Aktualności (Około) Trójkowe

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
Gary

Re: Aktualności (Około) Trójkowe

Post autor: Gary »

krzysiek83 pisze:Nie rozumiem. Trójkowa do bólu niech będzie, ale dlaczego porównanie jej ze Skowrońskim to nieporozumienie? Tzn. cóż ona takiego dokonała, że nie można jej porównywać do Skowrońskiego? Że jest "trójkowa"? Jakiś konkret poproszę.
Ok. Skowroński też trochę trójkowy, bo jednak wcześniej około roku tutaj pracował, ale to nic przy ponad 30 latach Jethon (kilka epok). Ale poza tym dla mnie Skowroński to jest jednak bardziej "zetkowy" dla mnie (fakt, że chodzi o tą zetkę sprzed 2000 roku akurat niewiele tutaj zmienia). Uwierz mi, że dla mnie szokiem było, że wziął udział w tej hucpie pt. "nowa" ustawa medialna. Na pytanie dodatkowe od razu odpowiem: nie, nie podobała mi się rada z p. Waniek na czele, ale szanuję coś takiego jak porządek i reguły w państwie, a nie tworzenie ich na "nowo" pod szczytnym pretekstem, a tak naprawdę innym. (ale to temat nie na to forum)
krzysiek83 pisze:dominik_fi napisał(a):
Trójka powinna być państwową publiczną rozgłośnią i koniec.
Oczywiście, że tak. Każde inne rozwiązanie jest utopią.
No to w takim razie jeszcze większą utopią pozostanie brak wpływu polityków na media.
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Gary pisze:
krzysiek83 pisze:
dominik_fi pisze: Trójka powinna być państwową publiczną rozgłośnią i koniec.
Oczywiście, że tak. Każde inne rozwiązanie jest utopią.
No to w takim razie jeszcze większą utopią pozostanie brak wpływu polityków na media.
Myślę, że możemy dać tym dwóm teoriom miejsce ex-equo ;)
PS. Na pytanie dodatkowe odpowiem - nie popieram żadnych skoków na media i żadnych ustaw czy działań, które to umożliwiają.
Reasumując - zgadzam się z Twoim postem :)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Około 100 osób demonstrowało 2 marca przed siedzibą Programu III Polskiego Radia przy ul. Myśliwieckiej w Warszawie protestując przeciw odwołaniu Krzysztofa Skowrońskiego ze stanowiska dyrektora tej anteny. Zastąpiła go Magdalena Jethon.
Protest zorganizowała dziennikarka TVP Maria Wiernikowska. Wśród pikietujących byli m.in. Jan Pospieszalski, Bronisław Wildstein, Igor Janke, Stanisław Soyka, Piotr Semka, Jan Pietrzak, Michał Karnowski, Piotr Zaremba, Tomasz Sakiewicz, Krzysztof Wyszkowski i Jacek Kleyff. Przyszło też kilkudziesięciu słuchaczy. - Bronimy dziś nie osoby, ale standardów. To nie polityczni nominaci powinni dziś rządzić Polskim Radiem, ale fachowcy. Krzysztof Skowroński zrobił coś niebywałego. Nie tylko poprawił jakość programu, ale też i wyniki – mówił Bronisław Wildstein.
Ciekawe gdzie są te zakłamane dziennikarzyny teraz? Powinni protestować równie mocno jak wówczas.
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

Robinson pisze:
Około 100 osób demonstrowało 2 marca przed siedzibą Programu III Polskiego Radia przy ul. Myśliwieckiej w Warszawie protestując przeciw odwołaniu Krzysztofa Skowrońskiego ze stanowiska dyrektora tej anteny. Zastąpiła go Magdalena Jethon.
Protest zorganizowała dziennikarka TVP Maria Wiernikowska. Wśród pikietujących byli m.in. Jan Pospieszalski, Bronisław Wildstein, Igor Janke, Stanisław Soyka, Piotr Semka, Jan Pietrzak, Michał Karnowski, Piotr Zaremba, Tomasz Sakiewicz, Krzysztof Wyszkowski i Jacek Kleyff. Przyszło też kilkudziesięciu słuchaczy. - Bronimy dziś nie osoby, ale standardów. To nie polityczni nominaci powinni dziś rządzić Polskim Radiem, ale fachowcy. Krzysztof Skowroński zrobił coś niebywałego. Nie tylko poprawił jakość programu, ale też i wyniki – mówił Bronisław Wildstein.
Ciekawe gdzie są te zakłamane dziennikarzyny teraz? Powinni protestować równie mocno jak wówczas.
Jak to gdzie ? Niektórzy są przy państwowych , politycznych korytach , a inni powoli się do nich dopychają...
Celnie to uchwyciłeś Robinson.
Awatar użytkownika
krzysiek83

pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Z jednej strony jest to piękna rzecz: już nie tylko sami dziennikarze, ale i przedstawiciele społeczeństwa (które w końcu płaci abonament i powinno mieć jakiś wpływ, a przynajmniej możliwość wyrażenia zdania) protestują przeciwko odwołaniu pani Jethon. Z drugiej strony cała sytuacja związana z kolejnymi zmianami w Trójce staje się powoli trochę śmieszna. Co przychodzi nowy dyrektor, mamy listy otwarte, pikiety, krzyk, że politycy zawłaszczają radio. I zawsze (z wyjątkiem p. Laskowskiego, który z góry zapowiedział, że g... go obchodzi tradycja i specyfika stacji, i od początku budził niechęć zespołu i słuchaczy, więc jego odejście powitano z ulgą) ten nowy jest "be", a stary jest "cacy", mimo, że ten stary, gdy przychodził, tez był "be", bo był nowy i zastępował kogoś, kto był "cacy"! Fakt, ze tym razem, w przeciwieństwie do sytuacji poprzednich, zaprotestowali wszyscy, niezależnie od poglądów politycznych i stanowiska w rozgłośni. Może rzeczywiście dlatego, że Jethon jest przede wszystkim długoletnim antenowym pracownikiem Trójki i traktowana jest przez zespół i słuchaczy właśnie jako ktoś "z redakcji", a nie polityczna spadochroniarka, poza tym istotnie starała się nie niszczyć tego, co wypracował Skowroński.
W obecnej sytuacji (media publiczne traktowane jako łup polityczny) Jethon to był chyba najlepszy wybór - z jednej strony miała jakieś tam umocowanie w PO, z drugiej była od lat związana ze stacja i starała się być nie oficerem politycznym, tylko merytorycznym szefem rozgłośni. Co zrobi Sobala, czas pokaże. Z punktu widzenia dobra ogółu społeczeństwa obecna sytuacja w mediach publicznych jest paradoksalnie lepsza, niż poprzednio: media publiczne przejęte przez opozycję są zawsze wyjściem lepszym, niż media publiczne pod władzą opcji rządzącej. Szkoda tylko, że poziom intelektualny tej opozycji jest jeszcze gorszy, niż poziom koalicji - i z tego powodu obawiam się wpływu tego desantu na jakość radia...
PS Trudno będzie Sobali zadziałać siłą. Musiałby wyrzucić cały zespół PRIII, a do tego chyba sie nie posunie? Nawet za Jaruzelskiego nigdy nie zrobiono takiej czystki, mimo, że Trójka w zasadzie od samego początku, od "odwieszenia" po stanie wojennym wiosną 1982 zaczęła dość skutecznie zrywać się ze smyczy - choćby w bojach z cenzurą jej dziennikarze (a czasem i dyrekcja) starali się stać po stronie słuchaczy, a nie władzy ... Na razie co innego mi przypomina dawne czasy: "Żyję w kraju" na pierwszym miejscu LP3 jako zawoalowany protest przeciwko działaniom polityków. Trochę jak "Bo tutaj jest, jak jest" w czasach odkrywania Rywinlandu czy "Konstytucje 2006" w szczytowym okresie obłędu "rewolucji moralnej", o podobnych głosowaniach z czasów PRL nie wspominam, historie te są ogólnie znane. Tyle, że chyba pierwszy raz w historii ludzie u nas kontestują działania opozycji i popierają opcję rządzącą!
Ale to już tematy zdecydowanie na inne fora...
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

pbd2 pisze:Na razie co innego mi przypomina dawne czasy: "Żyję w kraju" na pierwszym miejscu LP3 jako zawoalowany protest przeciwko działaniom polityków. Trochę jak "Bo tutaj jest, jak jest" w czasach odkrywania Rywinlandu czy "Konstytucje 2006" w szczytowym okresie obłędu "rewolucji moralnej"
Przyznam szczerze, że dla mnie większość przykładów, które podajesz jest naciągana. Kariery "Again" nigdy nie odbierałem jako protest. No, ale może to ja się mylę.

Nie dziwię się też temu, że strajkowano przeciwko kolejnym zmianom dyrektora. Słowa "zmiana" jest tu kluczowe. Wystarczy prześledzić listę dyrektorów Trójki i okaże się, że niewielu z nich miało okazję tak naprawdę wprowadzić swoją wizję w życie. Ile można zrobić przez rok czy dwa? Raczej dopiero zacząć, naszkicować plan i zacząć tworzyć mechanizmy, które będą działały. Opierając się na historii, która jest mi najbliższa, czyli powiedzmy ostatnich kilku lat to tylko Laskowski dostał tą szansę. No i trzeba przyznać, że swój plan wykonywał dobrze... Po nim przyszedł Skowroński i tą zmianę chyba zdecydowana większość przyjęła z ulgą. No, może też trochę z niepokojem, bo nie był nigdy dyrektorem, a zajmował się dziennikarstwem politycznym. I ja mam zastrzeżenie do niektórych działań Skowrońskiego na polu publicystycznym, ale do dyrektorowania żadnych! Zawsze prezentował się jako zwolennik radia audycji autorskich, a to jest chyba nam bardzo bliskie. Zaczął bardziej się chwalić Piotrem Kaczkowskim, wróciło wiele osób jak Mann i Wasowski, którzy w rewelacyjny sposób prowadzili Tanie Granie. Trójka stała się bardziej różnorodna, pojawiły się audycje księżycowe, które co prawda trochę późno, ale prezentowały muzykę dość osobliwą dla wysublimowanego słuchacza. A Rock’n’roll Historia Powszechna? A Akademia Muzyczna Trójki? Przecież to realizowanie misji radia publicznego najlepiej jak tylko można!! Można mieć oczywiście jakieś zastrzeżenie do Dni Tematycznych, że nie wyczerpywano do końca tematu, że za mało poświęcano temu uwagi, ale wreszcie ktoś starał się coś robić!
Wielki Wyścig czy Trójka przekracza granice to projekty, które nie dość że same się finansowały to jeszcze promowały stację.
Pamięta ktoś durne konkursy smsowe za Skowrońskiego? Ja nie.
Przyznano Nagrody Muzyczne Programu Trzeciego (Mateusze) po ośmiu latach przerwy! Trójka stawała się coraz bardziej prestiżowa. Swoją audycję w Trójce zaczęli prowadzić też Wagle. Mógłbym wymieniać i wymieniać. Ale jeszcze wspomnę prywatnie, że bardzo mnie ucieszyła audycja Mikrokosmos, z której dla siebie odkryłem np. zespół Osjan.
Jak na trzy lata Skowroński zrobił masę rzeczy i można było być spokojnym, że będzie to robił dalej, bo w wywiadach prezentował sie jako mądry człowiek, którym nie rządzą słupki popularności. [mimo to popularność rosła.]
Oczywiście nie wszystko misie za Skowrońskiego podobało [KOZA, polityczna sobota, no i ciągle ramówka dzienna mogła by być lepsza], ale raz że zrzucałem to na jeszcze krótki czas zarządzania i pewnego rodzaju eksperymentowanie, a dwa taka jest cena radia różnorodnego - autorskiego.
Jako minusy można by przypisać odejście Niedźwieckiego, Jethon i Sosnowskiego. Z tym, że żadnego z nich nie wyrzucił, a na odejście Niedźwiedzia nie miał wpływu.

A Jethon usunęła Akademię Muzyczną Trójki, zniknęła audycja Ładne Kwiatki, która była moim zdaniem dużo lepsza niż Trójkowy znak jakości Sosnowskiego. No właśnie. Wrócił Sosnowski i to jest dla mnie wielki plus. Jestem feministą Dariusza Bugalskiego, którego bardzo cenię też mnie nie bardzo przekonuje... Za to bardzo przekonuje mnie Manniak po ciemku Wojciecha Manna oraz Bielszy odcień bluesa Jana Chojnackiego. No i największy minus to odejście Makowskiej i Wasowskiego. Oboje wykonywali świetną robotę, no i ponadto z tego co zaobserwowałem są świetnymi ludźmi. [Dwa zdania udało misie zamienić. Ze Skowrońskim zresztą też.] Ponadto po stronie "-" dodałbym upopowienie ramówki, wprowadzenie masy debilnych konkursów i parcie na słupki popularności...
Po Sobali nie spodziewam się zbyt wiele. Pewnie też szybko odejdzie. Szkoda tylko, że na powrót Skowrońskiego nie ma szans...

Trochę długo wyszło...
Awatar użytkownika
krzysiek83

Dzięki abd3mz za fajny post. Nie zgadzam się ze wszystkim (i dobrze, byłoby to dziwne), ale są to jedynie niuanse.
Mnie bielszy odcień bluesa nie kręci, za to fTopa była czymś oryginalnym, niezachowawczym, świeżym, w bardzo jednak konserwatywnej Trójce.
Skowroński był głównym kandydatem do powrotu o ile mi wiadomo, ale opór stawiała jedna ze stron koalicji medialnej...
Tak czy siak nie ma to znaczenia i gdybanie jest tu bezcelowe. Żałuję, że już powrót Skowrońskiego nie będzie możliwy
PS. Zarzuty pod pretekstem których zwolniono K.S. warto śledzić. Czy będą miały jakiekolwiek podstawy w postępowaniu (prokuratorskim, sądowym?), czy też były tylko pretekstem. Oskarżenie to poważne, więc nie wolno przejść nad nim obojętnie.
PS2. J. Sobala i M. Jethon znakomicie ponoć dogadywali się w radiowej Jedynce, to taka ciekawostka. Była ona w czasie jego kadencji szefową redakcji kultury, nauki i rozrywki Programu Pierwszego PR.
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

Pieprzyć polityków i nowe władze :!: :!: :!:, czy nie jest dla Was ważna muzyka ?
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Aro, masz rację. Ale jednak nowa władza ma "jakiś" wpływ na muzykę graną w Trójce i na obsadę krzeseł przed mikrofonem. Czyż nie? I w tej chwili nie wiadomo co będzie dalej. Dla mnie osobiście nie ma znaczenia czy dyrektorem jest X czy O, ale co pozmienia w Moim Radiu... Bo, że będą zmiany to chyba jasne...
Awatar użytkownika
krzysiek83

Pokocham każdego szefa, który kosztem nadreprezentowanych: alternatywy i bluesa da godzinkę w tygodniu metalowi i godzinkę dark/goth/independent elektro :roll:
Ale taki szef jeszcze się chyba nie narodził :?
Awatar użytkownika
Gary

pbd2 pisze:PS Trudno będzie Sobali zadziałać siłą. Musiałby wyrzucić cały zespół PRIII, a do tego chyba sie nie posunie? Nawet za Jaruzelskiego nigdy nie zrobiono takiej czystki, mimo, że Trójka w zasadzie od samego początku, od "odwieszenia" po stanie wojennym wiosną 1982 zaczęła dość skutecznie zrywać się ze smyczy - choćby w bojach z cenzurą jej dziennikarze (a czasem i dyrekcja) starali się stać po stronie słuchaczy, a nie władzy
No nie wiem czy to on, czy ktoś inny, czy sam on (Jaruzelski), ale jest wielu, którzy sądzą, że po stanie wojennym trójka już nigdy nie była tą trójką, którą była w latach 70tych (wg. nich złote lata trójki). A ludzi poleciało wtedy (po SW) sporo. Między innymi była pani dyrektor. :wink:
Mi to akurat trudno ocenić, bo dla mnie Trójka "istnieje" od lat 80tych. :)
abd3mz pisze:No i największy minus to odejście Makowskiej i Wasowskiego.
Może tutaj też warto by napisać coś o wpływie jak poniżej. :wink:
abd3mz pisze:Jako minusy można by przypisać odejście Niedźwieckiego, Jethon i Sosnowskiego. Z tym, że żadnego z nich nie wyrzucił, a na odejście Niedźwiedzia nie miał wpływu.
......(sprawa odejścia Niedźwiedzia jest dla mnie niewyjaśniona-ale w dyskusje na ten temat wchodzić nie zamierzam z nikim :) )......
Awatar użytkownika
abd3mz

Gary pisze:Może tutaj też warto by napisać coś o wpływie jak poniżej. :wink:
Pod koniec już zacząłem skracać i to pewnie dlatego. Może to wygląda na manipulację, ale na pewno nie miałem tego na myśli. :)
pbd2

Gary pisze:No nie wiem czy to on, czy ktoś inny, czy sam on (Jaruzelski), ale jest wielu, którzy sądzą, że po stanie wojennym Trójka już nigdy nie była tą Trójką, którą była w latach 70tych (wg. nich złote lata Trójki). A ludzi poleciało wtedy (po SW) sporo. Między innymi była pani dyrektor. :wink:
Mi to akurat trudno ocenić, bo dla mnie Trójka "istnieje" od lat 80tych. :)
Tak, ale tamta czystka odbyła się w okresie zawieszenia nadawania, czyli od grudnia 1981 do marca 1982, w ramach tzw. weryfikacji. Chodziło mi zaś o okres późniejszy, czyli lata 1982-1989. Nikogo wtedy nie wyrzucano, a przecież choćby takiego Niedźwiedzia, gdyby chcieli, mogli wyrzucić kilka razy. Bo od pewnego momentu zaczął dość otwarcie jak na tamte czasy przeciwstawiać się cenzurowaniu mu audycji (słynne werbelki zamiast piosenek Maanamu to przykład najbardziej znany, ale było kilka innych utworów, przy których były naciski - czepiano się "Dnia, w którym pękło niebo", "Kurtyny", "Mniej niż zero", "Przyszedł zły" itd. Nie stało się to od razu: na początku istnienia Listy pozwolił po jednym tygodniu w poczekalni wymazać takie piosenki jak "Droga pani z telewizji" i nieco później "Praktyczny kolor". Być może nie czuł się wówczas jeszcze na tyle silny poparciem słuchaczy, jak później albo miał sygnały, że rozgłośnia nie będzie go bronić, być może liczyła się też popularność danego wykonawcy, łatwiej było zrobić szum (i demonstrację sprzeciwu słuchaczy) wokół Maanamu, niż np. mało znanej Sawany. Tak czy inaczej nikt go nie usunął, a przecież gdyby ówczesnym decydentom naprawdę zależało na pacyfikacji Trójki, to takie działania nie byłyby absolutnie tolerowane, a i z redakcji reportażu pewnie część osób by poleciała, bo nie bali się trudnych tematów. Inna sprawa, ze mogła to być celowa akcja władz: RH, Trójka i Jarocin jako swego rodzaju wentyle bezpieczeństwa. Tyle, ze te wentyle, zamiast jedynie wypuszczać nadmiar ciśnienia, bardzo szybko zaczęły się usamodzielniać i wpuszczać do środka świeże powietrze.
abd3mz pisze: Przyznam szczerze, że dla mnie większość przykładów, które podajesz jest naciągana. Kariery "Again" nigdy nie odbierałem jako protest. No, ale może to ja się mylę.
Są naciągane o tyle, że wówczas nie były to zorganizowane akcje słuchaczy. W przypadku "Again" jest jednak zastanawiające, że tyle czasu utrzymał się na liście utwór praktycznie bojkotowany przez rozgłośnię, do tego wykonywany przez zespól, który wcześniej w zasadzie na LP3 nie miał żadnej piosenki. I że stało się to w sytuacji trwającej generalnej akcji protestacyjnej słuchaczy przeciwko zmianie profilu stacji - również muzycznego. W przypadku pozostałych przykładów jest faktem, że utwory te swoją popularność zawdzięczały przynajmniej częściowo istniejącej atmosferze "pozaradiowej" - zawsze tak jest z tzw. "piosenkami z tekstem". Oczywiście nikt dziś nie udowodni, że te piosenki nie weszłyby na pierwsze miejsce w innych okolicznościach politycznych (choć jest prawdopodobne, że po prostu by ich nie napisano), ale przecież to samo dotyczy ostatnich Strachów - był duży awans w poprzednim notowaniu i jest bardzo możliwe, że i bez protestu antysobalowego "Żyję w kraju" byłoby dziś na szczycie.

Niestety, ponieważ struktura zarządzania mediami publicznymi jest taka, jaka jest, chcąc nie chcąc musimy się interesować także polityką, przynajmniej w takim stopniu, w jakim ona wpływa na obsadę stanowisk w redakcji. Czasami dopiero po latach zauważamy, jak wielki wpływ maja te sprawy na nasze ulubione audycje radiowe. Wyobraźmy sobie, że nie było "rewolucji moralnej", PiS nie doszedł do władzy, i w 2007 roku Trójką rządziłby nadal Laskowski - ten Laskowski, który jeszcze w 2002 roku planował skrócić LP3 do godziny i puszczać wszystkie piosenki we fragmentach. I wyobraźmy sobie, że Niedźwiedź odchodzi, zostawiając LP3 na pastwę technokratów-formatowców Co by sie stało? Otóż zapewne LP3 poszłaby w kierunku "laskowskiej" Muzycznej Poczty: byłoby krótko, komercyjnie, we fragmentach i najlepiej codziennie, z jakimś młodym wilczkiem za sterami, pewnie z inną nazwą i numeracją - a dyrektorzy tłumaczyliby, że tak musi być, bo nowa Trójka "to przede wszystkim radio nowoczesne w formie, komunikujące się ze słuchaczem językiem współczesności". Ale to już nie byłaby nasza LP3. Więc za jedną rzecz jestem braciom Kaczyńskim wdzięczny: bezwiednie i pośrednio, ale jednak, tworząc możliwość zmiany kierownictwa Trójki, uratowali przed śmiercią Listę Przebojów Programu Trzeciego... Ale przecież można sobie wyobrazić sytuację odwrotną: wcześniej rządzi PiS, potem Platforma i to Laskowski przychodzi po Skowrońskim... Brrr! Dlatego zawsze trzeba trzymać rękę na pulsie zmian politycznych w radiu i nie tylko...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

"Żyję w kraju" jest bardzo często grane w innych stacjach radiowych, częściej niż w Trójce. I nie widzę tu związku z jakąś akcją. Wcześniej ostro szło do góry, ale miała chwilowe zawahanie, ale jak widać wróciło do formy. A kariera "Again" jako jakiś protest to w ogóle żart. Nie było wówczas wiele dobrych utworów na Liście, to jak się taki trafił, to wykorzystał brak konkurencji i już.
Awatar użytkownika
Gary

abd3mz pisze:Może to wygląda na manipulację, ale na pewno nie miałem tego na myśli.
Nie posądzałem Cię o to, ale wolałem uściślić. :)

pdb2 piszesz o teoriach (może nawet o wymysłach), do których nigdy nie doszło. W końcu za Laskowskiego nie tylko, że lista nie została obcięta, to jeszcze o godzinę wydłużona! A tak się dziwnie składa, że Skowroński na dzień dobry tę godzinę obciął. :wink:
Po drugie skoro piszesz o teoriach, to weź pod uwagę realia czasu, w którym coś się dzieje. Daleki jestem od gloryfikowania Laskowskiego, ale sytuacja Trójki, gdy ją obejmował była dość nieciekawa. (łagodnie to ujmując) Skąd masz pewność, że gdyby nie to co on zaordynował wtedy nie uratowało bytu Trójki, czy by przetrwała, czy jej słuchalność byłaby na skraju błędu pomiarowego? Tego nikt nie wie, ani nikt nie wie jak wyglądałaby Trójka, której dyrektorem od 2001 roku byłby np. Skowroński z poparciem np. ówczesnej UW. Może byłoby lepiej, a może byłaby totalna katastrofa? Prawda jest taka, że na początku tego wieku trójka wymagała zmian (może, a raczej na pewno skierowanych w innym kierunku), ale one były spóźnione już o co najmniej 5 lat, czyli od momentu końca monopolu radiofonii publicznej. Przecież wspominany tutaj cykl Metza "Historia Powszechna" to było powtórzenie tego samego jego pomysłu, który był nadawany w RMF FM w 1999 roku! W radiu publicznym nikt na taki wydawałoby się prosty pomysł nie wpadł. To wtedy Wojciech Mann tworzył radio Kolor z Krzysztofem Materną, bo widocznie tutaj tutaj nikt takiej propozycji na robienie radia mu nie zaproponował.
Wracając do Skowrońskiego, bo nie chce wyjść na krytykanta. Pomył z piątkiem w "starym" układzie audycjowym, to był strzał w dziesiątkę. (poza KOZą) Szkoda, że tylko na tym poprzestał i w pozostałe dni tygodnia pozostawił wedle tego samego rozkładu co w "niesłusznych" czasach Laskowskich. Niestety Akademia Rozrywki okazała się tylko cieniem "Powtórki z Rozrywki". Orzecha to ja już wolałem z resztą, niż w muzycznej kolekcji. Ale Marcel za Barona się udał. To tak, żeby nie było, że nie zauważyłem pozytywów. :wink:

PS. Nigdy w życiu nie skojarzyłbym Laskowskiego z PO. Jeśli już miałbym wybierać, to bardziej Skowroński by pasował. :roll: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

Gary pisze:Nigdy w życiu nie skojarzyłbym Laskowskiego z PO. Jeśli już miałbym wybierać, to bardziej Skowroński by pasował. :roll: :mrgreen:
:mrgreen:

Nie będę przepisywał postu Garego , bo w zdecydowanej większości zgadzam się z jego treścią i spojrzeniem "na sprawę".
A mój komentarz do niektórych powyższych teorii - dorabianie ideologii...
pbd2

Oczywiście, to, co napisałem o różnych utworach, może być nadinterpretacją, dorabianiem ideologii itp. To w końcu tylko hipotezy, które mogą być prawdziwe, ale nie muszą, i nikomu nikt ich nie narzuca, choć wzajemny wpływ "ducha czasu" i popularności pewnych utworów czy gatunków muzycznych jest chyba niezaprzeczalny, a Lista jest wyrazem tej popularności.
Czy w roku 2003, a tym bardziej w 2004 roku nie było dobrych piosenek na Liście? No, z tym to ja bym, polemizował, choć oczywiście z rokiem 1984 czy 1991 ciężko wygrać jakiemukolwiek innemu rocznikowi...

Prostuję oczywistą pomyłkę dotyczącą dyrektorów Trójki i przepraszam p. Laskowskiego i jego ewentualnych zwolenników: to nie Laskowski, tylko Olszański próbował skrócić Listę. Mówił o tym Niedźwiedź w wywiadzie dla "Gazety Studenckiej" w marcu 2001 roku:

"GS: (...) A co się stanie, gdy wybrzmią już ostatnie dźwięki tego specjalnego [1000 - przyp.mój, pbd2] notowania?
MN: Po pierwsze - lista będzie krótsza o godzinę (od 19.00 do 21.00 - aut.), bo dyrekcja wymyśliła, że będzie to uporządkowanie anteny. Ja się temu nie sprzeciwiam specjalnie, bo dla mnie jest już męczące ciągłe wychodzenie z radia w piątek po 22. Ograniczymy się więc do czterdziestu piosenek (teraz jest ich 50 - przyp. aut.) i tylko pierwsza trójka będzie emitowana w całości. Będę też coraz usilniej szukał kogoś, kto mógłby mnie zastąpić w prowadzeniu Listy Przebojów. I jeśli znajdę, to natychmiast ustąpię..."

Link do fragmentów tego wywiadu (niestety, całość dostępna jest chyba tylko w wersji papierowej): http://www.trojka.net/8,,,marek_niedzwi ... _2001.html
(wersja papierowa, gdyby komuś się chciało szukać całości po bibliotekach: "Gazeta Studencka", 21 marca 2001 r, nr 7.)

Można się zastanawiać, co zrobiłby Laskowski z Listą, gdyby Olszańskiemu się udała ta operacja, Niedźwiecki by odszedł i Listę już wtedy prowadziłby ktoś inny. Mam wrażenie, że dyrektor Olszański chyba się przestraszył, że mu Marek rzeczywiście ucieknie (co przy ówczesnej słuchalności byłoby katastrofą) i LP3 zostawił w niezmienionej formule. Zresztą później narzekał w "Rzeczpospolitej",
http://www.trojka.net/35,,,zrobilem_co_ ... _2001.html
że nie udało mu się przeprowadzić reform m. in. dlatego, że "początkowo było mu strasznie trudno przeciwstawić się redakcji muzycznej, Markowi Niedźwieckiemu, na którego zresztą bardzo liczył, jako pomoc i wsparcie w osiągnięciu sukcesu Trójki". Sam Niedźwiecki jeszcze w 2002 roku publicznie bronił koncepcji Laskowskiego i nawet twierdził,
http://www.trojka.net/24,,,jestem_faful ... _2002.html
że nie przeszkadza mu nakaz mówienia o "Trójce" zamiast o "Programie Trzecim" nawet w nazwie LPP3. Jednak niedługo potem nowa Trójka przestała mu się podobać, zaczął mówić "nasza lista", a w 2005 roku nawet złożył wymówienie. Wtedy jeszcze go powstrzymano. Szkoda, że odszedł akurat w chwili, gdy stacja zaczęła odzyskiwać formę i część dawnych słuchaczy.

Nie wydaje mi się, żeby reformy Olszańskiego i Laskowskiego tak bardzo Trójce pomogły. Stacja traciła specyfikę i kolejnych dziennikarzy, a słuchalność albo spadała, albo stała w miejscu. Odbiła dopiero za Skowrońskiego i Jethon, którzy próbowali częściowo przywrócić dawny charakter rozgłośni.
Laskowski może i miał dobre intencje, może autentycznie chciał, żeby w Trójce było lepiej, ale zmianom towarzyszyły wybuchy straszliwych gejzerów propagandowej hucpy i arogancji wobec wszystkich dookoła, które zniechęcały nawet początkowych zwolenników pana dyrektora. To była ekipa, która wszystko wiedziała najlepiej, mówiła mieszaniną PR-owskiej nowomowy i slangu marketingowego i miała nieuprawnione poczucie własnej wszechwiedzy i nieomylności, widać to w każdym wywiadzie z Laskowskim i jego współpracownikami.
Nie wszystko, co robili Skowroński i Jethon mogło się wszystkim podobać (bo w ogóle nigdy nie jest tak, żeby się wszystko podobało wszystkim), ale oni przynajmniej mówili do ludzi po ludzku. Mówili o słuchaczach, a nie "targecie", o Programie Trzecim, a nie "brandzie Trójka", PR nazywali instytucją publicznej radiofonii, a nie "koncernem medialnym Polskie Radio SA", mówili o tradycji rozgłośni, nie obrażali się na słuchaczy (ani nie obrażali słuchaczy), nie podkreślali na każdym kroku swojej nieomylności, nowoczesności, profesjonalizmu itd. Już samo to inaczej do nich nastawiało przeciętnego odbiorcę.
A Sobali się boję, bo on potrafił w Bisce i Jedynce robić rzeczy okropne. Miejmy nadzieję, że w Trójce mimo wszystko świadomość solidarności zespołu będzie go trochę hamować...
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Tak trochę poza tematem...
Rozmowę przeprowadził Redaktor Kiefer :-)
Awatar użytkownika
abd3mz

a ja pozwolę sobie wkleić coś z czym się zgadzam:
Wojciech Kurzyjamski: Na jakie grono słuchaczy powinna być Trójka zorientowana?

MAREK NIEDŹWIECKI: Trójka zawsze chciała docierać do ludzi z wyższym wykształceniem, czyli do 7% społeczeństwa. Jeżeli osiągniemy owe 7% słuchalności to powinniśmy na tym poprzestać. Myślę, że szczytem marzeń jest 10%, na więcej chyba nie możemy liczyć, bo po prostu więcej ludzi nie będzie nas chciało słuchać. Poza tym: liczba słuchaczy się nie zmieniła a zamiast 3 rozgłośni mamy ich 200!

a ile % teraz jest? 8,6%?
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Z moich badań na pracę magisterską z 500 respondentów wyzsze wykrztałcenie (ze słuchaczy Trójki) ma raptem 56,4%. Chociaż oczywiście należy mieć na względzie to, iż spory odsetek to osoby, które jeszcze studiują, bądź są też na niższych szczeblach nauki.
Awatar użytkownika
krzysiek83

Awatar użytkownika
abd3mz

Krzysztof Skowroński przyznaje, że otrzymał od Jarosław Hasiński, prezesa Polskiego Radia propozycję ponownego objęcia stanowiska dyrektora radiowej Trójki, ale z niej nie skorzystał, by móc dalej tworzyć radio w internecie.
:know:
Awatar użytkownika
Gary

abd3mz pisze:MAREK NIEDŹWIECKI: Trójka zawsze chciała docierać do ludzi z wyższym wykształceniem, czyli do 7% społeczeństwa. Jeżeli osiągniemy owe 7% słuchalności to powinniśmy na tym poprzestać. Myślę, że szczytem marzeń jest 10%, na więcej chyba nie możemy liczyć, bo po prostu więcej ludzi nie będzie nas chciało słuchać. Poza tym: liczba słuchaczy się nie zmieniła a zamiast 3 rozgłośni mamy ich 200!

a ile % teraz jest? 8,6%?
Ile jest z w/wykształceniem? Czy ilu słuchaczy? :)

Myślę, że teraz odsetek osób z wyższym jest trochę większy. Do tego dołożyć trzeba tych z wykształceniem średnim, którzy studiują oraz tych z wykształceniem średnim, którzy studiować zamierzają kiedyś tam. :wink:

Realnie to skłaniam się do cyfry 10, jako najbardziej optymalnej.
Awatar użytkownika
abd3mz

chodziło mi o to ilu jest słuchaczy. :-)
ODPOWIEDZ