Znawca 147 (1441)

Tu posprawdzamy swoją wiedzę na temat Listy Przebojów Trójki — za prawidłowe odpowiedzi nie obiecujemy jednak dżinsów, singielków ani innych gadżetów!
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Re: Znawca 147 (1441)

Post autor: Robinson »

michal91d pisze:piątek, 11.09.2009, 18:06
A ten post był zaliczony czy nie?
Bo w przeszłości (po wprowadzeniu regulaminu) takie posty były odrzucane, więc przydałaby się konsekwencja.
michal91d
Listy Przebojów Trójki słucham od: wiosny 2007

Post autor: michal91d »

zacząłem pisać tego posta jeszcze przed 18, ale wiem, że wyszło dłużej, więc jeżeli regulamin tak stanowi to nic się nie stanie, jeżeli mój typ nie będzie podliczony :wink:
będą jeszcze inne szanse :wink:
kajman

Post autor: kajman »

neon.ka pisze:przy okazji chciałabym poruszyć pewną sprawę - może jeszcze zanim zaczniemy typować następnego Znawcę...
ja jednak mam od dawien dawna poczucie, że typowania powinny być tajne aż do momentu podania typu wspólnego. gdyby ta propozycja spotkała się z poparciem, może można by wysyłać je jako PW do kajmana i do Garego, aby mogli wprowadzić w formularze, a potem któryś z nich wklejałby je hurtowo w jednym poście.
moja propozycja wynika przede wszystkim z tego, jak ja rozumiem i odczytuję ideę sensu naszej zabawy. tak jak głosowanie na stronach Trójki nie jest jawne, tak samo i nasze typy, które w pewnym sensie są też takim głosowaniem na następne notowanie, nie powinny być widoczne i znane innym osobom do czasu utworzenia typu wspólnego, który jest wynikiem tego głosowania.
ale do tego dochodzi także, i nie ma co ukrywać, że tak nie jest, kwestia dawania wszystkim takiej samej szansy - jest jednak tak, że osoba typująca np. jeszcze w sobotę, lub w niedzielę, może mieć mniejsze szanse, niż ta, która typuje w czwartek, czy piątek, gdy większość typów jest już wklejona. [nie jest dla mnie istotne, jak wygląda praktycznie 'oglądalność' wklejanych typów przez nas forowiczów przed piątkiem godz. 18:00, ale sama teoretyczna możliwość takiego ich oglądania, która moim zdaniem nie powinna być możliwa...].
Omawialiśmy tą sprawę po (ew. przed) koncertem i wyszło na to, że raczej PW nie jest dobrym rozwiązaniem, bo jak mnie poinformowali koledzy, to ma za małą pojemność i że lepiej byłoby założyć jakieś konto, gdzie można byłoby wysyłać maila z typami, a na przykład my (Gary i ja) znalibyśmy hasło. I uważam, że żeby nie było podejrzeń w stosunku do nas powinniśmy typować dosyć wcześnie i wysyłać nasze typy np. do zwycięzcy ostatniej edycji.
Moje prywatne zdanie pierwotnie było takie, że jest mi w zasadzie obojętne, jaki przyjmiemy wariant. Teraz ze względów technicznych bardziej pasowałoby mi, gdyby nadal było jawnie, ale rozumiem argumenty i wstrzymuję się od głosu.
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

kajman pisze:Omawialiśmy tą sprawę po (ew. przed) koncertem i wyszło na to, że raczej PW nie jest dobrym rozwiązaniem, bo jak mnie poinformowali koledzy, to ma za małą pojemność i że lepiej byłoby założyć jakieś konto, gdzie można byłoby wysyłać maila z typami, a na przykład my (Gary i ja) znalibyśmy hasło.
z tego wynika, że raczej w tym tygodniu typowalibyśmy jeszcze normalnie. [zwłaszcza, że zobaczyłam właśnie że gaja6 już wrzuciła swój typ - choc samego typu nie widziałam ;-) ].
kajman pisze:I uważam, że żeby nie było podejrzeń w stosunku do nas powinniśmy typować dosyć wcześnie i wysyłać nasze typy np. do zwycięzcy ostatniej edycji.
a zwycięzca wcześniej swój typ miałby wysłać do kogo? ;-)
mówiąc poważnie - co do tego nie mam zdania, ale nie czuję jakiegoś ciśnienia, by to było jakieś mocno niezbędne. jak uznaja inni.

EDIT: a co do typu michala91d to wydaje mi się, że takie typy z 'tuż po 18' to były zaliczane. ale nie jestem pewna.
EDIT2: a w ogóle to w taki sposób pozwalam sobie pisać, bo z odpowiedzi wszystkich, którzy sie wypowiedzieli wynika, że pomysł jest dobry...
Awatar użytkownika
DarekM
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 33 (04.12.1982)

Post autor: DarekM »

Nawet mi do głowy nie przyszło w sobotę, że moje +4 będzie w tym tygodniu na wagę zwycięstwa :shock: . Dzięki za gratulacje, choć przykro mi, że moje zwycięstwo zbiegło się z niepowodzeniem żeńskiej części forum. Dziewczęta - głowy do góry!
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

neon.ka pisze:EDIT: a co do typu michala91d to wydaje mi się, że takie typy z 'tuż po 18' to były zaliczane. ale nie jestem pewna.
Raczej nie były, ale myślę że teraz nie ma już co mieszać: skoro zostały policzone to niech tak zostanie.

Może ustalcie do piątku gdzie przesyłać typy, żeby to było jasne dla wszystkich.
Dede

Post autor: Dede »

gratulacje DarekM!
ze swojego wyniku też jestem zadowolony, a gdyby nie Florence i Gossip, na których najwięcej straciłem w stosunku do Wspólnego, to mógłbym być jeszcze bardziej zadowolony... ;)
neon.ka pisze:ksch niestety wypadł z klasyfikacji, a to samo grozi w przyszłym tygodniu krzyśkowi83 jeśli nie zatypuje...
muszę stanąć "w obronie" krzyśka83. przecież on ostatnio regularnie typuje. dlaczego więc miałby wypaść?

jeżeli chodzi o jawność/tajność typowania, to mi jest wszystko jedno. dostosuję się do większości. sam patrzę na typy innych dopiero, jak wstawię swój typ z bardzo prostego powodu: w razie "lipy" mogę być zły na siebie, że obstawiłem tak, nie inaczej, ale o wiele, wiele bardziej byłbym zły, gdyby wynikało to z zasugerowania się, jak typują inni. w końcu nie ma wśród nas nieomylnych. za przykład niech będą neon.ka i Miszon z Ashtray Heart. gdyby zasugerowaliby się wspólnym, nie byłoby takiego wyniku.
z ciekawości przejrzałem wyrywkowo kilka ostatnich znawcowań i... brak jest reguły! czasami ktoś, kto jest blisko wspólnego, wygrywa, za tydzień jest na szarym końcu. myślę, że wynika to z, nazwijmy to, stylu w jakim każdy z nas gra. kto z reguły typuje bardziej asekuracyjnie, będzie tak, czy siak blisko wspólnego, a kto typuje odjechanie (że przytoczę figc1898), będzie daleko. tylko że notowania lp3 czasami są przewidywalne, a czasami rewolucyjne, i tego nikt nie przewidzi.
ja sam czasami typuję w sposób "przewidywalny", a czasami za pewniaka uważam jakiś "odchył".
z tych powodów nie sugeruje się Wspólnym, a z drugiej strony nie obchodzi mnie i nie przeszkadza, jeśli są tacy, którzy tak robią.
z formalnego punktu widzenia, jeśli mielibyśmy wysyłać typy do jednej osoby, to słusznie zauważył Kajman, że mógłby być podejrzewany o uprzywilejowanie, że jako jedyny zna typy innych. podejrzenie wg mnie bezzasadne, jednak formalnie faktycznie naruszające zasadę równouprawnienia. na to zresztą też można znaleźć rozwiązanie...
tak, czy inaczej, jeśli pojawi się ostateczna decyzja o przejściu na tajne typowanie, a w ślad za nią techniczne rozwiązanie, z przyjemnością się dostosuję, bo typować nie zamierzam przestać. lubię tę zabawę mimo, że daleko mi do co niektórych Znawców i prezentuję średni poziom. ale liczy się zabawa!!
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Myślałem nad technicznym rozwiązaniem i nie za bardzo mam pomysł. Przede wszystkim chodzi o to, aby nadal zabawa była mało skomplikowana, żeby nie wylać dziecka z kąpielą.
Każdy z dotychczasowych pomysłów ma swoje zalety, ale ma i wady.
Może ktoś jeszcze się wypowie w kwestii - jak by to mogło wyglądać od strony technicznej?
Awatar użytkownika
neon.ka

mi wydawałoby się, że z PW nie powinno być problemu... jednak na raz typy nie są wklejane w zbyt dużej ilości. ;-) a zarówno Ty, jak i kajman zaglądacie tu przecież codziennie albo prawie codziennie... można na bieżąco przychodzące PW kopiować do jakiegoś dokumentu, a PW usuwać...

a przy okazji chciałam jeszcze raz podkreślić, że mój postulat wynikł przede wszystkim z powodu tego, jak rozumiem ideę tej zabawy, a nie z powodu podejrzewania kogokolwiek o cokolwiek.

Dede - hmmm, chyba dziwnie rzeczywiście jakoś mi wyszło z krzyśkiem83, ale to sprawdzę o co mi mogło biegać dopiero jak wrócę do domu.
Awatar użytkownika
abd3mz

Ja bym proponował utworzyć konto "znawcalp3[maupka]gmail.com" i tam każdy by wysyłał maila ze znawcą, a w temacie by wpisywał "Znawca 147 (1441)". Dzięki temu będzie można to bardzo łatwo posegregować.
Awatar użytkownika
DarekM
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 33 (04.12.1982)

Post autor: DarekM »

Sposób chwalenia się typami jest mi obojętny. Znawcę traktuję jako zabawę, nie podglądam typów innych, a zestaw układam zwykle w czwartek w pracy i wieczorem przeklejam swoje typy na forum (zresztą do czwartku jest ich tu często niewiele). Trzymam się zasady, że pierwszy pomysł jest najlepszy i nic już nie zmieniam w kolejności utworów, nawet gdy się zorientuję, że czegoś nie doszacowałem lub z czymś przesadziłem (rzecz przeważnie do sprawdzenia dopiero podczas notowania). W sobotę sprawdzam typ wspólny i zapisuję miejsca ze wspólnego obok swoich, by wiedzieć w którą stronę zmierzam. Nigdy nie sprawdzam na trójkowej stronie co wypadło z zestawienia, bo słuchanie notowania straciłoby sporo ze swej atrakcyjności. Zabawa jest zabawą i przyjemnie jest być nad kreską, ale nie ma tragedii gdy (przeważnie) jest inaczej. Reasumując: ja się dostosuję, byle nie wymyślono czegoś, czemu jako informatyczny ćwierćanalfabeta nie sprostam. Pozdrowienia dla wszystkich.
Awatar użytkownika
Gary

O ile się orientuję, a należę do ciekawskich słuchaczy LP3 - nie ma już sposobu, aby sprawdzić co wypadło, a także co jest w tym tygodniu w top 10.

Mail to chyba jednak lepszy pomysł.
Myślę, że dostęp do maila powinna mieć tylko 1 osoba i tą osobą powinien być kajman, który jednak jest zdecydowanie częściej dostępny niż ja. A ja ze swej strony postaram się zawsze wygospodarować te 2 godzinki na wypełnienie formularza między piątkowym wieczorem, a listą. :wink:
Robinson

Gary pisze:O ile się orientuję, a należę do ciekawskich słuchaczy LP3 - nie ma już sposobu, aby sprawdzić co wypadło, a także co jest w tym tygodniu w top 10.
Czyli nie ma już usuwania wypadków w piątki?
Awatar użytkownika
Gary

Robinson pisze:
Gary pisze:O ile się orientuję, a należę do ciekawskich słuchaczy LP3 - nie ma już sposobu, aby sprawdzić co wypadło, a także co jest w tym tygodniu w top 10.
Czyli nie ma już usuwania wypadków w piątki?
Nie. Nawet ostatnio, gdy nie słuchałem akurat listy przypadkowo zagłosowałem jeszcze na Blue October.
Robinson

Dede pisze:
neon.ka pisze:ksch niestety wypadł z klasyfikacji, a to samo grozi w przyszłym tygodniu krzyśkowi83 jeśli nie zatypuje...
muszę stanąć "w obronie" krzyśka83. przecież on ostatnio regularnie typuje. dlaczego więc miałby wypaść?
Ale ksch nie ma z krzyśkiem83 nic wspólnego.
Dede

Post autor: Dede »

Robinson, wiem, że nie mają nic wspólnego (chociaż jakby pewnie dobrze poszukać, coś by się znalazło, np. imię? ;) ), dlatego pisałem o krzyśku83, a nie ksch, bo ten pierwszy ostatnio typuje, a ten drugi nie, dlatego te drugi słusznie wypadł (póki co) z klasyfikacji, ale temu pierwszemu wcale to (póki co) nie grozi.
Robinson

Aha, nie doczytałem dobrze.
Awatar użytkownika
abd3mz

Gary pisze:Mail to chyba jednak lepszy pomysł.
Myślę, że dostęp do maila powinna mieć tylko 1 osoba i tą osobą powinien być kajman, który jednak jest zdecydowanie częściej dostępny niż ja. A ja ze swej strony postaram się zawsze wygospodarować te 2 godzinki na wypełnienie formularza między piątkowym wieczorem, a listą. :wink:
Myślę, że lepiej by było jakbyście mieli obydwaj. Przecież możesz wysłać maila ze swoim znawcą zaraz po LP3 i wtedy spokojnie zaglądać. ;-) Dzięki temu będziesz mógł liczyć na bieżąco, a w razie jakby kajman chwilowo zaginął to nie byłoby problemu co zrobić.
A jak będziesz potrzebował zastępstwa to np. poprosi się osobę zastępującą, żeby wysłała swój typ wcześniej i można ustawić przekazywanie maili na jej prywatny adres.

Myślę, że trzeba się śpieszyć, bo za niewiele ponad dobę niektórzy już by chcieli typować i do tego czasu powinny być ustalone zasady. [Konto na gmailu już utworzyłem. Jak zostanie zaakceptowana ta opcja to przekażę hasło.]
Awatar użytkownika
Gary

Nie doczytałem zdania w [...], wszedłem na gmaila, aby założyć konto znawcalp3@, a tu mi wyskakuje, że takie już jest zajęte. :P
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Robinson pisze:
Dede pisze:
Ale ksch nie ma z krzyśkiem83 nic wspólnego.
I wypadłem... :lol:
Zapomniałem, jakoś mi wypadło z głowy, trudno.
Kult z pewnością byłby w mojej TOP 30 :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Hmm... jakoś przegapiłem, a widzę że rewolucyjne zmiany się dzieją. Ja ogólnie jestem przeciw ukrywaniu typów, bo nie sądzę aby podglądanie komuś pomagało (raczej utrudnia, przynajmniej mnie ;-) ). Poza tym mercedesów nie rozdajemy, więc nie ma co tworzyć utrudnień. Jako argument przeciw ukrywaniu podam jeszcze taki, że jako osoba leniwa wolę, bo było zawsze jak najprościej. Nie wiem, czy wprowadzenie utrudnień nie zniechęci mnie czasem to podania typu. I tak nie zawsze zdążam, czasem zapominam, a czasem po prostu nie mam koncepcji/ochoty typować. Niekiedy widok, że inni typują mnie nieco mobilizuje do dołączenia do zabawy. Poza tym, rzadko bo rzadko, ale czasem rozwija się na forum jakaś dyskusja poza suchymi liczbami.
Awatar użytkownika
neon.ka

Dede pisze:dlatego pisałem o krzyśku83, a nie ksch, bo ten pierwszy ostatnio typuje, a ten drugi nie, dlatego te drugi słusznie wypadł (póki co) z klasyfikacji, ale temu pierwszemu wcale to (póki co) nie grozi.
no więc okazuje się, że pomyliłam krzyśka83 z fajnexem... to mogło nastąpić ze względu na to, że w klasyfikacji za ten rok występują obok siebie [a właściwie pod sobą ;-) ] i oko zjechało mi o jedną linijkę za nisko...
Przepraszam krzyśka83 za pomyłkę, oczywiście jest w grze dalej :-) , a fajnex niestety nie zatypował...
Awatar użytkownika
abd3mz

Gary pisze:Nie doczytałem zdania w [...], wszedłem na gmaila, aby założyć konto znawcalp3@, a tu mi wyskakuje, że takie już jest zajęte. :P
;-)

Proponuję dodać do zasad Znawcy coś w stylu:

Od Znawcy 149 (1443) typów nie umieszczamy na forum, ale wysyłamy pod adres: znawcalp3@gmail.com w tytule tematu wpisując "Znawca XXX (YYYY) - nnnn", gdzie:
XXX - numer Znawcy
YYYY - numer notowania LP3
nnnn - nick na forum
np. "Znawca 150 (1444) - Gary"
jest to bardzo ważne, bo pozwoli katalogować typy według notowań i użytkowników.
[Utworzę odpowiednie filtry.]

proponuję to dodać do każdego nowozakładanego Znawcy.

tyle ode mnie. mogę dziś być poza forum, ale jak będę pilnie potrzebny to jestem pod telefonem.
Awatar użytkownika
Gary

Dzięki! Nie będę musiał sam wpisywać tego tytułu, tylko sobie skopiuję. :mrgreen:

Co do regulaminu. Czy nie powinniśmy dodać punktu, który umożliwiłby zmianę typu w przypadku dorzucenia utworu do zestawu w środku tygodnia, tak jak to było z "Wrongiem"? Tylko w ten sposób, że np. wrzucam to na miejsce 20, a reszta poniżej oczko w dół, 30 wypada.
Awatar użytkownika
abd3mz

taki punkt już jest.

i co z tym Znawcą?...
ODPOWIEDZ