Bardzo dobry ten Kenny WS, taki taneczny chociaż to jest wciąż rockowe brzmienie. O proszę, to jednak PSB ma więcej niż jeden dobry kawałek na ostatniej płycie. Tej Luxtorpedy w takiej punkowej odmianie jakoś nie pamiętam z płyty (no ale zdecydowanie za mało razy jej słuchałem), bo jakoś nie rzuca się w uszy, a z każdym nowym odsłuchem sporo zyskuje. Ta Ewa z Vojtěchem, no po prostu nie wiem jak do tego podejść i na razie taka ostrożna nota.

Travis też od dawna nie nagrał czegoś równie porywającego, więc i w tym przypadku się cieszę. Beata kontratakuje, mógłbym napisać, bo znowu zmagam się z jej propozycją (a za tydzień będzie kolejna) "Bez ciśnień", a ta właśnie wciska się w głowę i nie chce tak szybko jej opuścić. Ania Rusowicz ma dar do tworzenia chwytliwych melodii, nawet przy okazji świąt BN.

Przeróbka "Dziadów" Mickiewicza na nutę powiedzmy że rockową (bo do końca nie jestem o tym przekonany), ale na pewno wpada w ucho, mi się akurat podoba, zobaczymy co o tym sądzą inni? Kolejna propozycja od Bluszcza i znowu jest eterycznie i klimatycznie. Römy i Sovya mogliby popracować nad dykcją lub realizacją nagrań, bo prawie nie słychać o czym śpiewają, bo sama piosenka bardzo ciekawie brzmi. Nowa Natalia się objawiła z bardzo fajnym pomysłem na siebie i dobrze, będę się jej uważnie przyglądał. A reszta niechaj i dziś będzie milczeniem...
1. [8,0] Hard Rockets — ELEKTRYCZNE DZIADY
2. [7,5] Ed Sheeran — AFTERGLOW
3. [7,5] Albo Inaczej & Beata Kozidrak & Zipera — BEZ CIŚNIEŃ
4. [7,0] Travis — NINA'S SONG
5. [7,0] Karaś ^ Rogucki — KILKA WESTCHNIEŃ
---------------------------------------------------------
[7,0] Luxtorpeda — EKOPLAN
[6,5] Ania Rusowicz — PASTORAŁKA RADIOWA
[6,5] Bluszcz — LAMPARTY
[6,5] Harmonica Shah & Howard Glazer — PLEASE RESPECT ME
[6,5] Kenny Wayne Shepherd — WOMAN LIKE YOU
[6,0] Danny Vera — ROLLER COASTER
[6,0] Kills Birds — HIGH
[6,0] Pet Shop Boys — HAPPY PEOPLE
[5,5] Chris Cornell — WATCHING THE WHEELS
[5,5] the Jaded Hearts Club & Miles Kane — NOBODY BUT ME
[5,5] Natalia Rygiel — CHWYTAJ DZIEŃ
[5,0] Ewa Farna, Vojtěch Dyk & B-Side Band — KOČKY
[5,0] Römy & Sovya — BŁĘKITNA ŚWINIA
[4,5] Dr Misio — STRACH XXI WIEKU
[4,0] Roosevelt — FEELS RIGHT
[3,5] Jean Tonique — TOO BAD
[3,0] Queen + Adam Lambert — DON'T STOP ME NOW (live)