Aktualności (Około) Trójkowe

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
FOXD

Re: Aktualności (Około) Trójkowe

Post autor: FOXD »

Yacy pisze:po początkowym zamieszaniu, wydawało mi się, że Jethon nie jest zła. przede wszystkim dlatego, że nie zepsuła za dużo... a Sobali po prostu się obawiam...
I słusznie, bo Sobala to szkodnik, który rozwalił już kilka fajnych "miejsc" w eterze. Mam nadzieję, ze Trójka (a zwłaszcza jej ludzie) oprze się jego zapędom.
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

87 podpisów!!! czy ktoś się nie podpisał? pytanie retoryczne, bez chęci napiętnowania tych, którzy tego nie zrobili! po prostu zastanawiam się ile osób pracuje w/przy Trójce?
nie wiem czy w takiej sytuacji ktoś by zostać szefem? no chyba, że polityk :?
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Karnowski ponownie w Trójce? Dla mnie byłaby to znakomita wiadomość.
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

87 podpisów... No , no... Już dawno nie było takiej solidarności dziennikarskiej... Oczywiście dawno nie było tak obrzydliwej ingerencji politycznej w struktury Trójki , ale czapki z głów przed redaktorami...
Awatar użytkownika
krzysiek83

Robert pisze:Oczywiście dawno nie było tak obrzydliwej ingerencji politycznej w struktury Trójki
:roll: ja wolę, żeby jednak takie ingerencje zdarzały się rzadziej niż dwa razy do roku... Kto mieczem wojuje od miecza ginie. Co tyczy się i poprzedniej szefowej Trójki jak i będzie się tyczyło obecnego w jakiejś(nieodległej zapewne) przyszłości. Spokój nas wszystkich uratuje. Oczywiście kwestia smaku też ma znaczenie - nie bagatelizuję jej. A takie zmiany zawsze muszą budzić niesmak.
Awatar użytkownika
Robert

krzysiek83 pisze: :roll: ja wolę, żeby jednak takie ingerencje zdarzały się rzadziej niż dwa razy do roku... Kto mieczem wojuje od miecza ginie. Co tyczy się i poprzedniej szefowej Trójki jak i będzie się tyczyło obecnego w jakiejś(nieodległej zapewne) przyszłości. Spokój nas wszystkich uratuje. Oczywiście kwestia smaku też ma znaczenie - nie bagatelizuję jej. A takie zmiany zawsze muszą budzić niesmak.
Myślę , że nie będę daleki od prawdy , że jesteś chyba praktycznie odosobniony w swoich podlądach na temat odwołania Jethon i powołania Sobali , zarówno formy i momentu w jakim się to odbyło. Może dla Ciebie te podpisy i ten gest także nie mają większego znaczenia , ale na tym forum większość słuchaczy Trójki i Listy potrafi być apolityczna... Niektórzy niestety nie potrafią...

I o jakim spokoju piszesz ???
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Robert pisze:87 podpisów... No , no... Już dawno nie było takiej solidarności dziennikarskiej...
Mi tylko tak jakby smutno, że nie było tyle podpisów po odwołaniu Skowrońskiego...

i jeszcze: http://wyborcza.pl/1,75478,7419368,PiS_ ... stami.html
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

krzysiek83 pisze:Karnowski ponownie w Trójce? Dla mnie byłaby to znakomita wiadomość.
mimo, że polityka mi ... powiewa ;-) to jednak do momentu gdy Karnowski pojawił sie w Trójce zdarzało mi się słuchać tych wywiadów po ósmej. Za jego czasów BARDZO sie starałem, aby nie mieć włączonego radia po tej godzinie. Ale nie raz niestety musiałem słuchać... Dla mnie, mimo wszystko to by była zła wiadomość...
Awatar użytkownika
krzysiek83

Robert pisze: Myślę , że nie będę daleki od prawdy , że jesteś chyba praktycznie odosobniony w swoich podlądach na temat odwołania Jethon i powołania Sobali
Ok. To dla mnie żaden problem ;) Swoją drogą mało forumowiczów wypowiada się w tym temacie. Muzyka jest ciekawsza.
Robert pisze:Może dla Ciebie te podpisy i ten gest także nie mają większego znaczenia
Dlaczego? Mają znaczenie. Wynikają z tego, że obecny szef jest znany ze słabego kierowania Biską. Czyli są podstawy do obaw. Boją się dziennikarze rewolucji. Ja mam dobre wspomnienia z czasów, gdy kierował Jedynką a złe gdy Bisem. Ale Trójka ma inną specyfikę niż jej dwie "siostry".
Robert pisze:ale na tym forum większość słuchaczy Trójki i Listy potrafi być apolityczna... Niektórzy niestety nie potrafią...
:roll:
Robert pisze: I o jakim spokoju piszesz ???
O takim jakiego sam nie zachowałem po odwołaniu Skowrońskiego. Od razu skreśliłem nową szefową, od razu byłem przekonany, że wrócą czasy Laskowskiego... Zamiast poczekać i dać jej po prostu czas (mam na myśli teksty: koniec z Trójką itd., a nie samo oburzenie na ingerencję polityczną-takie oburzenie jest zrozumiałe dla mnie zawsze). Jak widać myliłem się wtedy. Chociaż zmian na lepsze nie zauważyłem po zmianie szefostwa (no, Sosnowski na plus). Po prostu prawie się nic nie zmieniło <poza tym, na czym zależało zmieniającym - czyli kwestią polityki właśnie ;) chociaż dziwię się politykom wszystkich opcji, bo Trójka ma naprawdę małą siłę "rażenia politycznego">
Podsumowując: Obie zmiany miały charakter polityczny i trudno temu zaprzeczyć... Choć niektórzy na tym forum ( :lol: ) udają, że było inaczej.
To ja tyle w tym temacie :) (a Trójki w ostatnich kilku latach i tak słucham dużo mniej niż w czasach przedlaskowskich)
Awatar użytkownika
Robert

krzysiek83 pisze:
Robert pisze:Może dla Ciebie te podpisy i ten gest także nie mają większego znaczenia
Dlaczego? Mają znaczenie. Wynikają z tego, że obecny szef jest znany ze słabego kierowania Biską. Czyli są podstawy do obaw. Boją się dziennikarze rewolucji. Ja mam dobre wspomnienia z czasów, gdy kierował Jedynką a złe gdy Bisem. Ale Trójka ma inną specyfikę niż jej dwie "siostry".
Bzdura. Podpisy wynikają z treści zawartej w liście. Wystarczy go uważnie przeczytać i właściwie zinterpretować.
Myślę ,że warto go wkleić , żeby nie był chowany po linkach.

Oświadczenie dziennikarzy radiowej Trójki
My, niżej podpisani dziennikarze radiowej Trójki, wyrażamy zdziwienie z powodu odwołania Magdy Jethon z funkcji dyrektora Programu Trzeciego Polskiego Radia, a także dezaprobatę dla sposobu tego odwołania.
Już po raz drugi w ciągu roku dokonuje się zmian w obsadzie stanowisk w mediach publicznych pod naciskiem bieżącego życia politycznego, pomimo zapisanej w polskim prawodawstwie autonomiczności tych mediów.
Najlepsze w historii badań wyniki słuchalności, jakie Trójka osiągnęła jesienią 2009 roku, skuteczny program oszczędnościowy, przeprowadzony przy aprobacie zespołu przez dyrektor Jethon, powodzenie akcji zbierania pieniędzy na działalność promocyjną Trójki przez Komitet Miłośników Trójki – wszystko to powinno było pozwolić nam pracować w spokoju pod dotychczasową dyrekcją.
Błyskawiczne odwołanie dyrektor Jethon w okresie świątecznym, w czasie, gdy znaczna część zespołu rozproszyła się na urlopy, urąga jakimkolwiek standardom i świadczy o tym, że autorzy tej decyzji doskonale zdawali sobie sprawę z jej bulwersującego i nieuzasadnionego merytorycznie charakteru.
Ta sytuacja nie wydarzyłaby się, gdyby szybciej sfinalizowano prace nad projektem ustawy medialnej, przygotowywanym przez ludzi kultury.
Nie mając innej okazji chcemy tą drogą najgoręcej podziękować Magdzie Jethon za znakomite prowadzenie naszej stacji przez ostatnich dziesięć miesięcy – i wyrazić nadzieję, że nie jest to koniec naszej wspólnej przygody z Trójką.
Przypominamy, że Polskie Radio SA, jako medium publiczne, stanowi dobro społeczeństwa, nie zaś jakiejkolwiek partii, rządzącej czy pozostającej w opozycji. To słuchaczom, nie zaś politykom jesteśmy winni lojalność. Oczekujemy, że wyznaczona nam tymczasem nowa dyrekcja będzie w okresie swojej pracy z nami respektowała tę podstawową zasadę.
Dziennikarze Trójki (podpisy zebrane do 31.12 godz. 16:30; przepraszamy naszych kolegów, do których z powodu okresu urlopowego informacja o naszej inicjatywnie nie dotarła na czas):
1. Artur Andrus
2. Piotr Baron
3. Katarzyna Borowiecka
4. Dariusz Bugalski
5. Jan Chojnacki
6. Grażyna Dobroń
7. Wojciech Dorosz
8. Paweł Drozd
9. Fisz (Bartosz Waglewski)
10. Bartosz Gil
11. Sylwia Hejj
12. Grzegorz Hoffmann
13. Ryszard Jaźwiński
14. Edyta Kocemba-Górka
15. Karolina Kozak
16. Wiktor Legowicz
17. Wojciech Mann
18. Barbara Marcinik
19. Michał Margański
20. Piotr Metz
21. Michał Nogaś
22. Agnieszka Obszańska
23. Michał Olszański
24. Mariusz Owczarek
25. Michał Owczarek
26. Dariusz Pekałowski - Przewodniczący Komitetu Miłośników Trójki
27. Antoni Piekut
28. Katarzyna Pruchnicka
29. Jerzy Sosnowski
30. Piotr Stelmach
31. Kuba Strzyczkowski
32. Zofia Sylwin
33. Wojciech Waglewski
34. Hirek Wrona
35. Grzegorz Zembrowski
36. Tomasz Żąda
Do wiadomości:
Premier RP Donald Tusk
Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski
Sejmowa Komisja Kultury i Środków Przekazu
Podpisy złożone w 2010 roku:
37. Leszek Adamczyk
38. Agnieszka Baranik
39. Maja Borkowska
40. Bartek Chaciński
41. Maciej Darmetko
42. Ewa Dudzińska
43. Arkadiusz Ekiert
44. Beniamin Filip
45. Michał Gąsiorowski
46. Tomasz Gorazdowski
47. Krystian Hanke
48. Paweł Homa
49. Tomasz Jeleński
50. Aleksandra Kaczkowska
51. Piotr Kaczkowski
52. Robert Kantereit
53. Łukasz Karusta
54. Katarzyna Kłosińska
55. Elżbieta Korczyńska
56. Piotr Kosiński
57. Roma Leszczyńska
58. Ewa Lipowicz
59. Tomasz Ławnicki
60. Krzysztof Łoniewski
61. Marcin Łukawski
62. Adam Malecki
63. Małgorzata Maliborska
64. Justyna Mączka
65. Grażyna Mędrzycka
66. Beata Michniewicz
67. Joanna Mielewczyk
68. Gabriela Mierzwiak
69. Artur Orzech
70. Wojciech Ossowski
71. Dariusz Pieróg
72. Grzegorz Połatyński
73. Marek Proszek
74. Grzegorz Purchała
75. Małgorzata Spór
76. Marek Starzyk
77. Agnieszka Stępień
78. Katarzyna Stoparczyk
79. Monika Sułkowska
80. Agnieszka Szydłowska
81. Wojciech Szymański
82. Halina Wachowicz
83. Wojciech Włodarczyk
84. Izabela Woźniak
85. Anna Zaleśna
86. Wojciech Zimiński
87. Ernest Zozuń
Awatar użytkownika
FOXD

krzysiek83 pisze:(...) Swoją drogą mało forumowiczów wypowiada się w tym temacie. Muzyka jest ciekawsza.
Trochę już chodzę po tym świecie :D (ponad 40 lat) a przez ten czas byłem świadkiem tylu różnorakich zawirowań politycznych w wielu płaszczyznach, że odechciało mi się poświęcać czas aby uczestniczyć w tym "szumie". Wiem też, że jest bardzo wiele ludzi, którzy myślą podobnie :D Trojka również przeżyła niejedna burzę polityczną (były o wiele gorsze), i przeżyła. Obecnie uważam będzie podobnie :D
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2010 12:57 am przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

FOXD pisze:Trochę już chodzę po tym świecie :D (ponad 40 lat)
(...)
Witaj w klubie! Faktem jest że niejedno z Trójką przeżyliśmy od czasu kiedy świadomie ustawialiśmy ten zakres UKF na swoich radełkach. Wiele zawirowań było, i wiele jeszcze będzie — należy tylko liczyć, że ,,jakoś się to samo ułoży''. Ot, czytam o poranku wypowiedź Waglewskiego (nota bene nowosądeczanina z pochodzenia) o jego nastawieniu do hucpy politycznej... a wieczorem słyszę duet Wagli w stałym paśmie tygodniowej ramówki.

Cokolwiek byśmy NIE-na-PiS-ali... i tak to nie ma żadnego wpływu na sytuację kadrowo-polityczną na Myśliwieckiej 3/5/7.
Awatar użytkownika
FOXD

JaceK pisze:Cokolwiek byśmy NIE-na-PiS-ali... i tak to nie ma żadnego wpływu na sytuację kadrowo-polityczną na Myśliwieckiej 3/5/7.
Myślę, że najistotniejszym jest w tym wszystkim dystans do bieżących wydarzeń, bo szkoda tracić energię na "egzaltację" tym cyrkiem, zwłaszcza że odznacza się on dużą dynamiką i zmiennością :D Lepiej jest poświęcić się delektowaniu muzyką i temu jak się kształtowała :D To daje większy zakres merytorycznej wiedzy, która jest przydatnym orężem w polemice z dyletantami :D
Awatar użytkownika
krzysiek83

Dzięki FOXD za głos rozsądku :)
Awatar użytkownika
FOXD

Jeszcze wszystkiego nie ogarnąłem na forum (tyle tego :D ). Ale jak czytam posty, to dochodzę do wniosku, że przeważająca część forumowiczów również korzysta z owego "głosu rozsądku". Także nie sądzę, abym zbytnio się wyróżniał na tle braci forumowej :D Ale dzięki za uznanie :)
Awatar użytkownika
Ronio

Post autor: Ronio »

FOXD pisze:
Yacy pisze:po początkowym zamieszaniu, wydawało mi się, że Jethon nie jest zła. przede wszystkim dlatego, że nie zepsuła za dużo... a Sobali po prostu się obawiam...
I słusznie, bo Sobala to szkodnik, który rozwalił już kilka fajnych "miejsc" w eterze. Mam nadzieję, ze Trójka (a zwłaszcza jej ludzie) oprze się jego zapędom.
Sobala faktycznie źle przysłużył się polskim mediom :(
Awatar użytkownika
dominik_fi

Skowrońskiego odwołano, ponieważ Jethon miał być lepsza na ciężkie czasy. W tym czasie Skowroński zdążył zreformować rozgłośnie. Usprawnił ją, wprowadził wiele dobrych zmian w ramówce. I to zaowocowało, że tuż przed odwołaniem go ze stanowiska słuchalność zaczęła rosnąć.
Przyszła Jethon, nie zmieniła za wiele, z + sprowadziła Sosnowskiego, za jej rządów powstał klub miłośników i zebrano znaczne środki. Słuchalność dalej rosła, do najwyższych wskaźników. Dodam, że byłem przeciwnikiem zatrudnienia Pani Jethon na dyrektora.
Teraz przyszedł nowy dyrektor, który znany jest z tego, że potrafi w miarę szybko zburzyć coś dobrego.

Nie wiem jak wam, ale mi się wydaję, że politycy odwołując Skowrońskiego, a zatrudniając Jethon liczyli na to, że za jej rządów Trójce zacznie spadać słuchalność. Ale ona pozostała lojalna wobec rodziny radiowej. Czym zawiodła polityków. Tak więc powołano nowego dyrektora, sprawdzonego, który już się sprawdził i jest pewność, wśród polityków, że zrobi wszystko tak jak mu się powie. I może uda się w końcu sprywatyzować Trójkę.

Ja to niestety, ale w taki sposób widzę.

Jeszcze takie coś związane z radiem publicznym:
Polskie Radio pod lupą NIK
Awatar użytkownika
FOXD

Być może coś w tym jest. Jednak tak po prawdzie, to przy bieżącej analizie wydarzeń, pozostają nam tylko spekulacje, bo wszystko dzieje się "zakulisowo". Czasem pewne wydarzenia są inicjowane przez decydentów, aby przesłonić nam faktyczne ich intencje. niezbędnym akurat w tym konkretnym przypadku coś sugerował, bo takiej wiedzy nie posiadam. Dlatego też do wielu tego typu zdarzeń potrzeba nieco czasu, aby wyciągnąć bardziej trafne wnioski i zbliżyć się do sedna sprawy.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

dominik_fi pisze:Nie wiem jak wam, ale mi się wydaję, że politycy odwołując Skowrońskiego, a zatrudniając Jethon liczyli na to, że za jej rządów Trójce zacznie spadać słuchalność. Ale ona pozostała lojalna wobec rodziny radiowej. Czym zawiodła polityków. Tak więc powołano nowego dyrektora, sprawdzonego, który już się sprawdził i jest pewność, wśród polityków, że zrobi wszystko tak jak mu się powie. I może uda się w końcu sprywatyzować Trójkę.
No sorry, ale stawianie na równi Jethon z Sobalą czy nawet Skowrońskim to jakieś nieporozumienie. Jethon to osoba od 30 lat związana z trójką, można rzec, że trójkowa do bólu. I gdyby teraz po jej odwołaniu powołali na dyrektora osobę "trójkową", a jest przecież paru tam starych wyjadaczy, a nie tylko tam, ale i też poza trójką to nie byłby to dla mnie aż taki duży problem.
Co do ewentualnej prywatyzacji, to ja jestem za pod jednym zasadniczym warunkiem. Już chyba tutaj o tym pisałem, ale napiszę jeszcze raz. Jeśli 100 % akcji przejęła spółka obecnych pracowników trójki, to ja bym był spokojny o przyszłość tego radia, bo nie wierzę, że wpuściliby między siebie kogoś niegodnego trójki, który to miałby ewentualnie zniszczyć. W takim przypadku chętnie przerzuciłbym na takie przedsięwzięcie swoje 17 złotych miesięcznie, które tylko w znikomym profilu trafia do trójki.
dominik_fi pisze:Przyszła Jethon, nie zmieniła za wiele, z + sprowadziła Sosnowskiego,
A Manniak po ciemku o rozsądnej porze to pan Pikuś? :wink: (+KOZA out, Karnowski z Jachowiczem sami się wyautowali, ale to też plus)

I generalnie to ja nie mam obaw, że ludzie trójki, których znam już niektórych od ponad 20 lat i którym wierzę, nagle zaczną mówić tak, że im wierzyć przestanę. Ale boję się jednak jak będzie wyglądał ewentualny desant. Boję się, że będzie, ale póki go nie ma i nie wiem kto to, to zachowuję wstrzemięźliwość.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Gary pisze:
dominik_fi pisze:Przyszła Jethon, nie zmieniła za wiele, z + sprowadziła Sosnowskiego,
A Manniak po ciemku o rozsądnej porze to pan Pikuś? :wink: (+KOZA out, Karnowski z Jachowiczem sami się wyautowali, ale to też plus)
Nie zapominajmy o jeszcze jednym plusie działań Jethon - wyautowanie Ftopy.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Oczywiście macie rację, tych plusów było więcej.
Gary pisze:No sorry, ale stawianie na równi Jethon z Sobalą czy nawet Skowrońskim to jakieś nieporozumienie.
Tu też się zgadza. I nie wiem jak mogłeś takie wnioski wyciągnąć z tego co napisałem. Jeszcze raz to przeczytaj. Nikogo nie próbowałem stawiać na równi. A Skowrońskiego i tak cenie wyżej bo to on podjął się zadania trudnych zmian. Jethon tylko przyszłą i dodał kilka swoich pomysłów, które na szczęście w większości udały się.
Odejście Karnowskiego i Jachowicza to jak dla mnie spora strata.

Co do prywatyzacji to chyba nie sądzisz, że gdyby pracownicy dostali akcje firmy to czekaliby na jakiś zysk. Na pewno sprzedaliby. Zresztą podobnych przykładów jest pełno np. kibice przejmowali kluby aby je ratować ale musieli sprzedawać, pracownicy różnych zakładów też dostawali akcje firmy i nic dobrego z tego nie wyszło. Oczywiście mowa o większościowym pakiecie.
Trójka powinna być państwową publiczną rozgłośnią i koniec.
Awatar użytkownika
krzysiek83

Gary pisze:No sorry, ale stawianie na równi Jethon nawet Skowrońskim to jakieś nieporozumienie. Jethon to osoba od 30 lat związana z trójką, można rzec, że trójkowa do bólu.
Nie rozumiem. Trójkowa do bólu niech będzie, ale dlaczego porównanie jej ze Skowrońskim to nieporozumienie? Tzn. cóż ona takiego dokonała, że nie można jej porównywać do Skowrońskiego? Że jest "trójkowa"? Jakiś konkret poproszę.
Robinson pisze:Nie zapominajmy o jeszcze jednym plusie działań Jethon - wyautowanie Ftopy.
Duży minus za to. Topy słuchałem zawsze. Nowej audycji o jakichś feministkach raz. Jestem na nie. Jednak audycja muzyczna była dużo lepsza.
dominik_fi pisze:Trójka powinna być państwową publiczną rozgłośnią i koniec.
Oczywiście, że tak. Każde inne rozwiązanie jest utopią.
ODPOWIEDZ