nie bardzo wiem co masz na myśli, ale Przyjaciel to Anita, a Piaski to Kasia.kajman pisze:W Varius brak pełnych informacji o Przyjacielu i Piaskach.
Nierealne szaleństwo czyli wszyscy wykonawcy listy.
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
Re: Nierealne szaleństwo czyli wszyscy wykonawcy listy.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Mój przyjaciel grał skład z Emu. Nie wiem czy wszyscy, bo to dość kameralny kawałek i chyba nie ma tam perkusji.
Piaski skład z Ego.
Piaski skład z Ego.
To akurat wiem i domyślał się, że standardowy skład Varius się tam udzielał. Tylko czy ktoś jeszcze, chociaż pewnie nie jest to nikt ważny. No i nie wiem np. czy Amirian był we wszystkich utworach na Emu.Yacy pisze:nie bardzo wiem co masz na myśli, ale Przyjaciel to Anita, a Piaski to Kasia.kajman pisze:W Varius brak pełnych informacji o Przyjacielu i Piaskach.
- Miszon
- Kontakt:
Nie, nikt dodatkowy się nie udzielał. Natomiast od Elf do składu wszedł saksofonista, Rafał Kokot zdaje się i jak słychać saksofon, to on tam gra.
Amirian był tylko w tych, których nie było na Liście. Za to chyba był u Kowalskiej w "A co to mam..." (on to skomponował i zapewne gra na gitarze. W jego stylu granie, ale trzeba by sprawdzić).
Amirian był tylko w tych, których nie było na Liście. Za to chyba był u Kowalskiej w "A co to mam..." (on to skomponował i zapewne gra na gitarze. W jego stylu granie, ale trzeba by sprawdzić).
No to teraz mniejsza porcja:
Urszula Kasprzak: jako Urszula (w tym duet z Kayah), w Nocy komety i Krajobrazie Budki, w Pocztówce i prawdopodobnie w Ja Kain Budki.
Przed kolejnym wykonawcą krótka informacja - w przypadku zespołu, którego żaden stały członek nie był na LP3 w innej konfiguracji lub zespół nie ma stałego członka, a pojawiał się gościnnie itp. jest podawany przeze mnie jako zespół.
Budka Suflera także jako zespół towarzyszący Urszuli na pierwszych czterech płytach (czyli do Biżuterii), Jantar w Nic nie może i prawdopodobnie Luizie Es.
Jako ciekawostkę podam (ja o tym nie wiedziałem), że Luiza pojawiła się na liście ponownie tym razem pod pełnym nazwiskiem Staniec.
Krzysztof Cugowski: w Budce od Snu, samodzielnie i gościnnie w Harlemie (Lunatycy).
Izabela Trojanowska być może także w To mój blues Nalepy (wprawdzie damskiego wokalu tam nie kojarzę, ale ile można pamiętać po prawie 30 latach).
Artur Gadowski: w IRA, z Kościkiewiczem i na hołdys.com (tylko czy i w których z utworów z LP3).
Vicki Benckert w coverze Perfectu oraz w How do i Almost Roxette (może jeszcze w czymś, ale tego nie znalazłem).
Urszula Kasprzak: jako Urszula (w tym duet z Kayah), w Nocy komety i Krajobrazie Budki, w Pocztówce i prawdopodobnie w Ja Kain Budki.
Przed kolejnym wykonawcą krótka informacja - w przypadku zespołu, którego żaden stały członek nie był na LP3 w innej konfiguracji lub zespół nie ma stałego członka, a pojawiał się gościnnie itp. jest podawany przeze mnie jako zespół.
Budka Suflera także jako zespół towarzyszący Urszuli na pierwszych czterech płytach (czyli do Biżuterii), Jantar w Nic nie może i prawdopodobnie Luizie Es.
Jako ciekawostkę podam (ja o tym nie wiedziałem), że Luiza pojawiła się na liście ponownie tym razem pod pełnym nazwiskiem Staniec.
Krzysztof Cugowski: w Budce od Snu, samodzielnie i gościnnie w Harlemie (Lunatycy).
Izabela Trojanowska być może także w To mój blues Nalepy (wprawdzie damskiego wokalu tam nie kojarzę, ale ile można pamiętać po prawie 30 latach).
Artur Gadowski: w IRA, z Kościkiewiczem i na hołdys.com (tylko czy i w których z utworów z LP3).
Vicki Benckert w coverze Perfectu oraz w How do i Almost Roxette (może jeszcze w czymś, ale tego nie znalazłem).
- Yacy
- Kontakt:
Urszula jeszcze w JAK LODU BRYŁA Klinczu.
jest też wymieniona na płycie STAN STRACHU (głosy), ale czy akurat w Ja Kain ty Abel "głosowała" tego nie wiem.
jest też wymieniona na płycie STAN STRACHU (głosy), ale czy akurat w Ja Kain ty Abel "głosowała" tego nie wiem.

Ten Klincz wydawało mi się sprawdzałem i nie pasował, ale sprawdzę raz jeszcze.Yacy pisze:Urszula jeszcze w JAK LODU BRYŁA Klinczu.
O Kainie napisałem, ale nie wiem dlaczego zamiast Grzegorza wpisałem Budkę.
To jako ciekawostka dodam, że Telewizor to też Luiza Staniec. I jeśli mam dobre informacje, to pochodzi z mieścinki z moich okolic.
- Yacy
- Kontakt:
dowód na Klkincz:

ale tu jest tylko A1 i B1. 

- Yacy
- Kontakt:

oczywiście, że tak. to jest dowód na to, że jednak w Bryle Urszula sie nie udzielała

sorry za zamieszanie.
I takich właśnie informacji potrzebuję.słoik pisze:To jako ciekawostka dodam, że Telewizor to też Luiza Staniec. I jeśli mam dobre informacje, to pochodzi z mieścinki z moich okolic.

Wszystko OK. Moim zdaniem lepiej coś odrzucić niż pominąć.Yacy pisze:oczywiście, że tak. to jest dowód na to, że jednak w Bryle Urszula sie nie udzielała![]()
sorry za zamieszanie.
Jeszcze raz dzięki wszystkim wspomagającym.

Tak przy okazji dodam, że nie mam informacji na temat składu na Próbie sił i pierwszej Rysie Urszuli oraz na Chikiticie Łysead. Może ktoś coś wie?
W/g Wiki "Proba sil" byla premierowa piosenka BS & Urszuli, tak wiec nagrana zapewne w czerwcu 1982 w tamtejszym skladzie BS?
Edit: gdzie indziej znalazlem info ze pierwsze trzy piosenki to "Luz", "Fata" i "Bogowie", tak wiec nie bardzo rozumiem co ma znaczyc "premierowa"
Sorki!
Edit: gdzie indziej znalazlem info ze pierwsze trzy piosenki to "Luz", "Fata" i "Bogowie", tak wiec nie bardzo rozumiem co ma znaczyc "premierowa"

Tylko mam wrażenie, że tutaj określenie premierowe jest w nieco innym znaczeniu. Szczególnie że wyżej w tejże wiki napisano:kirkub pisze:W/g Wiki "Proba sil" byla premierowa piosenka BS & Urszuli, tak wiec nagrana zapewne w czerwcu 1982 w tamtejszym skladzie BS?
Romuald Lipko (lider Budki Suflera) za namową Jerzego Janiszewskiego zgodził się skomponować dla Urszuli kilka piosenek. Nagrań dokonano 15 czerwca 1982 roku w poznańskim studio Polskiego Radia. Były to: "Fatamorgana '82", "Bogowie i demony" i "Luz blues w niebie same dziury".
Teraz kolejna, spora porcja nazwisk:
Phil Collins samodzielnie, w Genesis poza Congo i Not about, w I know Fridy i w Band Aid.
Tony Banks sam, z Fishem i w Genesis.
Mike Rutherford w Genesis i Mike + Mechanics.
Ray Wilson sam, w Stiltskin oraz w Congo i Not about Genesis.
Peter Gabriel & Steve Hackett także w Carpet 99.
A skoro w tych okolicach jestem, to nie mam pojęcia, kto grał z Collinsem w tamtej wersji In the air. Nie wiem także czy Solsbury jest w wersji z '77 (a jeżeli tak, czy grał tam Fripp) i czy Burn you jest w tej wersji, która okazała się później na Big blue bell.
Paul Carrack sam, w Mike + Mechanics (wygląda, że tylko w Taken nie śpiewał w ogóle), w Smiths oraz chyba w Something about Eltona.
Youssou N'Dour z Neneh i w In your eyes Gabriela.
Brian Eno w What's going on, w U2 we Fly, Love is blindness, Numb i Lemon (i może na Unforgettable i w With or oraz I still), w Passengers i w Love to be loved Gabriela.
Daniel Lanois z Bono w Falling, w Sledge, Red i Big Gabriela oraz we Fly, Mysterious i Grand beneath (i może na Unforgettable i w With or oraz I still) U2.
Stewart Copeland w The Police oraz Red i Big Gabriela.
Wczoraj zabrałem się za zbiorówki i dopisałem:
Stinga do Band Aid,
Meluę i Chrisa Martina do Band Aid,
Bono do obydwóch,
George Michaela do Band Aid (a do Band Aid 20 są rozbieżności),
Stankiewicz do Błogosławieństw,
Markowskiego, Muńka i Gadowskiego do 24.11.94.
- Miszon
- Kontakt:
Gabriel i Solsburry - mam ten singiel (wygrany za kartki do Trójki
), ale to tylko promo CD i nie ma żadnego opisu. Ale kawałek niczym się chyba nie różni od starej wersji.
Jeszcze wracając do Varius Manx - dopisałeś w kawałkach z płyty Elf (na pewno Zamigotał świat i Oszukam czas) dziewczyny z DeSu? One na tej płycie śpiewały chórki, aczkolwiek były jeszcze wymienione tylko z nazwisk, a nie jako zespół o ile pamiętam.

Jeszcze wracając do Varius Manx - dopisałeś w kawałkach z płyty Elf (na pewno Zamigotał świat i Oszukam czas) dziewczyny z DeSu? One na tej płycie śpiewały chórki, aczkolwiek były jeszcze wymienione tylko z nazwisk, a nie jako zespół o ile pamiętam.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
- Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove
Poza tym bębnił w "Moonlight in Samosa" Planta (wikipedia). Być może jeszcze gdzieś, ale nie potrafię sobie przypomnieć.kajman pisze:Phil Collins samodzielnie, w Genesis poza Congo i Not about, w I know Fridy i w Band Aid.
Co do Gabriela to tak podejrzewałem, ale nadal mam problem, bo na płycie grał Fripp, a czy w tym utworze też?Miszon pisze:Gabriel i Solsburry - mam ten singiel (wygrany za kartki do Trójki), ale to tylko promo CD i nie ma żadnego opisu. Ale kawałek niczym się chyba nie różni od starej wersji.
Co do DeSusek to tak, mam je zapisane, ale z pewnych względów ich tu nie wymienię (chyba trochę zbyt skomplikowanych, żeby pisać dlaczego).
Gdzieś już na to trafiłem, ale nie mogłem sobie przypomnieć. A skoro mi przypomniałeś (dziękiGrycek pisze:Poza tym bębnił w "Moonlight in Samosa" Planta. Być może jeszcze gdzieś, ale nie potrafię sobie przypomnieć.kajman pisze:Phil Collins samodzielnie, w Genesis poza Congo i Not about, w I know Fridy i w Band Aid.

Teraz nowe:
Mark Knopfler w Straitsach, solo i w Ferry Aid.
John Illsley w Straitsach i w Private dancer.
David Knopfler w Sultans (bo w LP3 była na 99% pierwsza wersja) i solo.
Neil Tennant w PSB i w No regrets Robbiego
Małgorzata Ostrowska w Lombardzie, solo i w Wierze IRA-y.
Wanda Kwietniewska w Lombardzie do Diamentowej i w Bandzie.
Tu jest taki problem, że nie we wszystkich utworach panie dawały główny wokal i nie wiem jak z chórkami, ale przynajmniej na razie przyjmuję je jako podstawowych podówczas członków zespołu.
Beata Kozidrak w Bajmie, jako Beata, w Wierze IRA-y i w Pocztówce.
- Yacy
- Kontakt:
Mark K. to jeszcze The Nothing Hillbillies.
a jak The Nothing Hillbillies to
Guy Fletcher w Dire Straits od BiA. i prawdopodobnie we wszystkich solowych Markach.
Brendan Croker z Dire S. na On Every Street.
Paul Franklin DS na On Every Street, u Marka na Golden Heart, The Ragpicker's Dream i Shangri-La.
a jak The Nothing Hillbillies to
Guy Fletcher w Dire Straits od BiA. i prawdopodobnie we wszystkich solowych Markach.
Brendan Croker z Dire S. na On Every Street.
Paul Franklin DS na On Every Street, u Marka na Golden Heart, The Ragpicker's Dream i Shangri-La.
- Yacy
- Kontakt:
Beata w "Są marzenia", a nie Pocztówka
w Pocztówce śpiewają tylko Anna Maria Jopek, Dorota Miśkiewicz i Piasek.
- adameria
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
- Kontakt:
A taki wynalazek braliscie pod uwage?
Borysewicz, Panasewicz, Piekarczyk, Skawinski, Ostrowska... a tu widac najlepiej:
http://www.youtube.com/watch?v=2Dv7f884qrM
Czy takie jednorazowki sa brane pod uwage???
Jesli nie, lub pisze nie na temat - to przepraszam...
Borysewicz, Panasewicz, Piekarczyk, Skawinski, Ostrowska... a tu widac najlepiej:
http://www.youtube.com/watch?v=2Dv7f884qrM
- Miszon
- Kontakt:
Ludki z PSB jeszcze z Davidem Bowie (Hello Spaceboy) i z Dusty Springfield.
- Yacy
- Kontakt:
PSB jeszcze z Liza Minnelli - Losing My Mind
Na początek kolejne wielkie dzięki
wszystkim.
TNH dotarli tylko do miejsca 47, a jak już pisałem nie dam rady aż tak dużego materiało objąć. I tak wygląda na to, że kolejne wakacje też będę miał do przepracowania.
Z Pocztówką to po prostu nieporozumienie. Ja użyłem tej nazwy dla określenia wykonawcy, a nie utworu. Ale cieszy mnie czujność.

Świetnie z tą Lizą, bo formalnie to oni są tylko producentami jako zespół, a grają (wg niektórych danych tylko Neil) jako osoby. Ale dopisałem.Yacy pisze:PSB jeszcze z Liza Minnelli - Losing My Mind
Mark K. to jeszcze The Nothing Hillbillies.
Beata w "Są marzenia", a nie Pocztówka
TNH dotarli tylko do miejsca 47, a jak już pisałem nie dam rady aż tak dużego materiało objąć. I tak wygląda na to, że kolejne wakacje też będę miał do przepracowania.
Z Pocztówką to po prostu nieporozumienie. Ja użyłem tej nazwy dla określenia wykonawcy, a nie utworu. Ale cieszy mnie czujność.
Oczywiście tak, zresztą możesz sprawdzić przy Borysewiczu i Panasewiczu. Jak się do kogoś zabieram, to wpisuję w znajdywaczce część nazwiska/ nazwy. Wpisałem Ostrowską, a w miejscu, z którego kopiowałem skład był błąd i miałem ją zapisaną jako Osrowską.adameria pisze:A taki wynalazek braliscie pod uwage?
Borysewicz, Panasewicz, Piekarczyk, Skawinski, Ostrowska...
No tak, powinienem uszczegóławiać. Te dwie pozycje to była dla mnie oczywistość i nie napisałem o tym. A powinienem, bo potem nie wiadomo, że przeoczyłem np. taką Lizę.Miszon pisze:Ludki z PSB jeszcze z Davidem Bowie (Hello Spaceboy) i z Dusty Springfield.
- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
Kayah śpiewa u Kobranocki na polskiej wersji "Goryczy w chlebie" i zdaje się, że ta wersja była na LP3.kajman pisze:Kayah: samodzielnie i w duetach, w Zostańmy DeMono, Umarłej Obywatela, Dziś tracisz Skawińskiego, Rowerze Formacji, Mówię Tiltu, Budzikach Chojnackiego, Jako mąż Atrakcyjnego, być może w Zawsze lubiłam Martyny, raczej nie w Oceanie i Zawsze wszędzie Tiltu i prawie na pewno Nie na płycie Tak Tak.
O to wielkie dzięki,Arkano pisze:Kayah śpiewa u Kobranocki na polskiej wersji "Goryczy w chlebie" i zdaje się, że ta wersja była na LP3.kajman pisze:Kayah: samodzielnie i w duetach, w Zostańmy DeMono, Umarłej Obywatela, Dziś tracisz Skawińskiego, Rowerze Formacji, Mówię Tiltu, Budzikach Chojnackiego, Jako mąż Atrakcyjnego, być może w Zawsze lubiłam Martyny, raczej nie w Oceanie i Zawsze wszędzie Tiltu i prawie na pewno Nie na płycie Tak Tak.