Komentarze do 15. Topu Wszechczasów (31.12.2008-02.01.2009)

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Komentarze do 15. Topu Wszechczasów (31.12.2008-02.01.2009)

Post autor: Miszon »

Od razu mówię, że jak wczoraj zakończyłem na -nastej stronie wątek, dzisiaj otworzyłem, a tu 100 :shock: . No to ja dziękuję - nie mam zamiaru tego czytać :).

Wczoraj przez pierwszą część Topu było "co innego widzę, co innego słyszę", bo skakali skoczkowie, ale później już samo radio.

No i cztery okrzyki zadowolenia:
przy
- "July morning"
- "Whiter shade of payle"
- "Since I've been loving you"
- "Leszek Żukowski" - tu okrzyk był na tyle głośny, długi i wielokrotny, że obudziłem siostrę, która odsypiała noc ;)

Dwa ostatnie to jak na razie jedyne kawałki z 50-ki, na jakie głosowałem.

Co ciekawe, jakoś przeczuwałem, że każdy z tych utworów pójdzie ładnie do góry. Uriasza co prawda koło 85-90 miejsca widziałem, ale to nawet lepiej że tak ładnie poszli. LedZepów byłem pewien w 50-ce i tak było :). Co do Comy, to szczerze mówiąc jak nie usłyszałem jej pierwszego dnia to bardzo się zdziwiłem i zasmuciłem, bo wydawało mi się, że to pewniak w setce już w zeszłym roku (gdyby tylko był w zestawie), a w tym roku nawet nieśmiało myślałem o miejscach 35-40. Ale jak nie było go do 65 miejsca, to jednak pomyślałem, że chyba nie weszło :(. Co bardzo by mnie zdziwiło, bo moim zdaniem wynik tegoroczny to nie jest ostatnie słowo tego kawałka. Przecież pewnie sporo osób dopiero teraz go usłyszało - nie był nigdy na Liście, grany był tylko w audycjach późnowieczornych/nocnych i tak naprawdę zapewne tylko fani zespołu na to głosowali. A jak za rok dołączy do nich trochę fanów dobrej muzy, to kto wie? :) W każdym razie - to JEST potencjał może nawet na pierwszą 20-kę.

Były też dwa inne kawałki (a może trzy), które dobitnie pokazały, że zestaw zeszłoroczny zawierał rażące braki - "Innuendo", "List do M." (nie jestem pewien, czy "Billie Jean" było wcześniej). Śmiem twierdzić, że tylko poprzez brak w zestawie nie mieliśmy tych rzeczy stale (lub prawie co roku) w setce, szczególnie w tym wieku.
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 12:50 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cosmos1999

Kryterium 'tu i teraz'....?

Post autor: Cosmos1999 »

Miszon pisze: ...Coma....
Przecież pewnie sporo osób dopiero teraz go usłyszało
- nie był nigdy na Liście, grany był tylko w audycjach późnowieczornych/nocnych i tak naprawdę zapewne tylko fani zespołu na to głosowali. A jak za rok dołączy do nich trochę fanów dobrej muzy, to kto wie?
Co to za utwor na Topie WSZECHCZASOW co go - Przecież pewnie sporo osób dopiero teraz go usłyszało - na biezace LP3 i tam niech sie zespol promuje.

Utwor-kandydat powinien byc PONADCZASOWY - tzn dzis, za rok, dwa... piec, tysiac lat powinien POWSZECHNIE budzic DUZE POZYTYWNE PONADCZASOWE EMOCJE. Jak Pan sadzi czy tak bedzie sie miala sprawa z utworm Comy - ktorego malo kto slyszal?

-tylko fani zespołu na to głosowali - nalezy dodac fani nie rozumiejscy ideii Topu WSZECHCZASOW.

Miejmy najdzieje, ze odpowiedzialni redaktorzy nie popelnia takiego 'kwiatka' w przyszlym roku... no chyba, ze pani Doda rowniez bedzie dostepna do wyboru :)

(Doda = Coma... nie widze i nie slysze roznicy - ani jedno ani drugie nie spelnia kryterium bycia na Topie Wszechczasow)

pozdrawiam i z gory bardzo przepraszam za ewentualnie urazenie fanow Comy i Dody. Nie bylo to moim celem.
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 11:46 am przez Cosmos1999, łącznie zmieniany 1 raz.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Cosmos1999 pisze: Co to za utwor na Topie WSZECHCZASOW co go Przecież pewnie sporo osób dopiero teraz go usłyszało - na biezace LP3 i tam niech sie zespol promuje.
Jeszcze mniej ludzi słyszało Again. Efekt - 6 miejsce w topie z 2007 roku i najwyższe miejsce piąte.
Cosmos1999 pisze:Utwor-kandydat powinien byc PONADCZASOWY - tzn dzis, za rok, dwa... piec, tysiac lat powinien POWSZECHNIE budzic DUZE POZYTYWNE PONADCZASOWE EMOCJE. Jak Pan sadzi czy tak bedzie sie miala sprawa z utworm Comy - ktorego malo kto slyszal?
To w takim razie na liście powinniśmy mieć tylko klasykę. A jakoś jej tam nie widzę ;]
Cosmos1999 pisze:tylko fani zespołu na to głosowali - nalezy dodac fani nie rozumiejscy ideii Topu WSZECHCZASOW.
Opinia opinią, ale obrażać ludzi - to już nie jest zbyt fajne
Cosmos1999 pisze:Miejmy najdzieje, ze odpowiedzialni redaktorzy nie popelnia takiego 'Kwiatka' w przyszlym roku... no chyba, ze pani Doda rowniez bedzie dostepna do wyboru :):):)
(Doda = Coma... nie widze i nie slysze roznicy - ani jedno ani drugie nie spelnia kryterium bycia na Topie)
SPRZECIW! Jedno i drugie spełnia kryterium bycia w Topie, z tym, że Dodę to bym ewentualnie wepchał do Top 100 polskiego topu, tam z pewnością powinna być w setce ;) Na ogólny top to jednak jest zdecydowanie za słaba.
Cosmos1999 pisze:pozdrawiam i z gory bardzo przepraszam za ewentualnie urazenie fanow Comy i Dody. Nie bylo to moim celem.
Uff... Tyle dobrze.
prz_rulez
Kontakt:

A tak swoją drogą - przed chwilą Bobby-X był na antenie :)
prz_rulez
Kontakt:

dominik_fi pisze: Od razu zapytam, czy może gdzieś na forum umieszcza ktoś w jednym poście pełne zestawienie topu?
Bo w tym temacie po przejrzeniu 100 stron znalazłem tyko to:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f ... start=1375

A przydało by się gdzieś w pierwszych postach takie zestawienie.
Czy mógłby ktoś?
A jednak! Wiedziałem, że na coś się przydałem ;-) Wyniki są aktualizowane na http://szruba.net/twc.php?t=15
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

prz_rulez pisze:A tak swoją drogą - przed chwilą Bobby-X był na antenie :)
Na antenie to niestety nie, cięzko pracuję ale Adam Piśko przeczytał maila ode mnie ponieważ Pan Jarosław? z Białegostoku (chyba jeśli dobrze zapamiętałem, sorki jeśli nie), pytał jak zagłosować na Krawczyka czy Fogga w drugim Topie. Więc wysłałem maila z adresem forum z informacją, że najlepiej u nas zgłaszać propozycje do drugiego Topu a my całą listę propozycji osobiście przekażemy Radiu Piotrków. Ot tyle.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

"High hopes" też nie było na LPP3 i tez pewnie sporo głosów dopiero na Topie go usłyszało, więc to nie jest żaden warunek. Co więcej - dla mnie jest różnica między Listą Przebojów, a Topem Wszechczasów. Na Liście są przeboje, które często są zapomniane po kilku latach i nikt nie ma do nich pretensji o to. Na Topie utwory, które są najlepsze i zostają po latach. Dla mnie Leszek zostanie po latach, a że zespół dopiero się rozkręca, to można oczekiwać że dopiero rozpoczyna swoją "legendę". To się okaże.
Nie wiem, czy fani jakiegokolwiek zespołu (np. Pink Floyd albo Dżem) rozumieją, czy nie ideę Topu Wszechczasów. Ale skoro jest ich na tyle dużo, że potrafią wprowadzić utwór do setki, to oznacza że dla sporej ilości osób dany zespół/utwór jest ważny. A to jest niejako miara jego "wszechczasowości". Bo na Liście Przebojów wystarczy by był ładny i się podobał. "Again" Archive na pewno nie jest znany przez przeciętnego słuchacza Zetki czy RMF, nie był też pewnie na ich Listach. Wracając jeszcze do "Leszka..." - nie było go na Liście, bo nie był dodany do zestawu, nie dostał więc szansy by sprawdzić się z innymi utworami na bieżąco. Dostał szansę teraz, po kilku latach. I podobnie jak "List do M.", albo "Innuendo" dobrze ją wykorzystał.
Oczywiście - wszystko jest kwestią gustu i tu się nigdy nie dogadamy. Ale dla mnie ten zespół jest ważny, podobnie jak ten utwór. Określenie go jako współczesną "Autobiografię" pewnie Pana rozśmieszy, ale ja tak to czuję. Odczuwam takie same ciarki jak wtedy kiedy słyszę "Since I've been lovin' you", "November rain", czy "Do Ani". Nie odbierajmy innym możliwości oczuwania czegoś jako dobre i zagłosowania na to. Skoro "Radio Piotrków" zaakceptowało taką propozycję, to znaczy że stwierdziło, że nie kala ona zestawu bardziej niż inne utwory. Słuchacze uznali, że to dobry ruch.
Awatar użytkownika
Cosmos1999

Lezakowanie dla utworow-kandydatow ...?

Post autor: Cosmos1999 »

Miszon pisze: Słuchacze uznali, że to dobry ruch.
... a moze raczej fani Comy tak uznali? Top Wszechczasow powinien byc wolny od tego typu (wydaje sie bardzo) tymczasowych zawirowan. Oczywiscie nie da sie tego usankcjinowac ale sam chcialbym aby Top byl Topem, a nie mniejszym czy wiekszym odbiciem biezacej sytuacji na rynku.

W pierwszej setce ( miejsca 29-100) tylko dwa utwory sa mlodsze i z XXI wieku - w tym debiutujaca Coma... wszystko pozostale starsze niz 2000.

A moze by tak... zwyczejnie - jak utwor nie dojzal jak wino (niech bedzie mlode, takie piecioletnie) niech sobie lezakuje poza lista kandydatow. W koncu kryterium czasu nie jest bez znaczenia kiedy myslimy o Topie Wszechczasow?
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 12:20 pm przez Cosmos1999, łącznie zmieniany 1 raz.
opiłek żelaza

Re: Lezakowanie dla utworow-kandydatow ...?

Post autor: opiłek żelaza »

Cosmos1999 pisze:
Miszon pisze: A moze by tak... zwyczejnie - jak utwor nie dojzal jak wino (niech bedzie mlode, takie piecioletnie) niech sobie lezakuje poza lista kandydatow. W koncu kryterium czasu nie jest bez znaczenia kiedy myslimy o Topie Wszechczasow?
Dokładnie. Zgadzam się.
prz_rulez
Kontakt:

Miszon pisze: Oczywiście - wszystko jest kwestią gustu i tu się nigdy nie dogadamy. Ale dla mnie ten zespół jest ważny, podobnie jak ten utwór. Określenie go jako współczesną "Autobiografię" pewnie Pana rozśmieszy, ale ja tak to czuję. Odczuwam takie same ciarki jak wtedy kiedy słyszę "Since I've been lovin' you", "November rain", czy "Do Ani". Nie odbierajmy innym możliwości oczuwania czegoś jako dobre i zagłosowania na to.
Właśnie przesłuchałem sobie na spokojnie "Leszka Żukowskiego"... i aż oniemiałem. Może dorosłem do tego utworu dopiero teraz,a może czas jest tylko jego siłą... TAKIE EMOCJE... A po tym włączyłem, tak samo jak było na topie, "A Whiter Shade Of Pale". I wypadło strasznie blado! Być może to jest, jak już ktoś kiedyś wspomniał, kwestia roku, w jakim utwór był nagrany, no ale... chociażby "Help" Beatlesów wypada jak dla mnie lepiej, chociaż jest o parę lat starsze...
W każdym razie krytyka pojawienia się Leszka w zestawie jest moim zdaniem bezpodstawna.
prz_rulez
Kontakt:

opiłek żelaza pisze:
Cosmos1999 pisze:
Miszon pisze: A moze by tak... zwyczejnie - jak utwor nie dojzal jak wino (niech bedzie mlode, takie piecioletnie) niech sobie lezakuje poza lista kandydatow. W koncu kryterium czasu nie jest bez znaczenia kiedy myslimy o Topie Wszechczasow?
Dokładnie. Zgadzam się.
A ja właśnie nie. Takie chociażby Lao Che pojawiające się na 101 dodaje tylko smaczku!
opiłek żelaza

Co to jest utwór wszechczasów?

1. Ano taki, który jest w jakiś sposób znaczący. Dla mnie, ale nie tylko dla mnie, lecz dla jakiejś większej grupy ludzi, którzy się z czymś utożsamiają, dla jakiegoś pokolenia, które czegoś razem doświadczyło… Nie może to być jednak, utwór powielający temat, po raz kolejny mówiący o czymś co już ktoś powiedział wcześniej… Może być on kontrowersyjny oczywiście…

2. Taki, który wszedł do kanonu kulturowego, do dorobku naszej cywilizacji, który zna wielu ludzi różnych pokoleń, który coś nowego do tej kultury wniósł. Który jest zatem symbolem.

3. Musi to być utwór dobry muzycznie. Który nie powiela schematów, który nie brzmi tak jak inne, nie jest śpiewany z taką manierą z jaką już ktoś inny wcześniej śpiewał. Musi on wnosić jakieś nowe brzmienia, musi być świeży estetycznie.

4. Nie musi to być ładna, ani piękna muzyka. Nie piękno decyduje o wartości i przesłaniu.

5. Nie muszę lubić danego wykonawcy aby na niego zagłosować. A więc obiektywizm. Głosuję nie na wykonawcę (bo sobie np. nie wyobrażam topu bez niego i chcę upchać jak najwięcej miejsc z jego osobą), lecz głosuję na utwory…

6. Powinien też być pewien dystans czasowy. Czasem musi trochę minąć czasu, aby dało się stwierdzić, czy utwór zasługuje na pobyt w tej setce. Myślę, że na młodsze niż siedem lat nie ma co głosować. Lubię nową muzykę, sam jestem dość młody, ale nie głosuję na to co najświeższe. Jeszcze za wcześnie. Niech utwór trochę poleży, zakorzeni się w świadomości społecznej. To będzie dla niego testem wszechczasowości. Jeśli się ma na niej znaleźć, to prędzej czy później się pojawi i czas nie grali tu roli, bo i tak będzie ponadczasowym. Niech dorastanie do wszechczasowości ma miejsce po za topem, a nie na topie…

7. Nie koniecznie musi to być zawsze rock, dla innego nie koniecznie pop, czy grunge dla jeszcze innego. Znów obiektywizm. Była wczoraj taka jedna piosenka, wręcz pioseneczka, którą wszyscy zaakceptowali. Wiemy, że nie powinna być wyżej, ale na topie musi być. Choć ani to rock, ani pop, ot taka gwizdana piosenka…

8. Obiektywizm widziany jeszcze inaczej: Dla mnie to może być nieciekawe, ale wiem, że spełnia to pozostałe punkty/przykazania więc głosuje na ten utwór. Bo czuję, że jest dobry muzycznie, bo wiem że mówi coś ważnego, choć może nie moje klimaty…

Noi tak patrzę na te 1500 piosenek z zestawu i wydaje mi się, że takich piosenek spełniających te powyższe kryteria jest może jakieś 150, góra 200. Wydaje mi się, że gdybyśmy bardzo skrupulatnie starali się coś wybrać według tych zasad, to wybór setki nie powinien być żadnym problemem, gdyż na pewne piosenki nie byłoby miejsca w tej setce (nawet z tych 200)

Oczywiście wybór 20 piosenek przysługujących nam do głosowania jest trudny. Tym bardziej nie rozumiem jak można marnować na utwory nie spełniające tych kryteriów.

Spójrzmy na tę naszą listę wszechczasów. Są same fajne, dobre i często bardzo ładne i dobre utwory, ale czy niektóre nie zajęły miejsca tym, których tu brakuje?

Gdzie jest Elvis Presley? Gdzie Thriller Jacksona? Gdzie Chcemy być sobą Perfectu? Gdzie Like a prayer Madonny? Gdzie Jolka Budki Suflera? Gdzie Lombardu Przeżyj to sam? Gdzie jest Janis Joplin? A Jacek Kaczmarski? A We are the champions Królowej? Bob Marley?

Nie chciałbym nikogo urazić, ale piosenki takie jak… a zresztą… I tak nikt do końca nie doczytał.
prz_rulez
Kontakt:

opiłek żelaza pisze: Nie chciałbym nikogo urazić, ale piosenki takie jak… a zresztą… I tak nikt do końca nie doczytał.
Ktoś jednak doczytał ;)
opiłek żelaza

prz_rulez pisze:
opiłek żelaza pisze: Nie chciałbym nikogo urazić, ale piosenki takie jak… a zresztą… I tak nikt do końca nie doczytał.
Ktoś jednak doczytał ;)
noi co wywnioskował ? :wink:
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 12:38 pm przez opiłek żelaza, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

opiłek żelaza pisze:
Cosmos1999 pisze:
Dokładnie. Zgadzam się.
To w takim razie utwór odleżał już swoje, bo dla waszej informacji jest to utwór z ich pierwszej płyty i nie jest najmłodszym, który pojawił się na tym topie!

A swoją drogą ciekawa sprawa, bo Coma zyskała krajowy rozgłos dzięki Piotrowi Kaczkowskiemu, który do dzisiaj często do nich sięga, a Leszka chyba ponad 10 razy u niego słyszałem i Pawłowi Kostrzewie, w którego to audycji poznałem utwór "Leszek Żukowski" (na dniach będzie 5 lat). Także Mariusz Owczarek często po ten zespół jak i utwór sięgał, jak jeszcze słuchałem jego audycji. Także nie rozumiem dlaczego miałoby go tu nie być. Myślę, że jak najbardziej jest to zespół trójkowy. Przeciętny słuchacz Zetki czy RMF nawet pewno nie wie co to jest.
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

Redaktor Piśko dużo dzisiaj o Topie mówi, żeby tylko mu się nie wymsknęło co na 1 :wink:

A teraz "Telegraph Road" - czyżby w całości?
Awatar użytkownika
zielonakoniczynka

Post autor: zielonakoniczynka »

Opiłku, wiele z tego, co napisałeś do mnie przemawia. Ale nie wiem, czy nie starasz się zbyt zobiektywizować coś, co tak naprawdę w dużej mierze subiektywnym jest. Dla słuchacza Trójki te same kategorie przedstawione przez Ciebie mogą oznaczać coś innego niż dla słuchacza Zetki. Oczywiście, wiele utworów jest na Topie troszkę na wyrost, ale jeśli jakiś utwór znaczy wiele dla kogoś, przemawia do jego emocji, wiąże się z ważnymi wydarzeniami w życiu, to osoba ta będzie na niego głosować. I tak było z Comą. LŻ musiał być ważny dla naprawdę wielu osób, jeśli wylądował tak wysoko i według mnie samo to kwalifikuje go do Topu.
Ja sama na Comę nie glosowałam i głosować nie będę, ale rozumiem, że nowe utwory też mogą tu być i też mają prawo stać się ikonami. Bo być może jest wiele innych piosenek bardziej znanych, ale bardziej uwierzę, że emocje może wywoływać LŻ niż wspomniany przez Ciebie "Thriller" MJ czy "Like a Prayer" Madonny. Wiem, że to były jedynie przykłady, ale zobaczymy za kilka lat, czy Coma znalazła się tu przypadkiem, czy też będzie wzmacniana corocznie przez głosy słuchaczy.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

opiłek żelaza pisze:noi ?
No i dobrze, że sie pojawił Leszek Żukowski. Może za wysoko, mógłby około miejsca 80-tego, 90-tego ale chyba o to chodzi w topie abyśmy byli zaskakiwani, prawda? Dla mnie podstawowe kryterium 2 lat jest spełnione, nie powinno być na 101 Hydropiekła bo jest za świezy (pomimo iż go bardzo lubię), zobaczę czy będzie mi sie jeszcze podobał przy głosowaniu na top nr 17. A przy okazji Leszka usłyszałem wczoraj po raz pierwszy w życiu, Comę jako nazwę kojarzę ale utwory już nie bardzo, pomimo to jednak dobrze że się pojawił.
Mnie cieszy jeszcze pierwszy nareszcie nie cukrowany utwór Metalliki w Topie (nie licząc One).
opiłek żelaza pisze: Gdzie jest Elvis Presley? Gdzie Thriller Jacksona? Gdzie Chcemy być sobą Perfectu? Gdzie Like a prayer Madonny? Gdzie Jolka Budki Suflera? Gdzie Lombardu Przeżyj to sam? Gdzie jest Janis Joplin? A Jacek Kaczmarski? A We are the champions Królowej? Bob Marley?
No właśnie gdzie są te?? Tylko Lombard mi się straszie przejadł w tym kawałku.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Tak jeszcze dodam, że ktoś zrobił błąd przy cytowaniu i to nie ja pisałem o odleżakowaniu. ale to szczegół.
Ogólnie się zgadzam, że powinno być z 5 lat "poczekiwania", ale te 2 kawałki z setki, które nie spełniają tego warunku jakoś chyba nie hańbią zestawu.

Poza tym - dla mnie zeszłoroczne "Icky thump" zespołu The White Stripes już kończy "odleżakowanie" i dziś wiem, że wrażenie jakie robił przez pierwsze miesiące nie zginęło i jest to utwór "topowy". Może nie spełnia za bardzo przykazań opiłka żelaza, bo to LedZep na nowo, ale mnie to nie przeszkadza ;).
A miejsce 101 - Lao Che - mogli owszem dać jakiś ich utwór z "Powstania...", ale na pewno jest to zespół ważny, po którym na pewno coś zostanie. Ale "Hydropiekłowstąpienie" już po kilku przesłuchaniach miało "w moich uszach" ten wszechczasowy "sznyt", czyli mówiąc prościej - spełniało idelanie opiłkowe "przykazania". Może jeszcze nie odleżało i w tym roku dobrze że nie weszło (no i co gorsza wyprzedziło "All you need is love"! :cry: ), ale miejsce 70-te za dwa lata nie będzie dla mnie jakimś wielkim grzechem.

Jeszcze coś - nie śledziłem na tyle dobrze całości, ale czy mi się wydaje, czy nie mamy w 30-ce żadnej zmiany ilościowej? (te same utwory są)
Gdzie jest Elvis Presley? Gdzie Thriller Jacksona? Gdzie Chcemy być sobą Perfectu? Gdzie Like a prayer Madonny? Gdzie Jolka Budki Suflera? Gdzie Lombardu Przeżyj to sam? Gdzie jest Janis Joplin? A Jacek Kaczmarski? A We are the champions Królowej? Bob Marley?
Podpisuję się pod brakiem Presleya, Janis, Kaczmarskiego, Champions i Marleya. Jakcson jest ten co powinien być, Madonne MOŻE inną bym wybrał (np. Vogue) a poza tym jednak 1 jest, Budkę ABSOLUTNIE inną, akurat tego Lombardu mam dosyć (szczególnie koncertówki).
opiłek żelaza

Do Koniczynki i pozostałych.

Ja to tak rozumiem, że TOP WSZECHCZASÓW jest ponadczasowy, Zatem jest to jakiś kanon dorobku kulturowego. Jest więc statystyką. Bo obowiązuje dziś, dwie dekady temu i za pięć dekad. Obowiązuje teraz kiedy tu jestem, i wtedy gdy mnie nie było, i także wtedy kiedy mnie i Ciebie, i wszystkich z NAS nie będzie. Gdy tak się na to patrzy, wtedy widać, że nie mają znaczenia tak naprawdę emocje i uczucia jakie ktoś w 1985 roku miał do Jacksona, a ktoś do Dire Straits, a inny do Mika Oldfielda. Patrzymy dziś na ten ów rok 1985 obiektywnie.
Dla pełnego ukazania sytuacji. Jakie to ma dziś znaczenie co czuła publiczność koncertowa, która słuchała w 1800 roku Beethovena, albo w 1910 czytała Wyspiańskiego. Dziś to nie ma znaczenia. Liczy się natomiast to co wnieśli ci ludzie do kultury, i to co pisałem w tym moim oktalogu :wink:
Ale myślę, że oboje mamy rację, tylko, że inaczej nieco interpretujemy pojęcie wszechczasowości.
opiłek żelaza

Do bobbyego.

Są te piosenki, o których pisałem, ale przysiadły je inne i nieco zasłaniają...
A chociażby te...
LED ZEPPELIN — All My Love
KULT — Dziewczyna bez zęba na przedzie
CHUCK MANGIONE — Children of Sanchez (Overture)
MADONNA — Frozen
MYSLOVITZ – Długość dźwięku samotności
RED HOT CHILLI PEPPERS – Californication
DEPECHE MODE – Enjoy the silence
COMA – Leszek Żukowski
MARILLION – Kayleigh
LED ZEPPELIN — Whole Lotta Love
ARCHIVE – Again
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

opiłek żelaza pisze: LED ZEPPELIN — Whole Lotta Love
Co? To nie spełnia Twoich kryteriów wymienionych wyżej?
I to jest jednak Twoja subiektywna ocena, jak i innych, którzy głosują na TWC.
opiłek żelaza

Ja tu jednak będę bronił pewnego artysty, co sprzedał dużo płyt na świecie, w tym jednej bardzo dużo, a nie ma jej na naszym TOPIE (piosenki, nie płyty). Bez względu co sądzimy o tym człowieku dziś i kiedyś, i co tak na prawdę wiemy o nim i całym stosie jego problemów.
Skoro sprzedał tyle płyt, skoro gościł na salonach największych tego świata, skoro dostał tyle nagród, skoro nazwano go królem, skoro wniósł tyle do muzyki, tyle nowości to powinien się on znaleźć choć trochę wyżej i może z jeszcze jedną piosenką. Ale dobrze że w ogóle jest, bo o dziwo przez lata całe go tu nie było.
Z pewnością jest on jedną z największych ikon popkultury lat 80.
I co z tego, że król POP. Nie oszukujmy się, tu wszystko jest POP. Nawet Metalica.
opiłek żelaza

Gary pisze:
opiłek żelaza pisze: LED ZEPPELIN — Whole Lotta Love
Co? To nie spełnia Twoich kryteriów wymienionych wyżej?
I to jest jednak Twoja subiektywna ocena, jak i innych, którzy głosują na TWC.
Nie spełnia na tak wysoką pozycję. Skoro chcę zmieścić w topie, tych których brak coś trzeba przesunąć nieco niżej. Widocznie ktoś według tych kryteriów osiągnął więcej punktów. Według moich statystyk ta piosenka usiadła na miejscu Perfectu - Chcemy być sobą.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

opiłek żelaza pisze:Do bobbyego.

Są te piosenki, o których pisałem, ale przysiadły je inne i nieco zasłaniają...
A chociażby te...
LED ZEPPELIN — All My Love
KULT — Dziewczyna bez zęba na przedzie
MADONNA — Frozen
MYSLOVITZ – Długość dźwięku samotności
RED HOT CHILLI PEPPERS – Californication
MARILLION – Kayleigh
Przyznam, że z tymi się zgadzam. może nie wszystkie całkiem był usunął, ale dwa z nich jakby poza 50-kę spadły, to bym się nie zmartwił, wręcz przeciwnie.
ODPOWIEDZ