Mam zaszczyt i przyjemność poprowadzić Top TSA.
Zespołu, który przeszedł swoją historię, łączył się i niestety dzielił.
Skutkiem zawirowań obecnie, niestety, także mamy grupę, której twórczości nie zaliczam do tego Topu,
a mianowicie: TSA Michalski Niekrasz Kapłon.

1. Głosujemy na 20 utworów w kolejności od miejsca 1 do 20 oraz na 5 płyt w kolejności od miejsca 1 do 5.
2. Za 20 miejsce utworu będę przyznawał 1 punkt, za 1 miejsce - 20 punktów. Za 5 miejsce albumu będę przyznawał 1 punkt, za 1 miejsce - 5 punktów.
3. Oczywiście można zagłosować na mniej utworów czy płyt, ale wówczas takie głosy będą liczone na zasadzie: 1 punkt za najniższe pojawiające się miejsce i kolejno po punkcie więcej, a zwycięzca takiego zestawu otrzyma tyle punktów, na ile utworów/albumów zagłosował jego autor. Tzw. przerwy i tzw. dziury będą miały znaczenie (tylko i wyłącznie!) wizualne.
4. Głosujemy tylko i wyłącznie w tym wątku oraz wyłącznie w trybie jawnym.
5. Utwory zapisane pochyłą czcionką (wersje koncertowe lub angielskie mające odpowiedniki polskie) nie będą uwzględnione w głosowaniu.
6. Głosujemy do
26.12.2023., godz. 22:05
Albumy, które będą uwzględnione w punktacji Topu:
Live (1982)
TSA (1983)
Spunk (1984)
Heavy Metal World (1984)
Heavy Metal World (English Version) (1984)
Rock'n'Roll (1988)
52 dla przyjaciół (1992)
Proceder (2004)
Album "Live" jest rzeczywistym debiutem, ma swoją renomę w dziejach polskiej muzyki rockowej
i nie wyobrażam sobie, żeby go nie uwzględniać w punktacji.
Z albumami anglojęzycznymi wahałem się, ale w końcu uznałem, że to nagrania stworzone na nowo
i w nieco innych aranżacjach. A HMW nawet w innym składzie.
Natomiast raczej nie wyodrębniam wersji angielskich w punktacji utworów.
Np. "Upper Classes" to po prostu "Wysokie sfery", itd.
Jeszcze posłucham dokładniej 3 ostatnich utworów z albumu HMW (EV) i spróbuję napisać
całą ściągawkę wszystkich odpowiedników polskich i angielskich.
Lista utworów poniżej.
Gdybym gdzieś się "rypnął" to oczywiście wszelkie uwagi "przyjmuję na klatę".