Kazik/Staszewski
Kazik/Staszewski
Dwie płyty z coverami Toma Waitsa i Kurta Weilla są podpisane Kazikiem Staszewskim. W Archiwum jest trochę zamieszania bo z "Piosenek Toma Waitsa" Singapur jest podporządkowany Kazikowi a "Niewinna kiedy śni" i "Bourbon mnie wypełnia" Kazikowi Staszewskiemu. Proponuję przeniesienie "Singapuru". I jeszcze warto byłoby Kazika Staszewskiego umieścić w rubryce "Skojarzenia z podmiotem wykonawczym" - Kazikiem. W każdym razie mi te podmioty wykonawcze mocno się ze sobą kojarzą.
www.kazik.pl/pl/dyskografia/plyta/29.html
www.kazik.pl/pl/dyskografia/plyta/29.html
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Re: Kazik/Staszewski
Jeśli dobrze zrozumiałem:
Singapur
Niewinna kiedy śni
Bourbon mnie wypełnia
-- wszystkie utwory przypisujemy wykonawcy Kazik Staszewski.
Brak skojarzenia Kazik i Kazik Staszewski -- to ewidentne niedopatrzenie. Tych dowiązań do Kazik'a, zauważyłem, brakuje jeszcze w kilku innych porzypadkach...
Singapur
Niewinna kiedy śni
Bourbon mnie wypełnia
-- wszystkie utwory przypisujemy wykonawcy Kazik Staszewski.
Brak skojarzenia Kazik i Kazik Staszewski -- to ewidentne niedopatrzenie. Tych dowiązań do Kazik'a, zauważyłem, brakuje jeszcze w kilku innych porzypadkach...
Nie wiem czy się z tymi skojarzeniami nie zagalopujemy zbytnio, bo skoro przy Kaziku pojawił się Kazik na żywo i El Doopa (ale już nie L-Dopa), to czemu nie ma Buldoga, czemu przy Nosowskiej nie ma Heya itd, a jeszcze mnóstwo kombinacji z osobami przechodzacymi z zespołu do zespołu, powiązać Velvet Revolver z Guns N'Roses, Blur z Gorillaz i The Good, the Bad and the Queen, Lombard z Bandą i Wandą a Sixteen z Bajmem i Budką Suflera. Kombinacji skończenie, ale jednak wiele. Trzebaby chyba Wiesława Weissa zatrudnić. Może pozostać przy takich przypadkach, gdzie artysta występuje pod różnymi pseudonimami, projektami, albo w duetach, triach (czy jest takie słowo?), gościnnie a jego nazwisko (nazwa) pojawia się wśród wykonawców.
A czemu nie przegrzebywać składu chórków?
A czemu nie przegrzebywać składu chórków?
Całe "zamieszanie" z "Singapurem" spowodowane jest tym, że singiel był sygnowany tylko jako KAZIK, natomiast single "Niewinna kiedy śpi" i "Bourbon mnie wypełnia" jako Kazik Staszewski.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Poprawiłem tego Kazika i uzupełniłem dowiązania, ale nie ma 100% pewności czy wszystko jest teraz dobrze, czy -- jak zauważyłeś -- nie zagalopowaliśmy się w tych metamorfozach Kazika. Czy Kult też powinien być tutaj dopięty?
Poproszę wybitnych Kult-owych Kazik-ologów o weryfikację i stosowną opinię.
PS. Ja był połączył tą dyskusję z wątkiem Kazik - Celina
Poproszę wybitnych Kult-owych Kazik-ologów o weryfikację i stosowną opinię.
PS. Ja był połączył tą dyskusję z wątkiem Kazik - Celina
Z tym zgłoś się do Kayman-asłoik pisze:A czemu nie przegrzebywać składu chórków?
Temat rzeka, raczej nie do rozwiązania, jak stwierdziliśmy z Marcinem. Kazik w pewnym momencie sam nie nadążał za nazewnictwem. Najlepszy przykład El...JaceK pisze:Poproszę wybitnych Kult-owych Kazik-ologów o weryfikację i stosowną opinię.

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Skojarzenia podmiotów wykonawczych są na tyle istotne, że do tej pory nie ma statystyk wykonawców... np. który-ile-które utwory umieścił na LP3... była zrobiona prowizorka w pierwszej wersji Archiwum, i taki wykaz spotkał się z druzgocącą krytyką.
Długi czas nie można było nic wypracoować, więc zaproponowałem tzw. kojarzenie podmiotów wykonawczych. Więc... niech to zostanie tak jak jest. Tak się będzie liczyło jak wykonamy skojarzenie. Zauważ, że w ,,dorobku wykonawcy'' mamy takie utwory, jakie sobie konstelacje wykonawców zaznaczymy.
W dalszym ciągu, pomimo niejasności w temacie Kultu, Kazika i innych odgałęzień -- róbmy swoje! Jakich skojarzeń brakuje w tym zakresie?
Długi czas nie można było nic wypracoować, więc zaproponowałem tzw. kojarzenie podmiotów wykonawczych. Więc... niech to zostanie tak jak jest. Tak się będzie liczyło jak wykonamy skojarzenie. Zauważ, że w ,,dorobku wykonawcy'' mamy takie utwory, jakie sobie konstelacje wykonawców zaznaczymy.
W dalszym ciągu, pomimo niejasności w temacie Kultu, Kazika i innych odgałęzień -- róbmy swoje! Jakich skojarzeń brakuje w tym zakresie?
El... nie jest najlepszym przykładem, bo to jest projekt, w którym Kazik jest tylko zwykłym członkiem, na takich samych prawach jaki inni. Mózgiem tego projektu jest Dr.Yry i to on ma różne takie pomysły. To nie jest nienadążanie, to jest celowe wprowadzanie innej pisowni przy każdym wydawnictwie, tak by ludzie tacy jak np. my mieli zagwostki.grzes pisze:Kazik w pewnym momencie sam nie nadążał za nazewnictwem. Najlepszy przykład El...
a najlepszym przykładem dla mnie jest to, że "Silny Kazik pod wezwaniem" wyszło sygnowane przez "Kazik", a nie "Kazik Staszewski".
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No to nie ma mądrego, by wybrnąć z tego...