Zagadki muzyczne
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007
Re: Zagadki muzyczne
A ja chyba wiem, czy chodzi o Eltona Johna i utwór "I Guess That's Why They Call It The Blues" ?
Jeśli tak to i tak oddaję pierwszeństwo zagadki VILKIemu. Mam już coś wymyślone, ale mogę poczekać.
Jeśli tak to i tak oddaję pierwszeństwo zagadki VILKIemu. Mam już coś wymyślone, ale mogę poczekać.
Ja też bym obstawiał Brand New Day. Lubię w przeciwieństwie do Eurythmics, chociaż dzięki Steviemu jest to ich jedyny utwór, którego słuchanie nie sprawia mi przykrości.
Brawa dla Ciebie! To dobra odpowiedź

To jest akurat trzecia z moich ulubionych piosenek, w których gościnnie występuje Stevie Wonder

-
Ok, to skoro VILKI nic nie zadał, to teraz niech będzie moja kolej.
Myślę, że nie będzie tak trudno jak z Bonamassą
Pytanie brzmi: skąd swoją nazwę wzięli The Rolling Stones ?
Myślę, że nie będzie tak trudno jak z Bonamassą

Pytanie brzmi: skąd swoją nazwę wzięli The Rolling Stones ?
Wiem, ale nie odpowiem na tą zagadkę. Dam szansę innym uczestnikom zabawy 

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856
Chyba z piosenki tytułowej, jeśli dobrze kojarzę 

-
Like A Rolling Stone.
Mam inny pomysł co do tej zagadki niż TStudent, ale na razie nic nie napiszę. Poczekam na inne odpowiedzi 

-
Obawiam się, że się nie doczekasz. Ta zagadka już tu wisi jakiś czas i jeszcze nikt nie odpowiedział.
To może mała podpowiedź - to stary utwór bluesowy, jeden z absolutnych klasyków gatunku.
W ogóle z tą nazwą jest śmieszna sprawa, bo Stonesi długo nad nią nie dumali, wymyślili ją naprędce, kiedy musieli podać swoją nazwę jakiemuś organizatorowi koncertów, a jeszcze jej nie mieli

-
Dobra, chyba muszę poprosić Kacpra, by udzielił odpowiedzi na to pytanie, bo mamy przestój.
Dobra, więc spróbuję. Wiem na pewno (kiedyś o tym czytałem nie wiem czy nie w którymś "Teraz Rocku") że piosenkę o podobnym tytule chyba stworzył jakiś znany bluesman, to był na pewno ten od piosenki "Garbage Man", o której kiedyś wspominałaś na forum - chyba Muddy Waters . O tych szczegółach, o których pisałaś wyżej, to nie wiedziałem

-
Tak, chodzi o Muddy'ego Watersa i utwór 'Rollin' Stone'.
A jeśli chodzi o te szczegóły, które przytoczyłam to wzięłam je z raczej wiarygodnego źródła, jakim jest autobiografia Keitha Richardsa, którą bardzo polecam
A teraz Twoja kolej na zagadkę.
A jeśli chodzi o te szczegóły, które przytoczyłam to wzięłam je z raczej wiarygodnego źródła, jakim jest autobiografia Keitha Richardsa, którą bardzo polecam

A teraz Twoja kolej na zagadkę.
Trochę musiałem pomyśleć, jaką zagadkę zadać, ale pozostaniemy w temacie zespołów. Z jakiego zespołu powstał (czy raczej wywodzi się) zespół The Beatles. Chodzi mi o nazwę zespołu 

-
Przy okazji prywatnego topu McCartneya cykałem co jakiś czas w Wikipedię no i wiem że była taka spółka muzyczna Lennon/McCartney, ale skoro pytasz o nazwę, to... 

-
No wiem, ale tym razem to ja dam szansę innym
Jeśli do jutra nikt nie odpowie poprawnie, to wtedy powiem co wiem

Jeśli do jutra nikt nie odpowie poprawnie, to wtedy powiem co wiem

-
Oczywiście! Ale na pewno nazwa nie bierze się stąd. 

- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Odpowiedź brzmi: The Quarrymen (nawet w jednym z teleturniejów padło niedawno to pytanie

Jeszcze co do poprzedniego pytania, to rolling stones jest idiomem oznaczającym ludzi, którzy nie mogą znaleźć sobie miejsca do życia, tacy trochę włóczędzy. A członkowie zespołu zdaje się, że wtedy prowadzili taki tryb życia. Więc pewnie też im ta nazwa przypadła dlatego do gustu

Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2020 1:55 pm przez Neo01, łącznie zmieniany 2 razy.
Dokładnie tak. Chyba też oglądałem ten teleturniej, no i stąd wziąłem pomysł na to pytanieNeo01 pisze: ↑pn lis 09, 2020 1:50 pmOdpowiedź brzmi: The Quarrymen (nawet w jednym z teleturniejów padło niedawno to pytanie).
Jeszcze co do poprzedniego pytania, to rolling stones jest idiomem oznaczającym ludzi, którzy nie mogą znaleźć sobie miejsca do życia, tacy trochę włóczędzy. A członkowie zespołu zdaje się, że wtedy prowadzili taki tryb życia. Więc pewnie też im ta nazwa przypadła dlatego do gustu![]()

- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
OK, tylko jedno...? 
No dobra.
Jaki polski zespół, jako jedyny do tej pory, zagrał koncert w Carnegie Hall?

No dobra.
Jaki polski zespół, jako jedyny do tej pory, zagrał koncert w Carnegie Hall?
- konwicki1980
- Kontakt:
Budka Suflera. Mam ten album. Pytania zadawać nie będę, bo mam fajną listę pytań do mojego konkursu na zlot i nie chcę jej marnować. 
PS Pytanie nieco wprowadza w błąd - polecam hasło
https://pl.wikipedia.org/wiki/Carnegie_Hall

PS Pytanie nieco wprowadza w błąd - polecam hasło
https://pl.wikipedia.org/wiki/Carnegie_Hall

-
Szkoda, choć myślę, że do najbliższego Zlotu zdążyłbyś jeszcze coś wymyślićkonwicki1980 pisze: ↑wt lis 10, 2020 4:20 am Pytania zadawać nie będę, bo mam fajną listę pytań do mojego konkursu na zlot i nie chcę jej marnować.![]()

Skoro masz więcej pomysłów, to proszę nie krępuj się, tylko zadaj kolejne

Przyznam, że zagiąłeś mnie tą zagadką, nie miałam pojęcia, że chodzi o Budkę. Ale na pewno musiałam gdzieś o tym czytać.
-
Ok, to może zanim Neo01 coś zada, to taki szybki konkursik ode mnie, bo temat stoi
Proszę podać dwa utwory ze słowem "Mississippi" w tytule, oraz dwa ze słowem "Whiskey".
Oraz pytanie bonusowe: tytuły te (choć nie dosłownie, bo w utworze nie wiadomo o jaką rzekę chodzi, ale można się domyślić
) łączy pewien utwór. Zaczyna się od słów: "If the river was whiskey, and I was a diving duck, I would dive on the bottom, never would come up". Kto poda autora tych słów z miejsca zdobywa tytuł Króla Zagadek 

Proszę podać dwa utwory ze słowem "Mississippi" w tytule, oraz dwa ze słowem "Whiskey".
Oraz pytanie bonusowe: tytuły te (choć nie dosłownie, bo w utworze nie wiadomo o jaką rzekę chodzi, ale można się domyślić