Nasza Lista III

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Grycek pisze:
Artur pisze:
Grycek pisze:Zostało niewiele ponad 36 godzin do końca oddawania utworów. Czy ktoś jest za tym by przedłużć możliwość zgłaszania propozycji o dodatkowe 12/24 h?
Ja jestem za gdyż własne propozycje moge wrzucic dopiero w poniedzialek wieczorem jak bede mial dostep do netu.
To przedłużamy do poniedziałku wieczorem.
Bardzo dziekuję za wyrozumiałość :D
mrsap
Kontakt:

Post autor: mrsap »

Jutro wyjeżdżam na dwa tygodnie i nie będę mógł brać udziału w głosowaniu. Postaram się jednak podać jeszcze dziś swoje propozycje, bo mam sporo materiału, który zasługuje na to, by został pokazany szerszej publiczności :)
mrsap
Kontakt:

Post autor: mrsap »

Już wybrałem propozycje. Nie było łatwo, szczególnie w przypadku jednego zespołu, ale w końcu się udało :D

Pierwsza jest już na pewno znana niektórym...
1. Finger Eleven - Paralyzer
To jeden z moich hitów tego roku. Finger Eleven zaistnieli w USA już jakiś czas temu, za sprawą poprzedniej płyty, na której znalazł się między innymi wielki przebój "One Thing". Najnowsza też jest bardzo dobra i znajduje się na niej sporo przebojowych i skocznych utworów o zabarwieniu modern-rockowym. Można to określić jako disco-rock, bo na przykład taki "Paralyzer" idealnie nadaje się na dyskoteki.

2. Portal - Alone
Portal to zespół, który ma na swoim koncie tylko jedną EP-kę. Jednak już jest dosyć popularny nawet w Polsce. To za sprawą Sebastiana Grabowskiego z Radia Kampus, który wypromował ten zespół w swoich audycjach.
Można powiedzieć, że "Alone" to takie "Again" Active Rock Listy. Wzięło się znikąd i z tego co pamiętam, na liście przebywało ponad rok.
Budowa też jest podobna, bo to długi i mroczny utwór.

3. Cold - Bleed
Z tym zespołem miałem największy problem. Mają na swoim koncie tyle znakomitych utworów, że bardzo trudno jest wybrać jeden, który ma reprezentować ich styl... Zwłaszcza, że ten styl trochę się zmienił od pierwszej do (niestety już) ostatniej płyty.
Jednak wokal Scootera Warda jest tak charakterystyczny, że nie da się go pomylić z żadnym innym. Być może komuś skojarzy się z głosem Aarona Lewisa ze Staind. Jednak to dlatego, że ten genialny wokalista występuje gościnnie w piosence "Bleed".
Cold to zespół grający bardzo smutną, a nawet depresyjną muzykę. Ten ból można usłyszeć w każdym ich utworze. Zarówno w tych mocniejszych, jak i w tych spokojniejszych, jak ten.
Tekst piosenki "Bleed" jest dla mnie kwintesencją całej twórczości Cold. Jest to też jeden z moich ulubionych tekstów.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

Po długich naradach wynikających z braku zdecydowania (tylko 3 utwory?? :wink: ) zapadła wreszcie decyzja. Padło na taką trójkę:

The Shins - We Will Become Silhouttes
Jaime Wyatt - Light Switch
Death Cab For Cutie - A Movie Script Ending
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

To u mnie w wiekszosci po polsku i dosc komerycjnie :wink: :P

1. Suprise - Mój los (po 3 przesłuchaniu nie mogłem sie opamiętać i katowałem nim wszystkich. rewelacja na poczatku teraz troche mniej, radze posluchac 2 razy:)
2. Zalef - Kiedy miasto śpi (dobra płyta nawet, kawałek się wyróżnia, szczególnie chwytliwy refren, utwór bardzo mi sie podoba)
3. Edguy - Insie (niestety wersja koncertowa...ale utwór naprawde fajny;)

tyle ode mnie :wink:
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

mateusz15 pisze: 2. Zalef - Kiedy miasto śpi (dobra płyta nawet, kawałek się wyróżnia, szczególnie chwytliwy refren, utwór bardzo mi sie podoba)
:D :D :D Pewny mój głos!
Kurde, kolejna osoba, która uprzedza mnie w piosenkach na następne edycje

PS. A płyta znakomita! Zdecydowanie najlepsza spośród wszystkich "idolowców", ale niestety najmniej znana.
ku3a

Post autor: ku3a »

Gary pisze:Die Toten Hosen - "Alles aus liebe"
buuu, na razie nie za duzo myslalem o wyborze trojki do NL3 i dopiero teraz sie za to zabiore, ale DTH byli moimi jedynymi pewniakami... Choc z innym kawalkiem. To musze czegos innego poszukac...
Awatar użytkownika
mateusz15

tadzio3 pisze:
mateusz15 pisze: 2. Zalef - Kiedy miasto śpi (dobra płyta nawet, kawałek się wyróżnia, szczególnie chwytliwy refren, utwór bardzo mi sie podoba)
:D :D :D Pewny mój głos!
Kurde, kolejna osoba, która uprzedza mnie w piosenkach na następne edycje

PS. A płyta znakomita! Zdecydowanie najlepsza spośród wszystkich "idolowców", ale niestety najmniej znana.
:D :D :D

najmniej znana bo niestety w ogole nie wypromowana, gdyby Trojka grała to by cos jeszcze było;)

Teraz czekamy na 2 plyte, a czy najlepsza z "idolowców" - nie wiem ale na pewno jedna z lepszych :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Hmm... o ile dobrze pamiętam, to druga płyta Zalefa ukazała się już około rok temu...
Awatar użytkownika
mateusz15

:shock: :shock: :shock:

hm ze miala sie ukazac to slyszalem ale ze sie ukazala :?:
watpie...
ale zaraz cos poszukam na ten temat

koniec offa :twisted:
ku3a

Post autor: ku3a »

moje propozycje sa takie:

Patrick Nuo - Gone - czasem mam ochote na cos lzejszego, ale przyjemnego
Gackt - Last Song - a moze cos po japonsku??
Clawfinger - Nigger - przy Therapy? myslalem, ze wszyscy beda znac, a okazalo sie, ze wcale nie i ze byl sukces, wiec moze i Clawfingera wcale nie kazdy zna. A propos niggera przypomniala mi sie jedna historyjka. Ostatnio jeden czarnoskory gosc skomentowal czarna bluzke mojej siostry: "jesli o mnie chodzi, to czarny kolor jest do dupy" :lol:
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

Wydaje się, że zdążyłem z propozycjami ... III edycję postanowiłem zasilić muzyką filmową ...
Więc:
1. Clint Mansell - Summer Overture (kto oglądał "Requiem For A Dream" to pamięta - w połączeniu z obrazem robi na mnie zawsze piorunujące wrażenie...)
2. Bobby Vinton - Blue Velvet (z filmu Lyncha pod tym samym tytułem - piosenka stara, ale "bardzo aksamitna" ...)
3. Valdimir Cosma - Nadia's Theme (jaki to był piękny serial w latach chyba jeszcze 7-tych; może ktoś to jeszcze pamięta?; dziecięciem będąc wydawało mi się, że już piękniejszej melodii nie ma ...)
Miłego odbioru ...
kajman

Post autor: kajman »

Grycek pisze:
Artur pisze:
Grycek pisze:Zostało niewiele ponad 36 godzin do końca oddawania utworów. Czy ktoś jest za tym by przedłużć możliwość zgłaszania propozycji o dodatkowe 12/24 h?
Ja jestem za gdyż własne propozycje moge wrzucic dopiero w poniedzialek wieczorem jak bede mial dostep do netu.
To przedłużamy do poniedziałku wieczorem.
Przy okazji ja zostałem uratowany.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Zastanawiam się przypadkiem, czy "Born to be wild" i muzyka z "Requiem for a dream" (jeśli to ten znany kawałek) nie są zbyt znane, by je umieszczać tutaj w propozycjach...
Owszem, spełniają niby wymogi regulaminowe, aczkolwiek Steppenwolf chyba tylko przez przypadek nie znajduje się w zestawie propozycji do Topu Wszech Czasów. Rozumiem, jak by ktoś tu wrzucił inną ich piosenkę, to byłoby nawet fajnie, ale akurat jesli ktoś kiedyś słyszał o nich, to zna właśnie ten kawałek (a zna go pewnie nawet wtedy, jeśli o nich nie słyszał :) ).
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Miszon pisze:Zastanawiam się przypadkiem, czy "Born to be wild" i muzyka z "Requiem for a dream" (jeśli to ten znany kawałek) nie są zbyt znane, by je umieszczać tutaj w propozycjach...
Owszem, spełniają niby wymogi regulaminowe, aczkolwiek Steppenwolf chyba tylko przez przypadek nie znajduje się w zestawie propozycji do Topu Wszech Czasów. Rozumiem, jak by ktoś tu wrzucił inną ich piosenkę, to byłoby nawet fajnie, ale akurat jesli ktoś kiedyś słyszał o nich, to zna właśnie ten kawałek (a zna go pewnie nawet wtedy, jeśli o nich nie słyszał :) ).
Tylko w jaki sposób oceniać, czy coś jest znane ,czy nie. "Born to be wild" znam doskonale, ale muzyki z "Requiem for a dream" nie znam w ogóle(bo nie oglądałem filmu:D ).Na forum Sigur Ros była taka zasada, zę jeśli zna się dany utwór to na niego nie można głosować, ale tego nie da się sprawdzić, kto co zna.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

muzyki z "Requiem for a dream" nie znam w ogóle(bo nie oglądałem filmu:D ).
Oj nie musiałeś oglądać, jeśli to ten fragment, o którym myślę (Kronos Quartet go wykonuje), to wystarczy, że oglądasz Eurosport, albo jakąś reklamę ;). Właściwie teraz wszędzie można to usłyszeć.
Clawfinger - Nigger - też tu wydaję mi się, że jesli ktoś słyszał tu na forum choć raz tą nazwę, to właśnie w kontekście tego utworu :). Ja osobście jak myślałem nad wrzuceniem czegoś Rage Against the Machine, to wiedziałem jedno - nie będzie to "Killing in the name", bo to przecież przebój MTV, że tak powiem ogólnoświatowy singiel i raczej miałem na myśli coś niesinglowego wrzucić (a jeśli to nawet, to choćby "Bullet in the head" już rzadziej grali).

Ale ogólnie się nie czepiam :). Będę miał tylko problem, jak potraktować te przeboje. Czy w ogóle ich nie liczyć, czy uznać, że pierwsze 3 miejsca (no, może 2, bo Clawfinger aż tak mi się nie podobał) są już zajęte, a resztę zostawić na coś mniej znanego. No bo trudno porównać jakieś względnie nowe, mało znane kawałki ze starym, dobrze znanym hitem, jakim jest "Born to be wild", którego text, wg. jeden z dwóch teorii, dał w ogóle nazwę heavy metalowi jako gatunkowi muzyki rockowej (druga teoria jest taka, że jeden z krytyków powiedział o muzyce Hendrixa, że "jest jak lejący się z nieba gorący metal"). Za 20-30 lat to możemy dokonąc takiego porównania dość obiektywnie 8).
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

ku3a pisze:moje propozycje sa takie:

Patrick Nuo - Gone - czasem mam ochote na cos lzejszego, ale przyjemnego
Wolałbym Reanimate - wtedy byłby pewny przynajmniej jeden punkt.
ku3a pisze:Gackt - Last Song - a moze cos po japonsku??
Ja miałem wrzucić Ayumi Hamasaki, ale szczerze mówiąc japońska muzyka jest coraz gorsza. Co tydzień na Oricon Top 30 pojawia się kilka(naście) świeżych singli, ale to wszystko tak nudne i typowe dla Japonii, poza tym ciezko sie przyzwyczaic do tego stylu. W 2006 i 2005 pojawiały się jeszcze oryginalne kawałki a teraz ściągając czasami Oricon Top 30 i słuchając czuję się tak, jakbym oglądał "Modę na sukces"...
ku3a pisze:Clawfinger - Nigger
Nie znam utworu, ale słyszałem, że Clawfinger są muzycznie bardzo archaiczni.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

A tutaj parę informacji o Long Play - oczywiście, jeśli ktoś zna cyrylicę :lol: http://www.nestor.minsk.by/mg/2000/41/mg04115.html
Jak wywnioskowałem, utwór pochodzi z 2000 roku.
kajman

Miszon pisze:Zastanawiam się przypadkiem, czy "Born to be wild" i muzyka z "Requiem for a dream" (jeśli to ten znany kawałek) nie są zbyt znane, by je umieszczać tutaj w propozycjach...
Dla każdego co innego jest znane, a co innego nie. Dla mnie Blood Sweat & Tears (a Kołowrotek to superhit) to sztandarowy utwór i superklasyka i Steppenwolf aczkolwiek znany nie umywa się ani klasą ani popularnością. A z kolei o Akuracie usłyszałem po raz pierwszy przy okazji NL3, a wszyscy się wówczas zastanawiali, czy to nie zbyt duży hit.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

No wiesz, jest SPORA różnica między Akuratem, a Steppenwolf, czy Blood,Sweet&Tears...
Chociażby taka, że tego pierwszego trudno usłyszeć w radio, a jak nawet, to tylko w polskim, natomiast Steppenwolf doczekał się nawet wersji śpiewanej przez Kamieniaka (czy jak mu tam) w filmie Neverending Story, który był niewątpliwie ogólnoświatowym hitem ;).
Nie znam utworu, ale słyszałem, że Clawfinger są muzycznie bardzo archaiczni.
No ten kawałek jest stary dość (chyba z kilkanaście lat ma), więc niewątpliwie umocni to w tobie opinię, którą słyszałeś :).
kajman

Miszon pisze:1. Oj nie musiałeś oglądać, jeśli to ten fragment, o którym myślę (Kronos Quartet go wykonuje), to wystarczy, że oglądasz Eurosport, albo jakąś reklamę ;). Właściwie teraz wszędzie można to usłyszeć.
2. Ja osobście jak myślałem nad wrzuceniem czegoś Rage Against the Machine, to wiedziałem jedno - nie będzie to "Killing in the name", bo to przecież przebój MTV, że tak powiem ogólnoświatowy singiel
3. No bo trudno porównać jakieś względnie nowe, mało znane kawałki ze starym, dobrze znanym hitem, jakim jest "Born to be wild"
1. Ja Eurosport oglądam najczęściej ze słuchawkami na uszach, bo przecież wszystko widzę, a komentarze często są mocno wkurzające, a na reklamach to zmieniam kanał, więc mogłem nie słyszeć, a poza tym w reklamie chyba cały utwór się nie zmieścił.
2. Nie wszyscy oglądają MTV, niektórzy chociażby dlatego, że jej nie mają, ja akurat dlatego, że dźwięk jest przeciętny, a teledysków nie lubię. A Killing in the name pierwszy raz słyszałem w NL.
3. Dlaczego :?: Słuchasz wszystkiego i zastanawiasz, co Ci się podoba. Born to be wild mimo że znam i lubię, może nie załapać się u mnie do 11.
kajman

prz_rulez pisze:
ku3a pisze:Gackt - Last Song - a moze cos po japonsku??
Ja miałem wrzucić Ayumi Hamasaki
To może się dogadacie i wrzucicie ich w duecie :?:
kajman

Miszon pisze:No wiesz, jest SPORA różnica między Akuratem, a Steppenwolf, czy Blood,Sweet&Tears...
Chociażby taka, że tego pierwszego trudno usłyszeć w radio, a jak nawet, to tylko w polskim, natomiast Steppenwolf doczekał się nawet wersji śpiewanej przez Kamieniaka (czy jak mu tam) w filmie Neverending Story, który był niewątpliwie ogólnoświatowym hitem ;).
Że jest różnica, to niewątpliwie się zgodzę. A myślę, że Akurata łatwiej usłyszeć w polskim radio niżź Blooda Sweeta & Tearsa czy SteppenaWolfa. A Neverending Story to pewnie większość oglądała pewnie dzieckiem w kolebce będąc i może nie pamiętać piosenek.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

No Blood Sweet & Tears faktycznie może rzadko leci w radio w Polsce, ale "Born to be wild" to mniej więcej raz na dwa tygodnie gdzieś słyszę :).
3. No bo trudno porównać jakieś względnie nowe, mało znane kawałki ze starym, dobrze znanym hitem, jakim jest "Born to be wild"
3. Dlaczego Question Słuchasz wszystkiego i zastanawiasz, co Ci się podoba. Born to be wild mimo że znam i lubię, może nie załapać się u mnie do 11.
No tak, ale u mnie np. ten kawałek jest w moim prywatnym Topie Wszech Czasów, może nie w pierwszej 100, ale TOP 300 spokojnie. A raczej żaden nowy kawałek nie ma szans, żeby tam się od razu znaleźć, chociażby z tego powodu, że nigdy nie wrzucam tam czegoś co znam krótko, nawet świetne rzeczy muszą przejść pewną kwarantannę, abym mogł dobrze ocenić, czy na pewno zasługują na znalezienie się w tym Kanonie.
Także tu będę miał problem, jak to potraktować. Obiektywnie nie sądzę, by cokolwiek miało szansę (równie dobrze mógłby tu ktoś umieścić "Purple haze" Hendrixa, to podobna skala jesli chodzi o "powszechność" utworu, no ale już regulaminowo się nie łapie).

ALe już tak abstrahując - zestaw wygląda jak dotąd smakowicie, bo mało rzeczy znam, a kilka zapowiada się ciekawie (może poza tymi długasami po pół godziny, Rihanną, kojarzącym sięza bardzo z Ich Troje Die Toten Hosen i po japońsku kawałkiem).
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

moje propozycje:
Eisley - Invasion. Przypadkiem natknąłem się na to nagranie i się spodobało. Płyta - taka sobie, według mnie oczywiście ...
Gogol Bordello - Start Wearing Purple. Gypsy punk. Ukraińscy muzycy goszczący na brytyjskim rynku muzycznym. Nagranie - a i owszem - troszkę po angielsku, troszkę po ukraińsku ;-)
Saybia - In Spite Of. Duńska grupa w pięknej piosence sprzed już pięciu lat. Właśnie pojawiła się najnowsza ich płyta. Ciekawe czy podobne dźwięki na niej również znajdziemy ??
ODPOWIEDZ