To jest dobre pytanie. Ale chyba nikt nie zna na nie odpowiedzi.darewski pisze:Mam pytanie w jakich latach lista rozgłośni harcerskiej była drukowana w Sztandarze Młodych, w Na Przełaj oraz w Gazecie Młodych. Wiemy ile było notowań, ale czy wszystkie notowania zostały zaprezentowane w w/w czasopismach. Czy listę drukowano już w 1965 roku czy też dopiero później, czyli od kiedy.
Zadałem sobie ten trud - przy okazji dziękuję osobom które mnie finansowo w tym wspomogły, bez waszej pomocy nie byłoby to możliwe - przejrzałem roczniki "Sztandaru Młodych" od roku 1965 do roku 1983, "Gazety Młodych" od roku 1982 do roku 1986, "Na przełaj" od roku 1983 do roku 1991, "Panoramy" od roku 1965 do 1993. Roczniki były w miarę kompletne, jeśli brakowało, a czasem brakowało, to pojedynczych numerów. Wyniki mojej pracy będą systematycznie - taką mam nadzieję - publikowane przez osoby które mi w tym pomogły.
Przejrzałem, w czytelni biblioteki, która mając "status egzemplarza obowiązkowego" zobowiązana była, i jest, do gromadzenia ukazujących się gazet i czasopism. Pracy było sporo - ale bardzo ciekawej - zapewne nie ustrzegłem się błędów, pomijając jakąś istotną informację, ale zawsze mogę zajrzeć do archiwum raz jeszcze, co czynię gdy trzeba coś uzupełnić.
Wygląda to tak, po pobieżnym przeanalizowaniu.
Notowania "Harcerskiej" w "Sztandarze Młodych" pojawiają się od roku 1966 - ale bardzo sporadycznie - chyba są w sumie trzy albo cztery - nie liczyłem. W 1965 również pojawią się, ze dwa albo trzy notowania, ale są inaczej nazwane, nie mam pewności czy są to notowania "Harcerskiej"
W roku 1967 i 1968 pojawia się tych notowań więcej, ale i tak są to sporadyczne prezentacje notowań. Od roku 1969 do roku 1974, notowań Harcerskiej jest zdecydowanie więcej, w niektórych latach są publikowane w miarę systematycznie. Nie pamiętam teraz - jest to do sprawdzenia - Pan Dariusz Michalski podejmuje decyzję, o czym pisze, że będzie publikował, jeśli idzie o polskie listy przebojów, tylko notowanie Harcerskiej, jako najbardziej miarodajnej. Zaprzestając publikowanie "Międzyklubowej Listy Przebojów - podaje przykłady, na nierzetelność, a wręcz nieuczciwości Klubu który odpowiedzialny jest za zestawienie tej listy.
Zbiorcze, roczne podsumowania "Harcerskiej" są publikowane w Sztandarze Młodych, z tego co pamiętam, chyba do roku 1977, a może i 1978 włącznie.
W "Gazecie Młodych" w latach 1982-1985 pojawiają się pojedyncze notowania - nie ma ich za wiele, są przypadkowe, ale są.
Od roku 1985, 1986 do chyba roku 1990 - jest to do sprawdzenia - "regularnie" pojawiają się notowania "Harcerskiej" w "Na Przełaj". Tyle że jest to już inna lista. Obejmuje głównie nagrania polskich młodych rockowych zespołów, które nie mają szansy zaistnienia w oficjalnym obiegu. Zacna to była wtedy inicjatywa. Ale pomysł jest ten sam, jak w przypadku wydań z lat 60 i 70, prezentować to co jest mniej znane, mniej grane.
Na początku lat 80, do roku 1983, program radia Rozgłośnia Harcerska jest publikowany w Sztandarze Młodych. Można przeczytać kiedy nadawano tą listę - niestety notowanie tej listy nie są publikowane.
Warto tutaj wspomnieć, że nie wiadomo dziś, kto opracowywał w latach 60 i 70 i na początku lat 80 tą listę, nie wiadomo gdzie jeszcze była publikowana, poza wymienionymi wcześniej źródłami. Brak źródeł, na temat wielu notowań za lat 60, 70, 80. Brak w ogóle notowań od połowy lat 70 do połowy lat 80.
Czy była to lista która wpływała rynek muzyczny w Polsce? Nie, nie była, tak jak każda inna lista w tamtym czasie. Odsyłam tutaj do artykułu pióra Dariusza Michalskiego:
http://forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=2&t ... b171f1c557
Ale, słuchało, notowało, jej kolejne edycje, na tyle dużo osób, że mam nadzieję, że kiedyś takie osoby nam brakujące notowania przypomną. Czego wam i sobie życzę.