Nie jestem pewien, bo wtedy już rzadziej słuchałem, a pamięć mam dobrą, ale krótką

Bogdan Fabiański później prowadził bodajże listę Euro Dance.
Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72
Niestety, jak to będzie widać, dalej będzie coraz gorzej z muzyką rockową w Jedynce, muzyka środka zdominuje Radiową Piosenkę Tygodnia. Ale będzie wśród nich trochę wartościowych pozycji... Uważam, że artyści z tego kręgu też stworzyli kilka rzecy wartych pamięci.airborn pisze: A rockowych piosenek po prostu nie było już w propozycjach. Połowa lat 80. to był okres stabilizacji, Solidarność się wydawała pokonana, szerokim frontem wracała konserwa - więc i w radiu pewnie uznano, że dosyć już się nalansowano tych szarpidrutów.
Dzięki, oczywiście już poprawiam.kiko pisze:Na 7 Kamikaze wróć to pewnie nie Lady Pank a Papa Dance.
No ale potem była Krajowa Scena Młodzieżowa - niech bedzie, że w stosunku do boomu rockowego początku dekady raczej łagodny nurt rocka, ale takie Róze Europy miały ostre, aluzyjne teksty.airborn pisze:Radiową Piosenkę Tygodnia prowadził pan Jerzy Rowiński. A rockowych piosenek po prostu nie było już w propozycjach. Połowa lat 80. to był okres stabilizacji, Solidarność się wydawała pokonana, szerokim frontem wracała konserwa - więc i w radiu pewnie uznano, że dosyć już się nalansowano tych szarpidrutów.
O tak, "Stańcie przed lustrami" z tym refrenem o studentach i robotnikach... Miałem wtedy ledwie 11 lat, a wyczuwałem, że coś jest na rzeczy, choć oczywiście nie wiedziałem, co dokładnie. Ale jak w 1989 przydzwonili niemal wprost, że "Mamy dla was kamienie", to chyba nawet niemowlęta wiedziały o co chodzi: piosenka pobyła na liście kilkanaście tygodni, a zaraz potem wybuchły rozruchy studenckie w Krakowie. Do dziś się zastanawiam, dlaczego jakoś tak wyszło, że jak one wybuchły, to piosenka nagle zeszła z Listy...mikrobi pisze: No ale potem była Krajowa Scena Młodzieżowa - niech bedzie, że w stosunku do boomu rockowego początku dekady raczej łagodny nurt rocka, ale takie Róze Europy miały ostre, aluzyjne teksty.
Podawano miejsca od 11 do 15, choć najczęściej tylko je czytano.choroszcz pisze:piosenka tygodnia byla nadawana w soboty od 14, zaczynalo sie od miejsca 1 do 10 a reszte grano tylko w skrotach , ae czy podawano miejsca 11-15,czy raczej mowiono o propozycjach
'