Neo01 pisze: ↑ndz gru 18, 2022 9:57 am
Przecież jakby było 8, to tym bardziej musiałby to spełnić, nie chodziło o literalne 7
Neo, chyba nie potrafię wyjaśnić Ci mechanizmu powstawania takich absurdów...
Załóżmy, że Owsiak stawia sobie cel - zebrać 30 milionów. Namawia ludzi, Ci hojnie robią zrzutę i cel zostaje osiągnięty. Czy myślisz, że byłoby dokładnie 30 milionów? Nie 38, 42 lub 51?
Tak samo w tej sytuacji z Lambadą. Głosowaliście tak, by "wygłosować" dokładnie 7 nowości - to minimum, o którym piszesz:
Neo01 pisze: ↑ndz gru 18, 2022 9:57 am
Marcel mówi, nie no, jakby było chociaż siedem, to zaśpiewam Lambadę.
Myślcie sobie co chcecie, ja (i jak widać - nie tylko ja) mam inne zdanie w tej kwestii.
Wy (a w zasadzie Ty i kajman) dla każdego listowego wyczynu w tym radio macie usprawiedliwienie.
Ja tam się z nikim nie naparzam
Ale fakt, że mogłoby to się ciągnąć przynajmniej do świąt, więc nie ma to żadnego sensu. Wyjaśniłem myślę wszystko jak najlepiej umiałem i cóż, pozostaje mieć nadzieję, że trochę się atmosfera uspokoi - czego wszystkim nam tu życzę.
Z tych siedmiu nowości to zaskakujący był przede wszystkim Dziki Bez, który siedział długo w okolicach 36 miejsca (a wiadomo, że na tej liście awansować z poczekalni ciężko) a nagle uzyskał więcej głosów niż 7 utworów z top 35, między innymi Quebonafide czy Zeit, które wydawało się, że są zabetonowane i nie mogą wypaść.
Na mój nos było coś tam pokręcone (mogło też nie być i jestem w stanie w to uwierzyć) ale nie mam o to pretensji, zwłaszcza, że ta lista ma akurat inne problemy (głównie jeden - słaby zestaw do głosowania)
jollyroger72 pisze: ↑ndz gru 18, 2022 10:17 am
Czy myślisz, że byłoby dokładnie 30 milionów?
Jest spora różnica między tą sytuacją a tą z nowościami. Po pierwsze w praktyce chodziło o dwie nowości, bo pięć już było zaklepanych. A różnica między dwa a trzy jest całkiem spora. Zresztą między siedem a osiem także. A że ludzie chcieli przepchnąć jak najwięcej nowości może świadczyć skok Lubomskiego.
jollyroger72 pisze: ↑ndz gru 18, 2022 10:17 am
Wy (a w zasadzie Ty i kajman) dla każdego listowego wyczynu w tym radio macie usprawiedliwienie.
Nie wypowiadam się za Neo01, ale ja na przykład nie miałem usprawiedliwienia dla usunięć i przywróceń do zestawu (a-ha, Voo Voo i coś jeszcze). Było to przypuszczalnie zwykłe niedbalstwo. Miałem zastrzeżenia, że jeden utwór z poczekalni zostaje wyrzucony po 12 tygodniach (Jack), a inny (Kirk) po 18. Teraz wszystkie wypadają po 15 i jest OK. Przy okazji nie zgodzę się, że trzeba traktować włos jak top 35. Jeżeli by tak było to nie powinno być powrotów.
Krzysiek1996 pisze: ↑ndz gru 18, 2022 10:53 am
Z tych siedmiu nowości to zaskakujący był przede wszystkim Dziki Bez
Pewnie tak, ale wygląda na to, że był całkiem mocny, bo według wszelkiego prawdopodobieństwa powinien był w kolejnym tygodniu wypaść (zarówno jeśli znalazł się w top 35 z powodu chęci usłyszenia śpiewającego Marcela jak i z powodu ewentualnego przekrętu).
kajman pisze: ↑ndz gru 18, 2022 11:29 am
Przy okazji nie zgodzę się, że trzeba traktować włos jak top 35. Jeżeli by tak było to nie powinno być powrotów.
kajman pisze: ↑ndz gru 18, 2022 12:42 am
A audycja pewnie nazywa się listą piosenek żeby jednak nazywać się inaczej niż lista przebojów, która była LP3. I nie wiem jak inni ale ja ją traktuję jako tamtej listy kontynuację.
To jakoś brak konsekwencji w Twoim myśleniu. Lista - kontynuacją, ale zasady inne. W poprzedniczce nie usuwano utworów z Poczekalni (z pozycji 31-50).
Ja tam także wielokrotnie pisałem o tym, że powrotów do poczekalni być nie powinno. Nota bene LP3 też zmieniała niektóre zasady (liczba utworów w głównym bloku i w poczekalni, podwójne notowania zmienione na notowania bez emisji, podwójne miejsca itp).
A audycja pewnie nazywa się listą piosenek żeby jednak nazywać się inaczej niż lista przebojów, która była LP3.
Przecież wyrażenie Lista przebojów nie zostało zastrzeżone przez Panią Kamińską. Nie widzę tutaj logiki. Audycja mogła bez przeszkód nazywać się Lista Przebojów radia 357, ale każdy ma swoje zdanie
I nie wiem jak inni ale ja ją traktuję jako tamtej listy kontynuację.
Może jeszcze jako kontynuację uważasz listę kartkową, której wyniki są, z całym szacunkiem dla wysyłających kartki, raczej szacunkowe. Poza tym kontynuacja audycji winna się odbywać w tym samym radiu a nie w innym. Wreszcie formuła nowej listy to 35 + 15 a nie 30 + 20. To tu podajesz argumenty o tym, że wszystko powinno być inne (nazwa i td), ale właściwie to kontynuacja. Trochę brak Ci konsekwencji w narracji. Jedyna kontynuacja jaką ja dostrzegam to kontynuacja ducha listy. Ten sam sposób prowadzenia, ten sam klimat. Tylko, że nawet na schyłkowej LP3 nie było takiego betonu i to po 55 i 60 tygodni w TOP10. Obawiam się, że za jakiś czas akcje ze śpiewaniem Lambady, Macareny albo Bogurodzicy nic nie dadzą, bo słuchacze będą mieli dość tego betonu i zostaną im tylko najwierniejsi patroni. Pan Marek tę nową listę też prowadzi sporadycznie, zatem dla mnie nawet stary duch nowej listy jest mocno nadwątlony najoględniej rzecz ujmując.
neo1 jest młody więc nie pamięta wypadku Guns N' Roses November Rain z 10 w 1992 roku , ON a Day Like Today Bryana Adamsa z 8 w 1998 i Hanoi Rocks z 9. Więc wszystko może wypaść, a za mało czasu to już dawno powinno.
Kiedyś w początkach listy byłem fanatykiem listy trwało to strasznie długo. Z kolegami rywalizowaliśmy na punkty pytając się o wyniki listy, o inne pierdoły jakie na liście się wydarzyły. Po pewnym czasie koledzy mówią Tomek dalej tak namietnie z tymi zeszytami tak trwasz przy liście? Odpowiedziałem, że tak. A jeden z nich mówi, czy Ty nie widzisz, że jest wiele dziwnych rzeczy na tej liście? Zobacz podwójne pozycje co tydzień i zobacz co jest na ostatnim, z reguły utwory, które lubi prowadzący, itd. Wtedy powiedziałem kumplowi, ze jego teorie są bzdurami i że na pewno nie ma żadnej manipulacji wynikami. Potem były różne sytuacje świadczące o tym, że mógł mieć rację. Lista z Mucznego, dosiadło się do Nas trzech gości do stolika, zaczęliśmy fajną dyskusję przysiadł się Artur Nogaś, super dyskusja i w pewnym momencie goście mówią, będąc obok stolika prowadzących, coś na zasadzie, co dzisiaj pokombinują w notowaniu, kogo wsadzą na listę i śmiejąc się do Nas mówią, że wyniki listą są takie jakie "mają być". Zapytałem co sugerują, a Oni, że przecież wiadomo, że Marek wpycha swoje utwory na listę, głupio mi się zrobiło i absolutnie im nie wierzyłem w to co mówią, bo kto mój Idol? Niemozliwe. Kiedy administrator forum zaczął wpisywać nieszczęśliwą siódemkę i pewnym momencie kiedy co tydzień jeden z utworów non stop przebywał na 51 miejscu, stwierdziłem, że to niemożliwe. Wtedy zmieniłem zdanie i pomyślałem, że to co ktoś mi kiedyś mówił może być prawdą. Ten incydent zbiegł się z sytuacją gdy zaproszony gość nie pojawił się w studio na zaproszenie prowadzącego. Skumałem fakty i w sumie wiedziałem czemu ten utwór nie przebił się na listę. Od wtedy ta czystość tej listy legła w gruzach, choć nie miałem absolutnie żalu do Marka, bo też w sumie nie było żadnych dowodów. Ale dowody się znalazły i najgorsze w tym, że te dowody wyjawiła najbardziej znienawidzona osoba. Gdyby to nie były fakty to pewnie sprawa sądowa toczyła by się do dziś, no ale lepiej było się wycofać. Więc skoro zostałem oszukany to dziś jestem pewien, że i tutaj zostałem oszukany. Tłumaczenia akcją głosowania rozumiem bo jeśli ktoś tak jak ja kiedyś nie dopuszcza do siebie innych możliwości to jestem jak najbardziej skłonny do tego by nie zmieniał zdania, niech trwa przy Nim, dla mnie niestety ewidentnie jest to manipulacja.
Neo01 pisze: ↑sob gru 17, 2022 8:20 pm
Ale żeby twierdzić, że były machlojki, trzeba mieć jakieś dowody (...)
Dowody to trzeba mieć w sądzie.
Tyle, bo nie jest moim zamiarem im dowalać. Szkoda na to czasu.
Na koniec taka refleksja - dobrze, że to się nazywa lista PIOSENEK a nie lista przebojów.
Ale jak się pisze takie rzeczy, to prędzej czy później można w tym sądzie skończyć, taka uwaga na marginesie.
Jednak nic nie zrozumiałeś...
Nie znamy autora ułożonego zestawienia z siedmioma nowościami, więc trudno rzucać oskarżenia pod czyimkolwiek adresem. Bo i tak do "liftingu" nikt się nie przyzna
jollyroger72 pisze: ↑pn gru 19, 2022 12:25 am
Nie znamy autora ułożonego zestawienia z siedmioma nowościami, więc trudno rzucać oskarżenia pod czyimkolwiek adresem. Bo i tak do "liftingu" nikt się nie przyzna
Owszem, znamy. Była nią Helen. W sensie nie nazwałbym, że autorką zestawienia, tylko osobą, która przekazała opracowane wyniki z systemu.
Jednak nic nie zrozumiałeś...
Osoby prawne, a taką jest Radio 357, również mają dobra osobiste, wiec serio, polecam skończyć ten festiwal insynuacji.
Mash pisze: ↑pn gru 19, 2022 7:59 pm
Osoby prawne, a taką jest Radio 357, również mają dobra osobiste (...)
I również podlegają kontroli, więc medal ma dwie strony.
A tak na marginesie - zanim zaczniesz cytować moje wypowiedzi i wypisywać takie teksty, to najpierw proszę sobie przestudiować całość dyskusji.
Przyszłość pokaże, ile takich "odjazdów" jeszcze Redakcja zaliczy.
Na tym zakończmy, bo to offtop, niczemu nie służący.