Czy tak ma wyglądać: Aktualności (Około) Trójkowe

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Czy tak ma wyglądać: Aktualności (Około) Trójkowe

Post autor: JaceK »

Od pewnego czasu do wątku kopiowane są 1:1 informacje ze stron Trójki. Zastanawiam się czy jest to potrzebne? Nie zamykam bezczelnie wątku, choć przez moment miałem taką ochotę... czy nie wystarczy link do informacji podanych na stronie Trójki.

Dlaczego pytam — bo zauważyłem, że nadmiernie się rozrasta. Potem nie pytajcie dlaczego forum działa wolniej... przez takie tematy przeszukanie całościowe zawartości forum trwa dłużej i obciąża dodatkowo serwer. W skrajnych przypadkach, przy zbyt długim czasie odpytywania bazy — wywali serwer. Niby drobnostka, ale na ok. 30-60 minut mamy wyłączone forum. Ostatnie modernizacje znacznie poprawiły funkcjonalność aplikacji, ale przed rozrostem zawartości nie uciekniemy. Może trzeba wyznaczyć tematy (działy), które będą regularnie raz na miesiąc czyszczone, i tam można będzie umieszczać treści podobne do ,,Aktualności...'' tracące i tak swoje znaczenie po jakimś tam terminie.

PS. Poddaje temat pod szerszą dyskusję. Zaczynam w tym dziale, w sąsiedztwie ,,Aktualności...'', ale niewykluczone że zostanie on przeniesiony do [Sugestie, opinie, postulaty...]
kris3k
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986

Re: Czy tak ma wyglądać: Aktualności (Około) Trójkowe

Post autor: kris3k »

JaceK pisze:...Dlaczego pytam — bo zauważyłem, że nadmiernie się rozrasta. Potem nie pytajcie dlaczego forum działa wolniej... przez takie tematy przeszukanie całościowe zawartości forum trwa dłużej i obciąża dodatkowo serwer...
To może czas by zmienić serwer... ?
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

kris3k pisze:(...)To może czas by zmienić serwer... ?
mam rozumieć że masz na tym polu bogate doświadczenie i gotową propozycję... słucham. I jak rozumiem, to jest jak najbardziej w temacie wątku?
kris3k
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986

Post autor: kris3k »

JaceK pisze:...mam rozumieć że masz na tym polu bogate doświadczenie i gotową propozycję... słucham. I jak rozumiem, to jest jak najbardziej w temacie wątku?
Jeżeli nie potrafisz przyjąć słowa krytyki, to jest tylko i wyłącznie Twój problem.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

kris3k pisze:Jeżeli nie potrafisz przyjąć słowa krytyki, to jest tylko i wyłącznie Twój problem.
Chwileczkę... tak to odczytujesz? No comments.

PS. Dalsze komentarze poproszę o merytorycznie zgodne z tematem wątku.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Wydaje mi się, żę faktycznie taki pomysł ma sens (tzn. zmiany w Aktualności). Można napisać w skrócie, że np. będzie koncert, albo jakaś specjalna audycja i dać po prostu linka do pełnego textu danego info. Nie sądzę, aby to komuś przeszkadzało.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Miszon pisze:(...) Nie sądzę, aby to komuś przeszkadzało.
Tak! skrótowa informacja i link. Treści, które i tak na docelowej stronie znikną będą funkcjonowały na forum jako nieaktualne — to trochę bez sensu. Albo wprowadzamy okresowe czyszczenie zawartości kilku działów.
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

To chyba najlepsze rozwiązanie z usuwaniem na początku każdego miesiąca aktualności z poprzedniego miesiąca. Również jestem za tym żeby nie kopiować całego opisu tylko krótka informacja co, gdzie, o której i kiedy będzie i link do pełnego opisu.
Jak jest tak duży opis to nawet nie chce mi się czytać wolałbym tylko krótką konkretną informację.
Awatar użytkownika
mcgrat

Post autor: mcgrat »

ja jestem za krótką informacją o czym link traktuje i linka. a o usuwaniu to nie na początku miesiąca czy na końcu tylko po ok miesiącu od wpisania (żeby nie kasować 1 sierpnia postu z 31 lipca)
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Ja bym proponował tworzyć osobne tematy(aktualności lipiec, aktualności sierpień). Wtedy będzie można wygodnie usuwać stare informacje.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Mi to nie przeszkadza. Czasem fajnie sobie poprzeglądać stare aktualności.
To tak samo jakby kasować komentarze do bierzących notowań, bo w końcu to są też "aktualności".
Chyba że po prostu ten temat będzie totalnie zaśmiecany.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Według jakich wytycznych powinienem się poruszać?
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

tadzio3 pisze:Mi to nie przeszkadza. Czasem fajnie sobie poprzeglądać stare aktualności.
To tak samo jakby kasować komentarze do bierzących notowań, bo w końcu to są też "aktualności".
Przepraszam, ale nie w taki celu powstało to forum... Zauważ, że jak do tej pory nic w zamian nie mamy oprócz wspomninania o forowiczach podczas sobotnich wydań listy. ,,Aktualności (Około) Trójkowe''? może bardziej ,,Aktualności (Około) LP-trójkowe''? Jak na razie nie mam sygnałów by było to możliwe. W jakim-żeż to celu powielać tutaj niusy jakie publikuje Redakcja Trójki na swoich stronach?
Chyba że po prostu ten temat będzie totalnie zaśmiecany.
To osobny temat. Nie mam zamiaru nikogo pouczać o wykładnikach netykiety. Żyjemy w wolnym kraju...
abd3mz pisze:według jakich wytycznych powinienem się poruszać?
Znaj Waść proporcje...
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

JaceK pisze:Przepraszam, ale nie w taki celu powstało to forum... Zauważ, że jak do tej pory nic w zamian nie mamy oprócz wspomninania o forowiczach podczas sobotnich wydań listy.
A co chciałbyś mieć w zamian?
JaceK pisze:,,Aktualności (Około) Trójkowe''? może bardziej ,,Aktualności (Około) LP-trójkowe''? Jak na razie nie mam sygnałów by było to możliwe.
Nie rozumiem...
JaceK pisze:W jakim-żeż to celu powielać tutaj niusy jakie publikuje Redakcja Trójki na swoich stronach?
Z tego co pamiętam to cel był i jest jeden. Wygoda. Łatwiej przejrzeć jeden temat, wtedy gdy forum poinformuje że został napisany nowy post niż przeglądać kilka stron trójkowych.
JaceK pisze:Nie mam zamiaru nikogo pouczać o wykładnikach netykiety. Żyjemy w wolnym kraju...
Łatwiej napisać wprost...
JaceK pisze:Znaj Waść proporcje...
Według mnie ich nie przekroczyłem, ale to nie ja płacę za serwer i rozumiem, że mogą wkurzać Cię posty, które uważasz za marnotrawienie przestrzeni na serwerze.

Pozdrawiam
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

abd3mz pisze:A co chciałbyś mieć w zamian? (...)
Zacytuję fragment wypowiedzi z niniejszego wątku:
Miszon pisze:Można napisać w skrócie, że np. będzie koncert, albo jakaś specjalna audycja i dać po prostu linka do pełnego textu danego info.
Nad resztą kwestii nie będę dyskutował w tym miejscu... wkrótce widzimy się w Mucznem. Zapraszam do polemiki.
ODPOWIEDZ