Nasi kandydaci do zestawu

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Re: Nasi kandydaci do zestawu

Post autor: temik3 »

ku3a pisze: po raz kolejny szwankuje czytanie ze zrozumieniem?
coś nie zrozumiałeś?, nic nie ma w tym niezrozumiałego (jak również w odniesieniu do innego postu?)
ku3a

Post autor: ku3a »

ja zrozumiałem, ale nie wiem czy wszyscy inni zrozumieli...
temik3

Yacy pisze:
temik3 pisze:Apropo, listy słucham od jej początku i Program Trzeci stał się sławny nie dzięki prezenterom tylko dzięki muzyce tam granej, a w szczególności polskiej muzyce czyli tej jak piszesz beznadziejnej już Budce, Lady Pank, Maanamowi, Perfectowi, Lombardowi, Republice, Odddziałowi i wielu innym i Ty teraz ich krytykujesz?, zrób to co oni, a wtedy sobie krytykuj. Pozdrawiam.
ja słucham "prawie" od początku....
kto i gdzie pisał o tych wykonawcach, że są beznadziejni? Było tylko o Budce... No bo obniżyła loty... A Republika w Twojej wyliczance to już absolutnie nie trafiony przykład, bo oni już niestety nic nie nagrają... Chyba, że jako Opera ;-)

:(
a gdzie ja napisałem, że ktoś napisał że Republika czy inne są beznadziejne? Napisałem TAK - (czyli tej jak piszesz beznadziejnej już Budce) a potem było odniesienie do początków Trójki wyliczając zespoły tworzące listę. Od początku tej dyskusji było o Budce i Irze więc niewiem skąd takie wnioski (no ale niedawno czytałem krytykę dokonań tychże zespołów może nie akurat tego Pana ale jednak).
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

tadzio3 pisze:Moim wentylem bezpieczeństwa jest osobista lista, która daje mi ten komfort i do niej trafiają tylko te piosenki, które chce i nie mam poczucia, że czegos brakuje :mrgreen:
o własnie! w tej samej minucie napisaliśmy to samo :-) I to niech będzie puentą ;-)
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

temik3 pisze: Program Trzeci stał się sławy nie dzięki prezenterom tylko dzięki muzyce tam granej, a w szczególności polskiej muzyce czyli tej jak piszesz beznadziejnej już Budce, Lady Pank, Maanamowi, Perfectowi, Lombardowi, Republice, Odddziałowi i wielu innym
Tu się zgadzam.
A co do tematu, to chyba naprawdę bardziej powinna być lista konserwatywna. Mniej jakichś wynalazków, które wcale na listę nie wchodzą, a siedzą w zestawie po 20 tygodni.
Szkoda, że nie ma jednaj osoby, która odpowiadałaby za wstawianie piosenek do zestawu, można byłoby wtedy nad nią się poznęcać :twisted: Swoją drogą zestaw mógłby zawierać te 20 utworów więcej, ale jeśli wrzuca sie do niego te wszystkie "piosenki dnia" (brrr...) to dla innych nie ma miejsca :roll:
temik3

ku3a pisze:ja zrozumiałem, ale nie wiem czy wszyscy inni zrozumieli...
nie wypowiadajmy się za kogoś. Dobrze że my zrozumieliśmy, ale inni zapewne też.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Moja propozycje do zestawu:
Journey - Don't Stop Believin' - ostatnio na liście w not. nr 52
Wolfmother - New Moon Rising
kajman

Post autor: kajman »

Ja nie chciałbym widzieć w zestawie kolejnej Budki, Iry, Bajmu, Wilków bo ona by jeszcze bardziej zaśmieciły zestaw. Przynajmniej jeżeli będą obowiązywały takie zasady jak obecnie, bo utworów w zestawie jest za dużo. Może gdyby skróciło się czas pobytu utworu do góra 10 tygodni jeżeli nie ma sukcesów to można byłoby więcej wrzucać. Akurat wymienione przeze mnie zespoły mocno zeszły na psy i grają muzyczkę a nie muzykę.
A co do listy to uważam, że nie powinna być wcale konserwatywna ale też nie powinna się tak mocno komercjalizować jak ostatnio. Powinno być lansowane więcej ambitnej, może nawet awangardowej muzyki, a z płyt często zamiast singli wybierać utwory od nich ciekawsze. No i trzeba by było je jeszcze w Trójce grać.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Proszę pamiętać, że audycja o której rozmawiamy nazywa się Lista PRZEBOJÓW. Powtórzę wyraźniej: P R Z E B O J Ó W.

No i nikt się nie odniósł do tej kwestii: Cytuję: " Za to np. uruchomiono nowy singiel Skunk Anansie - gdy poprzedni "Because Of You" zaledwie zadebiutował (2 tyg. na Liście).Kto się w Redakcji zajmuje tym niemałym bałaganem?" - koniec cytatu

Czyżby Wam to nie przeszkadzało? A czasami PanPiotr mówi, ze jeszcze nie uruchamiamy danego singla - bo poprzedni jeszcze dobrze sobie radzi...a tymczasem taki numer...

Póki co Archive z "Kings..." jest w zestawie od miesięcy - a nowa płyta już w sklepach - a singla z tejże płyty w propozycjach ani widu ani słychu - mimo, ze był grany w audycjach muzycznych Trójki. Grzech!!!

Bałagan !!!
temik3

kajman pisze:Ja nie chciałbym widzieć w zestawie kolejnej Budki, Iry, Bajmu, Wilków bo ona by jeszcze bardziej zaśmieciły zestaw. Przynajmniej jeżeli będą obowiązywały takie zasady jak obecnie, bo utworów w zestawie jest za dużo. Może gdyby skróciło się czas pobytu utworu do góra 10 tygodni jeżeli nie ma sukcesów to można byłoby więcej wrzucać. Akurat wymienione przeze mnie zespoły mocno zeszły na psy i grają muzyczkę a nie muzykę.
A co do listy to uważam, że nie powinna być wcale konserwatywna ale też nie powinna się tak mocno komercjalizować jak ostatnio. Powinno być lansowane więcej ambitnej, może nawet awangardowej muzyki, a z płyt często zamiast singli wybierać utwory od nich ciekawsze. No i trzeba by było je jeszcze w Trójce grać.
Zestaw to zaśmiecają piosenki które są tam już po pół roku i nawet do 50 się nie zbliżyły a nikt ich nie wyrzuca, i to czy w zestawie przez pół roku byłyby 2 czy trzy utwory więcej to nic by nie zmieniło. A co do komercjalizacji to właśnie dlatego od Trójki odwróciło się spore grono osób, między innymi fani tych zespołów (wystarczy poczytać ich fora), głosują w innych radiach i w innych radiach te piosenki są na Topach (więc są nie takim całkiem dnem). Proszę zauważyć ilu wykonawców polskich mamy w 30?, bodajże (z głowy licze), - 8?, gdzie te czasy, że było ich 20. Owszem mamy coraz gorszą muzykę w stosunku do świata, ale i większą liczbę zagranicznych nagrań, a jak już Trójka próbuje coś polskiego zagrać to gra to na siłę, uda jej się chwilowo wypromować Gabę Kulkę, która dojdzie góra do 10 miejsca, podobnie Dick4Dick, Bukartyk czy temu podobne(nie twierdzę żeby ich wyrzucać z zestawu, niech będą). Nie można zamykąać drogi do listy tylko dlatego że akurat tego zespołu nie lubię, lub że moim zdaniem ich piosenki są dnem. Tak samo ja mogę móić o czyichś faworytach wcale ich nie słuchając. Jeśli w zestawie na Top Wszchczaców jest ponad 1000 utworów to czego tu nie może być o 5 więcej. A co do grania muzyki w Trójce to się zgadzam trzeba ją jeszcze grać, przez dwa ostatnie tygodnie po 17 słyszę ciągle ten sam numer i zastanawiam się czy to mi się śni czy to nowy dzień, utwór całkiem niezły ale już mi obrzydł, czy w jego miejsce nie można zagrać 10 innych utworów o tej porze, a ten zagrać w innych godzinach? Jeszcze o singlach równiez się zgadzam, aby częściej wybierać utwory z płyt, które są ciekawsze od singli, bo czasami zdarza się, że perełkami są utwory, które wydawcy wydają się nieradiowe a w Trójce właśnie takie robią zawrotną karierę.
Awatar użytkownika
krzysiek83

Masa ciekawych opinii, do których żal się nie odnieść. Myślę, że Zbyszu poruszył najważniejszy problem:
zbyszu pisze: " Za to np. uruchomiono nowy singiel Skunk Anansie - gdy poprzedni "Because Of You" zaledwie zadebiutował (2 tyg. na Liście).Kto się w Redakcji zajmuje tym niemałym bałaganem?"
Czyżby Wam to nie przeszkadzało? A czasami PanPiotr mówi, ze jeszcze nie uruchamiamy danego singla - bo poprzedni jeszcze dobrze sobie radzi...a tymczasem taki numer...
Póki co Archive z "Kings..." jest w zestawie od miesięcy - a nowa płyta już w sklepach - a singla z tejże płyty w propozycjach ani widu ani słychu - mimo, ze był grany w audycjach muzycznych Trójki. Grzech!!!
W dużym skrócie: brak przejrzystych zasad i traktowanie wykonawców wg jakiegoś osobistego klucza przez osoby układające zestaw. To raz. A dwa, to bałagan - np. półroczna obecność w zestawie do głosowania świątecznej piosenki o Rudolfie!! :STOP:
Wystarczą proste zasady, o czym pisał i kajman, że dajemy np.10 tygodni każdej piosence i albo je wykorzysta, albo zrobi miejsce następnej - choćby i zespołowi IRA, którego obecnych poczynań nie popieram. Podobnie, że nie dajemy do zestawu drugiej piosenki danego wykonawcy. I już mamy dużo miejsca dla nowych utworów. Proste rozwiązania są najlepsze, ale wtedy trudniej byłoby manipulować zestawem (tak, tak, trudno tego tak nie odbierać), więc pozostaną tylko teoretycznym konstruktem, który w tej czy innej formie nigdy nie przyjdzie decydentom do głów...
Pees:
zbyszu pisze:Proszę pamiętać, że audycja o której rozmawiamy nazywa się Lista PRZEBOJÓW. Powtórzę wyraźniej: P R Z E B O J Ó W.
E tam...co to za przebój z Archive, które siedzi na liście? Ja (i nie tylko ja) nie kojarzę tego utworu do dziś dnia :| taki charakterystyczny i przebojowy ;)
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 11:23 am przez krzysiek83, łącznie zmieniany 1 raz.
ku3a

zbyszu pisze:czasami PanPiotr mówi, ze jeszcze nie uruchamiamy danego singla - bo poprzedni jeszcze dobrze sobie radzi...a tymczasem taki numer...
no jak oni mogli nam to zrobić!
skoro już coś zostało napisane, to czemu tego nie wykorzystać. dwa zdania mi się przypomniały: "jak nam się coś nie podoba to łatwo przychodzi nam krytyka tego" i "zrób to co oni, a wtedy sobie krytykuj."
zbyszu pisze:Bałagan !!!
a z innej beczki, to skądinąd znamy też taki cytat: "kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień", a Ty w rzucaniu widać jesteś biegły.
temik3 pisze:głosują w innych radiach i w innych radiach te piosenki są na Topach (więc są nie takim całkiem dnem).
to że coś jest na topie na jakiejś liście nie znaczy wcale, że jest dobre i również nie znaczy, że nie jest dnem.
temik3 pisze:Jeśli w zestawie na Top Wszchczaców jest ponad 1000 utworów to czego tu nie może być o 5 więcej.
a skąd wiesz, że nie miało być o 5 mniej, a teraz właśnie jest o 5 więcej? :-P
temik3 pisze:A co do grania muzyki w Trójce to się zgadzam trzeba ją jeszcze grać
nie da się nie zgodzić, że propozycje do Listy grane są za mało, niektóre w ogóle. Ale to temat na zupełnie inną dyskusję. proponuję jej tu nie kontynuować, bo ten temat służy do czegoś innego.
ku3a

krzysiek83 pisze:Wystarczą proste zasady, o czym pisał i kajman, że dajemy np.10 tygodni każdej piosence
są proste zasady. każda piosenka ma 17 tygodni (a nie pół roku).
Awatar użytkownika
krzysiek83

ku3a pisze:
zbyszu pisze:czasami PanPiotr mówi, ze jeszcze nie uruchamiamy danego singla - bo poprzedni jeszcze dobrze sobie radzi...a tymczasem taki numer...
no jak oni mogli nam to zrobić!
skoro już coś zostało napisane, to czemu tego nie wykorzystać. dwa zdania mi się przypomniały: "jak nam się coś nie podoba to łatwo przychodzi nam krytyka tego" i "zrób to co oni, a wtedy sobie krytykuj."
Nie wiem z kogo to cytaty...ale bardzo mi się nie podobają :P
ku3a pisze:
zbyszu pisze:Bałagan !!!
a z innej beczki, to skądinąd znamy też taki cytat: "kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień", a Ty w rzucaniu widać jesteś biegły.
:? O jakiej winie Zbysza piszesz? Ma facet argumenty, a Ty tak ad personam. Pisze o bałaganie, bo takie wrażenie sprawia cała sytuacja, gdy jedni wykonawcy są traktowani inaczej niż inni (przykłady Archive i pierwszy z brzegu - Skunk Anansie)
ku3a pisze:
temik3 pisze:A co do grania muzyki w Trójce to się zgadzam trzeba ją jeszcze grać
nie da się nie zgodzić, że propozycje do Listy grane są za mało, niektóre w ogóle
Z tym to się wszyscy zgodzimy.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Z całej tej, notabene ciekawej dyskusji, dla mnie najważniejsze jest to, iż dowiedziałem się że Archive wydał suplement do swej ostatniej płyty :) oraz nasunęła mi sie myśl, że takie dyskusje zasługuja na swój oddzielny dział, który proponuje nazwać Hyde Park.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

No tak, Zbyszu krytykuje za dodanie nowego singla Skunk Anansie do zestawu.
Ale gdyby tego utworu nie dodano teraz, to zapewne za kilkanaście tygodni Zbyszu grzmiałby "Jak to! Jest nowy singiel, a oni mają już 3 miesiące opóźnienia".
Jak widać, uderzyć można z każdej strony, jeśli tylko chce się uderzyć.
Awatar użytkownika
krzysiek83

Zbyszu właśnie pokazał, że skoro tak traktujemy zespół A to tak traktujmy zespół B, ale jeśli już tak potraktowaliśmy B, to dlaczego inne standardy obowiązują A?
Nie ma to jak jasne wyłożenie sprawy :P
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

krzysiek83 pisze:E tam...co to za przebój z Archive, które siedzi na liście? Ja (i nie tylko ja) nie kojarzę tego utworu do dziś dnia :| taki charakterystyczny i przebojowy ;)
heh, mam to samo. Spytaj mnie, jak to leci - nie wiem, nie znam :mrgreen: . Już predzej piosenka o nabojach, zwana przez niektórych piosenką o baletach - tam przynajmniej przez cały kawałek leciało to samo i się wbiło w pamięć ;-) .

ku3a - faktycznie z tym kamieniem to było złośliwe. :|

Mnie najbardziej irytuje kwestia polskich zespołów - albo nie są grane, albo jak się jakiś wypromuje, to nie wrzuca się kolejnej piosenki, nie idzie za ciosem. W tym roku najbardziej jaskrawy przykład - Grzegorz Tomczak, "wynalazek" listowo-trójkowy, niespodziewanie i szokująco wręcz wysoko zachodzi, bo aż do pierwszego miejsca, a tu koniec i nie ma następnego kawałka w zestawie. A jest masa syfów z Wielkiej Brytanii, po 4 single z płyty, bo ktoś w Q albo NME pierdnął że to super zespół.
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 4:36 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
kajman

temik3 pisze:1. Zestaw to zaśmiecają piosenki które są tam już po pół roku i nawet do 50 się nie zbliżyły a nikt ich nie wyrzuca, i to czy w zestawie przez pół roku byłyby 2 czy trzy utwory więcej to nic by nie zmieniło.
2. A co do komercjalizacji to właśnie dlatego od Trójki odwróciło się spore grono osób, między innymi fani tych zespołów (wystarczy poczytać ich fora), głosują w innych radiach i w innych radiach te piosenki są na Topach (więc są nie takim całkiem dnem).
3. Proszę zauważyć ilu wykonawców polskich mamy w 30?, bodajże (z głowy licze), - 8?, gdzie te czasy, że było ich 20.
4. Owszem mamy coraz gorszą muzykę w stosunku do świata, ale i większą liczbę zagranicznych nagrań, a jak już Trójka próbuje coś polskiego zagrać to gra to na siłę, uda jej się chwilowo wypromować Gabę Kulkę, która dojdzie góra do 10 miejsca, podobnie Dick4Dick, Bukartyk czy temu podobne(nie twierdzę żeby ich wyrzucać z zestawu, niech będą).
5. Nie można zamykać drogi do listy tylko dlatego że akurat tego zespołu nie lubię, lub że moim zdaniem ich piosenki są dnem. Tak samo ja mogę mówić o czyichś faworytach wcale ich nie słuchając.
6. Jeszcze o singlach równiez się zgadzam, aby częściej wybierać utwory z płyt, które są ciekawsze od singli, bo czasami zdarza się, że perełkami są utwory, które wydawcy wydają się nieradiowe a w Trójce właśnie takie robią zawrotną karierę.
1. Jeżeli są pół roku to przez przeoczenie i są to bardzo rzadkie wyjątki. Jak napisał ku3a są tam 17 tygodni, ale to moim zdaniem zdecydowanie za długo.
2. Tylko że piosenki tych zespołów będące w zestawie na liście Trójki przebić się za bardzo nie mogły. W przypadku Iry świetny Ikar doszedł wysoko, inne utwory z tej płyty też jakoś wypadły, natomiast z kolejnej już praktycznie ni zaistniały. Budka Suflera od wielu lat z żadnym utworem nie weszła nawet do poczekalni. Cieniutko przędą Bajm i Wilki, które łapią się góra na dół poczekalni. Itd. itp. Owszem były wyjątki jak niespodziewany sukces Dobrej konstelacji. Ale ogólnie wpychanie na siłę utworów, które się nie przebiją moim zdaniem mija się z celem.
3. A gdzie te czasy, kiedy było je 2 lub 3 jak około 20 lat temu? Raz jest lepiej, raz gorzej.
4. Akurat nie wiem czy granie Kulki, Dicka czy Bukartyka jest na siłę, bo jednak miejsca zajmowane na liście o czymś świadczą. Są piosenki lansowane, które mimo to nie potrafią zaistnieć na liście Trójki. Poza tym nie wiadomo, co jak zaskoczy. Nie tak np. prosto jest wpaść na to, że Tomczak dojdzie do pierwszego miejsca.
5. Zamyka się drogę dlatego, że słuchacze brakiem swoich głosów stwierdzają, że ich piosenki dla nich są dnem. Po co wrzucać piosenkę bardzo zbliżoną do poprzedniej, która nic nie zdziałała?
6. Ale często takie perełki z kolei jednak się nie przebiją. Warto szukać natomiast potencjalnych hitów. Tutaj przykładem This I love, które ewidentnie materiałem na hit było i faktycznie nim się stało.
krzysiek83 pisze:Masa ciekawych opinii, do których żal się nie odnieść. Myślę, że Zbyszu poruszył najważniejszy problem:
zbyszu pisze: " Za to np. uruchomiono nowy singiel Skunk Anansie - gdy poprzedni "Because Of You" zaledwie zadebiutował (2 tyg. na Liście).Kto się w Redakcji zajmuje tym niemałym bałaganem?"
1. W dużym skrócie: brak przejrzystych zasad i traktowanie wykonawców wg jakiegoś osobistego klucza przez osoby układające zestaw.
2. Wystarczą proste zasady, o czym pisał i kajman, że dajemy np. 10 tygodni każdej piosence i albo je wykorzysta, albo zrobi miejsce następnej - choćby i zespołowi IRA, którego obecnych poczynań nie popieram.
3. Podobnie, że nie dajemy do zestawu drugiej piosenki danego wykonawcy. I już mamy dużo miejsca dla nowych utworów. Proste rozwiązania są najlepsze, ale wtedy trudniej byłoby manipulować zestawem (tak, tak, trudno tego tak nie odbierać), więc pozostaną tylko teoretycznym konstruktem, który w tej czy innej formie nigdy nie przyjdzie decydentom do głów...
Pees:
zbyszu pisze:Proszę pamiętać, że audycja o której rozmawiamy nazywa się Lista PRZEBOJÓW. Powtórzę wyraźniej: P R Z E B O J Ó W.
4. E tam...co to za przebój z Archive, które siedzi na liście? Ja (i nie tylko ja) nie kojarzę tego utworu do dziś dnia :| taki charakterystyczny i przebojowy ;)
1. Jak podał ku3a zasady są przejrzyste, ale 17 tygodni to zdecydowanie za długo. Natomiast były (ostatnio nie aż tak dokładnie śledzę) nie do końca przejrzyste zasadzy usuwania z zestawu piosenek wypadających z poczekalni.
2. Ja uważam, że nawet 8 tygodni by wystarczyły, jeżeli nie byłoby żadnych efektów. Wprowadziłbym system bardziej skomplikowany uzależniający pobyt w zestawie odd sukcesu. Np. jeżeli utwór nie był w top100 to leci po 8 tygodniach, nie był w top 75 po 10, a nie wszedł do poczekalni to po 12. Bo np. utwór w 10 tygodniu jest 51 to bym go jeszcze nie wyrzucał.
3. Uważam, że akurat wrzucanie kolejnych utworów nie jest niczym złym. Jeżeli tego nie robimy to potem single pojawiją się z bardzo dużym opóźnieniem lub czasami w ogóle nie są wrzucane do zestawu (bo np. już jest kolejny).
4. Każdy może mieć problemy z zapamiętywaniem utworów i niekoniecznie każdy z tym samym. A jeżeli na liście przebojów będą piosenki najłatwiej wpadające w ucho to moim zdaniem lista będzie na znacznie niższym poziomie. Nota bene ciekawe jakie byłyby odpowiedzi, gdyby zapytać o najłatwiej i najgorzej zapamiętywany utwór z listy np z tego roku. Dla mnie najgorzej zapamiętywanym utworem w historii listy było Love bites (słyszałem grubo ponad 40 razy i za każdym razem jakbym słuchał nowego utworu.
krzysiek83 pisze:Zbyszu właśnie pokazał, że skoro tak traktujemy zespół A to tak traktujmy zespół B, ale jeśli już tak potraktowaliśmy B, to dlaczego inne standardy obowiązują A?
To jest faktycznie niekonsekwencja. Prywatnie cieszę się, że dorzucili lepsze Skunk, bo może to gorsze wypadnie, ale faktycznie nie jest to konsekwentne. Nie jest także konsekwentne to, że np. wrzucony został już 4 singiel KOL, a trzeciego Dido nie było i pewnie nie będzie. Rozumiem sytuację, jeżeli 2 pierwsze single przeszłyby bez echa (chociaż White Lies chyba dwa lub trzy pierwsze single przepadły), ale Dido z obydwoma utworami była wysoko. Podobnie z Metallicą, bo wprawdzie ANL furory nie zrobiło, ale Metallica to firma i myślę, że np. U3 mogłoby sporo ugrać. Dlaczego nie wrzucić kolejnego utwory z płyty Tomczaka lub Nohavicy, skoro Jabłka i Cieszyńska tak wysoko zaszły. Uważam, że jeżeli wykonawca jest chętnie słuchany to w interesie rozgłośni leży żeby go exploatować.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

ku3o - rzadko decydujesz się na takie szczypnięcia...

Owszem - zabolało mnie, ale nie potrafię się wykłócać czy tym bardziej obrażać w komunikacji beztwarzowej (internetowej, forowej, jak bądź to nazwiemy). Dtaego zwyczajnie omijam takie opinie szerokim łukiem

Skunk Anansie to jest pierwszy lepszy przykąłd, jaki ostatnio się rzucił w oczy. Dobrze potłumaczył to krzysiek: skoro A to i B, czy jakoś tak...

To nie jest jakaś moja złośliwość, tylko zauważenie braku konsekwencji. Ktoś z Trójce za to jest odpowiedzialny, ale jak widać...jest bałągan. Bałagan.

Moja Pani Dyrektor, gdy w szkole zrobię coś niezgodnie z zasadami ustalonymi w szkole - zwyczajnie mnie poucza, albo ostrzej zwraca uwagę...W zespole Listy Przebojów takiego "szefa", czy też takiej "kontrolującej reki" nie ma. A już na 100 % nie widać jej działania.

Dobra - spadam prasowac koszulę i wybierać krawat. O godz. 19.00 tylko Katarzyna Groniec. Może zauważy mnie w tym 10 rzędzie? ;-)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

kajman pisze:Dla mnie najgorzej zapamiętywanym utworem w historii listy było Love bites (słyszałem grubo ponad 40 razy i za każdym razem jakbym słuchał nowego utworu.
Hehe, mam dokładnie to samo. Kiedyś nawet w odstępie pół roku go słyszałem, a i tak nie poznałem. Z pierwszej setki w historii LPP3 to chyba jeden taki ewenement. No, może NKOTB też nie kojarzę, ale po prostu wówczas ich nie słuchałem (a w każdym razie inne kawałki bardziej mi zapadły w pamięć), a teraz to chyba ostatnio na podsumowaniu 1200 notowań słyszałem.
temik3

kajman pisze:2. Tylko że piosenki tych zespołów będące w zestawie na liście Trójki przebić się za bardzo nie mogły. W przypadku Iry świetny Ikar doszedł wysoko, inne utwory z tej płyty też jakoś wypadły, natomiast z kolejnej już praktycznie ni zaistniały. Budka Suflera od wielu lat z żadnym utworem nie weszła nawet do poczekalni. Cieniutko przędą Bajm i Wilki, które łapią się góra na dół poczekalni. Itd. itp. Owszem były wyjątki jak niespodziewany sukces Dobrej konstelacji. Ale ogólnie wpychanie na siłę utworów, które się nie przebiją moim zdaniem mija się z celem.
3. A gdzie te czasy, kiedy było je 2 lub 3 jak około 20 lat temu? Raz jest lepiej, raz gorzej.
4. Akurat nie wiem czy granie Kulki, Dicka czy Bukartyka jest na siłę, bo jednak miejsca zajmowane na liście o czymś świadczą. Są piosenki lansowane, które mimo to nie potrafią zaistnieć na liście Trójki. Poza tym nie wiadomo, co jak zaskoczy. Nie tak np. prosto jest wpaść na to, że Tomczak dojdzie do pierwszego miejsca.
5. Zamyka się drogę dlatego, że słuchacze brakiem swoich głosów stwierdzają, że ich piosenki dla nich są dnem. Po co wrzucać piosenkę bardzo zbliżoną do poprzedniej, która nic nie zdziałała?
6. Ale często takie perełki z kolei jednak się nie przebiją. Warto szukać natomiast potencjalnych hitów. Tutaj przykładem This I love, które ewidentnie materiałem na hit było i faktycznie nim się stało.

Ad1. No i właśnie tutaj na podstawie choćby tej Dobrej Konstelacji której Trójka praktycznie nie grała widać, że ktoś inny prócz fanów słucha i mu się podobaja te piosenki, gdyby doszli do tego fani jak w przypadku Placebo, Heya, Kultu czy Depeszów to posiedzieliby na liści dłużej. Napewno muszę się zgodzić już z głosami krytyki że single z jej płyty były słabe, ale np. Wspinaczka, która nie była singlem zawędrowałaby tak wysoko jak obecni Gunsi z This is live. I mówienie, że wpychanie tego na siłę przeczy temu co wcześniej napisałeś, bo nigdy nie wiadomo co będzie hitem.
Ad3. Czasów że 2-3 polskie utwory były na liście nie było nigdy.
Ad4. Jakie miejsca - w okolicach 10-15 to są miejsca? tym bardziej, że grane jest to na okrągło i dostaję głosy na siłę z reklamy.
Ad5. Jak napisałem fani tych zespołów przestali słuchać Trójki, a inni potencjalini słuchacze nie są w stanie zagłosować na coś czego nie usłyszą, jeśli w kółko słysza tylko jedno to głosują na to co słyszą, znów przeczysz sobie.
Ad6. No ale jednak Gunsi się przebili jako ta perełka i zapewne Wspinaczka tego by dokonała nawet jeśłi by nie była grana, dlatego trzeba znaleźć sposób na to by takie perełki były wynajdywane i dodawane do zestawu. Pozdrawiam.
temik3

Miszon pisze:
kajman pisze:Dla mnie najgorzej zapamiętywanym utworem w historii listy było Love bites (słyszałem grubo ponad 40 razy i za każdym razem jakbym słuchał nowego utworu.
Hehe, mam dokładnie to samo. Kiedyś nawet w odstępie pół roku go słyszałem, a i tak nie poznałem. Z pierwszej setki w historii LPP3 to chyba jeden taki ewenement. No, może NKOTB też nie kojarzę, ale po prostu wówczas ich nie słuchałem (a w każdym razie inne kawałki bardziej mi zapadły w pamięć), a teraz to chyba ostatnio na podsumowaniu 1200 notowań słyszałem.
Sztuką jest nie poznać takiego utworu, to co stworzyli tym kawałkiem mogę śmiało stwierdzić - arcydzieło, które za każdym słuchaniem (nie za często), jest jeszcze lepsze.
budyn

Post autor: budyn »

Moje propozycje :

Mumford and Sons - LITTLE LION MAN
Royksopp - THE GIRL AND THE ROBOT
kajman

temik3 pisze:
kajman pisze:2. Tylko że piosenki tych zespołów będące w zestawie na liście Trójki przebić się za bardzo nie mogły. W przypadku Iry świetny Ikar doszedł wysoko, inne utwory z tej płyty też jakoś wypadły, natomiast z kolejnej już praktycznie ni zaistniały. Budka Suflera od wielu lat z żadnym utworem nie weszła nawet do poczekalni. Cieniutko przędą Bajm i Wilki, które łapią się góra na dół poczekalni. Itd. itp. Owszem były wyjątki jak niespodziewany sukces Dobrej konstelacji. Ale ogólnie wpychanie na siłę utworów, które się nie przebiją moim zdaniem mija się z celem.
Ad1. No i właśnie tutaj na podstawie choćby tej Dobrej Konstelacji której Trójka praktycznie nie grała widać, że ktoś inny prócz fanów słucha i mu się podobaja te piosenki, gdyby doszli do tego fani jak w przypadku Placebo, Heya, Kultu czy Depeszów to posiedzieliby na liści dłużej. Napewno muszę się zgodzić już z głosami krytyki że single z jej płyty były słabe, ale np. Wspinaczka, która nie była singlem zawędrowałaby tak wysoko jak obecni Gunsi z This is live. I mówienie, że wpychanie tego na siłę przeczy temu co wcześniej napisałeś, bo nigdy nie wiadomo co będzie hitem.
Ad3. Czasów że 2-3 polskie utwory były na liście nie było nigdy.
Ad4. Jakie miejsca - w okolicach 10-15 to są miejsca? tym bardziej, że grane jest to na okrągło i dostaję głosy na siłę z reklamy.
Ad5. Jak napisałem fani tych zespołów przestali słuchać Trójki, a inni potencjalini słuchacze nie są w stanie zagłosować na coś czego nie usłyszą, jeśli w kółko słysza tylko jedno to głosują na to co słyszą, znów przeczysz sobie.
Ad6. No ale jednak Gunsi się przebili jako ta perełka i zapewne Wspinaczka tego by dokonała nawet jeśłi by nie była grana, dlatego trzeba znaleźć sposób na to by takie perełki były wynajdywane i dodawane do zestawu. Pozdrawiam.
1. Nie wiem, czy trójka grała czy nie, ale nie sądzę, żeby fani przeoczyli ten utwór i na niego nie głosowali. Nie jestem także pewien na ile ingerencja fanów powoduje popularność listową wymienionych przez Ciebie zespołów (chyba tak jest tylko w przypadku DM).
Natomiast jeżeli chodzi o Wspinaczkę to wcale nie jestem pewien, że zaszłaby wysoko. Dla mnie to słaby utwór o beznadziejnym tekście.
3. Jeżeli liczysz także poczekalnię to faktycznie było więcej. Ale jeżeli top30 to:
17.05.91 - 2 Republika, 25 T Love
24.07.92 - 19 Wilki, 30 Maanam.
4. Granie na okrągło nie gwarantuje nawet miejsca w poczekalni. Ludzie jednak mają swój rozum. Choć faktycznie wybierają z tego, co słyszą, ale jednak tych utworów jest trochę w Trójce granych.
5. Czyli 8.15 Iry musiała być grana, skoro do poczekalni weszła. Cztery ostatnie piosenki Wilków osiągnęły poczekalnię i na tym skończyły, więc albo były grane i niewiele zdziałały albo nie były grane, mimo to weszły, ale niewiele zdziałały. A skoro były w poczekalni (dwie z nich całkiem długo), to słuchaczom LP3 zdołały się osłuchać. Czyli w sumie poziom akceptacji okazał się niski. A np. 8.15 była o klasę lepsza od ostatniego singla Iry, więc czy warto grać?
6. Dla Ciebie te utwory są perełkami, dla mnie inne. Ja mógłbym narzekać, że brakuje zespołów, które naprawdę mają coś do powiedzenia, jak Sleepytime Gorilla Muzeum, Mars Volta, Hurt (z USA). A z polskich wykonawców czemu nie było nic z rewelacyjnej płyty Indukti? Czemu nie było nic z Nohavicy? A mnóstwo utworow granych w Trójce uważam za beznadziejne, ale po prostu uważam, że muszą wybierać i w sumie wybierają całkiem dobrze. Jak Ira nagra utwór na poziomie Ikara czy Wiary to na pewno w Trójce miejsce dla niego się znajdzie.
ODPOWIEDZ