Dżem - Ballada o [dziwnym] malarzu

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
abd3mz

Dżem - Ballada o [dziwnym] malarzu

Post autor: abd3mz »

W archiwum widnieje utwór 'Ballada o malarzu', ale ja nie znalazłem takiego w ich dyskografii. Możliwe, że taki był tytuł singla albo tak był przedstawiany utwór na Liście, ale czy tytuł nie powinien brzmieć 'Ballada o dziwnym malarzu'?
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Re: Dżem - Ballada o [dziwnym] malarzu

Post autor: bobby-x »

Jeśli mogę wtrącić trzy grosze.

Utwór "Ballada o malarzu" jest wersją radiową nagraną dla Polskiego Radia w 1981? oj chyba w 1982 roku. Taśma z tą wersją utworu leży w archiwum Polskiego Radia na ulicy Malczewskiego (PR1). Niedźwiedź jak przypominał nagrania w cyklu polskim (chyba po tysięcznym notowaniu) czasem zlecał aby przywieziono daną taśmę z Malczewskiego.
Jeśli zerkniesz w książkę Encyklopedia Polskiej Muzyki Rockowej - Rock 'n' Roll 1959-1973 wydawnictwa Rock-Serwis Kraków 1995 zobaczysz, że wielu artystów posiadało wersje nagrywane dla radia, które nieukazywały się na płytach.
Tytuł nie powinien brzmieć "Ballada o dziwnym malarzu", który pewnie znalazłeś na płycie z 1985 roku czyli 3? lata później po dokananiu nagrania radiowego. Tytuł na "fiszce" w archiwum Polskiego Radia brzmi "Ballada o malarzu" i jest zdecydowanie pierwszą wersją tego utworu, graną w liście i zdecydowanie inną wersją, od tej która 3 lata później pojawiła się na płycie winylowej.
Fiszki, fiszki, kiedyś Jacek pytał mnie co to jest... :mrgreen:
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

bobby-x pisze:Jeśli mogę wtrącić trzy grosze.
Według mnie wtrąciłeś znacznie więcej. :-)
W takim razie wycofuję swoją uwagę. :-)
Awatar użytkownika
Arkano
Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe

Post autor: Arkano »

Może można by było w umieścić krótką informację w odnośniku, że utwór "Ballada o dziwnym malarzu" to zmieniona wersja listowej "Ballady o malarzu"?
ODPOWIEDZ