KONKURSencja?

Tu posprawdzamy swoją wiedzę na temat Listy Przebojów Trójki — za prawidłowe odpowiedzi nie obiecujemy jednak dżinsów, singielków ani innych gadżetów!
LLucky
Listy Przebojów Trójki słucham od: ?

KONKURSencja?

Post autor: LLucky »

Dzień dobry!
Na początek to ja może się powitam:
Dzień dobry!
Niektórzy z Was zapewne znają mnie z kanału IRC #trojka, który niegdyś był internetowym oknem Listy na świat. W obecnych czasach jego rolę przejęło forum, ale chaty (czyt. "czaty") nadal istnieją i są dość popularne. IRC i #trojka też nie zginęły i niedawno w mojej głowie zaświtała myśl, żeby na łamach kanału reaktywować tradycyjne konkursy "7 pytań". W latach swej działalności prowadził je niejaki GeRhArD (też może go pamiętacie), a potem nieoficjalnie pałeczkę przejąłem ja. Zarzuciłem tą działalność z braku chętnych do startowania w konkursie i w obliczu niepewności po odejściu Niedźwieckiego, ale teraz pomyślałem sobie, że z błogosławieństwem i antenowym wsparciem Barona może na kanał zawitałoby więcej gości - potencjalnych konkursowiczów.
Zdaję sobie sprawę, że forum ma dobry kontakt z Piotrem Baronem i nie chciałbym tego popsuć wpychając na siłę postać KONKURSa i promując kanał. Właściwie to widzę forum i kanał jako uzupełniające się całości: forum jest miejscem wymiany i w pewnym sensie archiwum myśli, zaś kanał jest miejscem spontanicznej i ulotnej zabawy. Właśnie z tego powodu kanał #trojka wydaje mi się lepszy do prowadzenia konkursów: kontakt z uczestnikami jest na żywo, interaktywny i ułatwiający kontrolę czasową.
Wobec powyższego chciałem zapytać się Was, co o tym myślicie? Oczywiście czujcie się zaproszeni na #trojka, czynne 24h na dobę, 7 dni w tygodniu! Zresztą pewnie Gandalf już Was zapraszał... Pracujemy właśnie nad łatwym sposobem dostawania się na kanał przez przeglądarkę, póki co trzeba sobie zainstalować mIRCa lub jakiś inny program.
Dla nie znających tematu dodam, że do tej pory konkursy były prowadzone raz w tygodniu w czasie trwania Listy. Każdy konkurs składał się z 7 pytań, na które trzeba było odpowiedzieć w ciągu 5 minut, ale nie publicznie, tylko po cichu do prowadzącego. Dzięki temu do końca nie było wiadomo, kto prowadzi, co dodawało trochę emocji.
LLucky
i jego
alter ego
KONKURS
Ostatnio zmieniony czw lip 31, 2008 11:45 am przez LLucky, łącznie zmieniany 1 raz.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: KONKURSencja?

Post autor: JaceK »

Witaj!

Ja tez tam bywałem, w pewnym okresie dość regularnie. ,,Gandalf Szary'' na pewno mnie kojarzy. Myślę, że Twoja propozycja jest do przemyślenia. Z moich obserwacji wynika, że są zwolennicy for dyskusyjnych, są zwolennicy chatów, są zwolennicy IRC-a. (Ja IRC-a znam jeszcze z czasów li-tylko tekstowych konsoli linuxa)... ludzie zawsze lubili pogadać.

Nasze Forum też jest czynne 24 na 366 dni w roku (przestępnym!) IRC ma tę przewagę, że mniej jest przeładowany zbędnymi treściami (uśmieszki, cytowania, cytowania cytowań, kolorowanki, grafika), przez co działa szybciej. Do takich konkursów on-line pewnie lepszy niż telefonowanie do listowych Kaziów czy Helen, czy też pisanie na łamy forum.

Z drugiej strony... ewolucja komunikacji internetowej jest tak postępująca, że nie wiem czy za moment ktoś z nowym komunikatorem typu GG czy Skype nie zaprosi nas do społecznościowego grona (typu chat-kawiarenka), by co sobotę, na bieżąco, on-line pogadać w temacie bieżącego wydania LP3.

Propozycja ciekawa. Czekamy na opinię innych forowiczów.
LLucky
Listy Przebojów Trójki słucham od: ?

Re: KONKURSencja?

Post autor: LLucky »

To ja jeszcze raz.
Powstała KONKURSowa strona internetowa dostępna pod adresem http://konkurs.trojka.info/ Zapraszam do odwiedzenia i wyrażenia swojej opinii: co dodać, co wykasować, co poprawić. KONKURS chce, żeby strona była jak najbardziej funkcjonalna i przyjazna użytkownikowi.
Co do samego przeprowadzania KONKURSu w trakcie Listy, to może być problem z dostępem do internetu w sobotnie wieczory i KONKURS nie ruszy tak szybko. Zresztą w okresie wakacyjnym nie będzie chyba dużego zainteresowania...
Pozdrawiam
LLucky
ODPOWIEDZ