Aktualności (Około) Trójkowe

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
anowika

Re: Aktualności (Około) Trójkowe

Post autor: anowika »

nemo pisze:ostatni "Manniak po ciemku" zakończył się słowami "..i mam nadzieję, że się usłyszymy", podobne słowa padły bodaj w piątkowej audycji pana Wojtka tydzień temu
w podobny sposób Pan Wojciech już od jakiegoś czasu żegnał się ze słuchaczami, jeśli dobrze przywołuję słuchowe ślady w swej pamięci, i to dużo przed konfrontacją Załoga-Dyrektor.
Ostatnio zmieniony ndz mar 07, 2010 10:40 pm przez anowika, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anowika

Post autor: anowika »

pozwolę sobie na delikatną zmianę tematu, mam nadzieję, że nie zostanie to odebrane jako trywializacja, ważnych chyba dla wszystkich słuchaczy Trójki, aktualnych wydarzeń (około)antenowych. Mam na myśli projekt NBP i Polskiego Radia pt. "Leśna Akademia Sukcesu", który był (a może nadal jest) promowany także na stronach Trójki http://las.polskieradio.pl/obrot-bezgotowkowy/ Przedstawiciel "szarej strefy" zając Zenek napada na niedźwiedzia brunatnego Zbyszka, od którego to misia jest zresztą większy :D ... i co na to wszystko Pan Dohtór Kruszewicz? :know: Filmik o emeryturach http://las.polskieradio.pl/emerytury/ jest równie ciekawy :mrgreen: eh...te twarde prawa natury :wink:
bear

Post autor: bear »

nagrywał ktoś dzisiejszy koncert Raz Dwa Trzy?
Adam Nowak zapowiadając "Talerzyk" dał bardzo wyraźnie do zrozumienia co myśli o obecnej sytuacji w Trójce, nie potrafię tego powtórzyć bo powiedział to w charakterystyczny dla siebie zagmatwany ale jednocześnie bardzo mądry sposób :wink:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

pewnie za czas jakiś będzie w klatce MarekET. A ja przed talerzykiem wyszedłem i jak wróciłem to już usłyszałem dosłownie dwa słowa...
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

kolejny artykuł:

Wojna w Trójce: Sobala odchodzi albo strajk

Wypowiadają się tu m.in.: Wojciech Mann, Magda Jethon, Jan Chojnacki, Artur Andrus, Barbara Marcinik a także

Wojciech Waglewski
" ... Jeśli ten pręgierz polityki zacznie być nieznośny, jeśli z Trójki znikną osoby, które są jej twarzą, to my z synem też się zwiniemy. To jest w dużej mierze związane z decyzją Wojtka Manna - czy zostanie, czy nie, bo dla mnie bez Wojtka Trójki nie ma..."

Grzegorz Wasowski
"Nie słucham Trójki i nie interesuję się już od roku jej sytuacją. Nie czuję z nią żadnych związków, mimo że spędziłem w niej 38 lat. Przykro mi to mówić, ale straciłem serce do ludzi tam pracujących..."

i inni.

Zacytowałem te dwa fragmenty, bo najmocniej na mnie podziałały...
ku3a

Post autor: ku3a »

Pana Wojtka dziś wieczorem nie będzie... Będzie Ania Gacek.
Porfiry

Post autor: Porfiry »

Po co strajk... wystarczy że odejdą niektórzy pracownicy trójki... po co hasła, demonstracje i pikiety.. :D wystarczy, że odejdzie pan Wojciech Mann..

Możni Polskiego Radia! zrobicie popStacje Polskiego Radia! :(
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Adam Nowak w czasie koncertu w Trójce, przed TALERZYKIEM powiedział:

... Wielokrotnie graliśmy w studiu im. Agnieszki Osieckiej. Traktujemy studio i Polskę, która jeżeli jest używana przez politykę, to polityka tylko na tym zyskuje. niestety nie chce to się dziać odwrotnie.
Dziękuję za wypowiedź :-)

no to chyba na razie nie będzie się udzielał na lp3 ...
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Miały być dzisiaj rozmowy dwustronne... Może były, może nie - nikt nic nie pisze. Ale żeby wypełnić czymś tę pustkę, proponuję dwa artykuły z Wyborczej i z Rzeczpospolitej:

Dziennikarze "Trójki" już wygrali. Z polityką

Radio zawarło ugodę ze Skowrońskim :!:

a jednak coś jest o rozmowach:

Związkowcy z Trójki negocjują z zarządem. Spotkanie skończyło się na niczym
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Yacy pisze:Miały być dzisiaj rozmowy dwustronne... Może były, może nie - nikt nic nie pisze.
Było o tym info w wiadomościach Trójki o godz.18.00. Później nie słuchałem już radia więc nie wiem, ale we wspomnianym serwisie usłyszeć można było głosy szefa Trójki, szefa związku zawodowego oraz kogoś (nazwiska ni funkcji nie pomnę :oops: acz był to ktoś z zarządu bodajże).
Wynik rozmów w linku podanym przez kolegę Yacego, a z wypowiedzi wyżej wymienionych osób nic nowego nie wynikało o ile dobrze zrozumiałem.

W kwestii ugody z byłym szefem Trójki też był o tym materiał w którymś z serwisów. Ciekawe na której stronie napisze o tym GW i czy w ogóle w jej serwisie internetowym będzie o tym mowa :P
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

znów cisza o sporze w Trójce, więc temat zastępczy.

Trójka bije kolejny rekord słuchalności

Najnowsze wyniki badań Radio Track pokazują, że rozgłośnia drugi raz z rzędu pobiła swój rekord słuchalności

W okresie grudzień 2009 - luty 2010 publiczna Trójka po raz drugi z rzędu odnotowała najwyższy w historii badań RadioTrack poziom słuchalności. Jej udział w ogólnopolskim rynku słuchalności w tym czasie wynosił 7,34 proc. (rok wcześniej - 6,61 proc.). Poprzednia fala badań za listopad 2009-styczeń 2010 też przyniosła Trójce rekord w historii badań - słuchalność na poziomie 7,26 proc.

Mimo finansowych i innych wewnętrznych kłopotów, z jakimi boryka się Polskie Radio, pod względem wyników rozgłośnia radzi sobie w ostatnich miesiącach bardzo dobrze. W ubiegłym roku także dwa razy pobiła własne rekordowe wyniki (w okresach listopad 2008 – styczeń 2009 i wrzesień - listopad 2009). Liderem słuchalności według najnowszej fali badań słuchalności Radio Track pozostaje RMF FM z wynikiem na poziomie 26,85 proc. (rok wcześniej - 24,39 proc.). Słuchalność Radia Zet wynosiła 15,99 proc. (rok wcześniej 16,86 proc.), publicznej Jedynki - 12,97 proc. (12,74 proc.), Radia Maryja - 1,85 proc. (2,03 proc.), publicznej Dwójki - 0,71 proc. (0,6 proc.), a Polskiego Radia Euro - 0,18 proc. (0,11 rok wcześniej). Badania przeprowadza Millward Brown SMG/KRC.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Należy nadmienić, że jakiś czas temu zmianie uległa metodologia badań, która w większym stopniu bierze teraz pod uwagę respondentów korzystających z telefonów komórkowych. Zapewne ten fakt wpływa też na wyniki i...rekordy Trójki! Niemniej wynik Polskiego Radia Programu Trzeciego ciagle rośnie, co przyjmuję z wielkim zaskoczeniem i radością. Tak trzymać.
Awatar użytkownika
krzysiek83

Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

hmm. coś dziwnego, bo GW publikuje drugi artykuł o tym samym tytule, a treść się sporo różni:
http://wyborcza.pl/1,75478,7659969,Prot ... ojki_.html
Awatar użytkownika
krzysiek83

Ekhm... Nie będę złośliwy... Każdy może sam wyciągnąć wnioski.
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

krzysiek83 pisze:Ekhm... Nie będę złośliwy... Każdy może sam wyciągnąć wnioski.
Strasznie jestem ciekawy jaki Ty wniosek wyciągnąłeś. Mogłbyś się nim podzielić ? Proszę... To naprawdę może być ciekawe.
Przy okazji ukłony do samej myśliwieckiej ziemi dla uczestników sobotniej pikiety...
Awatar użytkownika
krzysiek83

Przemyślenie nie odnosi się do meritum - czyli samego zdarzenia, tylko do źródła, z którego pochodzą cytaty. Po prostu drugi tekst jest podrasowany, ma u czytelnika wywołać emocje i obok elementu informacyjnego są dodane różne "kwiatki" np. w postaci wymienienia miast z jakich przyjechali protestujący czy historia osoby, która wiele godzin podróżowała do stolicy. Informacja, która jest lekkim nadużyciem (ale to zarzut do obu tekstów) jest wymienienie przez autora tylko dziennikarzy związanych z jedną stroną polityczną a z drugą już nie (czyli ci drudzy są dobrzy? czy nie pasują do tezy autora? jak wyjaśnił mi na tym forum przedstawiciel protestujących nie podoba im się sam pomysł audycji, a nie tacy czy inni prowadzący - choć czytając forum Trójki mogę odnieść inne wrażenie). Kwestia liczenia protestujących jest już śmieszna.
Myślę, że student dziennikarstwa umiałby to fachowo opisać :P
A w ogóle to mi paskudny offtopic wyszedł (ponieważ kwestia ta nie ma żadnego znaczenia przy ocenie postulatów protestujących czy postawy dyrekcji), ale nie mogłem nie ulec prośbie Forumowicza Roberta :)
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

A gdzie się teraz załapał były dyrektor Trójki Witold Laskowski?
Odpowiedź http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/wi ... tv-polonia#
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

Robert pisze:
krzysiek83 pisze:Ekhm... Nie będę złośliwy... Każdy może sam wyciągnąć wnioski.
Strasznie jestem ciekawy jaki Ty wniosek wyciągnąłeś. Mogłbyś się nim podzielić ? Proszę...
Chodziło mi raczej o wnioski dotyczące samego faktu ukazania się pod tym samym tytułem dwóch internetowych artykułów GW , bo wydawało mi się , że właśnie do tego odniosłeś się reagując na tą sytuację. Już same Twoje przemyślenia na temat samej zawartości artykułu mnie specjalnie aż tak bardzo nie interesują i nie zaskakują 8) , aczkolwiek są zabawne :)

Jeszcze bardziej podrasowany :D
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Przy całym szacunku do rozgłaśniania akcji protestacyjnej Trójkowiczów, GW jest nie rzadko jest stronnicza do bólu.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

W przypadku Radia - jak najbardziej tak. Znam jeszcze parę innych przypadków, ale je zachowam dla siebie, bo to forum Listy, a nie Gazety.
Awatar użytkownika
fajnex

Post autor: fajnex »

Trójka: Rekord słuchalności Trójki
Z tej okazji dziś po godzinie 18:00 usłyszałem w Trójce po raz pierwszy głos Pana Dyrektora! Powiedział: "Bardzo dziękuję naszym słuchaczom!"
Awatar użytkownika
krzysiek83

Nie rozumiem fenomenu wzrostu słuchalności. Tzn może w pierwszym roku działalności Skowrońskiego i wprowadzeniu przez niego zmian, to zrozumiałe, ale dalszy "trynd" mnie dziwi. Bo po prawdzie nic się nie zmienia od dłuższego czasu, a tu rośnie, rośnie... Zbyszu trochę rozjaśnił sprawę pisząc o metodologii badań i tym to sobie tłumaczę.
Sam fakt wzrostu może cieszyć o tyle, że reklamodawcy na to patrzą i jakiś dodatkowy grosz wpada dla stacji dzięki temu.
Robert pisze: Już same Twoje przemyślenia na temat samej zawartości artykułu mnie specjalnie aż tak bardzo nie interesują i nie zaskakują 8) , aczkolwiek są zabawne :)
Niestety znowu nie zaskoczę: :P Najzabawniejsze jest mnożenie ilości protestujących :lol:
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Miszon pisze:Znam jeszcze parę innych przypadków, ale je zachowam dla siebie, bo to forum Listy, a nie Gazety.
I ja znam. Gazeta jest stronnicza, ale też żeby nie było, że nie lubię jej (a lubię) - ma świetne artykuły, które nie są związane z polityką, a i poszczególni, wybrani dziennikarze są profesjonalistami i na ile to jest możliwe starają się być obiektywni, czego w innych gazetach szukać ze świecą.
krzysiek83 pisze:Nie rozumiem fenomenu wzrostu słuchalności.
To jest bardzo proste. Od kilku miesięcy dużo w mediach mówi się o Trójce - i nie ważne co, ważne że jest, a to przyciąga słuchaczy.
Podobną tendencję zauważono przy okazji protestów za kadencji Laskowskiego, dopiero jak to wszystko ucichło i słuchalność spadała. Radio Maryja w okresie większej wrzawy zyskuje słuchalności (np sprawa z Madzią Buczek), RMF teraz też rośnie, a to z powodu 20-lecia i wydarzeń z tym związanych, a także reklamy.
Można mnożyć takie sytuacje.
PS. A podobno całkiem duża słuchalność miała Radiowa Dwójka w dniu protestu, kiedy "milczała" - był jedynie (z tego co wiem) śpiew ptaszków, czy coś w tym rodzaju :wink: Takie to mechanizmy.
ODPOWIEDZ