Krzak "Kim jesteś", Sztywny PA Nieprzemakalni

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
Arkano
Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe

Krzak "Kim jesteś", Sztywny PA Nieprzemakalni

Post autor: Arkano »

1) W '82 na liście był utwór grupy Krzak: wg archiwum "Kim jesteś". W '83 wyszła płyta "Krzak'i" na której jest tytuł "Kim jesteś - listonoszem?". Taki tytuł jest na LP http://www.archiwumrocka.art.pl/galerie ... abelA.html jak i na późniejszych wydaniach kompaktowych. Krótszej wersji tytułu na oficjalnej stronie zespołu nie znalazłem.
No chyba, żeby to było jakieś inne nagranie...

2) "Nieprzemakalni (I)" czy "Nieprzemakalni"? Na oficjalnej stronie Szpala o numerku pierwszej wersji nie ma ani słowa. Ale na oryginalnej "Europie i Azji" http://www.archiwumrocka.art.pl/galerie ... abelA.html stoi jak byk. I dla mnie ta wersja powinna być w archiwum.

3) W tytule "I Don't Wan't to Be a Hero" o jeden apostrof za daleko (ten z want)

4) ORAN “JUICE” JONES - te kwadraciki na kreseczki, chociaż sam nie wiem czy pojedyncze, czy podwójne...
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Jakieś komentarze? sugestie? sprzeciwy...?
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Re: Krzak "Kim jesteś", Sztywny PA Nieprzemakalni

Post autor: bobby-x »

Arkano pisze:1) W '82 na liście był utwór grupy Krzak: wg archiwum "Kim jesteś". W '83 wyszła płyta "Krzak'i" na której jest tytuł "Kim jesteś - listonoszem?". Taki tytuł jest na LP jak i na późniejszych wydaniach kompaktowych. Krótszej wersji tytułu na oficjalnej stronie zespołu nie znalazłem.
No chyba, żeby to było jakieś inne nagranie...
Zmieniać na "Kim jesteś - listonoszem?". Jesli zasada archiwum listy jest wg LP, późniejszych kompaktów itp to zmieniać, nie ma sprzeciwów :P

Sugestie? Inne nagranie to nie jest ale inna wersja bardzo możliwe. A co jeśli Niedźwiedź grał tą pierwszą wersję, która leży sobie na taśmie w archiwum trójkowym (może nagrana w Trojce - tzw wersja radiowa), która do tej pory nie ukazała się na żadnym nośniku ani LP, ani singlu winynowym, ani CD ani singlu kompaktowym ... :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 9:53 am przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
herMMan

Post autor: herMMan »

bobby-x pisze: W 1380 notowaniu zespół RIVERSIDE ma przypisane ZG i zespół HATIFNATS tak samo, chyba są to polskie kapele.

HATIFNATS: to zespół, który istnieje od 2006 r. Mariusz (perkusja), Adam (gitara basowa) i Michał (wokal i gitara) połączyli swoje siły dzięki ogłoszeniom zamieszczanym na forach muzycznych. Zespół gra alternative i indie.
To samo ma się do tego:
47 43 2 IOWA SUPER SOCCER - The River ZG -4 43 1 0 0
oraz tego:
22 14 5 RENTON - Walk Aside ZG -8 14 1 3 12
:?: :roll: :?:
Aż się boję szukać w starszych notowaniach.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

bobby-x pisze:Sugestie? Inne nagranie to nie jest ale inna wersja bardzo możliwe. A co jeśli Niedźwiedź grał tą pierwszą wersję, która leży sobie na taśmie w archiwum trójkowym (może nagrana w Trojce - tzw wersja radiowa), która do tej pory nie ukazała się na żadnym nośniku ani LP, ani singlu winynowym, ani CD ani singlu kompaktowym ... :?: :?: :?:
Bardzo mnie cieszy ta wypowiedź — jest bardzo zbieżna z moją hipotezą, którą już nieraz tutaj wygłaszałem: na bieżącą listę szły nieraz tytuły robocze, które później albo nie funkcjonowały wcale, albo były modyfikowane. Dlatego w bazie mam przewidziane opcję dla różnych wersji tytułów (na razie tytuł oficjalny i tzw. tytuł na LP3). Aktualnie w Archiwum wyświetla się nieco głupio, ale w przyszłych modyfikacjach na pewno to poprawię.

Co do RIVERSIDE i HATIFNATS — słusznie! ale nie mieszajcie tematów... pogubimy się w tych zgłoszeniach. Przyjęliśmy wszak zasadę: jedna poprawka — jeden post (nie zawsze to przestrzegamy, trudno). Ale proszę, nie dokładajmy dodatkowych sugestii do postów z kompletnie innym tytułem przewodnim.

Za uwagi i komentarze bardzo dziekuję! Faktycznie... mój błąd!
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

przepraszam za pomieszanie wątków - faktycznie mogłem zacząć nowy temat.

Jeśli można przenieść odpowiedz Hermana to chyba sprawa wątków się uporządkuje.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Nie ma problemu... uwaga na przyszłość :) dobrze jest pamiętać o porządku.
Arkano pisze:4) ORAN “JUICE” JONES - te kwadraciki na kreseczki, chociaż sam nie wiem czy pojedyncze, czy podwójne...
Te kwadraciki są w rzeczywistości apostrofami (podwójnymi kreseczkami) -- tak jest w bazie, i tak wyświetla się w mojej przegladarce. Istotnie, niektóre przeglądarki nie pokazują tych ,,kreseczek'', gdyż mają kłopot z kodowaniem UTF8.

Za pozostałe poprawki wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Arkano
Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe

Post autor: Arkano »

Arkano pisze:3) W tytule "I Don't Wan't to Be a Hero" o jeden apostrof za daleko (ten z want)
tu klik można obejrzeć okładki Johnny Hates Jazz: płyty "Turn Back the Clock" albo z the best. W Want nie ma nigdzie apostrofa.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Arkano pisze:(...) można obejrzeć okładki Johnny Hates Jazz: płyty "Turn Back the Clock" albo z the best. W Want nie ma nigdzie apostrofa.
To jaką ostatecznie wersję przyjmiemy za poprawną?
ODPOWIEDZ