jego całym bólem, żalem i innymi silnymi emocjami... a jestem pewien, że przynajmniej spojrzycie na ten utwór nieco inaczej :)
... rozumiem że nawiązujesz do krytyki tego utworu przez niektórych (w tym przeze mnie)...
Myślę, że większości osób które krytykowały (w tym ja) obecność tego utworu na Topie, nie trzeba przekonywać do tego, że to dobry utwór, ciekawy, itp.
Problem polegał na tym, że sporo osób (w tym ja) nie akceptowała jego obecności na liście, gdyż utwór nie dojrzał jeszcze czasowo do tego aby się tu znajdować.

Ja nawet nie słyszałem nigdy w życiu tego utworu wcześniej (jeśli chodzi o tzw. świadome słuchanie). Trójki słucham od lipca 2006 :( i z pewnością nieraz gdzieś pewnie mi się obił o uszy. Na topie w czwartek go nie kojarzyłem. Jeśli więc chodzi o mnie to nie krytykowałem piosenki jako takiej (cóż można powiedzieć po jednym wysłuchaniu) tylko głosowanie na piosenki dość nowe. Ale może faktycznie 5 lat wystarczy i powinien wejść na top. Sam nie wiem...
Posłucham drugi raz (nie miałem jeszcze czasu), może zmienię zdanie...
Ostatnio zmieniony sob sty 03, 2009 2:50 pm przez opiłek żelaza, łącznie zmieniany 1 raz.
opiłek żelaza

Miszon pisze: Nie chodzi o to, że krytykuję jakoś bardzo. Owszem, to jest utwór kultowy. Ale to nic nie znaczy. Czy "We are the champions" nie jest utworem kultowym? Sądzę, że chyba nawet bardziej. A nie ma go w setce (swoją drogą - BARDZO dziwne). Czy mniej zasługiwałby na szóste miejsce niż akurat ten kawałek Floydów? Raczej nie. Na pewno nikogo by nie zdziwiło, gdyby te utwory zamienić miejscami. Uwielbiam Floydów, ten kawałek też lubię, ale akurat z tych kawałków, które są na Topie, ten przemawia do mnie najmniej Dlatego po prostu jest dla mnie najsłabszym w pierwszej 15-ce. Natomiast jakoś jestem w stanie to przeżyć, że jest tak wysoko, bo doceniam jego kultowość i fajność.
Podpisuje się dokładnie każdym słowem powyżej (trochę wyciąłem :wink: ). Zwłaszcza dot. We are the champions. Bardzo mnie to boli, że nie ma tej piosenki na Topie. :evil:
prz_rulez
Kontakt:

Zgadzam się z Queenem, choć wydaje mi się, że za "Show Must Go On" więcej przemawia - no, ale to takie moje prywatne zdanie.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

prz_rulez pisze:4. Mam wrażenie, że niektórzy uważają się za muzyczną wyrocznię. Oczywiście, każdy ma inny gust, ale... Ja na przykład jestem w stanie docenić chociażby "Shine On You...", chociaż zasypiam przy tym, ale rozumiem, że komuś podoba się instrumentarium czy też ma jakieś wspomnienia związane z tym utworem... Część z forumowiczów od razu stwierdza, że (przykład) King Crimson jest niezaprzeczalnie świetne, a Feel jest niezaprzeczalnym shitem. Nie będę ukrywać, że takie podejście mnie bardzo denerwuje... Spróbujmy docenić choć trochę i jednych i drugich. Przecież dla wszystkich znajdzie się miejsce :)

Domyślam się, że dla niektórych moje spostrzeżenia będą bardzo kontrowersyjne, ale cóż...
Dla mnie nie sa kontrowersyjne. Bardzo ladnie to ujales.
ODPOWIEDZ