Dobrze, to na jutro przygotuję zagadkę, dziś już muszę iść spać.
@ Miszon. Wejdź w wolnej chwili do księgarni. Pierwsza strona, zacytowana zwrotka i podpisane: Dire straits.
A jeśli nie chcesz w księgarni to poszukaj e booka. Internet pełen info.
Dobranoc!
Nicoletta pisze: ↑wt cze 15, 2021 11:01 am
A może świat jest nieskończenie "zakapturzony,zajęty burzami, grzechami????" , w którą idzie "szalony nudy," gra Pan Bóg z Diabłem dając mu olbrzymie fory, olbrzymie fory."
No niezupełnie. Może ktoś inny wyłapie coś innego. Ja wyłapałem, ale źle. I kompletnie nie słyszałem nudy, a faktycznie jest. Początek i koniec jak najbardziej prawidłowe, ale to akurat raczej trudne nie było. Ale za nudę wielki plus.
Zastanawiałam się nad zagadką ...
Ponieważ odgadłam tylko pół zagadki kajmana to moja zagadka będzie prościutka.
Proszę o podanie imienia i nazwiska osoby, która łączy zespół Pink Floyd oraz serial komediowy Teoria Wielkiego Podrywu ( Big Bang Theory) oraz co łączy tę osobę z PF i BBT.
A to akurat chyba wiem bez żadnych ściąg. Pewnie chodzi o Stephena Hawkinga. Pojawił się w którymś z odcinków serialu a jego głos słychać w utworze Keep Talking Floydów.
Bardzo dobrze! Dodam, że nie w jednym, a nawet w kilku odcinkach. Wystąpił tam też inny, znany naukowiec Neil de Grass Tyson, znany szerzej z tego, że pozbawił Plutona "planetowości" .
W tzw. międzyczasie nie dość, że zapomniałem, że zadałem zagadkę, to zapomniałem również jaka jest poprawna odpowiedź ale już wróciłem z dalekiej podróży i potwierdzam, że Chopin to prawidłowa odpowiedź a po drugą poprawną odpowiedź trzeba sią udać na południe, do Włoch, proszę zatem strzelać
To ja zapytam o coś, czego nie trzeba wiedzieć, ale co łatwo znaleźć w necie (chociaż wolałbym aby ktoś wysłuchał i na tej podstawie podał utwór):
w jakim utworze który był na LPP3 użyto III symfonii Brahmsa?
Ja może i wiem, ale nie sprawdzałem i nie jestem pewny czy to w ogóle było na liście i czy dobrze kombinuję. Podejrzewam, że może chodzić o tego pana co to umie grać na gitarze, ale pewności nie mam Może to podpowiedź a może błądzę, niech ktoś inny spróbuje